Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönkeruu => Aiheen aloitti: Puuhastelija - 27.04.15 - klo:16:40
-
Terve, laitan kaksi maalämmön keruupiiriä pihanurmikon alle. Pitääkö nuo keruupiirit olla just samanmittaisia 2x230m. Vai voiko tehdä esim. 1x180m ja 1x280m ??
Onko merkitystä ??.Kummanki piirin päät lähtee/tulee tekniseen tilaan.
-
Jos lenkit ovat 180 ja 280m, tulee asentaa ehdottomasti virtausmittaukset molempiin lenkkeihin sekä linjasäätöventtiili lyhyenpään lenkkiin ja vielä mielellään meno ja molempiin paluulinjoihin lämpömittarit. Muuten on mahdotonta tasapainottaa virtauksia.
Virtaukset tulee säätää siten että:
Lyhyemmässä lenkissä virtaus on n. 40% kokonaisvirtauksesta
Pidemmässä lenkissä virtaus on n. 60% kokonaisvirtauksesta.
ATS
-
Mielummin saman pituiset. Noilla pituuksilla lyhyemmässä virtaa tuplasti viinaa pitempään verrattuna.
Ero voidaan tasoittaa lyhyempään putkeen asennettavalla säätöventtiilillä.
Pitkän käyntijakson aikana säädetään tarkan lämpötilamittarin avulla molemmista putkista tulevan viinan lämpötila samaksi.
Pätevä LVI-suunnittelija voi myös laskea tarvittavan virtausvastuksen ja esisäätöarvon
Jos molempiin lenkkeihin asennetaan linjasäätöventtiilit voidaan virtaamat tasapainottaa paine-eroon perustuvalla virtausmäärämittarilla.
Liuospumpun nostokorkeus määräytyy pitemmän putken mukaan ja hiha-generaattorin mukaan tehotappio on noin 100W tasapituisiin lenkkeihin verrattuna.
Ero muodostuu pumpun isommasta tehontarpeesta, ja hitaammasta virtauksesta eli huonommasta lämmönsiirrosta höyrystimessä.
ps: ATS rules OK ;)
-
Morjens ja kiitos vastauksista. Sain laitettua samanmittaiset piirit 2x240m.
-
Moi
Vähän asian vierestä mutta kumminkin. Max keruupiirin pituus on 400m ainakin 40mm putkella. Onko tässä paljon pelivaraa vai pitäisikö siirtoputkisto(n2x25m) tehdä paksummalla putkella pumpulle? Vaihtoehtoisesti vedetään keruuputket suoraan pumpulle.
-
Meillä on n. 480m keruupiiri ja hyvin pelittää. 40mm putkella.
-
Onkohan noissa keruupumpuissa paljon eroja pumppumerkkien kesken? Näkyykö sulla keruupiirin paine/keruupumpun nopeus?
-
Magna Geo 25-100 taitaa olla LÄ:ssä. Oiskaa 180w pintaan max, meillä 95% teholla.
-
Selailin Niben pumppuja ja F1255 20-180W, F1245 35-185W. Samaa luokkaa siis. Mun tapauksessa putkea on nyt päätetty laittaa 500m ja todennäköisesti kahteen piiriin 2x250m. Katsotaan nyt sitten mihin päädytään.
-
2 piiriä on hyvä ratkaisu. Koita vielä laittaa metrejä vaikkapa 2x300, tai vaikka ihan sen, mitä helpolla saa menemään. Et tule sitä katumaan, jos pari sataa menee nyt rahaa enempi. Kahdella piirillä ei varmuudella tarvitse kuunnella, kuinka liuospumppu vinkuu viimeisiään. Ei se kyllä todellisuudessa vingu, mutta.....
-
Joo kyllä tässä ollaan laittamassa kahteen piiriin ja 500m on kyllä maksimi mitä nyt saadaan järkevästi mahtumaan. Reserviäkin pitäisi siis jäädä käyttöön. Luin lisää maa-ainesten lämmön johtavuudesta. Savi on hyvä mutta märkä savi hieman huonompi. No jos on hiekkaa seassa niin se parantaa kosteana johtavuutta. Jos mitään yllätyksiä ei maaperästä ilmaannu niin näillä mennään. Seuraavaksi täytyy keskittyä pumpun valintaan.
Minkälaisia liitoksia olette käyttäneet kun olette liittäneet maapiirit ja tulo/meno putket? Muovihitsaus liitos ilmeisesti paras vaihtoehto?!
-
Pyydät ehdottomasti hitsatut liitokset ja tuot kaikki putket sisälle asti. No noinhan sinne ei tule yhtään liitosta, jos ei tartte jyrkkiä kulmia sitten erikseen. Pyydät vielä virtausmittaritkin, tai siis ovat nimikkeellä virtausilmaisimet. Molemmat lenkit saisi vielä olla joko suluilla,tai säädöillä. Näkyy olevan sellaisia säätimiäkin, joissa on integroitu virtausilmaisin.
-
Luin lisää maa-ainesten lämmön johtavuudesta. Savi on hyvä mutta märkä savi hieman huonompi. No jos on hiekkaa seassa niin se parantaa kosteana johtavuutta.
Tällaisiakin arvoja ilmoitetaan:
hienojakoinen maa (kuiva savi) λ=1,1 W/mK
hienojakoinen maa (märkä savi) λ=1,7 W/mK
Kuivasta maaperästä ei myöskään saada kylmänä talvena jäätymisen faasimuutosenergiaa.