Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => STIEBEL ELTRON => Aiheen aloitti: Jusa - 07.01.15 - klo:17:34
-
Tervehdys:
Onko kellään tietoa mihin spesifiin systeemiin Stiebel WPC 7:n alapaine-varoitus liittyy? Laite pysähtyy häriön tultua ja kun ilmoituksen nollaa niin kone lähtee normaalisti päälle ja käy. Olisko kone pöhissyt tuossa kolmisen vuotta.
Ensimmäisenä vuonna ongelma ilmeni kerran, toisena vuonna kahdesti ja nyt tänä talvena jo about 5 kertaa lämmityskauden alettua kunnolla, koneen oikeanpuoleinen painemittari on about 1 bar kohdalla. Olen pannut merkille, että ongelma tulee esiin useimmin kun ilma kylmenee nopeasti (ja ehkä myöskin ylipaineventtiili tiputtelee samaan aikaan reiluhkosti - kiertoon taitaa lähteä normaalia kuumempaa vettä).
En löytänyt ohjekirjasta raja-arvoja häiriölle. Onko tietoa?
Siispä:
- onko alapaine-häiriöilmoituksessa kyse keruupiirin alapaineesta?
- lämmityspiirin alapaineesta?
- kylmäaineen alhaisesta määrästä?
- ylipaineventtiilin liikaherkkyydestä?
Olen joskus aiemmin tsekannut keruupiirin moska-suodattimen, siellä ei ollut oikeastaan mitään.
Mitä raati sanoo? Toimenpiteet & missä järjestyksessä?
- moskasuodattimet - myös lämmityspiiri?
- järjestelmän ilmaus?
- nesteen lisäys?
- kylmäaineen lisäys?
Kiitos jo etukäteen!
-
Laita enemmän tietoja. Keruupiirin lämmöt ja esim löytyykö kuvaa valikoista, jossa näkyy menevät ja tulevat nesteet ja kaasut. Ei kai tuo kone ittessään tarkkaile muita paineita, kun kaasun paineet, eli kylmäaine kiertoa. Ei taida konetta paljon kiinnostaa vesijohtoverkon tai lämmitysverkoston paineet.
-
Tuntematta Stiebeliä sen paremmin, veikkailen kuitenkin.
Yleensä alapainehälytys tarkoittaa kylmäainepiirissä kompressorin imupuolen (expansioventtiilin jälkeen) painetta ja
se tavallisimmin taitaa johtua liian heikosta keruupiirin kierrosta, elikkä maakiertoneste ei pysty lämmittämään höyrystintä (maapiirin lämmönvaihdin) tarpeeksi.
Joskus se voi kertoa kylmäaineen vähyydestä.
Selvitä maahan menevän kiertonesteen lämpötila. Onko se mennyt liiaksi pakkaselle?
Onko maakeruupiirissä mahdollisesti ilmaa.?
-
Koneen ulkoisen roskasuodattimen lisäksi koneen sisällä on myös suodatin. Puhdista myös se.
Katso ennen puhdistusta alipaine ND valikosta "lampotilat" koneen käydessä. Muistaakseni alapainelähetin katkaisee ennen pressostaattia paineessa 3,5bar.
-
Tässä vähän parametrejä koneesta, nythän kone toimii normaalisti - joten pitänee odotella seuraavaa vikatilaa. tsekkasin koneen sisäisen suodattimen - eipä siellä juuri mitään ollut.
Lamm lähde tos 5.9
Rinnakk lamm 5.0
Rinnakk lv 20
Jaat estojarj 4.0
Kuumakaasu 34.3 - 63.0
Korkeapaine 9.1 - 18.8
Alapaine 6.0-9.0
Eiköhän tuo alapaine viittaa kompressorin arvoihin. Ohjekirja käskee tsekkaamaan keruuliuoksen tilavuusvirran & kylmäaineen määrän - siitä tuo sisäisen mutapussin tsekkaustarve. En vain löytänyt manuskassa mainittua näkölasia koneen sisältä.
-
Siihen tuo hälytys viittaa, että keruuliuos ei kierrä kunnolla vikatilanteen aikana.
Muuten nuo listaamasi parametrit näyttävät normaaleilta, mutta tuo "lamm lähde tos" eli keruuseen palaavan liuoksen lämpötila 5,9 astetta on erikoinen.
Ei kai se kompressorin käydessä voi olla noin korkea? Onko sinulla keruu porakaivossa vai maapiirinä?
Seuraa vielä tuon parametrin kehitystä kompressorin käyntijakson aikana. Silloin kun keruuliuos ei kierrä, se tietenkin lämpenee seisoessaan pumpun ja huonetilan sisällä. Keruupumpun ja kompressorin käynnistyttyä sen pitäisi laskea matalammaksi ja pidemmän käyntijakson aikana jatkaa putoamista jonkin verran.
Eli seuraisitko tuota lämpötilaa kompressorin jonkun käyntijakson aikana ja laita niitä arvoja tänne. Myös kuumakaasun lämpötila-arvoja voisi samalla seurata; se vaan on hieman hankala, kun niitä ei saa näytölle yhtäaikaa (ellei ole ulkoista loggausta tietokoneelle).
-
Hei,
Kiitokset kaikille hyvistä kommenteista! Tämä on porakaivosysteemi. Lähdin liikkeelle arvailupohjalta & olen jo 300% viisaampi.
mahdollisia syitä siis:
keruulioksen vähyys, keruupiirissä ilmaa, huono kierto, kylmäaineen vähyys --> viitsisikö joku laittaa kuvan oman koneensa näkölasista, oma kone ei ole sisältä ihan manuskan kuvan näköinen?
elikä:
tsekkaan keruuliuoksen lämpötilan kun kompura käy
katson keruupiirin suodattimen uusiksi koneen päältä
next:
mitenkäs keruupiiri ilmataan & nesteitä lisätään? Litkua minulla on. Mihin paineeseen keruupiiri pitäisi saada, nyt mittari näyttää noin 1 bar ja on varmaan suht oikealla tasolla.
-
Minäkään en ole oman WPC 7:ni sisältä löytänyt sellaista näkölasia kompressorista. Ehkä siinä kompressorimallissa ei ole sellaista. Vai tietääkö joku muu, missä se olisi?
Minulla on muuten ainakin keruupiirissä kaksi niitä mutasihtiä. Toinen on täyttöryhmän yhteydessä kaivolta tulevassa putkessa ja koneen kotelon sisällä on toinen. Se koneen sisällä oleva on eristeen sisällä, joten siihen käsiksi pääseminen vaatii eristeen leikkaamista auki (ja teippaamista takaisin kiinni homman jälkeen).
Kun puhut suodattimesta koneen päällä, niin tarkoitatko kotelon ulkopuolella putkessa olevaa vai kotelon sisäpuolella?
1 bar on ihan sopiva paine. Sen osalta sinulla ei ole ongelmaa.
Onko sinulla sellainen palikka, missä on varoventtiili, automaatti-ilmaus ja painemittari siinä samassa? Pienet määrät ilmaa poistuvat sen automaatti-ilmauksen kautta, kun vaan neste kiertää.
