Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: jlevander - 14.12.07 - klo:21:16
-
Yritin löytää aiheesta keskusteluja mutta en ainakaan tästä foorumista löytänyt.
Eli kysytään Teiltä Asiantuntijoilta ;)
Elikäs Porvooseen on alkamassa n. vuoden päästä rakennusprojekti. Puutalo(matalaenergia) asuintilat 250 neliötä +lämmin kellarikerros 150 neliötä ja lämminautotalli 80 neliötä ++(mahdollisesti myöhemmin 50 neliön lämmin hevostalli). Maalämpö päälämmönlähteenä on tulossa( porakaivototeutuksella). Talon kuutioita ei vielä tiedossa. Isot ikkunat eteläänpäin. Takkaleivinuuni, Pelican ilmanvaihto koje jälkilämmityksellä/viilennyksellä). Lattialämmitys jokaisessa tilassa.
Kysymykseni kuuluukin kun olen alkanut miettimään, että mitäs jos kellarikerroksen pannuhuoneeseen laittaisi puukattilan maalämmön rinnalle. Puuta on omasta takaa! Ja vielä ainakin halua ja intoa puita tehdä. Olen miettinyt, että jos ottaisi ns. osateho pumpun ja pakkasilla lämmittäisi myös puukattilalla. Nykyaikaiset alapalokattilat ovat melko vaivattomia käyttää. Kerran - kaksi päivässä kun lisää puita niin riittää. Taloon tulee myös takkaleivinuuni yhdistelmä. Uima-allas on myös tulossa pihalle ja olen ajatellut jos keväisin ja syksyisin voisi tuolla samaisella puukattilalla lämmittää myös uima-altaan vettä( aurinkokeräimet tulee myös, mutta ne eivät toimi kovin hyvin keväisin ja syksyisin) Uima-allas sijaitsee n 5 metrin päässä talosta.
Osaako joku kertoa onko "järkeä" investoida n. 5000 eur lisää puukattilaan? Mikä on hyöty?? Varaajan koko tulee olemaan joka tapauksessa 3000L luokkaa.
Toinen vaihtoehto olisi että ottaisi täysitehoisen maalämmön ja "virittelis" jonkin moisen puulämmityksen ihan erikseen uima-altaaseen. Kovin aikaisin tosin en ala lämmittää, mutta kun ilmat alku-kesästä lämpenee niin saisi vähän joudutettua altaan lämpiämistä.
Olen kysynyt "alan asiantuntijoilta" (maalämpö myyjiltä) tätä samaa ja he sanovat yhteen ääneen, että puukattilan investointia ei kannata. Maalämpö on niin halpaa ? Mutta mietin tässä meidän tapauksessa kun on aika iso talo, lapsia ehkäpä tulevaisuudessa enempi kuin yksi. Onko hyöty miten suuri, kuinka pitkään maksaa itsenä takaisin tuo puukattila? Sähkön hinta lähitulevaisuudessa nousee se on vissi!! Ja kun talo tulee haja-asutus alueelle, niin sähkökatkon aikana saisi talon/autotallin lämpiämää, (kertovesipumppuun helppo laittaa varajärjestelmä)
Toivottavasti joku saa selvää ja annan mielelläni lisätietoja.
-
Näin maallikosta suunnitelmassasi kuulostaisi olevan järkeä.
Metsänomistajana itsekin ja mietin tosissaan aikoinaan hakelämpö/maalaämö vaihtoehtoja.
Tuossa mainitsemassasi tapauksessa saisi hyödynnettyä oman metsän tavaraa ja säästettyä sähköä siten. Eritoten mieltä hiveli tuo sähkökatkoksen tuoma ratkaisu, joka lämpöpumpuilla on ongelma. Kiertovesipumppua pysyyy käyttään agregaatilla mutta lämpöpumppua ei ainakaan valmistajien mukaan "todellakaan" kannata käyttää agregaatilla ..?
