Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: Mikko#6 - 19.02.14 - klo:20:13
-
Minulla on lattialämmitystalo 160 m² ja Nibe 1245-8 maalämpöpumppu, joka shuntattu siten, että toisessa piirissä on ns. kosteat tilat ja toisessa muut asuintilat ja autotalli (rakennuksen yhteydessä). Tällä hetkellä molemmissa piireissä käytössä sama lämpökäyrä 2 ja korjaus 0 eli molempiin piireihin lämmönpyyntö on sama (nyt näyttää olevan 26,5). Minua ihmetyttää, että pumpun käydessä kosteille tiloille menovesi on luokkaa 35 astetta ja muualle noin 27-28 astetta. Mistä moinen ero menovesien lämpötilassa johtuu vai pitäisikö niiden olla samanlaiset? Osaako kone laskea eri asteminuutit molemmille lämmityspiireille erikseen ja käyttää tätä tietoa sitten lämmitysvaiheessa?
Mikko
-
Onko kenelläkään tietoa tällaisesta? Nyt tuntuu siltä, että asuintilojen piirissä ei lämmitysjaksollakaan veden lämpö nouse juuri pyyntiä suuremmaksi ja näin ollen osa huoneista jää viileiksi. Ilmeisesti shuntti ei toimi niin, että 2. piirissä lämpötila voisi olla suurempi kuin 1. piirissä. Eikös idea ole niin, että lämpöisemmästä 1. piiristä laimennetaan 2. piirille, joka oletuksena pyytää viileämpää vettä. Nyt minulla on siis tilanne, että vaikka pyynnit on samat molemmissa piireissä, niin 1. piirille menee monta astetta lämpöisempää vettä. Auttakee!
Mikko
-
Ei ole omaa kokemusta alashunttauksesta, mutta käsittääkseni molemmille piireille voi määritellä oman käyrän ja lämpötilan.
Alashuntti pitää jotenkin asentaa ja se kumpaa ollaan säätämässä pitäisi näkyä Niben ohjausohjelmassa jotenkin.
Oletko tsekannut NIBE ECS 40:n asennusohjeen ?
-
Niben ohjautaulussa on kohdassa "sisäilmasto" alakohta lämpökäyrät.
Minulla piiri 1. on lämpöpumpun piiri varaajaan. Piiri 2. on patteripiirin shunttaus varaajasta. Shunttaus Niben ECS 40 ohjaimella.
Lämpöpumpun piiri 1. pitää asettaa aavistuksen lämpöisemmäksi kuin ulkoinen piiri 2. (Ei shuntattu piiri 2. voi antaa lämpöisempää vettä kuin "pannu" antaa)
Minun nähdäkseni kone laskee asteminuutit piiristä 1. (meno ja paluu)
Kun kone "tappaa" asteminuutit se lataa menojohtoon lämpötilan joka vähän ylittää asetetun 1. piirin asetetun arvon,noin 3 asteen verran muistaakseni. (Ainakin minulla)
T.s mikä on huoli, piiri 1. pitää olla lämpöisempi?, tai sitten en ymmärrä kysymystä.
(No niin, minulle asennettiin 3-tieventtiili piirissä 2. väärin, eli ei shuntannut oikeinpäin. Otin moottorin irti, ja käsikopelolla väänsin venttiilin oikeaan asentoon shunttaista varten (luin shunttiventttiilin
asennusohjeita) ja kiinnitin moottorin jonka jälkeen rupesi toimimaan oiken. Tämä on ehkä harvinaista että asentaja tekee niin, muta ymmärsin että tälle asentajalle sähköasiat olivat enemmän tuttuja.)
Eli mikä vesi on shuntattu ja mikä ei?
