Maalämpöfoorumi
Ongelmia maalämmön kanssa => Yleistä => Aiheen aloitti: S.Junttila - 11.02.13 - klo:11:12
-
Itsellä juuri saneerauskohteeseen asenettu Danfoss pumppu + 200 puskurivaraaja. Asentajat eivät käyttäneet joustoputkia asennuksessa. Saako esiintyvän napsahtelun kokonaan pois. Olen huomannut että tietyt patterit pitävät jonkun verran ääntä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma. Pattereissa ei ole termostaatteja. En voi uskoan että joustoputket olisivat ratkaisu? onhan pumpun ja putkiston välissä 200L puskurivaraaja.
Toinen kysymys liittyy kulutusmittareihin. Minkälaisia teillä asennettuna? Hinta? Asennusvaikeus?
-
;D Energialaitokset myy vanhoja mittareita edullisesti ??? Ammattimiehelle tunti töitä ( paikasta riippuen ) ja se on siinä :D ei ole paha rasti ! Itse en ole itselleni asentanut kun kokonaiskulutus on pudonnut ihanasti 8) 8) 8)
-
Itsellä juuri saneerauskohteeseen asenettu Danfoss pumppu + 200 puskurivaraaja. Asentajat eivät käyttäneet joustoputkia asennuksessa. Saako esiintyvän napsahtelun kokonaan pois. Olen huomannut että tietyt patterit pitävät jonkun verran ääntä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma. Pattereissa ei ole termostaatteja. En voi uskoan että joustoputket olisivat ratkaisu? onhan pumpun ja putkiston välissä 200L puskurivaraaja.
- Minkä kokoinen pumppu ja kohde?
- Paljonko ja minkä kokoisia pattereita lämmönjakoverkossa, ovatko vanhat ja esimerkiksi alun perin öljylämmitykselle mitoitetut?
- Millainen ja minkä kokoinen kiertovesipumppu patteriverkkoon menevälle vedelle on ja millä nopeudella se tällä hetkellä toimii?
- Miten lämmintä/kuumaa menovettä patteriverkkoon noin suurin piirtein menee?
-
Pintaa alaa noin 170 neliötä. Maalämpöpumppu 8kw. Kaivon syvyys 175m. Patterit vanhat öljylämmitys ajalta, tuplat kylläkin. Kiertovesipumppuna Wilo josta en tiedä enempää kertoa. Menovesi äsken katsottuna 41 astetta, paluu 36.
-
Jos tuo napsuminen ja pattereiden ääni häiritsee, niin voisi kannattaa yrittää säätää patteriverkon kiertovesipumppua vähän hitaammalle nopeudelle. Kova kiertonopeus voisi selittää tuota ääntelyä, kun tuplapatterit kuitenkin, menoveden lämpötila kohtuullisen matalalla ja puskurikin välissä. Ja noita pattereitakin varmaan jonkinmoinen määrä?
Kannattaa kuitenkin seurata, vaikuttaako tuo kiertovesipumpun nopeuden alentaminen (merkittävästi) meno- ja paluuveden lämpötilaeroon. Sullahan on lähtökohtaisesti tuo erotus hyvä (5 C), ja tuskin kasvaa sanottavasti, vaikka pumppu vähän hitaammalla pyörisikin. En tunne noita Wilon pumppuja, ei kuitenkaan liene mikään vastapaineohjautuva vaan ihan käsipelillä nopeus säädettävissä?
En oikein mihinkään joustoputkien autuaaksi tekevään voimaan jaksa uskoa.
-
paukkuminenhan johtuu lämpölaajenemisesta eli patteri vesi lämpenee ja viilenee välillä. Näyttäis et puskurivaraaja liian pieni.Pumpun tauot liian pitkät?
-
Olen huomannut että tietyt patterit pitävät jonkun verran ääntä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään suuri ongelma.
Jos napsuminen yms sivuääni tulee samoilta kohtaa niin kannattaa yrittää laitella kumilevyn paloja patterien ja seinäkiinnityksien väliin ja putkien kannakointiin putkien ympärille.
Lämpölaajenemisesta/supistumisista noi äänet yleensä johtuu.
Meillä oli aikoinaan liian tiukka läpivienti seinässä patteriputkille ja aina kun ulkona kylmeni ja automatiikka lisäsi lämpöä patteriverkkoon niin tuosta läpiviennistä kuului selkeä napsuminen kunnes patteriputkien lämpölaajeneminen lakkasi.Suurensin läpivientiä niin napsuminen lakkasi.
-
Sama napsuminen jatkuu.... Paljon olen asiaa miettinyt ja olen tullut siihen tulokseen että puskurivaraajan liitäntöjä pitää muuttaa. Nyt asennettu Nibe asennusohjeiden mukaan. Eli pönttöön tulee 4 liitäntää. Ylös lämpöpumpulta tulo ja pattereille meno. Alas Lämpöpumpulle meno ja pattereilta tulo. Luulenpa että nyt suurin osa pöntön kapasiteetista jää käyttämättä? Oikea asennus olisi mielestäni alas lämpöpumpulta tulo ja ylhäältä meno pattereihin. Pattereilta tulo menisi suoraan lämpöpumpulle. Siihen putkilinjaan vielä heitto pöntön alaosaan takaiskuineen. Näin kiertäisi vesi pattereissa käyttöveden teon aikana. Onko mielipiteitä?
