Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: harriba - 09.08.12 - klo:22:56
-
Hei kaikki viisaat,
Panin tuossa merkille että uudesta talostamme puuttuu lattialämmityssuunnitelma. Eli putkia on rätkitty betoniin, IVT Greenline tuuttaa sinne sopivan lämpöistä vettä (kerran tosin käyttövettä) ja kämppä viime talvena pysyi suht siedettävissä lämpötiloissa. Jakotukin nuppeja tosin sai väännellä silloin tällöin, ja yksi makkari oli max. 19 astetta vaikka hanat olivat auki. Termostaatteja ei ole, syksyllä tosin autotalli ja viherhuone saavat termarin, koska tavoitelämpötilat ovat noissa tiloissa 5-10 astetta alle muun talon.
Viime talvi meni muutenkin sekavissa merkeissä (uusi Greenline halusi pariin kertaan huoltomiehen hellää hipelöintiä, eristeitä puuttui yläpohjasta yms.), mutta ensi talveksi voisi koittaa arpoa lämmitykseen toivottavasti stabiilimmat säädöt.
Jakotukkien esisäätöä ei ole tehty, koska tukkien asentajalle ei ollut antaa lappua josta kävisi ilmi oikeat säädöt. Jakotukeissa on piirikohtaiset virtaamamittarit, joista osa on jopa toiminnassa (lopuissa ilmaa). Minkästyyppinen jonglööri noiden ilmaamiseen muuten tarvittaisiin?
Olen ymmärtänyt, että tukin esisäädöillä saadaan eri tilojen lämmitys tasapainoon, eli jokaiseen piiriin sopivan suuruinen virtaama piirin pituus ja muut ominaisuudet huomioon ottaen. Ehkä viileän makkarin virtaama meneekin muihin piireihin, se kun on kaikkein pisimmän putken takana.
Ilmeisesti tukin perussäätöön tarvitaan tiedot betoniin valetun putken pituudesta, sekä jonkinlainen visio siitä paljonko ko. huoneesta vuotaa lämpöä harakoille. Jälkimmäistä voi helposti laskea U-arvoista, mutta putkien pituuden arpominen jälkikäteen on haastavampi paikka.
Vaan eipä hätää: olin ottanut valokuvat putkituksista ennen valua, ja kätevänä miehenä projisoin kuvat takaisin talon 3D-malliin. Nyt löytyy siis pohjapiirros, jossa putkien todelliset paikat muutaman sentin tarkkuudella, ja josta saa putkien pituudet varovasti arvioiden 5% tarkkuudella. Putken sisä- ja ulkohalkaisijan selvittäminen on triviaalia.
Kukapa siis kertoisi millä laskukaavalla tiedoista taiotaan jakotukin perussäädöt, ja mitä muita lähtötietoja siihen mahdollisesti kaivataan?
Jos ei muuta keksi niin voihan ne hanat alkajaisiksi avata täysin, ja sitten alkaa pikkuhiljaa kokeilemalla hakea oikeaa kombinaatiota. Mutta kun talossa on 5 jakotukkia ja yhteensä lähemmäs 30 piiriä niin erilaisten kombinaatioiden läpi käymisen aika on melko huomattava: jos kussakin nupissa olisi vaikkapa vaan 5 eri asentoa (ovat toki portaattomia), ja vaikutusta odotellaan päivä, niin kaikkien yhdistelmien läpikäynti vie semmoiset 2.5 x 10^18 vuotta, joka on harmillisesti melkolailla enemmän kuin universumin tähänastinen ikä.
Vai onko noiden esisäätöjen teko pelkkää haihattelijoiden näpertelyä, ja tosimiehet(tm) hoitavat asian jollakin muulla tapaa?
Suurkiitokset,
--
harri
-
Esim uudessa Uponorin järjestelmässä ei tarvita mitään esisäätöä vaan se säätää itsensä automaattisesti. Mutta sinulla ei taida olla Uponorin järjestelmä joten minun entisessä kohteessa oli kanssa kolme jakotukkia ja lukemattomia piirejä kun joka huoneessa oli eri piiri ikkunoiden alle, kun sen sääti suunnitelian esisäätöarvoihin niin jossain vaiheessa IVT meni häiriöön kun ei ollut tarpeeksi kiertoa joten avasin kaikki piirit täysin auki ja rupesin kuristamaan lyhimpiä piiriä niin että sain lämmöt kohdalleen. IVT:n lämpökäyrällä säädettiin sitten sisälämpötila kohdalleen ja hyvin toimi.