Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönkeruu => Aiheen aloitti: sljk - 14.06.17 - klo:20:42
-
Olen asetellut Nibe 1245-8 maapiirin keruupumpun käymään nyt 5 % nopeudella odotustilassa (aiemmin oli 10 %). Ajatuksena oli talven kylmimpään aikaan taata maalämpökaivon yläpään pysyminen sulana
Tuolla asetuksella maapiirin kiertopumppu ottaa vajaan 10 W sähkötehoa ja vesi kiertää maapiirissä myös kompressorin huilatessa. Ilman pumpun käyttöä kierto pysähtyy, kun keruuriipin yläpään (sisätilat) lämmennyt vesi ei halua kulkea vapaakierrolla alas.
Huilijakson aikainen pumppaus maksaa vuositasolla n. 6000 h * 0,01 kW * 0,1 € / kWh = 6 €.
Onko tuosta huilijakson aikaisesta pumppaamisessa mitään hyötyä tai haittaa?
-
Luulisi että keruuneste kaikkinensa lämpenee paremmin seuraavaa käyntijaksoa varten. Itse tein samaa tuolla aurinkojärjestelmään liitetyllä maapiirin ylilämpödumppipiirin kanssa. Kätevää siinä oli se että taukojakson aikana näki TRENDistä maapiirin nesteen todellisen lämpötilan kokoajan (keltainen käyrä). Luultavasti pyöritys on ns. ilmaista koska paremmin lämmennyt maapiirin neste tuo hiukan lisää COP:pia.
-
Maalämpökaivosta (160 m) palaavan nesteen lämpötila on kohonnut liitteessä näkyviin lukemiin. Kuvassa esitetyllä jaksolla ei ole ollut juuri muuta kuormaa, kuin lämmin vesi. Maapiirin pumppu pyörittää vettä kaivossa myös huilijaksojen ajan.
Maalämpökaivoon pätee omalta osalta vanha totuus: "kannettu vesi ei kaivossa pysy". Ei näy pysyvän myös tuotu kylmä ja tuskin kuumakaan.