Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: JuPe84 - 18.02.14 - klo:20:03
-
Kaveri on kysellyt tarjouksia maalämpöpaketeista ja haitari on ollut aika iso. Talo on rakennettu '63 ja on alkuperäisillä eristeillä. Neliöitä on 170 ja sijainti Raahessa. Öljyä on kulunut 4000-4500l + puulla lämmitetty myös osaa vuotta. Yksi firma oli ehdottanut 170m syvää kaivoo ja kaveriksi 8-10kw pumppu, mikä tuntuu itestä tosi pieneltä. Toinen firma oli tarjonnut 240m kaivoa + 12kw pumppua. Alkaako tuo jälkimmäinen olemaan yhtään linjassa?
-
Ovatko tilat 1, 2 vai kolmessa kerroksessa. (Kellari, alakerta, yläkerta)
Mitkä ovat suunnilleen rakennuksen ulkomitat (pituus, leveys)?
Onko rintamamiestalotyyppinen?
4500 litraa lämmitysöljyä vuodessa tarkoittaisi noin 14 - 15 kW tehoista pumppuaja ja noin 330-350 aktiivimetrin syvyistä lämpökaivoa.
-
Odottelin ihmettelyä kovasta kulutuksesta. Kävin itse katsomassa kohteen ja ensimmäisenä piti ihmetellä miten 1krs "normaali" vanhempi okt voi kuluttaa noin paljon öljyä?? No siellä oli tosi vanha kaksoispesä Jämä kattilana eli hyötysuhde öljyllä ja puulla on onneton. Talossa on vaihdettu vasta uudet ikkunat ja muutenkin kaikki näytti olevan ihan ok. Ihan tarkkaa nykykulutus tietoa ei ollut. Patterit on tarkoitus uusia samalla C21/C22 tyyppisiin ja niitä menee 18 kpl.
Yläpojassa on muhat eristeenä ja sen lisäeristykseen neuvoin kyllä satsaamaan. Itse päädyin tuohon 12kW pumppuun vaikka neliöiden puolesta 10kW pitäisi kyllä riittää.
Tuo 8kW+170m osoittaa missä alalla mennään. Ymmärtämättä asiasta mitään tarjotaan maalämpöä. >:(
-
Olen Sam68:n kanssa samaa mieltä, että ilmoitettu kulutus on suuri ja energiaremontti pitäisi alkaa rakennuksen lämmönpitävyyttä parantamalla.
Nyt rakennuksen ominaiskulutus näyttäisi olevan melkein 15 wattituntia / kuutiomeri/ astepäivä / vuosi.
Lukeman pitäisi olla 10 - 12 Wh/m3/Ap/v.
Parantamisen varaa on.
Helpoin ja halvin ja kivuttomin tapa usein on juuri tuo yläpohjan eristyksen parantaminen noin 40 cm puhallusvilla -kerroksella.