Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: tourneo - 29.12.10 - klo:21:03
-
Aion vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön. Samalla on vaihdettava myös nykyiset patterit, sillä yksiputkijärjestelmä alumiinilevittimillä ei sovellu maalämpöön. Kyse on Rovaniemellä sijaitsevasta vuonna 1975 rakennetusta talosta, joka on peruskorjattu 1999. Talon lämmin ala on 172 neliötä ja tilavuus 420 kuutiota. Kuuden viime vuoden keskimääräinen öljyn kulutus on ollut 2 500 litraa/vuosi. Perheessä on viisi henkilöä, kaksi teini-iässä, joten käyttöveden kulutus on runsasta. Lämpö on tarkoitus ottaa lämpökaivosta. Mitä suosittelette parhaaksi vaihtoehdoksi?
-
Täällä ainakin on elelty 1-putkipatteristolla ja MLP:llä jo kolmatta vuotta...
Mistäs semmonen viesti on tullut ettei 1-putkijärjestelmä ei toimisi?
Siinähän on ihan kylillä Ekovell, oliskos siitä vaihtoehdoksi?
-
Mitä tarkoittaa 1-putkipatteristo, eikö joka patterissa pidä olla sekä tulo-, että menoputki?
Ei jummarra.
-
Linee kyseessä patterien "sarjaankytkentä", missä patterin tulo- ja menoputken välillä on ohitusventtiili. Tai siis patteritermostaatin ja sulun välillä.
Kuuleman mukaan homma toimii, mutta systeemin säätäminen on hankalampaa mitä 2-putkijärjestelmän.
-
Kyse on järjestelmästä, jota en ole nähnyt missään muualla. Verkosto on rakennettu kupariputkistosta, jossa on vain ikkunoiden alle ruuveilla kiinnitetty noin 15 senttiä leveät alumiiniset lämmönlevittimet. Lämpötilaa ei siten voi säädellä huonekohtaisesti. Lämmönlevittimien pituus on ilmeisesti laskettu jollakin teholaskentakaavalla, en tiedä millä.
-
Ok, ihan mielenkiinnosta onko patteri linkissä olevan näköinen tai edes tyyppinen?
http://www.yliaho.fi/Nysse-vesipatterit.php
Kuinka kuumaa vettä keskimäärin (tai max) verkkoon ajetaan? Öljyn kulutus kohteessa on kuitenkin minusta maltillinen, mikä sanoo ettei nuo nykyiset patterit ihan huonojakaan voi olla.
-
Mitä tarkoittaa 1-putkipatteristo, eikö joka patterissa pidä olla sekä tulo-, että menoputki?
Ei jummarra.
Tuossa menee menoputki patterille 1 ja patterissa on 3-tie venttiili joka jakaa vedestä esim. 1/3 patterille ja loput oikoo patterille 2. Patterille 2 menee siis se 1. patterin läpi mennyt vesi ja sen oikolenkin vesi eli vedestä on leikattu lämpöä 1:lle ja tällälailla se jatkaa viimoselle patterille ja sieltä paluu lämmönlähteelle. Viimeiselle patterille menee siis matalalämpöisin vesi.
Muistaakseni se jakosuhde tehdasasetuksena oli 1/3 patterille ja 2/3 oikoen, Purmon patterit. Tuli muuten mieleen että pitäis varmaan hiukan trimmata siitä H-palasta suhdetta isommalle 2:ssa huoneessa.
Ihan huvikseni mittasin IR-mittarilla niin patterille jäi noin 2C, siis ihan pikamittaus...
EDIT:
Tuolla oli joku pdf vastaavan tapaisesta jaosta:
http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CDAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.tourandersson.com%2Ffi%2FTuoteluettelo%2FPatteri--ja-palkkiventtiilit%2FPatteriventtiilit1%2FPatteriventtiiliyhdistelma-ja-jakokappale%2FFLOWRETT-TA-UNI%2FTechn-leaflet---high-res%2F&rct=j&q=patterin%20h%20venttiilli&ei=v7odTaXHHZDtOZWGgb0J&usg=AFQjCNFR76oh5UfrsDQIjB_wzo0LKQvlOQ&sig2=GnObE1j5A2SSGmAzQhkK4g&cad=rja
-
Ei ole Nysse-patterin näköinen, vaan paljon kehittymättömämpi alumiinirutistus. Kattilassa on Oumanin EH-800 ja verkostoon menee talvella pakkasilla ehkä noin 50-70-asteista vettä. Korkein vedenlämpötila on rajoitettu 75:een asteeseen.