Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: Isola - 09.09.13 - klo:17:57
-
Onko puskurivaraajan koolla isompaa merkitystä? Potilas on patterilämmitteinen, n. 160-170 m² talo kahdessa tasossa ja 11 kW vaihtoventtiilipumppu. Pumppu on nyt rauhoittunut sen verran, että se käynnistyy keskimäärin enää 1,4 kertaa tunnissa. Keskimääräinen käyntiaika on kahdeksan minuutin luokkaa ja patterit napsuvat. Tuo varmaan kaipaisi puskurivaraajaa... mutta minkä kokoista, vai onko sillä isompaa merkitystä?
-
Kyllä siinä on jotain asetuksia tai jotain muuta väärin, kun se noinkin usein käynnistyy.
Eihän tässäkin ole sellainen pumppu, jossa on käytössä ylimääräinen anturi varaajan alaosassa.?
Kiertoveden lisävaraaja lisää kiertoveden volyymiä.
Lämpöä varastoituu enemmän. Käyntijaksot pitenevät ja tauotkin pitenevät.
Mitä isompi varaaja, sitä harvemmin tarvitsee käynnistyä.
100 litrainen auttaa ihan vähän.
300 litrainen auttaa jo paljon enemmän.
Tila, kukkaro ja oma mielipide ratkaisevat koon.!
-
10-20 l/kW lienee sopiva puskurivaraajan koko eli 200l voisi olla hyvä tässä tapauksessa.
-
100 litrainen auttaa ihan vähän.
300 litrainen auttaa jo paljon enemmän.
Tutuilla 100l ja tuntuu tikkaavan aikas tiheään, laita suurempi.
-
Olipa nopeita vastauksia. Kaiketi sitten 200–300 litraa olisi sopiva.
Varaajassa on anturi ylhäällä, mutta alaosassa ei näytä olevan.
-
Siis onko sinulla jo varaaja? Anturi on pumpusta riippuen paluuvirtauksessa tai jossain muualla.
Laita samantein 400 litranen. Hinnoissa ei ole isoa eroa.
-
Ei ole erillistä varaajaa, vaan tuo anturi on pumpun käyttövesivaraajassa. Tomppelin kysymys vissiin viittasi siihen, että näitä Geopro MH-pumppuja on ilmeisesti lähtenyt jossakin vaiheessa tehtaalta aavistuksen väärin koottuna. Sellaista tietoa löytyi MH9 säädöt?-ketjusta (http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=4604.0).
-
Jos Isolan pumppu on mallia Geopro MH niin siinähän patteriverkon puskurivaraajana toimii käyttövesivaraajan alaosa.
Täällä foorumilla oli vuosi-pari sitten MH jossa oli pätkäkäyntiongelmia.
Syyksi osoittautui patteriverkon shuntin asetus,shuntti meni täysin kiinni joko käynti- tai taukojakson aikana,en nyt muista miten.
Jos MH:ssa on edelleen sama asetus valittavissa niin kannattaa valita patteriverkon shuntille sellainen asetus ettei lämpöpumpun käyntitilanne vaikuta shuntin asentoon.
-
Kyllä vain, Geopro MH11-pumppuhan täällä on. Noilla puheilla se ilman puskurivaraajaa minulle myytiin, mutta jotenkin tässä on alkanut jo epäillä kaikkea mitä kauppamiehiltä kuulee... Tuohan olisi ihan positiivista, jos asian saisi säätämällä kuntoon. Soittelen huomenna taas valmistajan asiakaspalveluun ja kysyn ohjeita tuon asetuksen tarkistamiseen. Ilmeisesti tarkoitit shuntilla vaihtoventtiiliä, vai pitäisikö jostain löytyä erillinen shuntti?
-
Ilmeisesti tarkoitit shuntilla vaihtoventtiiliä, vai pitäisikö jostain löytyä erillinen shuntti?
Ei,vaihtoventtiili on tuossa kuvassa tunnuksella Q3 ja shuntti tuolla oikealla tunnuksella Q9 tai sen lähellä.
Tosin tuon liitekuvan mukaan näyttää että patteriverkon menoveden lämpö säätyy lämpökäyrän ohjaamana ja tuo shuntti on tarkoitettu alentamaan lattiaan menevä veden lämpötilaa patteriverkon menovedestä.
Onko samanlainen putkikaavio Isolan MH pumpussa?
Tuosta kompressorin taukojakson aikana patteriverkon veden kierrosta olisi sellainen arvaus että kun lauhdutinpumppu Q2 pysähtyy niin patteriverkon paluuvesi kiertää pumpun Q20 virtauksella käyttövesivaraajan alaosassa olevan (vihreä) kierukan kautta patteriverkon menovesipuolelle ja ottaa lämpöä käyttövesivaraajan alaosasta(?)
Sama kierto myös käyttöveden lämmityksen aikana,vaihtoventtiilin käyttövesi asento estää patteriverkon paluuveden kierron lauhduttimen kautta
Kun patteriverkon lämmitys kompressorilla on käynnissä niin lauhdutinpumppu Q2 käy ja kaikki patteriverkon vesi kiertää lauhduttimen kautta koska vaihtoventtiili on patteriverkon lämmitys asennossa.
