Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: IsoVaraaja3m - 25.02.11 - klo:22:07
-
Vaihtelee kovin nuo tarjouksien mitoitukset. Siis 3 rakennuksessa rannalla n. 750 kuutiota, joista 178m2 lämmin, ja rantasauna ja at+varasto 25+40m2 n. 10C talvella. Kuutioiden perusteella normaalin huonekorkeuden neliöiksi muutettuina siis reilu 200 ja n. 65m2. Vuotuinen kulutus 36000kWh varaavalla yösähköllä, 3m3 varaaja.
Lämpökaivon syvyys vaihtelee 180-260m(2x130m). Ammattimies kuulemma poratessa jo voi kommentoida minkä verran vettä tulee, eli onko "kuiva" jolloin tarvitaan tuo maksimi tai vaihtuva vesi, jolloin vähempi riittää. Onko näin? Vaikuttaako ranta....?
Tavoite olisi yksi "reilu 200m" kaivo. MLP 10kwh pumppu tuottaisi maksimikäynnillä siis 240kwh/vrk, joka riittäisi täystehoihin kovimmillakin keleillä (ja jos ei riitä, niin lisävastuksella varmasti...). Voiko MLP:tä mitoittaa siten että kompressori kävisi jatkuvasti kovilla keleillä, laskennallisesti tuotto riittäisi jos kaivossa potku riittää? Kaikki kokemukset hyödyksi....?
-
Kaivo rannalla? :)
-
Kyllä, kaivo rannalle suunnitteilla. Matala humuspitoinen ranta johon ruoppaus tulossa 1-2v säteellä, ja mahd joskus tulevan veneen ankkurin ei tarvitse juuttua putkeen. Myös: Limettymisongelma-tehohäviö? Joidenkin pumppuasentajien mukaan myös sukellusvarusteet ostettava samalla jos laittaa lenkin veteen? Käytännössä myös mitoitus, eli pitäisi heittää useampi lenkki virtausvastuksen vuoksi.......Mutta tuleekos mitään kokemuksia tuosta mitoituksesta, eli varaajan koko, kun lämmitykseen n. 33000kwh/v sis. vesi.... Onko rannalla oleva kaivo keskimäärin tehokkaampi?
-
Onko rannalla oleva kaivo keskimäärin tehokkaampi?
Käsittääkseni ei ole tehokkaampi sillä onhan kaivon pohja jo 200 m päässä järvestä.
Kaivon tehokkuuteen vaikuttaa jonkin verran kallioperän kivilaatu.
Tehokkuutta parantaa myös se jos kaivossa on hyvät virtaukset. Tämä edellyttää, että kaivo osuu vähintään kahteen eri ruhjeeseen, joissa on pohjavedellä on erilaiset painesuhteet. Tällöin kaivoon tulee läpivirtausta ruhjeesta toiseen.
Suuri vedentulo porattaessa ei takaa kaivoon hyviä virtauksia.
Mitoitus kannattaa aina tehdä varman päälle ns. kuivakaivon mukaan ja sittenkin vielä jonkin verran ylimääräistä.
ATS
-
Kaiva lyhyt (50-100m) maaputki rantaan ja poraa yksi kaivo. Kyke sarjaan ensin maaputki ja sitten kaivo. Liete ei haittaa maaputkea kun se on kaivettu rantaan.
-
Maaputkilenkin ja kaivon yhdistäminen hyvä idea! Maalenkin voisi sitten tehdä myös jälkikäteen jos kaivo ei anna riittävästi. Tällä voisi jakaaa myös kustannukset useammalle vuodelle. JOs 200m kaivo (400m putkea),maalenkki olisi ilmeisesti laitettava rinnankytkentään jottei pituus 400m per lenkki ylittyisi? Liekö paluuputkien yhdistäminen yksinkertaisesti silloin yhteen ok...
-
Laita molemmille omat kiertopumput. Takaiskuventtiileilla saat hoidettua niin etta voit kesällä käyttää vain maapiiria ja talvella sitten molempia (tai vain kaivoa). On hyva idea porata ensin kaivo kun kuulostaa että aina ei paasta 200 metrin syvyyksiin.
-
Moi,
Meillä on vastaavan kokoisessa A-energia talossa 180m kaivo (aktiivisyvyys 179m) ja pumppuna CTC 8,5kW. Ei ole ollut ongelmia lämpöjen eikä lämpimän veden suhteen ja muutenki kaikki on toistaiseksi toiminut hyvin. Käyttäjiä 2+1.
En ole kovin tarkkaa kulutus seurantaa pitänyt, joten en osaa sanoa kuinka paljon sähköä on pumppu syönyt, mutta näppituntuma on, että kohtuu edullinen se on ollut. Pitää järjestää seuranta kunhan ehtii.
--
Sami
-
Kiitos kommenteista ja tiedoista- täytyy nyt katsoa lopulliset tarjoukset, josko tuo Vaillant 10 tai 14kW sitten lähtee....ja selvittää että useampia lämpöpiirejä yhdistettävissä. Erilliset pumput kuulostaisi myös hyvältä ratkaisulta jos pelittävät yhteen.