Onko sinulla kalvopaisunta-astia vai muovinen tasopaisuntapullo?
-
Lämm lähd tos käväisi -5.3c, mutta vakiintui -4.8c, kuumakaasut 64c kun kompura kävi.
Ahaa, että keruuliuokselle 2 mutasihtiä? Täyttöryhmässä olevaa olin menossa tsekkaamaan, kun edellisestä kerrasta on aikaa & se oli puhdas. Katsoin eilen koneen sisältä yhden mutasihdin kompuran oikealta puolelta, mutta se varmaan oli lämmityspiirille - suht. puhdas sekin.
Jos koneessa on vielä 1 mutasihti, niin se onkin uusi tuttavuus. Pitää mennä taas ronkkimaan konetta...
On minulla tuollainen palikka, joten automaatti-ilmaus keruupiirissä lienee siis.
-
Lämm lähd tos käväisi -5.3c, mutta vakiintui -4.8c,
Tämä on varsin matala arvo. Hälytys tulee yleensä noin -9 C -paikkeilla, vähän koneesta riippuen.
Kertoo kyllä huonosta maakierrosta tai liian kylmästä kaivosta!
Höyrystimelle ei tule maasta tarpeeksi lämpöenergiaa.
-
No nyt on toinenkin keruupiirin mutasihti tsekattu, siellä oli hieman möhnää pohjassa. Mitäs muuta tuolle kierrolle on tehtävissä - pumppuun kierroksia?
Kylmä kaivo? Kaivolla syvyyttä 160m ja risat, kallio alkaa kolmesta metristä. Mistä kylmyys voi johtua? Alhainen vedenkorkeus? Kun sitä porattiin, niin kyllä se taisi ottaa aikansa, että sinne vettä tuli. En muuten tsekannut, että kuinka korkealle - pohjavesi kuitenkin on melkein heti talon alla.
-
Toinen sihdeistä joutaa ainakin pois. Joku tietämätön on varmaan lisännyt sen vielä ulkopuolellekin.
-
No nyt on toinenkin keruupiirin mutasihti tsekattu, siellä oli hieman möhnää pohjassa. Mitäs muuta tuolle kierrolle on tehtävissä - pumppuun kierroksia?
Kylmä kaivo? Kaivolla syvyyttä 160m ja risat, kallio alkaa kolmesta metristä. Mistä kylmyys voi johtua? Alhainen vedenkorkeus? Kun sitä porattiin, niin kyllä se taisi ottaa aikansa, että sinne vettä tuli. En muuten tsekannut, että kuinka korkealle - pohjavesi kuitenkin on melkein heti talon alla.
Keruupiirin pumpun kierrokset täysille, jollei ne jo ole. Ja se toinen suodatin pois.
-
Toinen sihdeistä joutaa ainakin pois. Joku tietämätön on varmaan lisännyt sen vielä ulkopuolellekin.
En sanoisi, että se tietämättömyyttä on. Asennuksessa on vaan laitettu ulkopuolelle sellainen täyttöryhmä, joka sisältää mutasihdin. Tuon täyttöryhmän kautta keruunestettä täytetään ja piiri on ilmattu alunperin. Samanlaista täyttöryhmää näytetään käytettävän muunkin merkkisten pumppujen kanssa.
Stiebelin koneessa nyt vaan sattuu olemaan koneen sisälläkin mutasihti, kun valmistaja on ajatellut sen olevan tarpeellinen (jos jossain ei ulkopuolelle laitettaisi sellaista).
Toisen sihdin varmaan tosiaan voi ottaa pois. Se täyttöryhmässä oleva on ainakin minulla helpompi puhdistaa, joten ehkä ottaisin koneen sisällä olevan pois sitten.
-
Kiitokset vinkeistä!
Sihtien putsauksella lämmöt -4.8 --> -4.2 jo nyt. Toinen sihti poistettu sen jälkeen - ans kattoo muuttuuko vielä. Seuraavaksi sitten sitä liuospumppua ropaamaan.
Koneessa ollut aivan törkeä resonanssi vesiputkistojen messinkiliittimistä, sain ronkittua nyt samaan konkurssiin sinne armaflexin palan osien väliin ja avot - oi autuus tätä hiljaisuutta!
Ei tämä masiina muuten aivan metsässä ole. Lämmityksessä Cop 4.79 hieman yli kolmessa vuodessa. Sisälämmöt säädetty 18,5 ja lämpökäyrä 30 - tasaista lämpöä näillä kelissä kuin kelissä.
Legionella toiminto oli käytössä kikka 6:lla. Sehän menee päälle klo 01:00, mutta kukapa sitä kuumaa vettä keskiyöllä tarvitsee - eli se meni ihan harakoille. Laitoin koneen sisäisen kellon niin, että toiminto lähti tosiajassa 5:ltä päälle niin aamulla riitti hyvin kuumaa vettä kaikille. Tässä pitää sitten myös katsoa lämpimän veden yö & päiväkellotukset samaan synkroniin.
-
Dodii. Nyt on lämm lähde tos -1,7C
Keruuliuoksen kierrossahan tuo vika taisi olla. Mutasihdit puhtaaksi & yksi pois ja lähtee taas. Liospumppu oli nupit kaakossa jo valmiiksi.
Kiitos ja kumarrus foorumilaisille! Palataan asiaan jos alapaine edelleen hälyttelee.
Ps. Arvata sopii, että laitteen asentaja ei vastannut puhelimeen. Jälleenmyyjäliike käski soittamaan maahantuojalle ja maahantuoja kieltäytyi tarjoamasta teknistä tukea, koska asia kuului jälleenmyyjälle. Tässä vaiheessa laitoin ketjun poikki ja käännyin foorumille. Hyvä kone, mutta varokaa jälleenmyyjinä toimivia pölynimurikauppiaita.
-
Dodii. Tässä vaiheessa laitoin ketjun poikki ja käännyin foorumille. Hyvä kone, mutta varokaa jälleenmyyjinä toimivia pölynimurikauppiaita.
Kerropa paikkakunta sekä edellinen energian kulutus/tiedot talosta niin tomppeli laskee millaisen kaivon tupasi vaatii.. "pölynimurikauppiatten" kanssa voisi äkkiseltään kuvitella että herkästi kävisi niin että kauppa saadaan kotiin tekemällä edullinen tarjous jättämällä poraamatta maalämpökaivoa riittävästi...
-
Dodii. Tässä vaiheessa laitoin ketjun poikki ja käännyin foorumille. Hyvä kone, mutta varokaa jälleenmyyjinä toimivia pölynimurikauppiaita.
Kerropa paikkakunta sekä edellinen energian kulutus/tiedot talosta niin tomppeli laskee millaisen kaivon tupasi vaatii.. "pölynimurikauppiatten" kanssa voisi äkkiseltään kuvitella että herkästi kävisi niin että kauppa saadaan kotiin tekemällä edullinen tarjous jättämällä poraamatta maalämpökaivoa riittävästi...