Ottakaapa asiantuntijat kantaa kyseisen investoinnin kannattavuuteen. Puut tulee ilmeiseti tässäkin tapauksessa hyötyliikunnan kautta kotipihaan joten sille ei kovin suurta kustannusta kannata laskea? Menekki olisi lienee 5-10m3/vuosi ??
-
Kysäsin myös tuolta Rakentaja.fi (kysy niin vastaamme) palvelusta ja sain heidän asiantuntijalta tämmöisen vastauksen:
Olet selvästi valmis investoimaan lämmityksen pääomaan. Sekoitan vielä asiaa lisää. Jos minä tekisin tuota ratkaisua, pistäisin täyden tehon maalämmön. Sen lisäksi pitäisin aurinkopaneelit ja puukattilan. Se voi olla vähän pienempitehoinen. Näin varmistat talon lämmityksen myös silloin, kun olet poissa tai vanha. Lisäksi laittaisin uima-altaan päälle vahvan peiton, joka rullaantuu pois tarvittaessa. Silloin tuo säästää myös lämpöä. Tuo kokonaisuus maksaa varmaan yli viisi tonnia ylimääräistä, mutta sinulla on mahdollisuus miettiä lämmittämistä monella tavalla.
-
Innostuksissasi olet laitamassa aika monta järjestelmää. Varajärjestelmä lämmitykseen on jo leivinuuni/takkayhdistelmän kautta. Itse laittaisin varajärjestelmän lisäämällä sähköistykseen agregaatti tai akkupohjaisen systeemin, jolloin valot/IV -konetta saisi käytettyä.
Mikäli kuitenkin haluat täysin omavaraisen ja riippumattoman talon, niin ottanet myös veden omasta kaivosta?
-
Innostuksissasi olet laitamassa aika monta järjestelmää. Varajärjestelmä lämmitykseen on jo leivinuuni/takkayhdistelmän kautta. Itse laittaisin varajärjestelmän lisäämällä sähköistykseen agregaatti tai akkupohjaisen systeemin, jolloin valot/IV -konetta saisi käytettyä.
Mikäli kuitenkin haluat täysin omavaraisen ja riippumattoman talon, niin ottanet myös veden omasta kaivosta?
Ehkä kannattaa varautua myös ilmakehän happipitoisuuden vähenemiseen ja laittaa varahappijärjestelmä, jonka varassa selviää puoli vuotta, jossa ilmastomuutos kiihtyy ennalta arvaamattomalla vauhdilla.
-
Jos kerran on ilmasta puuta ja haluaa omavaraiseksi, eikö silloin olisi varminta tehdä pieni höyrykattila johon raketaan turbiini pyörittämänä generaattoria silloin kun bensa loppuu agregaatista voisi jatkaa sillä Samalal sitä voisi hyödyntää virrantuotossa kireillä pakasilla..
-
Kiitos, Vittuilukshan se meni , mutta ei se mitään ::) En ole tosikko :-*
Asiallista komenttia odottaen vielä,,,jotain laskennallista faktaa joka on puolesta tai vastaan tota mun teoriaa! Varavirta järjestelmä on tulossa jollain tasolla kyllä, kun en halua jäätynyttä autotallin lattiaa!! Ja porkaivo on tulossa, ei siksi että olisin joku omavarainen fanaatikko vaan, 150 000 litran uima-allasta täytellessä kunnan vedellä ei ole halpaa puuhaa ja n. 3000 neliön nurmikenttää kastella!!
Piti oikeen tarkastaa toi osoite kun luki noita muutamaa komenttia, olenko suomi24 sivuilla??? ;D En ollut, ihme kyllä! :o
Tais Suomi24 kirjoittajat löytää tämänkin foorumin.
