Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönjako => Aiheen aloitti: Wehofloora - 02.02.16 - klo:15:11
-
Painehäviöstä ja lattialämmityspiirien virtauksien esisäädöistä on keskusteltu paljonkin täällä. Siitä huolimatta en ole oikein sisäistänyt seuraavaa:
Kun olen poikkeamassa suunnittelijan antamista paluujakotukin venttiilien esisäädöistä, niin tarvitseeko välittää ilmiöstä nimeltä painehäviö, JOS virtausmittarit osoittavat, että virtaus jokaisessa piirissä on vähintään suunnittelijan antamassa arvossaan? Yritän saada yhtä kylmää kolmen ulkoseinän makuuhuonetta lämpimämmäksi. Virtausmittari osoittaa tällä hetkellä 3 litraa minuutissa. Jos nostan siis virtausta ko. huoneen osalta vähän, ja vaikka samalla vähän muidenkin huoneiden virtausta, niin toimiiko järjestelmä oikein?
Eli periaatteessa jos kaikki kahdeksan piiriä näyttäisivät virtausarvoa 4L/Min, niin kaikki ok?
-
Oleellista lienee se suhde missä suhteessa tuo huone on muihin huoneisiin nähden. Jos avaat jokaista huonetta tuon kylmän huoneen lisäksi niin ei se tuo yhtään lisää lämpöä koska kaikki ovat edelleenkin samassa suhteessa toisiinsa nähden.
Esisäätö on nimensäveroisesti arvo mistä mistä lopullinen säätö tehdään halutuksi. Jos säätöjä ei aluksi tehdä ennelta laskettuihin arvoihin voi olla niin että vesi kiertäisi vaan vaikka muutamissa huoneissa ja joku on kylmä kokonaan.
Joskus saattaa olla että kiertoveden lämpötila on vain liian matala ettei sillä veden lämpötilalla voi saada huonetta kuumemmaksi. Myös lattian materiaali vaikuttaa lämmönluovutukseen ja tietysti ilmanvaihto lämmöntarpeeseen. On-off koneiden tapauksessa kun kone ei ole päällä niin tällöin lattialämmitys kierrättää vain omaa lattioidensa vettä ja tällöin lämpötilerot pyrkivät tasoittumaan...
-
Jos nostan siis virtausta ko. huoneen osalta vähän, ja vaikka samalla vähän muidenkin huoneiden virtausta, niin toimiiko järjestelmä oikein?
Nosta vain tuon kylmän huoneen virtausta. Jos ei vielä auta niin nosta kylmän huoneen virtausta vielä lisää. Raja taitaa tulla vastaan kun loppuu sen kylmän huoneen säätövara? Odottele vaikka päivä että säätö ehtii vaikuttaa edes vähän.
-
No niin, kiitoksia vastauksista!
Tein ensin paluujakotukin venttilien esisäädön suunnittelijan virtausarvojen mukaisesti niin tarkkaan kuin nyt virtausmittareista oli mahdollista tehdä. Sen jälkeen lisäsin kylmän huoneen virtausta 1L/min, ja kuristin tasaisesti muiden piirien virtausta yhteensä tuon litraminuutin verran. Johan alkoi lämpenemään!!
Menoveden lämpötilan ollessa 30 astetta on paluuveden lämpötila n. 25 astetta. Suunnitelmissa kuitenkin lukee, että menoveden lämpötilalla 40 astetta tulisi dT:n olla 8 astetta. Onko hyötysuhde vielä vähän vajaa verrattuna suunnitelmaan siis??
Mutta miten tuon menoveden kierrätyspumpun nopeuden kanssa? Pidänkö tuolla kakkosella, jolla tein säädötkin, vai pudotanko ykköselle ja avaan esisäätöjä sen verran kuin virtaus putoaa?
Vastatkaahan viisaammat, kiitos.
-
Podä kakkosella.
Onko menovesi 40C? Jollei, niin sitä ei kannata ajatella. Dt toteutuu mitoitusulkolämpötilassa..