Espoossa tämä. Muistaakseni energiatodistuksessa laskennallinen energiankulutus oli jotain 35 000 kWh ja käytännössä vuosikulutus on n. 15 000 kWh sis. kaikki. Kokonais COP ml. käyttövesi 4,33, pelkkä lämmitys 4,80, mikä ei käsittääkseni nyt umpisurkea ole.
Oli useampia tarjouksia eri toimijoilta & kaikissa kaivo muistaakseni tämän 160m luokkaa, porattu 162m - samoin koneen teholuokitus oli tätä 7kWh tasoa kaikilla, kun kyselin etteikö tämän kokoisessa talossa saisi olla isompi kone. Hyvähän se olisi saada tarkistuslaskelma kaivosta.
Stiebelissä tuo lämpölukema on keruuliuoksen paluulämpötila koneelta, tulo lienee kuutisen astetta korkeampi, mutta tämä on veikkaus. Pitää nyt laittaa lämpömittarit noihin keruuputkiin niin tietää dt:n tarkemmin.
-
Minkälainen homma tuo sihdin poistaminen koneen sisältä on ja missä kohti se sijaitsee? Meillä on sama kone ja lämpötilaero menevän ja paalaavan nesteen osalta on kokoajan ollut 4-5 asteen paikkeilla. -4 asteen pakkasilla palaava neste on ollut -2,7 asteen tienoilla. Kovilla pakkasilla -3,8.
Täyttöryhmän sihti on tarkastettu keväällä ja siinä ei ollut mitään.
Edit by tosi "tomppeli":
Laitoin liitetiedoston vahingossa täähän..
Poistin sen ja siksi tämä editointi, "Jusalle" se piti laittaa!!!
Sorry! Anteeksi!
-
"Jusa"
Laitahan tänne vielä normaalin käyntijakson loppupuolelta
-Lämmönjaon meno- ja paluulämpötilat
-Keruun lämpötila. Oliko vain toinen? kaivoon vai kaivosta?
-Kuumakaasu
-Mikä kylmäaine koneessa on?
ATS
-
-Mikä kylmäaine koneessa on?
ATS
Miltei kaikissa sakuissa on r410, kuten Stiebelissä sekä Viessmannissa
-
Espoossa tämä. Muistaakseni energiatodistuksessa laskennallinen energiankulutus oli jotain 35 000 kWh ja käytännössä vuosikulutus on n. 15 000 kWh sis. kaikki. Kokonais COP ml. käyttövesi 4,33, pelkkä lämmitys 4,80, mikä ei käsittääkseni nyt umpisurkea ole.
Oli useampia tarjouksia eri toimijoilta & kaikissa kaivo muistaakseni tämän 160m luokkaa, porattu 162m - samoin koneen teholuokitus oli tätä 7kWh tasoa kaikilla, kun kyselin etteikö tämän kokoisessa talossa saisi olla isompi kone. Hyvähän se olisi saada tarkistuslaskelma kaivosta.
Koetin tehdä laskelman, mutta ainoana lähtötietona oli tuo kokonais energiankulutus 35.000 kWh.
Kuinka lie oikea se.?
-
Kuten jo aiemmin Toimelias kyseli niin missä päin kyseiset 2 kpl. mutasihtiä sijaitsee koneen sisällä?
En ole vielä raottanut omaa konettani, mutta jos on jollain kuva vaikka niiden sijainnista niin ei tarvitse etsiä.
Oma koneenihan on vm.2013 uutta versiota. Ulkopuolisen jo aukaisin ja siellä oli hieman muovin jäysteitä.
-
Loin uuden aiheen näistä sisäisistä mutasihdeistä ja laitoin sinne kuvat:
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=5967.0 (http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=5967.0)
-
Espoossa tämä. Muistaakseni energiatodistuksessa laskennallinen energiankulutus oli jotain 35 000 kWh ja käytännössä vuosikulutus on n. 15 000 kWh sis. kaikki. Kokonais COP ml. käyttövesi 4,33, pelkkä lämmitys 4,80, mikä ei käsittääkseni nyt umpisurkea ole.
Oli useampia tarjouksia eri toimijoilta & kaikissa kaivo muistaakseni tämän 160m luokkaa, porattu 162m - samoin koneen teholuokitus oli tätä 7kWh tasoa kaikilla, kun kyselin etteikö tämän kokoisessa talossa saisi olla isompi kone. Hyvähän se olisi saada tarkistuslaskelma kaivosta.
Koetin tehdä laskelman, mutta ainoana lähtötietona oli tuo kokonais energiankulutus 35.000 kWh.
Kuinka lie oikea se.?
Energiatodistuksesta lämmitysenergiankulutus 25 000 kWh/vuosi (lämmin vesi + lämmitys), laitesähkö 14500 kWh - yhteensä 39 500 kWh. Talo tehty v. 2010 rakennusmääräyksin, energialuokka A.
Todellisuudessa kokonaisvuosikulutus sähkömittarilta (lämmin vesi, lämpö & laitteet) on ollut about 15 000 kWh maalämpöpumpun ja LTO:n kanssa. Stiebelin arvoilla lämmitys COP 4,80 & vesi 2,60 --> yhteensä COP 4,30.
Mitä antaa kaivolle mittoja?
-
39500-15000 = säästöä 24500kWh... Ei paha
-
39500-15000 = säästöä 24500kWh... Ei paha
No en valita. Toki säästöä tulee energiatodistuksen taulukkoarvoihin verrattuna varmaan myös energiansäästölampuista, energiatehokkaammista kodinkoneista, lämmön talteenotosta + takan käytöstä. Takka on keskellä asuntoa ja otan peruslämmön pumpusta, 19-20C ja mukavuuslämpöä takasta pari astetta päälle.
Pumppu sanoo, että 3v 2kk tuotto on 64000 kWh ja ottoteho hieman vajaa 15 000 kWh. Porareikä ei ole kuluva osa, joten sille ei kannata murehtia paybackiä. Lattialämmitys taas on minusta fiksuin tapa lämmön jakoon, koska se antaa joustoa lämpölähteen vaihtamiselle - sekin on siis hyvä olla. 49 0000 kWh, joten pelkkä pumppu on maksanut itsensä about jo. Olen todella tyytyväinen näihin ratkaisuihin.
Nyt sihtien putsauksen/poiston jälkeen ei ole ollut probleemeja vielä :) lämpömittarit on suunnitteilla keruuputkistoon.
-
No en valita. Toki säästöä tulee energiatodistuksen taulukkoarvoihin verrattuna varmaan myös energiansäästölampuista, energiatehokkaammista kodinkoneista, lämmön talteenotosta + takan käytöstä.
Porareikä ei ole kuluva osa, joten sille ei kannata murehtia paybackiä.
Tuo laite-energia on ihan käsittämättömän suuri noissa energiatodistuksissa. Tyyliin joka huoneessa täytyisi olla 300w halogeeni jatkuvasti päällä että tuon saisi kulumaan.
