Maalämpöfoorumi

Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: peki - 29.06.12 - klo:00:37

Otsikko: yksi mielipide
Kirjoitti: peki - 29.06.12 - klo:00:37
Tässä helteitä odotellessa tuli taas mieleen nää konventtorit sun muut asumismukavuutta lisäävät vempeleet.
Mitä niillä oikeesti tekee?
Ensin ootetaan 10 kuukautta sitä helleaaltoo ja sitten jos sellainen sattuisi tulemaan kämppä pitää vaikka pakolla saada 21 asteiseksi ;D
Tai sitten varataan johonkin Tunisiaan matka jo Huhtikuussa kun halutaan lämpöön.
Kaiken huippu on nämä aurinkokeräimet:
Normipumppu vie noin 20kwh vuodessa sähköö neliölle sisältäen käyttöveden. Siihen kun rakennellaan keräimet niin säästö on suorastaan häikäisevä. ;D ;D ;D
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: sam68 - 29.06.12 - klo:07:19
Hyviä kysymyksiä. Täällä oli yöllä 5 lämmintä ja sisälämpö 21.8. Heti tuntui kylmältä ja pukemaan.
Toinen ääripää on kun sitä hellettä joskus on ollut niin yläkerran makuuhuoneessa alkaa olla yli 23. Se pitää pudottaa ilpillä asteen alemmas. Ihminen on nirso. :)

Jos käyttövettä ei kulu paljon niin eihän noille paneleille ole mitään europerusteita. Pellepeloton perusteita on paljon..
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: Xargo - 29.06.12 - klo:08:00
Itse ajattelen tuosta viilennyksestä myös niin, että se lämmittää keruunestettä, jolloin lämmin käyttövesi tulee "viilennyskaudella" edullisemmin kun höyrystymispaine nousee. Itse pidän viilennystä päällä 24/7/365. Talvella se toimii esilämmityksenä, kesällä viilentää ja syksyllä sekä keväällä se laskee LTO-kennolle tulevan ilman lämpötilaa jolloin talteenotettu energiamäärä kasvaa. Eli siis tavallaan pidentää LTO:n vuotuista käyttöaikaa. Tällä tavalla talteenotettu energia sitten elvyttää keväällä kaivon nopeammin ja lämmityskauden ulkopuolella tosiaan auttaa käyttöveden teossa.

Se itse viilennys on tosiaan hifistelyä ja varmaan ilmankin pärjäisi, mutta miksi pitäisi? En ajatellut myöskään istua päreenvalossa vaan lyön kunnolla valoa torppaan, aion läträtä reilusti lämpimän veden kanssa ja käyttää sähkölaitteita kuten vaikka uunia millon huvittaa. Vähän huvittaa kun jotkut uuden talon rakentajat tuntuvat tekevän talon säästöä varten. Minä tein kulutusta varten.

Sitten taas ihan mielenkiinnosta haluan viritellä asioita niin, että se kulutus kuluttaisi mahdollisimman vähän. Mutta en siis virittele niinkään säästömielessä vaan niillä säästöillä voi sitten kuluttaa enemmän.

... ja maailma pelastuu.

Samaa mieltä paneeleista sam68:n kanssa.
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: Raid - 29.06.12 - klo:09:29
Tää kaikki johtuu siitä että ihmimen on tasalämpöinen ja niin perskuleen mukavuuden haluinen että sen eteen tehdään kaikki hintaan katsomatta.  ;)
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: Seagear - 29.06.12 - klo:16:46
Meillä ollut nyt 2 viikkoa lämmöt pois. Nyt on sisällä karvan alle 21 kun kämppä on ollut päivän tyhjillään eli just hyvä. Pari viileää sadepäivää kun on niin laskee 20:een ja taas vastaavasti pari aurinkoista päivää niin nousee 23:een eli on jo liian kuuma "kalsarikeli". Aika pienellä kulutuksella menee ilman lämmitystä. Viimeisen viikon aikana pumppu haukannut 18 kWh.
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: AAA - 29.06.12 - klo:18:44
jos esilämmittimen ottama teho pakkasilla on 3kW, niin kaivoa pitää olla vastaavasti n. 60m enemmän a' 30 egee......
Otsikko: Re: yksi mielipide
Kirjoitti: Xargo - 29.06.12 - klo:19:29
Lainaus
jos esilämmittimen ottama teho pakkasilla on 3kW, niin kaivoa pitää olla vastaavasti n. 60m enemmän a' 30 egee......

Aikamoinen puhuri saa käydä, että näillä pattereilla käytännössä päästäisiin 3kW lämmitystehoihin. Esim. Veabin 125mm CWK:lla (vastaa suurinpiirtein Vallox Digitin integroitua MLV:ta) pitäisi olla 350l/s ilmavirtaus, että max. nestepuolen virtaamalla (+2C litku) saataisiin tuo 3kW lämmitystehoa -30C pakkasilla.

Esim. mulla -30C keleillä lämmitysteho on n. 1,5kW. Vastaavasti vaikka -10C ulkolämpötilassa n. 0,5kW. Sitten kun miettii, kuinka paljon esim. -30C kelejä on täälläpäin niin eipä taida ihan tuo 60m x 30€ toteutua... Varsinkin kun mulla on 100m kaivo ja esilämmitys niin tolla logiikalla varsinaiseen lämmitykseen ja käyttöveteen jäisi 40m ja jos noin olisi niin ongelmia olisi kyllä tiedossa (olisi ollut viime talvena). Niin ja kesällä sama patteri puskee maahan jatkuvasti lämpöä n. 1kW teholla (+ jäteilmapatteri toinen mokoma päälle).

Toki se esilämmitys vaatii kaivolta lisämetrejä, mutta ei sentään noin paljoa, ellei sitten puhuta kertaluokkaa isomman lukaalin ilmanvaihdosta.

Niin ja asianhan voi ajatella niinkin, että jos ei sitä esilämmitystä olisi niin sama energia pitäisi ostaa sähköyhtiöltä. 60m lämpökaivoa tarkoittaa n. 6000kWh energiaa vuodessa (Sulpun ohje) eli reilu 600€ vuodessa. TMA ilman korkovaikutusta 3 vuotta... Tosin edelleenkään se esilämmitys ei vaadi 60m lisämetrejä kaivoon omakotitalossa.