-
Naapurin Thermia Diplomat käynyt vajaan kuukauden patteritalossa.
Lisäksi siinä on Bosch BC 100 puskurisäiliö, joka on kytketty Boschin ohjeiden mukaisesti, kuvassa "nykyinen kytkentä" mukaisesti
Ilmeisesti säiliön rakenne ja kytkentä ovat samanlaiset kuin S. Junttilan Nibe puskurivaraajassa.
Trendistä näkee selvästi, että puskuri ei pienennä lämpötilatrasientteja vain hieman loiventaa.
Eli vesi lämpöpumpulta oikaisee suoraan pattereiden menolinjaan.
Neli- tai kolmiputkikytkentä, joita itsekin olet miettinyt, estää veden oikaisun.
ATS
(http://s5.postimg.org/fw67qtd07/BOSCH_kytkent_j_01.jpg) (http://postimage.org/)
imagur (http://postimage.org/)
(http://s5.postimg.org/xspx1ey6v/Tasauss_ili_01.jpg) (http://postimage.org/)
how do i print screen (http://postimage.org/app.php)
-
seppant: Porukoilla vastaava kytkentä kuin tuo ensimmäinen ja olen todennut että käynnistyksiä kompuralle on tullut melko paljon. Aika on hiukan kortilla tässä omaa tölliä rakennellessa ja en siksi ole tuohon sen kummemmin kerennyt perehtymään. Oletko testannut ja todennut mitä sisäisen ja ulkoisen pumpun nopeuden muutos toisiinsa nähden vaikuttaa? Tyyliin sisäinen 2, ulkoinen 3; sisäinen 3, ulkoinen 2
Porukoilla sisäinen kakkosella ja ulkoinen kakkosella tai kolmosella..
-
Helpointa on kääntää mlp putket toisin päin varaajalla. Ylös/ylhäältä ei toimi 100L varaajalla. Alas/ylhäältä tai ylös/alhaalta toimii myös eli sama miten kunhan ei samasta päästä.
-
Epäilen juuri että lämminvesi oikaisee suoraan patteriverkostoon. Onko sitten väliä onko uusi kytkentä tapa sitten 3 tai 4 liitäntää, kunhan tulo ja meno ovat eri päissä (Ylä-alapää)? Onko 3 tai 4 liitännällä hyötyä/haittaa? Pääasia kai että saadaan maksimaalinen sekoitus pöntössä.
Pieni ongelma tulee jos pöntön joutuu tyhjentään. Puskurivaraaja sijaitsee pannuhuoneen "eteisessä" ja tilassa ei ole lattiakaivoa. Selvä suunnitteluvirhe.... Ei mahtunut millään pannuhuoneen puolelle...
-
Itsellä on tuollainen 3-putki kytkentä kuin "seppant" tuossa ylempänä piirsi.
Sillä erotuksella, että UKV:n 4:ssä lähdössä on paisuntasäiliö. Toimii :D .
-
Nyt muutettu 3 liitännäksi ilman mainittavaa muutosta... :'( Onko nyt niin vaan ettei asialle voi mitään vai onko 200L puskurivaraaja sittenkin liian pieni??
-
Nyt muutettu 3 liitännäksi ilman mainittavaa muutosta... :'( Onko nyt niin vaan ettei asialle voi mitään vai onko 200L puskurivaraaja sittenkin liian pieni??
Oma kokemukseni on, että pattereiden "napsahteluherkkyys" ei ole vakio. Meillä on yksi sellainen patteri, joka napsuu aina kun lämmityssykli alkaa. Kyseinen patteri on olohuoneen ison ikkunan alla oleva pitkä ja matala, kohtuullisen syvä/paksu malli isolla rivoituksella. Muista pattereista en ole huomannut mitään napsahtelua.
-
Itsellä 200l puskuri ja ei patterit napsu.
Pumppu työntää lämpöisen varaajan yläosaan ja vastaavasti imee alhaalta.
Pattereille lähtee lämmin kanssa ylhäältä ja paluu alas.
-
S Junttila
Itsellä juuri saneerauskohteeseen asenettu Danfoss pumppu + 200 puskurivaraaja.
Jos 200 litran tasaussäiliöllä ja kytkennän muutoksella ei napsuminen poistunut, niin ei siihen tasaussäiliön suurentaminen auta, koska vaihtoventtiilikoneilla joka tapauksessa menoveden lämpötila vaihtelee melko suuressa määrin.
Nyt pitäisi löytää ne putkiston ja pattereiden kohdat, jotka napsuvat, ja "rasvata" ne.