Sinänsä porakaivo voi olla kuluva osa jos sitä porataan liian vähän. Tietyltä pieneltä alueelta otetaan liikaa energiaa jolloin se alue kylmenee liikaa. Sitten pidemmänpäälle ollaakin jo reilusti pakkasella.... Tuollainen lämpökaivo jäähtyy kuitenkin pikkuhiljaa kokoajan...
-
Lämm lähd tos käväisi -5.3c, mutta vakiintui -4.8c,
Tämä on varsin matala arvo. Hälytys tulee yleensä noin -9 C -paikkeilla, vähän koneesta riippuen.
Kertoo kyllä huonosta maakierrosta tai liian kylmästä kaivosta!
Höyrystimelle ei tule maasta tarpeeksi lämpöenergiaa.
Nyt on lämpömittarit keruuputkistossa. Keruuliukosen tulo +4.2C (= eikö tuo ole jo ihan hyvä 162m kaivosta?) ja paluu koneelta -2.3C. Veikkaan, että vika oli kierrossa: mutasihdit ahdisti ja oli 1 kpl ylimääräinen. Kaipa tuo mutasihtihomma pitää laittaa 1/vuosi työlistalle.
-
Minkälaisen mittarin laitoit kiinni keruuputkistoon? Kiinnostaa itekkin laittaa myös omaan järjestelmään, tai mitä muut on laittanut mittaamaan kaivoin lämpöjä.
-
Nyt on lämpömittarit keruuputkistossa. Keruuliukosen tulo +4.2C (= eikö tuo ole jo ihan hyvä 162m kaivosta?) ja paluu koneelta -2.3C. Veikkaan, että vika oli kierrossa: mutasihdit ahdisti ja oli 1 kpl ylimääräinen. Kaipa tuo mutasihtihomma pitää laittaa 1/vuosi työlistalle.
Kovasti on iso noiden kahden lämpötilan erotus: +4,2 -(-2,3) = 6,5 astetta.
Olisiko mittarin anturilla huono kosketus putkeen, vai olisiko anturin päällä liian vähän lämpöeristettä?
Vai onko tuo erotus tosiaan noinkin iso?
-
Minkälaisen mittarin laitoit kiinni keruuputkistoon? Kiinnostaa itekkin laittaa myös omaan järjestelmään, tai mitä muut on laittanut mittaamaan kaivoin lämpöjä.
Langallisen ulkolämpömittarin, omat mittarinsa meno & paluupuolelle tungettuna eristeiden alle & kiinni putkeen Noi mittarit on luokkaa 5-10 € kappaleelta - kannattaa katsoa, että anturi on metallipintainen, että se on riittävän nopea reagoimaan muutoksiin. Pitää vielä tarkistaa noiden eristeiden ja anturin status putken pinnassa.
Tomppeli, mitä 6C aste-ero merkkaisi lämmöntuottoprosessin kannalta, dt varmaan laskisi litkun kiertonopeuden kasvaessa lisää? Litkupumppu on nupit kaakossa jo, joten kaikki temput pitäisi tehdä vastusta pienentämällä.
-
Minkälaisen mittarin laitoit kiinni keruuputkistoon? Kiinnostaa itekkin laittaa myös omaan järjestelmään, tai mitä muut on laittanut mittaamaan kaivoin lämpöjä.
Langallisen ulkolämpömittarin, omat mittarinsa meno & paluupuolelle tungettuna eristeiden alle & kiinni putkeen Noi mittarit on luokkaa 5-10 € kappaleelta - kannattaa katsoa, että anturi on metallipintainen, että se on riittävän nopea reagoimaan muutoksiin. Pitää vielä tarkistaa noiden eristeiden ja anturin status putken pinnassa.
Tomppeli, mitä 6C aste-ero merkkaisi lämmöntuottoprosessin kannalta, dt varmaan laskisi litkun kiertonopeuden kasvaessa lisää? Litkupumppu on nupit kaakossa jo, joten kaikki temput pitäisi tehdä vastusta pienentämällä.
Tuommoinen 160 metrin kaivo toimii pumpulla kuin pumpulla, joten kiertovesipumpun teho ei voi olla syynä.
Veikkaan kontaktia antureissa tms.
-
Menon ja paluun hyvänä erotuksena pidetään noin 3 astetta.
Liian suuri ero aiheuttaa höyrystimen jäämistä vähän liian kylmäksi ja sitä kautta hyötysuhde ei ihan pääse oikeuksiinsa.
Liian vähän maalämpöä höyrystimellä aiheuttaa kompressorin imupuolelle liian suuren alipaineen, kun nestemuodossa oleva kylmäaine kaasuuntuu huonosti.
Alipaine voi aiheuttaa hälytyksen.
Lisää kiertoa olisi hyväksi. En vain osaa sanoa, miten sinä voisit sitä lämpöpumpussasi lisätä.
Kaivokaan ei ole syvä, vain 160 metriä + liitäntäputkituksen vaakaosuus.
Yleensä maakiertopumpun teho riittää ainakin 400 metriseen putkipituuteen saakka.
Eihän siinä mahda olla mitään venttiilejä, jotka eivät olisi täysin auki.?
Varmista nyt vielä, että mittaus toimii varmasti oikein!
-
7 kW pumppu ottaa kaivosta 4 COP:lla 5,25 kW.
Dt 6,5C antaa virtaukseksi 0,20 l/s (0,71 m3/h)
Jokin kuristaa kiertoa voimakkaasti tai sitten kiertopumppu on pahasti alamittainen.
Mikä pumppu ja tyyppi?
Keruuputkisto, onko turbo?
ATS
-
Nou problem luulen.
Tuossa katselin dt-lukemia & tämän päivän ne on muuttuneet koko ajan. Jossakin vaiheessa about 5 astetta, mutta kun myös veden lämmitys meni päälle niin tuloveden lämpötila nousi & menoveden lämpötila laski ja dt oli enää noin 2,5 = tilavuusvirta kasvoi pakosti. Veden lämmitys pois päältä & dt kasvoi taas. Eihän tästä voi muuta päätellä kuin, että kiertovesipumppu säätyy tarpeen mukaan - jos ei säätyisi niin dt vedenlämmitysvaiheessa kasvaisi entisestään, eikös? Joku Wilon pumppu tässä on, mutta tyyppikilpi on sellaisessa paikassa ettei pääse katsomaan tarkemmin.
Foorumilta lueskelin, että stiebelissä tosiaan olisi taajuusmuuntajaohjattu pumppu.
Kuumakaasut oli 92C kun lämmintä vettä puskettiin.
-
Nou problem luulen.
Tuossa katselin dt-lukemia & tämän päivän ne on muuttuneet koko ajan. Jossakin vaiheessa about 5 astetta, mutta kun myös veden lämmitys meni päälle niin tuloveden lämpötila nousi & menoveden lämpötila laski ja dt oli enää noin 2,5 = tilavuusvirta kasvoi pakosti. Veden lämmitys pois päältä & dt kasvoi taas. Eihän tästä voi muuta päätellä kuin, että kiertovesipumppu säätyy tarpeen mukaan - jos ei säätyisi niin dt vedenlämmitysvaiheessa kasvaisi entisestään, eikös? Joku Wilon pumppu tässä on, mutta tyyppikilpi on sellaisessa paikassa ettei pääse katsomaan tarkemmin.
