Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: Pena2015 - 29.11.15 - klo:14:52
-
Mulle tulossa lähiaikoina Nibe F1255 4-16kW. Asentajan käydessä katsomassa paikat mainitsi hän samalla, että maalämpöpumpulla kannattaa kaikki lattialämmityksen termarit olla aina auki (eli säädetty maksimilämpötilaan). Kuulemma muuten jos termarit lyövät lattialämmityspiirit kiinni, tulee MLPllä häly. Tosin sanoi asentaja, että makuuhuoneissa voi pitää termarit normaalisti säädettynä, mutta olohuoneessa ym. pitäisi aina olla kokonaan auki. Ymmärrän tuon termareiden auki pitämisen aluksi, kun haetaan oikeita käyriä MLPlle. Kun käyrät saatu kohdalleen, niin olin ajatellut asettaa lattialämmityksen huonetermarit johonkin 21 asteeseen, kuten tähänkin asti. Kun yritin kysellä asentajalta, että mitäs sitten kun lämmitän vaikka takkaa ja huonelämpötila kohoaa tuon aiheuttamana niin paljon, että lattialämmitystermarit normaalisti sulkevat piirit. Jos termarit säädetty olemaan aina auki, niin eikö tule liian kuuma kämppään. Asentaja jutteli jotain, että MLP huomaa paluuveden lämpötilasta, että lämmitystä ei tarvita ja vähentää kiertopumppujen kierroksia sekä lämmitysveden lämpötilaa. Itseä arveluttaa juuri tilanne, jossa ylimääräistä lämpöä tulee takasta, auringosta, ihmisistä jne. Nibe 1255ssa lisävarusteena myös huonelämpötila-anturi, mutta kuulemma tuota harvemmin kytketään käyttöön. Mitäs sanotte, onko tuossa asentajan lausumassa järkeä eli että pitäisi aina pitää kaikki lattialämmitystermarit täysin auki eli käytännössä ottaa nuo termarit pois käytöstä?
-
Täällä ei ole ainoakaan toimilaite jakotukilla kiinni ja hyvin on pärjätty. Huonelämpötila(22) joka huoneessa 0,5 asteen tarkkuudella sama ympäri vuoden. Takkaa en jaksanut viime talvena polttaa 4 kertaa enempää. Maalämpötalossa paremman säästön puilla saa kun ne myis jollekki..
Jos välttämättä haluat termostaatin laittaa niin laita ne vasta sitten paikoilleen kun lämmityskäyrät on kohdallaan. Ja termostaatti sellaiseen säätöön että normaalitilanteessa se ei ole kiinni ikinä.
Maalämpöpumppu vaatiin lauhduttimelle aina melko suuren virtauksen ja jos termostaatit on suljettuna myös virtaus voi jäädä riittämättömäksi. Suurempi virtaus lauhduttimella antaa myös paremman copin.
-
Minkälaiset säätölaitteet ja leskusyksikkö tulee ? Mulla on LK systemsin ja siinä ainakin on säätölaite jännitteettömänä auki. Ts töpseli irti ja kaikki piirit on auki. Mulla on pyrkimyksenä, että saisi jokahuoneeseen termarit toimimaan vain leikkurina ja lasken tässä pikkuhiljaa shunttilämpöjä oikealle tasolle. Mulla on siis 500 L varaaja, niin ei tartte siitä pumpun käynnistä niin piitata. Ja mulla ei välttämättä saa ihan optimiin piirien virtauksiakaan niin nuo termarit kyllä hienosti saa lämmönjaon tasaiseksi. Säätökesluksesta saa myös releellä tiedon, että kaikki piirit kiinni, niin kiertovesipumpin saa pois päältä.
-
Epäilisin vähän että ei se lattialämmitysveden paluulämpötila juuri yhtään siitä nouse vaikka takkaa lämmittäisi kuinka paljon. Eli huonelämpötila kyllä nousee kun takkaa lämmittää. Tai jos paluulämpötila sattuisi vähän nousemaan, niin on se lämmitysvesi silti aivan samanlämpöistä. Ei siis pidä paikkaansa että lämmitysveden lämpötila laskisi.
Eli sen huonelämpötila-anturin jos laittaa johonkin lähettyville takkaa, niin voisi saada lämmitystä pienemmälle. Ja huonelämpötila ei ehkä karkaisi liian korkeaksi.
