Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: Miggo - 03.03.07 - klo:22:56
-
Sukulaisnaisen klapikattila alkaa olemaan tiensä päässä. Minut valtuutettiin hankkimaan uutta lämmitysmuotoa. Uusi halkokattila tai pellettikattila olisi tietenkin ollut helpoin ratkaisu nykyiseen patteriverkkoon. Patteriverkostoon menevän veden lämpötila kun olisi varmasti riittänyt toimittamaan pattereille riittävän kuumaa vettä. Talon omistaja ei ole enää mikään tytönhupakko, joten hän halusi että lämmitys on varmatoiminen eikä vaadi sen kummempaa ylläpitoa. Nämä kriteerit sopivat tietenkin suoralle sähkölämmitykselle ja maalämmölle. Pelkällä sähköllä lämmittäminen on kuitenkin sikakallista, joten päädyimme maalämpöön.
Talo on rakennettu 1980 puurunkoinen 1 1/2 kerroksinen omakotitalo. Yläkerta ei ole eristetty mutta huonetiloja sinne on mahdollista rakentaa. Talon pinta-ala on noin 120 neliötä, josta noin 20 neliötä on autotallia. Varsinaisesti lämmitettävää tilaa on siis noin 100 neliötä. Lämmitettävää tilaa ei ole kovin paljon lämpöpumpulle, mutta lämmitysmuodon vaivattomuus on tässä tapauksessa se tärkein pointti.
Olen sivistänyt itseäni lämpöpumpuista ja niiden eroista. Merkkejä ja malleja on kuitenkin sen verran paljon, että mitään varmaa kokonaiskuvaa minulle ei ole syntynyt. Kuulostaa että kaikki pumput lämmittävät ja toimivatkin mutta siinäpä se sitten onkin.
Vanhoissa taloissa patterit on yleensä jonkin verran ylimitoitettuja, joten mahdollisesti 55 asteisella menovedellä ei talossa pahasti vilu tule. Ajatuksena oli valita ns. osateholle mitoitettu malli. Tämä siksi, että kovilla pakkasilla voitaisiin priimata verkostoon menevä vesi siihen lämpötilaan että lämpö varmasti riittäisi. Optimaalisintahan tietenkin olisi että 55 asteinen vesi riittäisi. Tällä priimauksella saavutettaisiin kuitenkin se etu, ettei nykyisiin pattereihin tarvitsi kajota ainakaan heti pumpun asennuksen jälkeen. Näin lämpö riittäisi heti pumpun asentamisen jälkeen. Ymmärtääkseni ns. täystehopumppu ei menovettä priimaa, joten jos menoveden lämpötila 55 ei riitä, niin silloin vain yksinkertaisesti palellaan. Kunhan laitteisto on ollut jonkin aikaa toiminnassa, voisi niihin kylmimpiin huoneisiin vaihtaa isompaa patteria jotta alempi menoveden lämpötila riittäisi ja hyötysuhde sitäkautta paranisi.
Lämpimän käyttöveden tarve ei yhdellä ihmisellä ole suuren suurta, joten suuri lämpimän käyttöveden tarve ei ole vaatimuslistalla ykkösenä.
Lämpö kerättäisiin maaputkistolla. Maa on hiekkapitoista mutta lämpöpumpun toimittaja mitoittakoot tarvittavan putkipituuden. Putken upottaisi paikallinen kaivinkoneurakoitsija.
Jotkut pumppuvalmistajat mainostavat, että sumppu pystyy nostamaan menoveden lämpötilan 65 asteeseen saakka. Olisiko tällainen omiaan tässä tapauksessa vai meneekö hyötysuhde 65 asteessa niin huonoksi, että tuo lämpötila olisi melkein sama tehdä priimaamalla?.
Tässä maalämpöprojektissa ensisijainen tavoite olisi siis saada varmatoiminen ja huoleton lämmitys. Mitään maksimaalista hyötysuhdetta ei siis olla hakemassa. Vanha patteriverkosto ja vähäinen pinta-alakin kun on rajoittavana tekijänä.
Ajattelin muutamalta toimittajalta ottaa tarjoukset, joten sanokaapa millainen systeemi tähän taloon sopii ja keneltä ne tarjoukset kannattaisi ottaa. Ja jos tekisit jonkin asian toisin minun tapauksessani, niin kerro ihmeessä :).
Niin ja kohde on tässä Oulun lähistöllä, joten ehdotettavat toimittajat voisivat olla Oulusta tai Oulun lähistöltä
Terveisin Mikko
-
Kiitos seikkaperäisestä kirjoituksesta, Miggo! Jospa kaikki olisivat etukäteen noin perillä asioista!
Riippuu paljon patteriverkoston mitoituksesta, miten pitkän ajan vuodessa todella tarvitaan yli 55-asteista patterivettä. Veikkaan, että vain muutama viikko vuodessa. Siinä tapauksessa lisävastuksen viemä energia ei maksa paljoa.
Itse suosittelisin kompaktia maalämpöpumppua, jossa on varaaja mukana. Ilmeisesti lämmintä käyttövettä ei kulu tolkuttomasti. Silloin pienimmätkin sisäiset varaajat riittävät mainiosti.
Olen itse etelän palmupensaiden ja ananaspuiden katveesta, enkä tiedä Oulun seudun myyjistä. On parasta kysyä mahdollisimman monta tarjousta, koska silloin saat hintatasosta ja mitoituksesta luotettavan kuvan. Jos pyydät tarjouksia tai yhteydenottoja sähköpostilla tai nettisivuilta, monet jättävät vastaamatta. Siksi kannattaa soittaa liikkeisiin perään ja kysellä asioiden perään.
Tulet ehkä kuulemaan joiltain kauppiailta röyhkeätä muiden maalämpöpumppumerkkien dissausta. Sellaisiin kauppiaisiin kannattaa suhtautua varauksin, koska he eivät pysty perustelemaan omaa tuotettaan muuten kuin haukkumalla muita.
Kun saat tarjouksia, valinta kannattaa tehdä hinnan, tuotteen ja tarjoajasta saadun kuvan perusteella. Ei kuitenkaan kannata tehdä valinnasta hirveää ongelmaa, koska kaikki tunnetut merkit ovat varsin toimintavarmoja laitteita.
Valitsipa sukulaisesi minkä tahansa lämpöpumpun, luvassa on pitkässä juoksussa halpaa ja helppoa energiaa.