Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: Pena2015 - 06.10.15 - klo:18:27
-
Olen harkitsemass Nibe 1255 hommaamista. Kävinpä yhden tuollaisen laitteen omistajan luona tarkoituksena kuunnella minkälainen äänitaso tuossa koneessa on kun kompura käy. Mutta...mutta... Eipäs saatu kompuraa käyntiin sitten millään kun olin paikalla tai ei ainakaan oltu varmoja että kävikö kompura vai ei. Jos kävi niin tosi hiljainen on. ;) Yritettiin laskea kuumaa vettä hanasta, mutta kun kaverilla puskurivaraaja, niin olisi saanut laskea aika kauan, että olisi kompura hörähtänyt käyntiin. Yritettiin myös pumpun valikoista laittaa käyttövesiasetuksista Luksus-tila-päälle, mutta tuokaan ei auttanut.
Onko olemassa joku idioottivarma tapa saada kompura käyntiin jostain pumpun valikoiden avulla? Jos on niin kertokaapa ja antakaa vielä "mummo-ohjeet" mistä valikosta ja mitä pitää valita. Meinaan, jos vielä pääsen johonkin koekuuntelulle, niin olisi kiva, jos saisi kompurankin käyntiin. ;) Itselle tuli mieleen, että saisiko esim. Legionella-kuumennuksella tuon aikaiseksi...vai onko tuokaan varma tapa? Ja jos tuo toimisi, niin kuinka se käytännössä valikoista saadaan päälle? Itse kun ei ole kokemusta (vielä) sen enempää Niben valikoiden käytöstä.
Ja näkeekö jostain pumpun valikoista, että nyt kompura on päällä? Ja näkeekö vielä, että millä teholla/hertsialueella tuo käy? Saako tuota pakotettua käymään jollain tietyllä hertsialueella?
-
Enpäs minäkään oikein tiedä mitä suossa pystyy säätämään. Jostain taitaa näkyä ne herzit kun kompura on käynnissä.
Ilmeisesti jostain valikosta pitäisi katsoa että mitkä asteminuuttiluvut on pumpulle valittu. Täällä nyt esimerkiksi on -80 laitettu. Jos laitan asteminuutit käsin -79 ja odotan minuutin niin kompura lähtee käyntiin jos vaan on lämmitystarvetta.
Nyt kun lämmitys on päällä ja jos vaikka haluaakin laittaa käsin käyttöveden lämmityksen päälle, niin pitää katsoa se käyttöveden tämänhetkinen alalämpö, jos se olisi vaikkapa 40 astetta. Sitten käyttöveden lämmitysasetusta jos muuttaa hetkeksi 41 asteeseen niin lähtee käyttöveden lämmitys päälle. Ja lämmittää sitten vaikka 54 asteeseen tai mihin se käyttöveden sammutus onkaan asetettu. Tämän jälkeen taas jatkaa talon lämmitystä.
Huonot ohjeet kun en ole tuollaista 1255 pumppua nähnyt :) Koitan vilkaista että löytyikö jostain edes kuvia niistä valikoista.
Ilmeisesti jostain saa ainakin osittain säädettyä sen taajuusalueen jolla kompura käy.
Tuolla oli niitä kuvia muutamasta valikosta.
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=5083.msg64396#msg64396
-
Onko olemassa joku idioottivarma tapa saada kompura käyntiin jostain pumpun valikoiden avulla? Jos on niin kertokaapa ja antakaa vielä "mummo-ohjeet" mistä valikosta ja mitä pitää valita.
No ihan satavarma en tuosta Nibestä ole, varsinkaan invertterimallista. Mutta koska Niben asteminuuttilaskenta tuntuu kohtuullisen samanlaiselta logiikaltaan kuin Danfossissa niin itse lähtisin laittamalla lämmityksen huoneasetuksen vaikka 30 asteeseen. Silloin alkaavat asteminuutit ainakin omassa pumpussa pienentyä vauhdilla. Toinen tapa on pienen integroidun varaajan kanssa nostaa valikosta varaajan käynnistys-/alalämpö mahdollisimman korkealle. Tämä ei tietysti toimi jos varaaja on juuri ladattu täyteen kuumaa.
-
.... niin itse lähtisin laittamalla lämmityksen huoneasetuksen vaikka 30 asteeseen. Silloin alkaavat asteminuutit ainakin omassa pumpussa pienentyä vauhdilla.
Toinen tapa on pienen integroidun varaajan kanssa nostaa valikosta varaajan käynnistys-/alalämpö mahdollisimman korkealle. Tämä ei tietysti toimi jos varaaja on juuri ladattu täyteen kuumaa.
Nostaisin myös lämpötilatavoitteen 30C. ... ja odottelisin...
Täältä löytyy manuaaleja, jos niistä olisi avuksi.
http://www.nibe.fi/Tuotteet/Maalampopumput/Tuotevalikoima/NIBE-F1255/
jm82 vinkeistä löytyy näyttö josta näkee hertsit.
Kuinka saa käymään "kovemmin"... Voisiko tuotakin huijata lämpötila-asetuksella.
Ajatusleikki .... Kun asteminuutit laskee käynnistymisrajaan, niin kone käynnistyy jollekin nopeudelle ja jos asteminuuttiarvo ei ala nousemaan vaan laskee edelleen, niin koneen voisi olettaa lisäävän tehoa = kierroksia.
