Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => LämpöÄssä => Aiheen aloitti: Trakvator - 16.01.16 - klo:10:59
-
Moro kaikki maalämmittäjät. Nyt olen n. 4 vuotta pyörittänyt Lämpöässän VS6 pumppua ja ihan tyytyväinen olen ollut sen toimintaan. Perinteinen tulistimen tukkeutuminen tuli nyt ajankohtaiseksi (nyt? ainakin puolivuotta oli tukossa :P ) ja laitoin 6.1.2016 huollolle kyssärin aiheesta (en tuolloin vielä älynnyt mistä tukkeutuminen aina johtuu) en kylläkään ole saanut siihen vastausta. Joten hain vastauksen täältä ja sain sen helposti, KIITOS. Nyt olen viikko sitten kertaalleen huuhdellut tulistimen ja aivan järkky määrä tuli moskaa koitan vielä toisenkin kerran josko tulisi lisää. Mutta kiinnostuin taasen tuosta pumpun toiminnasta lueskeltuani foorumia. Pumppu käy nyt talvella n. 1,5 tunnin jaksoja lepojaksoja en ole kerennyt seuraamaan. Vuonna 2014 pumppu vei sähköä 4809kWh ja vuonna 2015 lukema on 4403kWh (erillinen mittaus). Kaikki on periaatteessa tehdasasetuksilla, ylämin 54 ja alamin 40 molemmat erot 6. Ei kestä pudottaa, muuten loppuu lämmin vesi, vettä menee taloudessa n.146m3/vuosim siis kaikki vesi. Miten onko kukaan tehnyt kellon taakse mitään vastusviritystä esim vaihtokärkireleellä joka pudottaisi pyyntilämmöt esim 5astetta alemmaksi ja kellon ohjaamana sitten takaisin pyyntilämoöön. Koska eihän sitä lämmintä käyttövettä tarvitse kuin saunahommiin ja sehän ajoittuu aina iltaan, niin voisi pötti olla hieman viileämpi muina aikoina. Trendikin pitäisi laittaa tulille, ennen mitään muutoksia niin olisi jotain mistä seurata. Ässältä tulee käytännössä kaapeli tietokonehuoneen datarasiaan, pitäisi vaan tehdä kaapeli RJ45/COM-portti.
-
Sain jokuaika sitten trendinkin käyntiin ja mielestäni homma pelaa ihan OK. Onko ylälämmön noin nopea viileneminen normaalia, vaikka käyttövettä ei kuluteta ja alaosan lämpökin viilenee paljon hitaaammin kun lämmityksen tarvetta ei juuri ole, ulkona n. +3astetta. Käyttöveden riittoisuuteen kiinnitän vielä huomiota, löysin nimittäin lkv kiertojärjestelmästä vuotavan takaiskun, joka laski kylmää "vastakarvaan" lämpimän sekaan.
-
Nyt kone käy puhtaasti ylävaraajan ohjaamana, näillä ilmoilla pitäisi käydä alavaraajan ohjaamana.
Käyttöveden kierto on "myrkkyä" lämpöpumpun toiminnalle.
Onko kierto välttämätön?
Jos on niin laita kierto kellokytkimen perään ja lisäksi säädä kierto mahdollisimman pienelle.
Aluksi voisit kokeilla mitä vaikuttaa, kun kierron pysäyttää kokonaan esim vuorokauden ajaksi.
ATS
-
Käyttöveden kierrossa on kyllä kello, mutta ei ole ollut päällä ollenkaan kuukausiin, ja laitoin kierron sulkuventtiilin kiinni koska havaitsin sen valskaavan takaiskun. Joo niin menee yläohjattuna, mutta pakko pitää pyynnit ylhäällä jotta riittä käyttövesi. yläpyynti=55 ja alapyynti nyt 42, molempien ero=6. Tuo yläosan nopea jäähtyminen kummastuttaa, heti kun kompura pysähtyy niin käyrä alkaa laskea jyrkemmin kuin alaosan lämpö.
-
Tuo yläosan nopea jäähtyminen kummastuttaa, heti kun kompura pysähtyy niin käyrä alkaa laskea jyrkemmin kuin alaosan lämpö.
Tämä on L-ässän "ominaisuus"
Yksi syy siihen saattaa olla se, että lämmönjaon putket sekä meno että paluu kulkevat ylävaraajan kautta. Kylmät putket jäähdyttävät ylävaraajaa.
Kokeile: Pysäytä lämmönjaon pumppu (pumput) ja seuraa ylävaraajan lämpötilakäyttäytymistä.