Foorumilta lueskelin, että stiebelissä tosiaan olisi taajuusmuuntajaohjattu pumppu.
Kuumakaasut oli 92C kun lämmintä vettä puskettiin.
No nou problem todellakin!
COP kokonaisuudessaan 4,3 ja lämmitys 4,8 😃
-
Nou problem luulen.
Tuossa katselin dt-lukemia & tämän päivän ne on muuttuneet koko ajan. Jossakin vaiheessa about 5 astetta, mutta kun myös veden lämmitys meni päälle niin tuloveden lämpötila nousi & menoveden lämpötila laski ja dt oli enää noin 2,5 = tilavuusvirta kasvoi pakosti. Veden lämmitys pois päältä & dt kasvoi taas. Eihän tästä voi muuta päätellä kuin, että kiertovesipumppu säätyy tarpeen mukaan - jos ei säätyisi niin dt vedenlämmitysvaiheessa kasvaisi entisestään, eikös? Joku Wilon pumppu tässä on, mutta tyyppikilpi on sellaisessa paikassa ettei pääse katsomaan tarkemmin.
Foorumilta lueskelin, että stiebelissä tosiaan olisi taajuusmuuntajaohjattu pumppu.
Kuumakaasut oli 92C kun lämmintä vettä puskettiin.
No nou problem todellakin!
COP kokonaisuudessaan 4,3 ja lämmitys 4,8 😃
Jes! If it ain't broken, don't fix it ;)
Elikä: Kiitettävä vastaus kaikilta alapaine-probleemaan, nyt tiedän mistä kyse. Kiitokset suuret!
Eppäilenpä, että tänä talvena asiasta ei enää kärsitä ja jos kärsitään niin toinenkin mutasihti lähtee - kone sentään pyörinyt jo reilut kolme vuotta. Wilon liuospumpussa näkyi sittenkin olevan vielä säätövaroja hyvin, nupit ei olleet kaakossa vaan luoteessa. Pumppu on syvällä koneessa & huonot valot. Lähikuva kameralla säädöistä auttoi.
-
Liian vähän maalämpöä höyrystimellä aiheuttaa kompressorin imupuolelle liian suuren alipaineen, kun nestemuodossa oleva kylmäaine kaasuuntuu huonosti.
Alipaine voi aiheuttaa hälytyksen.
Lisää kiertoa olisi hyväksi. En vain osaa sanoa, miten sinä voisit sitä lämpöpumpussasi lisätä.
Eihän siinä mahda olla mitään venttiilejä, jotka eivät olisi täysin auki.?
No ni. Palattiin vanhaan aiheeseen elikä alipaineeseen.
Näyttää siltä, että keruupuolella ei ole nyt kiertoa ollenkaan - tulo & keruuputkiston lämpötilat on nousseet iloiseen +17C - yritin ajella reletestin kautta parikymmentä minuuttia eikä mitään muutosta, rele napsahtaa kyllä. Liuospumppu on tainnut kosahtaa & aiemmat murheet on voineet olla sen oire. Ei kuulosta siltä, että se kävisi joten ei taida olla jumittuneista venttiileistäkään kiinni.
Onkohan tuossa pumpussa korjattavia osia vai onko pumpun vaihto tiedossa? Ei taitane kannattaa laittaa Wilon kallista pumppua keruupuolelle vaihdossa, kun siitä älystä ei siellä ole hyötyä.
-
Onkohan tuossa pumpussa korjattavia osia vai onko pumpun vaihto tiedossa? Ei taitane kannattaa laittaa Wilon kallista pumppua keruupuolelle vaihdossa, kun siitä älystä ei siellä ole hyötyä.
Millainen keruupiirin pumppu sinä on.
Onko noita vanhoja malleja, joissa on I - II - III nopeuden valinnat? Ehkäpä on noita uudempia pumppuja, joissa on eri tekniikka.
Jos olisi tällainen vanhempi malli, niin:
(http://i.ebayimg.com/00/s/NTAwWDQzMw==/z/Jd4AAOxyNo9Ss-sk/$_35.JPG?set_id=2)
Wilon pumpuissa tuo punainen nopeudenvalitsin on voinut kärähtää hiukan.
Sen voi mahdollisesti putsata tai sitten juottaa tinalla kiinteästi asentoonsa III pysyvästi ja pumppu toimii taasen.
-
Jos pumppu oli wilo stratos para 25/1-7 niin tässä olisi samanlainen pumppu saksassa tällähetkellä 180€ joka on todella halpa. Pumpun mitat vain pitää aluksi varmistaa koska noita on kahdella eri pituudella 180mm ja 130mm.. ja tietysti kannattaa mitata että kontaktori on ehjä
http://www.ebay.de/itm/Viessmann-Wilo-VI-Stratos-Para-25-1-7-130-mm-7424807-7428546-7428545-Divicon-NEU/301459553504?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D28815%26meid%3D442a4ea14a9c4c2080c3adb89e6064af%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26sd%3D261732637549&rt=nc#ht_300wt_1154 (http://www.ebay.de/itm/Viessmann-Wilo-VI-Stratos-Para-25-1-7-130-mm-7424807-7428546-7428545-Divicon-NEU/301459553504?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D28815%26meid%3D442a4ea14a9c4c2080c3adb89e6064af%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26sd%3D261732637549&rt=nc#ht_300wt_1154)
-
Tuossa toinen http://www.ebay.de/itm/WILO-Stratos-PARA-25-1-7-T3-Stromsparpumpe-Heizungspumpe-/261732637549?pt=Systemkomponenten_Heizung&hash=item3cf07b1b6d#ht_322wt_1154 (http://www.ebay.de/itm/WILO-Stratos-PARA-25-1-7-T3-Stromsparpumpe-Heizungspumpe-/261732637549?pt=Systemkomponenten_Heizung&hash=item3cf07b1b6d#ht_322wt_1154)
-
Jos pumppu oli wilo stratos para 25/1-7 niin tässä olisi samanlainen pumppu saksassa tällähetkellä 180€ joka on todella halpa.
Tämä pumppu siinä pitäisi olla, tyyppikilpi on syvällä koneen sisässä kontrolliboksin katveessa. Huoltoliike tulee huomenna tsekkaamaan ja tod. näk. vaihtamaan. Kuulemma näissä pumpuissa ollut jossakin määrin ongelmia, mutta Wilo olisi tuoreemmissa painoksissa korjannut näitä. Pumpulla hintaa Suomessa n. 200 & vaihtotyö pari tuntia päälle.
