Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Thermia => Aiheen aloitti: Jarkki - 28.07.14 - klo:22:29
-
Moro,
Onko kokemuksia Thermia Diplomat jäähdytyksestä?
Meillä on ko. Maalämpöpumppu ja kylmänulosotto. Ongelma on että kun ml-pumppu ei käy, hiipii liuoksen lämpötila pikkuhiljaa ylös ja näin ollen ei juurikaan jäähdtystä. Meillä on puhallinonvektori 2. Kerroksessa, mitä kautta jäähdtys jaetaan. Ml-pumpun käydessä jäähdytys pelaa, mutta näillä keleillä se ei kovin usein käy :-[
-
Konvektorin pitäisi pyytää maapiirin pumppua käymään kun se tarvitsee kylmempää nestettä. Onkohan jäänyt kytkennät tekemättä sen osalta?
-
Thermian maaliuospumppua ei ole mahdollista ohjata ulkoisesti. Tarvitset ulkoisen kiertovesipumpun joka pyörittää maapiirin liuosta.
Itselläni myös Diplomat Optimum -pumppu ja mietinkin miten kytkisin maaviileäputket ja minkä pumpun ostan siihen.
-
Minulla on ulkoinen kirtovesipumppu, minkä pitäisi kierrättää liuos konvektorille/maapiiriin. Pumppu on säädettävä 4-40 W. Olisikohan tuo sitten liian pieni pumppu, koska korkeuseroa kuitenkin on?
-
Asiaan tuli jonkin verran kirkastusta... Ulkoisen pumpun ei ole tarkoitus kierrättää liuosta kaivoon, vaan se pitäisi tapahtua maalämpöpumpun ensiöpumpulla. Joten ensiöpumppua pitäisi jotenkin saada ohjattua, jotta kylmää riittäisi kokoajan. Kenelläkään ei taida olla Thermia Diplomat jäähdytyksestä kokemuksia?
-
Itsellä on päinvastaiset ongelmat tuolla Danfoss puolella.
Eli minulla on se lisäkortti joka mahdollistaisi jäähdytyksen, mutta kun talo on vanha, ei ole mitään koneellista järjestelmää jota jäähdyttäisi...
Havahduin nyt helteillä siihen, että maapiirinpumppu kävi jatkuvasti ja ainut tapa saada se sammumaan, oli laittaa koneen ohjaus käyttövesiasentoon.
Oletko koittanut sitä jäähdytys parametrin lämpötila arvoa vaihdella? Luulisi sen jotenkin vaikuttavan asiaan?
Ja tietysti se, missä sinulla on jäähdytyspuolen lämpötila-anturi asennettuna
-
Asiaan tuli jonkin verran kirkastusta... Ulkoisen pumpun ei ole tarkoitus kierrättää liuosta kaivoon, vaan se pitäisi tapahtua maalämpöpumpun ensiöpumpulla. Joten ensiöpumppua pitäisi jotenkin saada ohjattua, jotta kylmää riittäisi kokoajan. Kenelläkään ei taida olla Thermia Diplomat jäähdytyksestä kokemuksia?
Kyllä sen on tarkoitus kiertää tuolla ulkoisella jos kytkentä on normaali. 20/60 min pumpun kokoluokka ja parhiten tämä toimii jos on se isompi ohitusputki jäähdytyspatterin kanssa rinnan.
Liuospumppua ei saa helposti jatkuvalle kierrolle ja sehän vie reippaasti sähköäkin. Pakkoohjaus kytkentä ei ole mikään ongelma sähkärille. Rele vaan väliin..
-
Huoltovalikosta liuspumpun saa jatkuvalle kierrolla, mutta tekeekös sitten enään lämmintä vettä ellei pakita huoltovalikosta pois?
EDIT: ei pysy kuin noin 5 min käsiajolla. ulkoinen pmppu pakko laittaa tai "sähköranetus"
-
Asia ei ollutkaan niin kuin aiemmin kirjoitin, että ensiöpumpulla kierrätetään liuosta.