Samoin tosiaan jos aurinko lämmittää joskus kovasti eteläisistä ikkunoista, niin meinaa lämpö nousta silloin liikaa.
Tuohon vanhaan nibe 1217 malliinkin saisi huonelämpötila-anturin, mutta sitä ei tullut mukana niin ei ole tullut laitettua. Olisi joskus ihan tarpeellinen kun aurinko lämmittää.
-
Itseä arveluttaa juuri tilanne, jossa ylimääräistä lämpöä tulee takasta, auringosta, ihmisistä jne. Nibe 1255ssa lisävarusteena myös huonelämpötila-anturi, mutta kuulemma tuota harvemmin kytketään käyttöön.
Laita ihmeessä huonelämpötila-anturi, pelaa kuin junan vessa.
-
Minulla on huonetermostaatit ja ne on säädetty noin 2 astetta korkeampaan lämpötilaan kuin mikä on huonelämpötilan tavoite ja maalämpöpumpun käyrän säätöperuste.
Tällöin jos jossain huoneessa on muuta lämmön tuottoa reilusti ylimääräistä, ne leikkaavat huippuja pois.
Tosin, tätä tapahtuu niin harvoin ja sillä on niin pieni merkitys, että termostaatit ovat lähinnä LCD-näytöllä varustettuja huonelämpömittareita lämpötilan omaan tarkkailuun (sellaiset termostaatit, missä ei ole edes tuota näyttöä, ovat vielä hyödyttömämmät).
Olen samaa mieltä kuin alkuperäisen kysyjän asentaja, että huonetermostaatit ovat lähes turhat ja niiden kannattaisi olla lähes aina auki. Parempi on tehdä lämmönjaon piirien tasapainotus oikein niin, että kaikki tilat lämpiävät tasaisesti (tai halutulla tavalla - voi esimerkiksi haluta makuuhuoneen olevan tarkoituksella viileämpi kuin olohuone). Oikein säädetty lämmityskäyrä maalämpöpumpussa ja hyvin säädetty lämmönjako tuottavat energiataloudellisimman tuloksen.
Minulla on myös maalämpöpumpun huonelämpötila-anturi ja siitä on jossain määrin hyötyä lämmityskäyrän "automaattiseen hienosäätöön". Pidän tätä anturia huomattavasti hyödyllisempänä kuin noita lämmönjaon huonetermostaatteja.
-
Laita ihmeessä huonelämpötila-anturi, pelaa kuin junan vessa.
Täytyy vähän sanoa vastaan, koska ainakaan täällä paksun (100mm) betonilaatan ja pienten vesiputkien (14mm) lattialämmityksen kanssa ei huonekompensointi oikein toimi.
Viive siitä kun menolämpötila muuttuu että huoneilman lämpötila muuttuu selvästi on luokkaa 8-10h ja jos tähän yhdistää ulkoilmassa tapahtuvat muutokset yöllä
vs. päivällä on soppa helposti valmis -> lämpötila huojuu, mutta juuri väärässä vaiheessa, sisällä on lämmin kun ulkonakin on lämmin mutta kylmä samaan
aikaan kun yöllä on viileintä. Patterikohteissa tai vähemmän varaavan laatan kanssa toimii varmasti paremmin.
Mulla on kaikissa muissa piireissä paitsi PH+LH termarit ja ne on säädetty siten että leikkaavat lämpötilahuiput pois käyttämällä ensin pätkimistä (PWM) ja
vasta lämpötilan kohottua huomattavasti katkaisevat virtauksen kokonaan. Riittävät siihen ettei iltasaunomisen lämmöt enää kiusaa seuraavana yönä makkareissa,
mutta takan kanssa toiminta on vielä kokeilematta, ekaa talvea kun näillä vehkeillä vasta aloitellaan. Tämä sauna+makkarien lisälämpö on seurausta IV-koneen
vaihdon myötä tehostuneesta lämmontalteenotosta ja (reilusti) isomman kivitilan puukiukaaseen siirtymisestä, molemmat muutokset tuli tehtyä viime kesänä.
Normaalitilanteessa on kaikki termarit auki, tai siis ehkä joskus pääsis tähän, toistaiseksi on vielä säädöt vähän hukassa..