Saneerauskohteessa runkoputket on tietenkin piilotettu lattioiden alle ja muihin rakenteisiin?
Stetoskoopilla kuunteleen kaikista putkiston näkyvistä kohdista ja pattereista, että löytyykö napsunnan lähdettä. Ellei ole stetoskooppia niin käyttää voi sopivaa metallitankoa tai ruuvimeisseliä.
Onnea etsintöihin
ATS
-
Oletko kokeillut tuota aiemmin viestiketjussa mainittua kiertovesipumpun hidastamista? Tai sitten asteminuuttien pienentämistä? Patteritko nimenomaan napsuvat? Ovatko napsuvat patterit jollain tapaa erilaiset/erikokoiset kuin ne, jotka eivät napsu?
-
Vaikuttaa oikeastaan siltä että napsuminen tulee putkistosta. Kuuluu kovemmin olohuoneessa. Esim. takkahuoneessa ei kuulu juuri ollenkaan.
Itsellä Wilo pumppu. Onko sen hidastaminen mahdollista?
-
Meillä oli aikoinaan patteriputkissa melkoinen napsuminen kun ulkona kylmeni ja menoveden lämpö nousi pattereissa.Sain paikannettua napsumisen patteriputkien läpivientikohtiin seinissä,oli tehty niin että putket otti puuhun kiinni läpiviennissä.
Väljensin reikää ja laitoin kumipalan tms putkien ja puun väliin ja napsuminen loppui siihen.
-
Nuo ylitiukat läpiviennit tulivat myös minulle mieleen, kannattaa varmaan tsekata. Mulla itsellä on suurimmaksi osaksi hirsiseinien läpivientirei'issä vielä muoviputki ikään kuin suojaputkena, jonka sisällä komposiitti kulkee.
-
Vieläkin pähkäilen napsahtelun syitä? Ääni lähes aina samanlainen ja seuraa samaa kaavaa. Yleensä napsahtaa lähellä sohvaa kerran (Sohva huomionti piste ;)) Heti perään tuplanapsaus jossain kauempaa? Takkahuoneessa ei ääniä kuulu. Se sijaitsee pumpun lähellä. Voisiko kiertovesipumpun malli tai sädöt vaikuttaa asiaan?? Käytössä Wilo pumppu.
-
Vieläkin pähkäilen napsahtelun syitä? Ääni lähes aina samanlainen ja seuraa samaa kaavaa. Yleensä napsahtaa lähellä sohvaa kerran (Sohva huomionti piste ;)) Heti perään tuplanapsaus jossain kauempaa? Takkahuoneessa ei ääniä kuulu. Se sijaitsee pumpun lähellä. Voisiko kiertovesipumpun malli tai sädöt vaikuttaa asiaan?? Käytössä Wilo pumppu.
Löisin vetoa että tuo putki/läpivienti-teoria on napsumisesi syy, ei puskurivaraajat tai pumpun merkki/malli/nopeus. Perustan vetoni omaan kolahdukseen joka tulee yläkerrasta, jossa patteriputkien nousu tulee keskeltä taloa ja jakaantuu kumpaankin makuuhuoneeseen noin 4m vedoilla koteloituna ja eristettynä rintsikan vinttitilassa. Kun ulkona pakkasta luokkaa enemmän kuin -10C, tuo ~8m kokonaisveto lämpölaajenee ja jossain kohtaa kotelointia aiheuttaa kumahduksen/kolahduksen. Yksi kun putken lämpö nousee ja yksi kun se laskee. On/off pumppu kun on niin pakkasella tuo sykli siis toistuu jatkuvasti. Yksikään patteri tai muissa kerroksissa olevat patteriputket eivät pidä mitään ääntä muuta kuin veden virtaaman suhinaa, ne kun ovat ripustettu sellaisilla kumirinkulakannattimilla jotka ilmeisesti joustavat tarpeeksi.
Invertteri (kompressori käy teoriassa koko ajan) pumpulla tätä ei pitäisi käydä säännöllisesti lainkaan.
-
Säädin Wilo-pumppua ja napsutus väheni selvästi mutta ei loppunut. Käänsin säätöruuvin kylmästi "toiselle puolelle" ja tuntuu nyt pelittävän paremmin?? En tunne pumpun toimintaperiaatetta? Ehkä joku voisi selittää miten toimii? Nyt mietin josko napasahtelu loppuisi kokonaan jos asentaisi Wilon paikalle vanha Danfoss pumpun?
-
Älä hukkaa Wiloa, luultavasti paljon energiataloudellisempi kuin vanha D. Wiloja on miljoona erilaista, itselläkin 2 erilaista, vihreäkylkisiä. Kyljessä kerrotaan tarkka malli, mikä sinulla on ja tarkentaisitko, missä arvossa oli ennen ja missä nyt? Google auttaa, ja tällä forumillakin on selitetty W:n kahden säätöalueen toimintaa, en jaksa nyt etsiä.