Maalämpöfoorumi

Lämpöpumput => Oilon Geopro => Aiheen aloitti: kilehto - 06.12.11 - klo:14:11

Otsikko: SH7 ja järkevä varaajan lämpötila
Kirjoitti: kilehto - 06.12.11 - klo:14:11
Oma näkemys varaaja yläosan lämmittämisestä:

- kun yläosan pyynti on matalanpuoleinen, varaajan lämpötila näyttää kerrostuvan hyvin jo lämmetessään. Olisiko niin, että vesi virtaa voimakkaasti yläosan kautta keski- ja alaosaan jakoventtiilin asennon ollessa "hyvin edullinen?" Käytännössä näyttää siltä, että pumpun sammuessa on varaaja "keskilukema" n. 40 - 41, joskus 42, kun varaajan "alalukema" on 37 - 38. Tämä siis silloin kun alaminimi on 30 ja alaero 7 astetta eikä lämpökäyrä korota pyyntiä lauhahkolla säällä. Tähän pääsen, kun varaajan yläosan pyynti on alle 40 astetta. Käytännössä yläosa lämpiää silloin n. 42 - 43 asteeseen.

- kun nostan varaajan yläosan pyyntiä, nousee yläosan lämpötila kyllä, mutta varaajan keskiosa jää n. 38 asteeseen. Jakoventtiili näyttää päästävän yläosaan selvästi vähemmän vettä, joten kerrostuminen on vähäistä lämpiämisvaiheessa. Eli keskiosa silloin jää 2 - 4 astetta kylmemmäksi. Keski- ja alaosan lämmöt ovat koko pumpun käyntijakson ajan identtiset tai asteen päässä toisistaan.

Mikä on arvio siitä, pitääkö korkeampi varaajan yläosan lämpö yllä pitempään myös varaajan keskiosan lämpötilaa, kun pumppu sammuksissa ja alaosa rupeaa jäähtymään?

Pumppu käy näistä eri kikkailuistani riippuen 0-kelillä 25 - 45 min kunnes varaaja on ladattu. Paussia on sitten n. tunnin verran, muutaman lämpöasteen kelillä liki parikin tuntia.

Mutkistetaanpa asiaa vielä kysymällä, että onko jonkun näkemyksen mukaan epätaloudellista pitää varaajan yläosaa noin haaleana? Eli onko yläosalle olemassa "ihannelämpötila" joka on järkevä sähkönkulutuksen ja pumpun eliniän kannalta? Vastus on aina ollut pysyvästi pois toiminnasta.