Jos nostaa tilapäisesti käynnistymisen asteminuutiarvoa esim -30, niin kone käynnistyy suhteellisen pian uudelleen.
Näin kuulee käynnistymisestä aiheutuvan äänen, jos sattuu jo käymään.
-
Ja näkeekö jostain pumpun valikoista, että nyt kompura on päällä?
Ja näkeekö vielä, että millä teholla/hertsialueella tuo käy?
Saako tuota pakotettua käymään jollain tietyllä hertsialueella?
1. Info valikosta (ks. manuaali)
2. ks jm82 linkit
3. ks. edellinen postaus
-
Huoltovalikosta löytyy pakko-ohjausvalikko, en nyt ulkoa muista mitä sieltä löytyy, mutta voisi kuvitella kompurankin saavan sieltä päälle. Noilla asteminuuteilla roplaamalla onnistuu myös, kannattaa laittaa ne suoraan kunnolla pakkaselle yli käynnistysrajan niin pumppu kyllä käynnistyy samantien (olettaen ettei juuri ole sammunut ja siitä johtuva käynnistysviive ole päällä).
-
Ohjekirjasta löytyi ainakin tuo asteminuuttiasetus. Eli tehdasasetus olisi -60 jos ei ole muutettu ja lisälämmölle kai sitten 400. Eli kompressori varmaankin käynnistyisi jos laittaa nykyiseen asrvoon vaikka -150 tai -100 ja odottaa minuutin. -400 lähtee ehkä 1kW sähkövastus myös päälle. Kompuran huilausaika taitaa olla se 20 minuuttia, että ihan aina sitä ei saa käynnistymään. Ruudulla voi sitten näkyä että käynnistyy 5 minuutin päästä. Samoin jos katkaisee päävirrat pois, niin ainakin tuossa 1217 pumpussa kompressorin lämmitin lämmittää kompuraa jotain 5 minuuttia ennenkuin lämmitys menee päälle. Kaikissa ei taida lämmitystä olla, mutta tuossa joku pikkulämmitin näytti olevan. Huoltovalikosta ei ehkä kompressoria saa pakko-ohjaukselle, mutta liuospumpun sieltä sai pyörimään.
Valikko 4.9.3 - asteminuuttiasetukset
nykyinen arvo
Säätöalue: -3000 – 3000
käynnistä kompressori
Säätöalue: -1000 – -30
Tehdasasetus: -60
käynnistysero lisälämpö
Säätöalue: 100 – 1000
Tehdasasetus: 400
lisälämm. portaiden ero
Säätöalue: 0 – 1000
Tehdasasetus: 100
-
1.5-6 1255 mallin omistajana voin 3 kuukauden kokemuksella kertoa että:
-asteminuuttiasetuksilla saa kompuran käyntiin ns. välittömästi. Jos käynnistysraja on esim. -60 niin asettamalla
asteminuutit -70 porähtää kompura heti tulille. n. 5min odotusaikaan olen törmännyt vain ensimmäisen kompuran
käynnistyksen yhteydessä jos pumpun pääkatkaisijasta on ollut virrat pois. Ainakin omassani on sähkönkulutusmittarin
perusteella aina lepotilassa 23-35W peruskuorma, josta oletan että suurin osa tulee kompuran esilämmityksestä.
En tiedä sammuuko tuo lämmitys pidemmän seisokin yhteydessä.
-Hetkellisen taajuuden näkee tosiaan Info valikosta. Taajuutta pystyy vaihtamaan käyttämällä luovasti kahta asetettavaa
"kuristuspantaa" Huolto->5.1.24. Oletuksena käytetään lämmitykseen alinta tajuutta (20Hz)
ja siitä lähdetään nousemaan vasta kun asteminuutit karkaa korkeammalle. Rajoittamalla esim. taajuudet 20-39
nousee käynti välittömästi 40Hz:iin. Olen tällä asetuksella hieman leikkinyt ja pikkuinvertterin saa helposti halutessaan
toimimaan esim. 3kW:in on/off pumppuna 8)
Äänimaailmasta sen verran että alimmalla 20Hz:in taajuudella on pumppu todella hiljainen, samassa tilassa
teknisessa tilassa pyörivä Alpha2 25-40 180 CP2:lla pitää lujempaa ääntä. Taajuuksien noustessa tulee seinän
takana oleviin huoneisiin hieman resonanssi ääniä joillain n. 50Hz:in taajuuksilla, jotka aion suodattaa pois noilla kuristuspannoilla.
Käyttöveden pumppu tekee ns, "5.1.1. korkea teho"-asennossa 90HZ:llä ja vaikka samassa tilassa on pumpun ääni selkeästi
kovempi kuin tyhjäkäynnillä niin viereisiin huoneisiin nämä korkeammat taajuudet eivät kanna.
-
Kiitos kaikille ohjeista! Sain näillä ohjeilla tehtyä uuden kuuntelukäynnin 1255 16kW ja tällä kertaa saatiin kompura käyntiin hienosti. Tuli kuunneltua äänet invertterin taajuuksilla 27Hz, 45Hz ja 60Hz. Oli riittävän hiljainen minun makuuni, jotta uskallan laittaa tuon 1255 KHH.