ATS
-
No niin, tuotapa en ollut aiemmin vielä koittanut. Näyttää olevan lässän ominaisuus, taitaa vedet sekoittua aika tehokkaasti ja kerrostumista ei pääse tapahtumaan. Kaikki kuluttajat pois niin ylälämpö jäähtyy alalämmön tasoon ja jopa alle, aika nopeasti, vaikka alaosan lämpö ei putoa oikestaan lainkaan. Taidampa kokeeksi kokeilla vielä kun on hieman aikaa, niin laitan alapyynnin asteen pari yläpyyntiä ylemmäksi ja vertaan noita käyntiaikoja. Ja näyttää siltä, että kun alalämpö on ylälämmön tasossa, niin kompura pysähtyy jo pyyntilämpöön.
-
Eipä näytä kiertovesipumpun pysäyttäminen vaikuttavan yläosan jäähtymiseen.
ATS
-
Eikö tässä pidetä varaajan alaosan lämpötilaa turhan korkeana?
Kyseessä on ilmeisesti kuitenkin lattialämmitystalo.
Alavaraajan korkea lämpötila huonontaa hyötysuhdetta.
-
Siltä näyttäis. Meilläkin on kyllä samaa ongelmaa Vsi 10:n kanssa: alavaraaja koko ajan turhan lämmin, että ylävaraaja pysyy tarpeeksi kuumana. Meidän tapauksessa siis 46-50, muuten ei riitä käyttövesi.
-
Aivan, käyttöveden takia joudutaan mekin pitämään alavaraajaa noin lämpimänä. Kyllä, lattialämmitys on koko huushollissa ja kämpässä on kyllä lämmin, ja -30 asteen pakkasellakaan käyntiajat ei olleet järkyn pitkiä. Mielelläni kyllä pudottaisin alalämpöä, ei vaan pysty. Oikeastaan olen alkanut nyt kikkailla tulistimen kanssa ja koitan saada ala sekä ylälämmöt lähemmäksi toisiaan ja koitan saada ala- ja yläeron suuremmaksi. Kompura kun sammuu niin yläosan lämpö putoo kuin lehmän häntä ja kone käy yläosan ohjaamana mielestäni aivan turhaan. Haluaisin saada taukoajat pidemmiksi silloin kun ei ole lämmön kulutusta. Nyt kun tulistin toimii niin varmaan olisi järkevintä antaa asetusten olla siinä missä ovat vuosia olleet ja nykästä trendin johto seinästä ja antaa myllyn jauhaa :D. Onko kellään tuohon meikän aloitusviestiin ratkaisua (saunakytkintä/ajastinta)?
-
Tuolta näyttää oma trendi näin parin asteen pakkasella. Ilmalämmitys.
-
Aika samantyyppinen käppyrä näyttää olevan. Mikä sulla Opos pudottaa lämpöjä aamuyöllä klo 3.00-6.30 Onko VSi:ssä ohjelma jolla sitä voi pudottaa kellon mukaan? Riittääkö teillä lämmin vesi vai tekeekö sitä joku toinen laite lisää?
-
Joo yöllä on Vsi:n oma ajastus päällä joka tiputtaa lämmöt. Lämmin vesi riittää erinomaisesti isommallekki porukalle. Ei muita laitteita, vielä. Pieni sähkövaraaja esim. 20l tarkotus laittaa eteiseen pitkien putkivetojen takia.
-
Meillä on suihku aivan tekn.tilan seinän takana ja oikeastaan viime vuodenvaihteeseen asti asetuksilla ylä 55 ala 40 ja molempien ero 6 riitti vesi meilläkin isollekin porukalle, ei koskaan loppunut, mutta nyt meinaa jo kolmannella kylpijällä alkaa vesi jäähtymään, ei tietenkään ole heti kylmää, mutta selkeesti viileempää kuin ennen. Tätä ennen mulla ei ole ollut trendiä käytössä niin ei ole mitään vertailuarvoa. Käyttöveden kierto on oikeastaan vain wc:n takia joka on aivan toisessa päässä taloa, mutta ei sekään ole ollut oikeastaan koskaan päällä. Kuvassa näkyy hyvin lämpötilan lasku, L2-menovesianturi on kytketty heti varaajan päälle lämpimän veden tuloon. L2 piiri ei ole lainkaan käytössä. Näyttää että lämpenemistä ei ylävaraajassa enää tapahdu? Suihkusta tulee n.12l/min.