Katsotaan kuinka myyjältä & Stiebeliltä hoituu jälkimarkkinointi. Myyjä kertoi heti ensitöikseen, että heille tämä ei mitenkään kuulu ::) Mitä roskaa, minuunpäin ainoa sopimusosapuoli - jonka kanssa asiakkaan tulee ensikädessä asioida. Pölynimurikauppias, mikä pölynimurikauppias. Kun kone ensin käy ja kukkuu taas niin käärin hihat tuon suhteen ja laitetaan asia kuosiin.
-
Pumpulla hintaa Suomessa n. 200 & vaihtotyö pari tuntia päälle.
Katsotaan kuinka myyjältä & Stiebeliltä hoituu jälkimarkkinointi. Myyjä kertoi heti ensitöikseen, että heille tämä ei mitenkään kuulu ::) Mitä roskaa, minuunpäin ainoa sopimusosapuoli - jonka kanssa asiakkaan tulee ensikädessä asioida. Pölynimurikauppias, mikä pölynimurikauppias. Kun kone ensin käy ja kukkuu taas niin käärin hihat tuon suhteen ja laitetaan asia kuosiin.
Jos noin edullisesti saa tuon pumpun täältä niin olen yllättynyt. Olen elänyt siinä uskossa että sen hinta on tuossa 500€ korvilla. Jos nyt tosiaan kyse on tuosta mainitsemastani pumpusta. Elinikä näyttäisi kyllä tuossa tapauksessa olleen varsin alhainen. Jos meinaavat laskua sulle esittää osasta niin saattaisin kyllä kääntyä vielä wilon puoleen ja kysyä että mikä on heidän suhtautuminen asiaan...
Erään mlpmerkin "gurulta" kysyessä noista pumpuista totesi että kestävät siinä kuin vanhatkin mutta lika/kuivanapyöriminen hajoittaa. Epäilen tuota kyllä vahvasti. Kaverilta narahti noin vuoden ikäinen a-luokan wilo kanssa hetki sitten.
-
Pumpulla hintaa Suomessa n. 200 & vaihtotyö pari tuntia päälle.
Jos noin edullisesti saa tuon pumpun täältä niin olen yllättynyt. Olen elänyt siinä uskossa että sen hinta on tuossa 500€ korvilla. Jos nyt tosiaan kyse on tuosta mainitsemastani pumpusta. Elinikä näyttäisi kyllä tuossa tapauksessa olleen varsin alhainen. Jos meinaavat laskua sulle esittää osasta niin saattaisin kyllä kääntyä vielä wilon puoleen ja kysyä että mikä on heidän suhtautuminen asiaan...
Erään mlpmerkin "gurulta" kysyessä noista pumpuista totesi että kestävät siinä kuin vanhatkin mutta lika/kuivanapyöriminen hajoittaa. Epäilen tuota kyllä vahvasti. Kaverilta narahti noin vuoden ikäinen a-luokan wilo kanssa hetki sitten.
Joo, olin yllättynyt hinnasta. Meinasin ensin, että vaihdetaan johonkin basic-pumppuun, mutta kun kuulin hinnan & että parannuksia olisi tehty niin ajattelin vielä kokeilla.
-
Pumpulla hintaa Suomessa n. 200 & vaihtotyö pari tuntia päälle.
Jos noin edullisesti saa tuon pumpun täältä niin olen yllättynyt. Olen elänyt siinä uskossa että sen hinta on tuossa 500€ korvilla.
Erään mlpmerkin "gurulta" kysyessä noista pumpuista totesi että kestävät siinä kuin vanhatkin mutta lika/kuivanapyöriminen hajoittaa. Epäilen tuota kyllä vahvasti. Kaverilta narahti noin vuoden ikäinen a-luokan wilo kanssa hetki sitten.
Joo, olin yllättynyt hinnasta. Meinasin ensin, että vaihdetaan johonkin basic-pumppuun, mutta kun kuulin hinnan & että parannuksia olisi tehty niin ajattelin vielä kokeilla.
Otetaas update tähän. Elikä alapainehärdelli tuli silloin & pumppu pysähtyi. Olin ottamassa toistakin mutasihtiä pois ja tsekkaamassa paraneeko kierto. Mutasihdin kuulasulku jäi minulta tässä vaiheessa sulki-asentoon ja siitäpä syystä kone ei lähtenyt nollaamalla käyntiin vaan alapaineongelma jatkui. Onneksi huomasin tuon, ennenkuin huoltomies saapui :) Pyysin kuitenkin tulemaan ja käytiin kone & arvot läpi - kaikki säädöt ja arvot ok. Myös kylmäaine tsekattiin & senkin piti olla paineiden puolesta ok, lisättiin kuitenkin varmuuden vuoksi hiukkasen verran tavaraa. Nyt on taas menty ongelmitta. Wilon pumppu siis pelittää edelleen.
-
Otetaas update tähän. Elikä alapainehärdelli tuli silloin & pumppu pysähtyi. Olin ottamassa toistakin mutasihtiä pois ja tsekkaamassa paraneeko kierto. Mutasihdin kuulasulku jäi minulta tässä vaiheessa sulki-asentoon ja siitäpä syystä kone ei lähtenyt nollaamalla käyntiin vaan alapaineongelma jatkui. Onneksi huomasin tuon, ennenkuin huoltomies saapui :) Pyysin kuitenkin tulemaan ja käytiin kone & arvot läpi - kaikki säädöt ja arvot ok. Myös kylmäaine tsekattiin & senkin piti olla paineiden puolesta ok, lisättiin kuitenkin varmuuden vuoksi hiukkasen verran tavaraa. Nyt on taas menty ongelmitta. Wilon pumppu siis pelittää edelleen.
Tähän sopii taas se mopon viritysjuttu kun sitä tässä nyt on niin viljelty... viritys on onnistunut kun tehot ei laskenut alle ½... :D
Hyvä ettei vika ollut sen kummempi sitten kuitenkaan. Virheitä sattuu aina kaikille ja niille nyt ei vain aina mahda mitää.. Pääasia että taas rokkaa..
-
Otetaas update tähän. Elikä alapainehärdelli tuli silloin & pumppu pysähtyi. Olin ottamassa toistakin mutasihtiä pois ja tsekkaamassa paraneeko kierto. Mutasihdin kuulasulku jäi minulta tässä vaiheessa sulki-asentoon ja siitäpä syystä kone ei lähtenyt nollaamalla käyntiin vaan alapaineongelma jatkui. Onneksi huomasin tuon, ennenkuin huoltomies saapui :) Pyysin kuitenkin tulemaan ja käytiin kone & arvot läpi - kaikki säädöt ja arvot ok. Myös kylmäaine tsekattiin & senkin piti olla paineiden puolesta ok, lisättiin kuitenkin varmuuden vuoksi hiukkasen verran tavaraa. Nyt on taas menty ongelmitta. Wilon pumppu siis pelittää edelleen.
Tähän sopii taas se mopon viritysjuttu kun sitä tässä nyt on niin viljelty... viritys on onnistunut kun tehot ei laskenut alle ½... :D
Hyvä ettei vika ollut sen kummempi sitten kuitenkaan. Virheitä sattuu aina kaikille ja niille nyt ei vain aina mahda mitää.. Pääasia että taas rokkaa..