Insiinööri en ole, joten jätän muiden haaveeksi, noi varahappi järjestelmät ja kaasuturbiinit;) Moderaattori taittaa olla oikeen DI ;) ;D
-
Kysäsin myös tuolta Rakentaja.fi (kysy niin vastaamme) palvelusta ja sain heidän asiantuntijalta tämmöisen vastauksen:
Olet selvästi valmis investoimaan lämmityksen pääomaan. Sekoitan vielä asiaa lisää. Jos minä tekisin tuota ratkaisua, pistäisin täyden tehon maalämmön. Sen lisäksi pitäisin [size=13]aurinkopaneelit ja puukattilan.[/size] Se voi olla vähän pienempitehoinen. Näin varmistat talon lämmityksen myös silloin, kun olet [size=13]poissa tai vanha[/size]<[size=13]<-- tuota varten hankitaan maalämpö[/size]. Lisäksi laittaisin uima-altaan päälle vahvan peiton, joka rullaantuu pois tarvittaessa. Silloin tuo säästää myös lämpöä. Tuo kokonaisuus maksaa varmaan yli viisi tonnia ylimääräistä, mutta sinulla on mahdollisuus miettiä lämmittämistä monella tavalla.[/i]
Miksi sitten laitat tänne tälläisen pasten jossa tuputettaan jotain muuta kuin Maalämpöä.
Sen verran etä itselläni on 220m2 50v nvanha ei_mikään_energitalo. Ja siinä on lämmitys kulut 800-900€ /vuosi joten ei paljoa kannatais sunkaan miettiä enään mitään muita lisälämmitystapoja vaan sijoitta loput rahat niihin pieniin sähkölaskuihin joita saat kun lämmität maalämmöllä. Ei tartte mitää puupannuaj nuohota. ps. ittelläni on myös ns ilmaisia puita enkä koskaan tule laittamaan mitään uunia tjsp lämmitys muotoa KOSKA OLEN PERIN LAISKA.
-
Teet maalämmöllä hyvän peruslammitystavan isoon taloon. Puuta poltat takoissa maistellen tarpeen ja fiilisten mukaan. Kesä-uima-altaaseen laitat erillisen yksinkertaisen puulämmittimen (EDIT: puupaljuun soveltuvan lämmittimen :-) tai tälläkin foorumilla mainitun pumppusysteemin /aurinkopanelia vain allasta varten.
Kokonaisuudesta pitäisi tulla helppo ja yksinkertainen ohjattava (lue laiskalle sopiva ja ilman nuohoomisia). Koska teet uutta saat itse valita. Tee siis itselle sopiva systeemi.
tässä pohdiskelut
tuulivoimasta apuna:
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3803.msg41676#msg41676
Pohdiskeluja aurinkokeräimestä altaan lämmittämiseen en hakukoneella löytänyt, mutta muistaakseni kokemukset olivat hyvät ? Taisi olla linkki Saksalaiseen narikkaan, josta setti oli ostettu ?
ps.
foorumin hakukoneen saisi korjata !
-
Ja porkaivo on tulossa, ei siksi että olisin joku omavarainen fanaatikko vaan, 150 000 litran uima-allasta täytellessä kunnan vedellä ei ole halpaa puuhaa ja n. 3000 neliön nurmikenttää kastella!!
Tuommoisen uima-altaan lämmittäminen millään muulla kuin auringolla on joko vaikeaa tai ainakin pahisn kallista. Yhden asteen korotus vie 175 kWh energiaa ja tämä tarkoittaisi maalämmölläkin (COP 3) 5 euron laskua. Tietäen Suomen kesän niin noita 5 euron seteleitä saa repiä ihan urakalla.
Laitat hyvät eristeet uima-altaaseen (oletan että tulee maan alle) ja 4 kpl 7m2 keräinmattoja rinnan, joiden kautta uima-altaan oma pumppu kierrättää vettä. Kannattaa laittaa 100 euron ohjausyksikkö ja moottoriventtiili, jolloin vesi kiertää keräinten kautta vain kun aurinko paistaa.