Ulkoisen pumpun on tarkoitus kierrättää liuos maan kautta. Ongelma lienee nyt kuitenkin kylmän ulosotossa, takaisku venttiilli ilmeisesti jumissa...
-
Onko ongelma jo selvinnyt? Meillä kytkettiin maaviileä kesällä myös ja samanlainen ongelma alkuun. Oli sattunut kytkentävirhe ja IV-koneen tuleva ja lähtevä oli kytketty väärin päin lämpöpumpun liitäntöihin. MLP-koneen mukana tulleissa asennusohjeissa oli virheellinen kuva (tai periaatekuva), jossa IV-koneen kytkennät lähti ennen lämpöpumppua, mutta itse koneessa kytkentäliittimet olivatkin pumpun jälkeen. Eli neste kiersi takaiskun kautta väärään suuntaan eikä käynytkään maapiirissä. Sitten kun pumpun oma kierto oli käynnissä, toimi myös viilennys. Korjauksen jälkeen alkoi maapiirin neste pysymään alhaisempana myös pelkällä ulkoisella pumpulla.
-
Minulla on sam68 asentama diplomat tws, ja käytän viilennykseen liuospumppua. Lisäsin vaihtokärkisen releen din-kiskolle automaattisulakkeiden viereen. Releen ohjaus on ohjelmoitavalla lämmitystermostaatilla (muistaakseni devi 535). Kun kämpässä on jäähdytystarvetta, ei releelle tule ohjausta, ja releen "NC" -pinni ottaa syötön jatkuvasta sähköstä (vasemmanpuoleiselta sulakeautomaatilta). Kun kämpässä on tarpeeksi viileää, ohjaa termostaatti releen vetäneeksi, ja "NO" -pinniin tulee liuospumpun normaali ohjaus tokan sulakkeen alta. Sulakkeella alun perin ollut liuospumpun johto on siis kiinni releen "com" -nastassa.
Liuospumppu kyllä vie paljon sähköä toimiessaan, jotain 300...400W, joten ympäri vuorokauden pyöritettynä sähköä kuluu 8 kWh, eli noin 80c edestä. Jäähdytystarve vuodessa on max kuukausi, ja harvoin koko vuorokautta pyöritetään, joten ei tuo vuositasolla silti konkurssiin vie. Nyt hellekauden lopulla kyllä joutui pyörittämään paljon, kun vaakakeruuputken liuos alkoi olla melko lämmintä, +13c luokkaa! Ei paljon enää talo jäähtynyt. On käynyt kyllä mielessä laittaa se pieni kv-pumppu, mutta sitäkin pitäisi muistaa pyöräyttää silloin tällöin, etteivät laakerit jämähdä - ehkä seuraavassa lvi-remontissa lisään tuommoisen.
Kv-pumpun lisäyksellä järjestelmäni paranisi myös sen suhteen, että nyt joudun aina jäähdytyskaudella kuristamaan brineboxin läpivirtausventtiiliä hieman, että saan virtauksen menemään viilennyskennolle. Kiinni ei kuulaa saa kuitenkaan kääntää, koska pelkkä kenno kuristaa virtausta liikaa, ja pumpun jäähdytys nousee liian suureksi käynnin aikana. Ulkoisen pumpun kanssa tätä ongelmaa ei tule.
Toinen parannus, mitä olen ajatellut, olisi tehdä itse puhallinkonvektori jos löytäisi jostain siistin ja ehjän ilmalämpöpumpun sisäyksikön - luulisi niitä tämän kesän jälkeen löytyvän.
Ja OT Samille: tulehan torstaina tänne pohjoiseen huutamaan KaMa nurin :)
nvg
-
Moro,
Nyt on ongelma ratkennut, ei ollut vika laitteissa :)
Kylmäulosoton takaiskuventtiilissä oli ontelolaatan alapuolisen eristeen paloja
ja näin ollen takaisku oli kokoajan auki.
Kaivolta sisälle putkia vetäessä ovat vissiin tökänneet eristeeseen ja suojatulpat
ei ole ollut putken päissä. Että näin >:(