Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: Karu - 07.04.15 - klo:11:55
-
Moikka,
Muutama lähes huoleton vuosi takana maalämmitystä eli OKT 2011 kyseessä ja Niben 1245 8kw + UKV 100 hoitaa lämmintä lattiaan. Kertaalleen on pitänyt lisätä nestettä muutoin ollaan menty ilman toimenpiteitä. Pumppu säädetty vuonna 2012 foorumin ohjeilla ja erittäin tyytyväinen olen ollut vuosittaiseen sähkön kulutukseen.
Nyt kuitenkin kuun vaihteessa pumpussa paloi punainen valo ja vikana matalapainehälytys (51). Pienen panikoinnin jälkeen kuittasin hälyn ja siitä lähtien menty vihreällä mutta päätin kuitenkin vähän tarkastella järjestelmää ja lukea pitkästä aikaa Niben ohjeita.
Kurkkasin miltä vikalogi näyttää ja tuollaiselta näytti. Olisinko 15.8.2014 päivittänyt firmiksen? Onko tuosta jotain huomautettavaa?
http://1drv.ms/1afdpxl
Lisäksi valikosta löytyi sensor calibration failed (351) [BT10-BT11] > 2K. Lieneekö normaalia?
http://1drv.ms/1y0bWWw
Koitin etsiä järjestelmästä mutasihtiä mutten sellaista mielestäni löytänyt mutta ohjeiden mukaan kalvopaisuntasäiliön paine ei saisi alittaa 0.5 baria (Paine ei saa olla alle 0,5 bar). Pitäisikö tästä huolestua?
http://1drv.ms/1N22cls
Lisäksi huomasin että lattialla oli hieman nestettä ja että kaivoon menevä putken eristeen sisällä oli vettä tämän venttiilin (takaisku?) jälkeen. Näyttäisi kovasti hikoilevan liitoksista. Onko normaalia?
http://1drv.ms/1Fx4UbZ
Tätä systeemiä jäin miettimään, että mikähän se mahtaa olla?
http://1drv.ms/1Fx52rX
Sori, en saanut kuvia ladattua suoraan viestiin kun ei nettiliittymän mukana tullut kotisivutilaa. Tai jos kuvat saa jotenkin näkymään suoraan OneDrivestä niin vinkatkaa. Voi olla, että tarvii tuotakin jatkossa.
-
Katsoin täältä paineet 1.4 bar ja 1.6 taisi olla alussa. Pitäisi toimia tuossa kuvassa näkyvälläkin paineella, ei ole mittari sentään nollassa.
Tuossa alimmassa kuvassa on täyttöryhmä ja ylemmän punaisen hanan alapuolella on mutasihti. Eli nuo punaiset hanat tulee ensin sulkea. Täällä en ole yhtään kertaa tarkistellut tuota keruun mutasihtiä.
Jos keruunesteelle haisevaa vettä on lattialla niin sitten vuotaa. Mutta taitaa olla vaan aivan normaalia kondenssivettä kylmistä putkista.
Noihin muihin juttuihin en osaa sanoa oikein mitään. Lattialämmitykselle voi myös olla se mutasihti jossain.
edit:
Sen mutasihdin voisi tarkistaa. Täällä en ole viitsinyt tarkistaa jos nuo muovitecin putket sattuisi olla puhtaat, mutta olisi varmaan hyvä kerran tarkistaa onko sihdissä mitään. Naturet maalämpönestepötti on vielä tallessa niin siitä voisi katsoa että onko roskia pohjalla. Mielestäni ei pitäisi olla roskia. Kierrätin sen pötin kautta liuosta ja täällä olevassa täyttöryhmässä tuo mutasihti on silloin suljettuna.
Tuossa kuva näkyvässä täyttöryhmässä kaikki roskat jää mutasihtiin eikä pääse kierrätyspönttöön asti.
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2782.0
-
Kiitos vastauksesta. Ilmeisesti mutasihdin puhdistus hoituu sulkemalla nuo venttiilit ja avaamalla tuo mutasihti jakoavaimella tms ja putsaamalla sisuskalut?
-
Joo molemmat punaiset sulkuhanat kiinni ja mutasihti varovasti siitä pois että roskat pysyisi mukana. Maalämpöpumpusta virrat pois päältä. Sihti näyttää olevan aika lähellä seinää mutta jos irrottaminen ja puhdistus kumminkin onnistuisi. Jakoavaimella onnistuu avaaminen.
Vähän oli jotain likaa sihdissä kun nyt ensimmäistä kertaa putsailin. Käytetty pumppu niin näytti niinkuin olisi ollut vähän hiekkaa.
Tuossa liuospiirin mutasihti. Voisi ehkä olla jotain ruostettakin jos on irronnut täyttöpumpusta tai jostain muusta. Ensimmäinen tyhjennys. Liuospumppu käsiajolla kaivon lukemat näytti 6/6 meno ja paluu. Vähän kuului suhinaa kun ilmaa karkasi mutasihdistä.
http://aijaa.com/fExYg9
Pattereiden mutasihti. Mustaa on vähän rautaisista patteriputkista mutta aika vähän enää tulee. Tuo roska on tainnut tulla neljässä kuukaudessa.
http://aijaa.com/T9Syru
-
Lisäksi valikosta löytyi sensor calibration failed (351) [BT10-BT11] > 2K. Lieneekö normaalia?
Kone ei pystynyt kalibroimaan mittauksia, koska mittaukset näyttivät yli 2C eroa, vaikka niiden pitäisi kalibrointitilanteessa näyttää suunnilleen samaa....
näihän tuo sanoo ja kehottaa vaihtamaan anturit.... ehkä ei ihan heti kannata
Mitä BT10 ja BT11 näyttävät kun kone on käynyt n. 5 minuuttia ?
Ja millä nopeudella keruupumppu on silloin ?
Käsittäisin että kalibrointi vastaa tilannetta jossa MLP ei käy, mutta keruupumppu käy.
Sillä se määrittää mittausten eron.
-
Koitin etsiä järjestelmästä mutasihtiä mutten sellaista mielestäni löytänyt mutta ohjeiden mukaan kalvopaisuntasäiliön paine ei saisi alittaa 0.5 baria (Paine ei saa olla alle 0,5 bar). Pitäisikö tästä huolestua?
http://1drv.ms/1N22cls
Minulla laski kanssa aikoinaan keruupiirin paine melkoisesti. Nostin viime kesänä kotikonstein sen rajulla kädellä 2bar tasoon ja siitäkin ollaan tultu nyt 1,4bar luokkaan. Selityksiä on tarjoiltu putken venymisestä, liuoksen tilavuusmuutoksista paisuntasäiliön venttiilin vuotamiseen/kalvon hajoamiseen. Odotan paineen kuitenkin nousevan kun kaivo taas lämpenee.
Seuraukseksi liian matalalle paineelle tarjoiltiin maaliuospumpun kavitointia (tai jopa tiivisteiden korkkaamista sisään päin) kun paisuntasäiliön kalvo ei pääse joustamaan pumpun lähtiessä käyntiin.
-
Täällä ei ole paisunta-astiaa koska pumppu on kellarissa ja keruupiirin putket tulevat sisään n. 1,5 metrin korkeudelta lattian tasosta, jossa tasoastia eli avoin paisuntasäiliö korkeimmalla kohdalla. Painetta astian pintatasossa lienee pumppuun nähden n. 0,1 bar (1 metrin vesipatsas) joka riittää ja pinta pysynyt samassa kohdin parin millin tarkkuudella. Samalla keruupiirin ilmaus hoituu automaattisesti avoimen tasoastian kautta.