Alapainehälytys tuli ens alkuun kuitenkin. Koneen hälytysraja on kuulemma about 3.5 bar. Toivottavasti se kylmäaineen lisäys nostaa alapaineen tasoa hieman.
-
3kk update: Nyt ei nimeksi murheita em. operaatioiden jälkeen, 1 alapainestoppi tähän jaksoon.
-
Terve,
Minunkin WPC7:aan iski viime viikolla tämä alapaine-ongelma. :(
Huoltomiehen kanssa katsottiin koneen sisäiset mutasihdit, joissa oli vain hiukan töhnää. Pestiin ja laitettiin paikoilleen.
Samassa huomattiin, että yksi sähkökeskuksen sulake ei enää toiminutkaan ja se vaihdettiin uuteen (sulake oli ollut aluksi ylhmpäällä ihan normaalisti??).
Pumppu lähti käyntiin ja pyöri iltaan saakka kunnes sitten joskus 20.30 oli tullut taas alipainehälyä.
Minulla on pumppuun datakaapeli, joten saan katsottua helposti eri arvoja tietokoneelta, kun pumppu käy tai jos ajan reletestin kautta jotain testikäyttöä.
Huomasin, että jos resetoin virhekoodit ja laitan pumpun käyntiin niin se lähtee käyntiin, mutta alapaine arvo laskee hitaasti kunnes se saavuttaa 3.5, jolloin pumppu pysähtyy taas alapainehälyyn.
Maahan menevän litkun lämpötilat näyttivät jotenkin oudoilta. Yhdessä testissä esim. se pysyi suht pitkään n. 5 asteessa, joka ei ole ihan normaalia. Yleensä se laskee aika nopeesti. Välillä se näytti miinuksen puolella olevia lukuja. Jotenkin ne luvut herättivät epäilyksen jostain anturiongelmasta.
Toisaalta huomasin yhden ilmiön, mitä ei ole ennen näkynyt. Lyhyehkön muutaman minuutin käytön aikana kompuran pintaan muodostui jäätä paikoitellen.. ?? Siis ei se mennyt mitenkään vaaleaksi kohmeesta, mutta se oli märkä ja paikoitellen siinä olin ihan selkeetä jäätä muodostunut kompuran pintaan. Mikähän tuon voi aiheuttaa?? Ei ole milelestäni ikinä ennen ollut tuollaista kondenssi/jäätymisongelmaa.
Maapiirissä on painetta ulkoisen mittarin perusteella n. 0.4 baria, joka on sitä luokkaa, mitä siinä on aina ollut. Ulkoista mutasihtiä minulla ei näytä olevan.
Ajelin reletestin kautta liuospumppua ja se vaikuttaisi toimivan sillä perusteella, että liuslämpötila lähti muuttumaan testin myötä. Toisaalta jotenkin tuntui, että siitä pumpusta on ennen tullut kovempi ääni ja mietityttää, että toimiiko se oikeasti. Kun oli sitä epäilystä liuoslämpötila-anturin toiminnastakin..
Ohjekirjan mukaan pitäisi tutkia kylmäainetta läpinäkyvän putken kautta, mutta missähän kohtaa se oikein on. Ei viitsisi repiä eristeitä irti summan mutikassa.
Pitää varmaan pyytää huoltomies paikalle uudelleen vai olisiko jotain vinkkejä tähän asiaan?
-
Ajelin reletestin kautta liuospumppua ja se vaikuttaisi toimivan sillä perusteella, että liuslämpötila lähti muuttumaan testin myötä. Toisaalta jotenkin tuntui, että siitä pumpusta on ennen tullut kovempi ääni ja mietityttää, että toimiiko se oikeasti. Kun oli sitä epäilystä liuoslämpötila-anturin toiminnastakin..
Oireet, liuoslämpötilan outo käyttäytyminen, alapainelaukaisut ja jään muodostuminen kompressorin pintaan, viittaavat huonoon keruuliuoksen kiertoon.
Todennäköisesti syy löytyy liuospumpusta ja sen ohjausautomatiikasta.
ATS
-
Minunkin WPC7:aan iski viime viikolla tämä alapaine-ongelma. :(
Mikä on pumpulta maahan menevän liuoksen lämpötila?
-
Kiitoksia vastauksista.
Kävin tekemässä uuden testiajon ja laitan siitä lokit ihmeteltäväksi.
Loki alkaa siitä, kun kompura oli käynyt ehkä jo pari minuuttia. Tässä ajassa alapaine oli tippunu jo neljällä alkavaan arvoon (lokissa ei ole desimaaleja). Sitten, kun se oli 3.5 niin pumppu sammui. Huomaa kuinka pumpun käynnin ajan maahan menevä liuos on muka 9.4c ja lämpenee vielä 9.6c:een ennenkuin pumppu sammuu. Ei mitään järkeä..
Noin 21.32.30 käynnistin reletestin kautta pelkän liuospumpun. Sitten liuoksen lämpötila hakeutui nopeasti järkevältä kuulostavaan vähän yli kahteen asteeseen.
Jotenkin vaan taas tuntui, että kun laittoi liuospumpun päälle reletestillä niin äänien perusteella vaikutti, että se lähti päälle, mutta sitten oli hiljaista ihan kuin se olisi vaan lähteny hetkeksi päälle.
-
Saakos sitä liuospumpun moottoria pyöräytettyä ruuvimeisselillä? Niben ohjekirjassa taisi joku ohje olla jos moottori/pumppu on päässyt jumiutumaan. En tiedä sitten onko tästä konstistä mitään hyötyä ongelmaan.
Ei ole ainakaan Stiebelin ohjekirjassa tällaista ja mitä katselin Wilon pumppuja niin en nähny niissä ainakaan mitään ilmiselvää johtolankaa tällaiseen.
-
Joko maaneste ei kierrä, tai kylmäkaasu on karkuteillä.
Näkyykö koneen sisällä, pohjalla tai jossain putkessa vuotanutta öljyä?
Jos on öljyä, on kyseessä kylmäainevuoto.
Vuoto voi myöskin olla niin pieni, että öljyä ei näy missään.
Yleensä vikana on maanesteen kierron ongelma.
-
Onko siinä sakussa kylmäainepiirin tarkkailulasia?
-
Ei ole ainakaan Stiebelin ohjekirjassa tällaista ja mitä katselin Wilon pumppuja niin en nähny niissä ainakaan mitään ilmiselvää johtolankaa tällaiseen.
Jumittuneen kiertopumpun korjaus,tuossa tulpan takana on moottorin akselilla hahlo josta isolla meisselillä saa akselille annettua liikuntaa ;)
-
Joko maaneste ei kierrä, tai kylmäkaasu on karkuteillä.
Näkyykö koneen sisällä, pohjalla tai jossain putkessa vuotanutta öljyä?
Jos on öljyä, on kyseessä kylmäainevuoto.