Altaalle kannattaa hommata myös aurinkopeite, joka päästää lämpösäteilyn veteen ja estää lämmön karkaamista ja veden haihtumista. Allas kannattaa sijoittaa aurinkoiselle paikalle. Vesi kannattaa tosiaan ottaa porakaivoista, tuommoisen vesimäärän lirittely saattaa muuten kestää 3 viikkoa :) Joten kannattaa tähdätä rakenteeseen, jossa vesi jätetään talven yli altaaseen.
Itse taloon en laittaisi kuin sen takan. Johtuen suuresta talon koosta, tulee pakkasilla puulla lämmittämisestä pannuhuoneessa asumista.
Edelleen noin suuressa talossa on osateho mielestäni poissuljettu. Maalampöpumppu erillisellä varaajalla, jossa on kierukkapaikka aurinkopaneelille (oletan että lämmintä vettä voi mennä runsaasti ehkä hevosiin?), jos lämpimän veden kulutus on vain ihmisten käyttöön niin paneelit eivät maksa itseään takaisin. Jättäisin siis alkuvaiheessa paneelivarauksen (läpiviennit) ja sopiva varaaja suurella vesitilavuudella ja kierukkapaikoilla.
Jani
Uima-allasjuttuja: http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2081.msg21243#msg21243
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3864.msg42170#msg42170
-
Itselläni on sisällä 15m2 allas ja sen lämmittäminen maksaa n 5-10kWh /vrk. Altaassa ei ole peitettä tjsp. eli näillä hinnoilla 1 € /vrk. Siitä voi laskea paljonko kuluu altaan ylläpitoon sähköä.
-
Itselläni on sisällä 15m2 allas ja sen lämmittäminen maksaa n 5-10kWh /vrk. Altaassa ei ole peitettä tjsp. eli näillä hinnoilla 1 € /vrk. Siitä voi laskea paljonko kuluu altaan ylläpitoon sähköä.
Huomasit varmaan: "Uima-allas on myös tulossa pihalle"
10 krt suurempaa ulkouima-allasta ei saa lämpimäksi millään ilveellä tyyliin: "laitan lämmityksen päälle aamulla että illalla on lämmintä vettä"
Veden lämmityksen laskenta: http://www.pauna.net/Laskentakaavat/veden%20l%e4mmitys.xls
Jani
-
sorry, puusilmäni eivät moista huomannu :-[
Melkoisen kamiinan täytyy laittaa jos 150 m2 lämmittelee.
-
Ensiksi, korjaus, piti oikeen tarkastaa piirustuksista toi uima-altaan koko, eli sen olikin 108,8 kuutiota, ei 150 niinkuin kirjoitin aluksi.
Noh niin, nyt asiaa tutkailtu hartaasti suunittelijoiden voimalla. Olihan se puukattila tuhoontuomittu idea. En hyötyä!!
( ei maksa vaivaa oli aika suora vastaus)
101% mielipide myös tämän palstan ulkopuolista asiantuntijoilta.
Ei tatte ainakaa miettiä sitten puuhommia tulevaisuudessa ;D
No nyt sit pitää alkaa pähkäilemään, että millanen maalämpö?? Kun tätä foorumia kahlasin pari yötä huolella selvisinkin , että eihän ne kaikki "masiinat" olekkaan samanlaisia. toisessa on toista ja toisessa ei. Toinen hyvä tiettyyn systeemiin toinen ei niin hyvä.
:-/
Ei oo helppoo!! NIIN Ja iso kiitos hyvistä linkeistä ja neuvoista mitä laitoitte!
-
solar-paneleista vielä Gyntterin kielellä, kun myyvät Saksassa halvemmalla:
aurinkopaneli - toimittaja:
http://www.umweltheizung.de/produkteS.htm
Lisää aurinkokeräin lämmityksestä:
Maalämpö ja Aurinkoenergia - rivitalokohde Turussa
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3882