Maalämpöfoorumi

Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: Jasoniitti - 31.03.07 - klo:09:20

Otsikko: Takan massa?
Kirjoitti: Jasoniitti - 31.03.07 - klo:09:20
Onko mielipiteitä minkä kokoinen tulisija olisi järkevää maalämpökotiin laittaa? Alustavasti olisi haaveena saada takka/leivinuuni -yhdistelmä, mutta esim. tiilerillä tällainen yhdistelmä on +3000kg. Jotenkin olen mieltänyt järkevämmäksi pidättäytyä n.1500 kiloisessä nopeammin lämpöä luovuttavassa takassa, mutta olenko hakoteillä?

Minulle tulee 166m2 yhteen tasoon ja aika keskelle mökkiä saan tulisijan sijoittaa.
Otsikko: Re: Takan massa?
Kirjoitti: KimmoK - 02.04.07 - klo:13:34
Mielestäni massiivinen ja varaava on paras.

Ja jos leivinuunissa aikoo leipoa niin se olisi hyvä rakentaa itsenäiseksi tulisijaksi, silloin se toimii paremmin. Leivinuuni tulisi aina tehdä kuorellisena silloin sillä pystyy leipomaan tasaisemmassa lämmössä ja pidenpään. (silloin sen painokin on minimissään 2500kg).

Lämmöntuotannon tehostamiseksi voi muurarin kanssa suunnitella tiilitakkaan kiertoilmakanavat sulkupellein.

Esim. meillä on kellarin 2200kg kuorellisessa takassa takassa kiertoilmakanava takan persauksissa. Kiertoilmakanavaa säätämällä voi takan lämpötehoa säätää.  Kiertoilmanakavan ollessa kiinni on lämpöteho 2000W tai alle ja kiertoilmakanavan ollessa auki on lämpöteho noin 3000w (oma arvaus vasemmasta hihasta).

Mielestäni nuo tiilitulisijat lasiluukuin antaa mukavasti ja tasaisesti lämpöä kun niissä on tuli ja lämpöä tulee tasaisesti ja pitkään. Lämpötehoa on helppo säätää:
100%: sylillinen kahdesti päivässä
70%: sylillinen päivässä
50%: sylillinen joka toinen päivä
25%: sylillinen kahdesti viikossa
tjsp, jne...


Huomaa että puutalossa kuorellinen takka on pääsääntöisesti kevyttä takkaa parempi koska se ei anna hetkellistä suurta lämpöpiikkiä jolloin tulee liian kuuma ja lämpöä menee siksi hukkaan.
Otsikko: Re: Takan massa?
Kirjoitti: evt752 - 02.04.07 - klo:14:14
Lainaus
Mielestäni massiivinen ja varaava on paras.
Olen samaa mieltä. Lisäksi pitää ehdottomasti olla leivinuuni.

Lainaus
Ja jos leivinuunissa aikoo leipoa niin se olisi hyvä rakentaa itsenäiseksi tulisijaksi, silloin se toimii paremmin.
njoo... meillä on takka-leivinuuni ja kyllä sillä hyvin voi leipoa, jos vaan ilmat sallii eli on riittävän kylmä (kyseessä on vuolukiviuuni, jonka lämmönluovutus on melko nopeaa).  Toki pelkät leivinuunit ovat parempia ja todennäköisesti niihin mahtuu paistettavaakin enemmän. Jos tila antaa myöden niin keittiöön voisi laittaa leivinuunin ja jonnekin toisaalle takan.

Mutta alkuperäiselle kysyjälle: tee mitä teet, mutta hanki leivinuuni. Jos sillä ei leipää tms. paista niin ainakin ruokaa tulee hauduteltua ja leivinuuniin mahtuu useita ruoka-astioita. Lisäksi hauduttamiseen riittää vähempi lämpötila, joten ei tarvitse kovimpia pakkasia odottaa sitä varten.
Otsikko: Re: Takan massa?
Kirjoitti: pete - 02.04.07 - klo:15:14
Leivinuunissa on parempi kun ei luovuta lämpöä nopeasti,
muuten käyttöaika rajoittuu sydäntalveen. Kuoreton (eli tavallinen) vuolukivi-leivinuuni kuumentaa hyvin eristetyn talon
tuvan/keittiön saunaksi, jos sen lämmittää leivontakuumaksi ja ulkolämpötila >= +10 astetta.
Tiilerin kuorimuurattu 3+ tonninen on hyvä valinta.
Otsikko: Re: Takan massa?
Kirjoitti: Jasoniitti - 02.04.07 - klo:22:47
Alan lämmetä Uuniseppien takkasydämmelle (takka+leivinuuni) ja IKI-piipulle. Just sain tarjouksen ja yhteyshinta rahteineen on n. 2400,-. Taakkasydämme paino on 900kg ja muurari-appiukko pätkii sitten riittävän kuoren tälle sydämmelle. Takkasydämmellä saa takaan ulkomitat ja hinnankin(?) pidettyä kohtuudessa.
Otsikko: Re: Takan massa?
Kirjoitti: pt - 03.04.07 - klo:22:03
Joo. Tein takka-leivinuunin uuniseppien takkasydämestä. Kuori on rapatulla pinnalla tiilestä. Ihan toimivan oloinen, vasta muutama kerta lämmitetty tosin. Itseä miellytti pienemmät ulkomitat kuin vastaavassa tiilitulisijassa. Aika helppo tehdä, jos muurarin hommista yhtään kokemusta.