Vuoto voi myöskin olla niin pieni, että öljyä ei näy missään.
Yleensä vikana on maanesteen kierron ongelma.
Ei siellä kyllä mitään öljyä näkynyt ellei ole valunut jonkun eristeen sisällä. Huoltomies, joka kävi viime viikolla, päätteli jostain silloisista kuumakaasuarvoista, että ainakaan silloin ei pitänyt olla ongelmia kylmäaineen kanssa.
Tuntuisi, että siinä on nyt vikaa joko liuospumpussa, jossain elektroniikassa tai antureissa.
Lähettämieni lokien mukaan on käsittämätöntä, että maahan palaavan litkun lämpötila pysyttelisi yli +9c lämpötilassa kompuran käydessä, mutta sitten ajaessani pelkkää liuospumppua, litku jäähtyi nopeasti +2c tasolle.. Eli, jos lämpötila-anturi toimii, niin liuospumppu ei olisi ainakaan kokonaan rikki, sillä tuossa testiajossa se näyttää kierrättävän litkua. Ellei sitten kierrätä esim. vajaateholla tms.
-
Onko siinä sakussa kylmäainepiirin tarkkailulasia?
Ilmeisesti on jossain kohtaa putkieristeen alla, mutta en ole vielä paikallistanut sitä kohtaa enkä ole viittiny repiä kaikkia eristeitä irti.
Huoltomies kanssa puhui, että tuossa pumpussa siitä lasista ei voi edes kaikissa tilanteissa päätellä sitä asiaa. En muista, mikä se asia on, miksi hän sanoi noin.
Pitääkin kysyä se, kun näen hänet seuraavan kerran.
-
Tuntuisi, että siinä on nyt vikaa joko liuospumpussa, jossain elektroniikassa tai antureissa.
Lähettämieni lokien mukaan on käsittämätöntä, että maahan palaavan litkun lämpötila pysyttelisi yli +9c lämpötilassa kompuran käydessä, mutta sitten ajaessani pelkkää liuospumppua, litku jäähtyi nopeasti +2c tasolle.. Eli, jos lämpötila-anturi toimii, niin liuospumppu ei olisi ainakaan kokonaan rikki, sillä tuossa testiajossa se näyttää kierrättävän litkua. Ellei sitten kierrätä esim. vajaateholla tms.
Käyriesi mukaan on aika ilmeistä, että keruuliuos ei kierrä silloin, kun kompressori käy. Se on outoa, jos reletestillä sen kuitenkin saa kiertämään.
Onko sulla painemittari keruupiirissä? Sen näkee painemittaristakin, pyörittääkö pumppu nestettä vai ei. Katso, mikä paine mittarissa näkyy, kun pumppu on seis ja tarkkaile, miten paine muuttuu, kun keruuliuoksen pumppu käynnistyy (reletestillä vs. normaali kompressorin käyntijakso).
Näissä taitaa olla Wilo Stratos-kiertopumput. Niissä on hieman ikävästi elektroniikkakotelo siinä akselin pään edessä. En tiedä, onko niissä mahdollista päästä käsiksi akselin päähän, että voisi pyörittää käsin.
-
Hei pahoittelut, että jatkan tarinaa vasta nyt, mutta homma selvisi lopulta ja ongelmana oli liuospumpun vika. Myös maaliuoksen lämpötila-anturi piti vaihtaa. Se näytti lopulta aivan vääriä arvoja.
Vanha liuospumppu tosiaan vaikutti toimivan jotenkin silloin, kun ajoin reletestiä itse, mutta myöhemmin huoltoliikkeen tehdessä samaa se lähti vain ihan hetkeksi päälle ja sitten pysähtyi. Huoltoäijä otti pumpun irti koneesta ja ajoi reletestiä ja tällöin se pyöri hitaasti. Päätelmä oli, että se jaksoi pyöriä vain vapaasti, mutta ei liuoksen kanssa.
Kun laitettiin uusi pumppu kiinni, homma toimi normaalisti. Tosin vielä silloin ihmeteltiin, miksi ihmeessä sähkövastus alkoi lämmittää käyttövettä kompressorin käyntiajan jälkeen, mitä en ollut ennen nähnyt. Asetukset ovat oikein, että sähköä ei pitäisi käyttää apuna kuin vasta kovilla pakkasilla.
Kun viallinen lämpötila-anturi oli vaihdettu, tuokin ongelma näyttää loppuneen. Jotenkin se sitten ilmeisesti sotki koneen logiikaa??
Maalämmön kannattavuus heittää kyllä häränpyllyä, jos hiukan yli kolmen vuoden käytön jälkeen tulee maksettavaksi yli 1000€ lasku. Laitoin tänään Stiebelille kyselyn, mikä on heidän kanta virhevastuuasiaan, joka tämä mielestäni on. Ei tällainen laite kuulu mennä rikki vähän kolmen vuoden päästä.
-
Hyvä, että vika korjaantui, huono jos menee omaan piikkiin.
Mites se takuu olikaan näissä, eikö kompuralle ole seitsemän vuoden takuu, mutta paljonko oli muu laitteisto?
Paljonko tuollainen liuospumppu itsessään maksaa?
Laitahan viestiä, kun selviää lopputulos ja maahantuojan kanta.
Jos vaikka omalle kohdallekin joskus sattuis sama, niin tietää henkisesti valmistautua.
-
Vehkeen takuu on käsittääkseni 3v ja kompuralla 7v. Liuospumppu oli 300e ja lämpötila-anturi puolestaan suorastaan edullisesti 10e.
Loput noin 800e oli sitten töitä. Tuosta satasen verran oli sähkärin kuluja, kun ekalla korjauskäynnillä huomattiin, että maalämmön yksi automaattisulake ei suostunut pysymään ylhäällä sen jälkeen, kun se oli ensin suljettu (alussa oli kuitenkin ylhäällä). Sähkäri kävi sitten vaihtamassa sen sulakkeen. Siitä ei siis vika johtunut eikä homma pelannut sulakkeen vaihdon jälkeen ja on vähän epäselvää, mistä tuo sulakeasia johtui.
-
Sain vastauksen Stiebeliltä. Suostuisivat hyvittämään liuospumpun hinnan, mutta "eivät voi ottaa kantaa ulkopuolisen huoltoliikkeen laskuihin" ja että yleistakuu 3v on mennyt.
Heillähän on web-sivuilla huollon yhteystietoina pelkästään eri huoltoliikkeitä eikä web-sivuilta tunnu löytyvän mitään heidän suoraa puhelinnumeroa.
Asiakkaalta voinee siis kohtuudella odottaa, että on yhteydessä Huolto-otsikon alla oleviin puhelinnumeroihin, jotka Stiebel on ilmoittanut.
Virhevastuusta ei ollut mitään kommenttia vielä, mutta jatkan kyllä tämän asian parissa. Näitä vehkeitä myydään pitkällä elinkaarella ja ei voi olla, että jo vähän yli kolmen vuoden käytön jälkeen rupeaa tulemaan jotain tonnin lisälaskuja.