-
Tilanne on siis se, että kun molemmissa piireissä on sama lämpökäyrä (ja siis sama pyynti), niin 1. piiriin (kosteat tilat) menovesi on paljon lämpöisempää kuin 2. piirille. Ymmärrän sen, että 2. piiri ei voi olla lämpöisempi kuin 1. piiri, sillä sitähän on tarkoitus "laimentaa" 1. piiristä. Nyt tuntuu kuitenkin, että 2. piirin käsittävien sisätilojen lämpötila ei ole ihan halutun lämpöinen, mutta kosteat tilat ovat, johtuen ilmeisesti tiheämmästä putkituksesta ja hetivalmis-kiukaasta saunassa. Järjestelmä siis tuuppaa kosteisiin tiloihin turhan lämmintä vettä ja jos haluan nostaa asuintilojen lämpötilaa, niin joudun nostamaan myös kosteiden tilojen lämpötilaa. Lähinnä minua siis ihmetyttää se, että shuntti lämmittää selvästi enenmmän kosteita tiloje (1. piiri), vaikka lämpökäyrä ja siis pyynti on molemmille piireille sama. Tästä johtuen mietin, että osaisiko laite muka laskea molemmille piireille omat asteminuutit ja sen mukaisesti ladata niihin lämpöä lämmitysilassa. Ilmeisesti siis ei, vaan asteminuutit lasketaan yksinomaan 1. piirin tarpeen mukaan.
Mikko
-
Kytkentäidea lienee se, että piiri 1 on se johon pitää saada lämpymintä vettä ja muihin otetaan siitä ja niiden tarve on matalampi.
Silloin asteminuuttilaskenta menee piirin 1 mukaan ja muille se vesi riittää.
Kosteissa tiloissa pidetään usein lämpöä kesälläkin, niin siten piiri1 valinta niille vaikuttaa loogiselta.
Mitä tapahtuu, kun vaihdat 2. piirin käyräksi esim. 5 ?
Onko piirin 2. anturit BT2 ja BT3 kytketty ?
-
Tietämättä sinun kytkennästä sen enempää oletin että sinulla on yksi erillinen shuntattu lämmityspiiri kytketty maalämpöpumpun lämmityspiiriin. Vai onko kaksi shuntattua piiriä?
Onko niin että piiri 1. on lämpöpumpun syöttöpiiri ja siihen on kytketty kosteat tilat? ja piiri 2. on shuntattu piiri muiden tilojen lämmitykseen?
(Tavallaan voisi olla toistepäin !)
Jos piiri 1. on maalämpöpumpun suora piiri, nostaisin 1. piirin lämpökäyrän niin että on aavistuksen yli 2. piirin käyrän.
Jos on kylmää asuinhuoneissa, niin A) katso että pääosa termostaateista, jos niitä on, ovat auki. B) nosta pikkuhiljaa 2. piirin lämpökäyrää niin että lämpö piisaa, tai B) lisää vedenvirtausta 2. piirissä, jos on mahdollista (muuttamalla pumpun kierrosnopeutta)
Kun nostat 2. piirin käyrän, niin nostattava 1. piirin käyrää vastaavasti lämpimämmäksi.
Lämmöluovutus kosteisiin tiloihin voitaneen vähentää kuristamalla vedenvirtaus niiden lämmitysputkistossa.
Huomiotava kuitenkin että lämpöpumpun pääpiiriin jää riittävä virtaus (delta t suositus kyseiseen lämmitysjärjestelmään)
Hoh, hoh, selitykset tahtoo aina mennä vähän vaikeiksi. ???
-
Minua ihmetyttää, että pumpun käydessä kosteille tiloille menovesi on luokkaa 35 astetta ja muualle noin 27-28 astetta.
Jos tämä kosteiden tilojen piiri on se shunttaamaton, siinä näkyy suoraan lämpöpumpun käyntijakson lämpövaihtelu, joka voi olla esim 10 astetta. Shuntatussa piirissä taas shuntti yrittää vakioida menolämpötilaa pyynnin mukaiseksi, ja käytännössä leikkaa huippulämmöt, jos pyynti on sama molemmissa piireissä. Näin tekee erillinen shuntti/ohjain, esim Ouman, en tiedä onko Niben ohjain paljonkaan viisaampi. Mutta nostamallä käyrää pitäisi lakata leikkaamasta. Toinen tasaustapa on muuttaa virtaussuhteita piirien välillä, eli lisää potkua palelevalle puolelle.