Että tuollaisia arvailuja ::)
-
Periaatekuva näyttää olevan suoraan asennusohjeesta. Kytkentä on kuvan mukainen, paitsi että lämmityskierrossa on vain yksi piiri. Siksi kahdella tähdellä merkittyä lattialämmityksen shunttiakaan ei ole. Ei siis ole sen jumittamisesta kyse.
Ilmeisesti lämmityskiertoon ohjataan liian kuumaa vettä tai sitten lämminvesivaraajan alaosa on liian kylmä. Milläs ihmeellä tämä on tuota kiertoveden lämpöä säätävinään, kun kiertoon menee vain joko kuumaa vettä lauhduttimelta tai sitten kierrosta palaavaa vettä? Ei millään, paitsi keskimäärin, joten puskurivaraaja tarvitaan. Pätkäkäynti ja patterien napsuminen ovat siis ilmeisesti pumppumallin ominaisuuksia.
-
Periaatekuva näyttää olevan suoraan asennusohjeesta. Kytkentä on kuvan mukainen, paitsi että lämmityskierrossa on vain yksi piiri.
Syynä voi olla se, että lämmönjaossa on termostaatteja,
jotka sulkevat lämmityksen kiertoa liikaa ja koneen tulistinta ei viilennetä tarkeeksi tuon huonon kierron takia.
Kokeile, poistuuko vika sillä, että avaat useita termostaatteja ihan täysille, jolloin lämmityskierto aukeaa isommalle.
Jos vika poistuu näin, olet löytänyt syyn.
Vika ei olekaan pumpussa, vaan liian pienessä kesäajan lämpökuormassa.!
-
Milläs ihmeellä tämä on tuota kiertoveden lämpöä säätävinään, kun kiertoon menee vain joko kuumaa vettä lauhduttimelta tai sitten kierrosta palaavaa vettä?
Patteriverkon meno-ja paluuveden asetusarvoilla , lämpökäyrän asetuksilla(käyrän kaltevuus) ja huonelämpötila asetuksella tuo pitäisi hoitua.
Eipä manuaalissa sen tarkemmin kerrota miten kompressorin käynnistyminen ja pysähtyminen tapahtuu mutta yleensä lämpökäyrä säätää meno tai paluuveden lämpötilan lämmönkulutukseen sopivaksi ja kun tuo raja-arvo alittuu niin kompressori käynnistyy ja kun raja-arvo ylittyy niin kompressori pysähtyy.
Tuossa on tietysti jonkun asteen ero (hystereesi) käynnistyksen ja pysäytyksen välillä mutta manuaalissa ei tästäkään ole mitään infoa paljonko tuo ero on ja onko säädettävissä.
-
Eipä manuaalissa sen tarkemmin kerrota miten kompressorin käynnistyminen ja pysähtyminen tapahtuu mutta yleensä lämpökäyrä säätää meno tai paluuveden lämpötilan lämmönkulutukseen sopivaksi ja kun tuo raja-arvo alittuu niin kompressori käynnistyy ja kun raja-arvo ylittyy niin kompressori pysähtyy.
Näinhän vakiotehon tuottavaa energialähdettä on ohjattava, jos järjestelmässä ei ole sekoitusventtiiliä. Ja seurauksena on pätkäkäyntiä ja napsumista, ellei varaaja tasaa tilannetta. Tuo Geopron lämminvesivaraajan alaosa ei selvästikään siihen riitä, vaan se on melko puhdas myyntikikka.
-
Ruotsalaisissa vaihtoventtiilipumpuissa yleensä voi säätää integraalin suuruutta eli asteminuuttimäärää, jonka alittuessa pumppu käynnistyy. Asteminuutithan kuvaavat lämpötilan yli- tai alijäämää. Kun ollaan nollilla pumppu sammuu. Tällä säädöllä siis pystyy vaikuttamaan käynti- ja lepojaksojen pituuksiin.
Eikö Geopron MH:ssa ole vastaavaa säätömahdollisuutta?
-
Kyllä siellä säätöjä riittää, tietäisi vain mitä säätää ja mihin... Asennusohjeessa ei suoraan puhuta integraalin säädöstä, mutta vihjataan sen laskentaan. Eiköhän sitä säätämäänkin pääse, kun sukeltaa valikkoon johon käyttäjän ei toivota koskevan. Työt pitävät nyt sen verran kiireisenä, etten ole ehtinyt soitella valmistajan tekniseen tukeen. Nähtävästi vastaavat sieltä kyllä sähköpostiinkiin kun jaksaa muutaman päivän odotella, joten eiköhän tämä tästä. Parempi varmaan jatkaa tätä tarvittaessa Geopro-alueella, niin löytyy paremmin.
Mietin vielä tuota puskurivaraajaa. Helpointa olisi ottaa käyttöön vanhasta järjestelmästä yli jäänyt parin kuution varaaja, mutta mutta... noin iso varaaja taitaa tuoda säätöön aivan liikaa hitautta. Onko sen käyttämisessä mitään mieltä?