Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: petekiv - 20.03.11 - klo:09:03
-
Moi
Me suunnittelemme vaihtaa lämmitysmuotoa. 110-neliöissä (kellari ja kaduntaso, ei yläkerta) talossa on ikää nähnyt vesivaraaja (2000l kattila, yölämmitys). Sähkönkulutus 21.000kW vuodessa. Vertailemme erilaisia lämmitysmuotoja. Maalämpö on yksi mahdollinen lämmitysvaihtoehto. Onko teillä, pientalon omistajat, kokemuksia maalämmöistä?
-
Hyviä kokemuksia on. Ainut järkevä vaihtoehto tänäpäivänä.
Jos mahdollista, niin liitä nykyiseen järjestelmään ja jätä vanhat vermeet varalle.
-
Hei! Itse olen hieman vastaavassa tilanteessa kuin "petekiv". Olisiko teillä jollain hyviä neuvoja, mistä aivan vasta-alkajan olisi hyvä lähteä liikkeelle?
-
mistä aivan vasta-alkajan olisi hyvä lähteä liikkeelle?
Pitäisi selvittää energian kulutus nykyisellä lämmitysjärjestelmällä,kwh/v.
Öljyn kulutukseen voi käyttää 1000l polttoöljyä=10000kwh sähköä.
Jos talossa on vesipatterilämmitys niin korkein tarvittava menoveden lämpö kovimmilla pakkasilla pitäisi tietää.Maalämpökoneella kun maksimi menoveden lämpö pitäisi riittää +50 astetta että hyötysuhde pysyisi kohtalaisena.
Lämmökeruussa on 2 vaihtoehtoa,porakaivo tai pintaputkisto.Jos käytettävissä on reilusti tontti/peltomaata niin pintaputkisto tulee moninverroin halvemmaksi.Lämmönkeruuputkiston pituus määräytyy talon lämmöntarpeen mukaan,yleisimmät pituudet on 400-600m:n(2X200-300m) paikkeilla.
Jos maata on niukasti niin sitten lämpökaivo talon lähelle.
Jos vanha lämmitysjärjestelmä on käyttökelpoinen ja tilaa on niin kannattaa harkita vanhan lämmitysjärjestelmän jättämistä ennalleen.
Maalämpöjärjestelmän mitoitus ja sovitus kannattaa kyllä antaa vastuuntuntoisen ammati-ihmisen tai yrityksen hommaksi ja sellainen ehto olisi mitoitussopimuksessa tarpeellinen että mitoituksen tekijä vastaa siitä että maalämpö toimii niinkuin on pitää tai mitoituksen tekijä vastaa korjauksista. ;)
-
Kiitos Matias! Kirjoituksesi auttoi todellakin pääsemään jyvälle asioista. Monesti tekstit on kirjoitettu niin monimutkaisesti, että lopulta ei osaa sanoa onko ymmärtänyt kaiken vai ei. Miten syvälle pintaputket laitetaan? Voiko niiden päällä olevaa maata käyttää ihan normaalisti, esim. kylvää siihen nurmikkoa tms.?