Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: jogistar - 14.02.07 - klo:16:12
-
Enemmänkin akateemisesta mielenkiinnosta tiedustelisin, että kuinka suurien rakennusten lämmittämiseen maalämpöä on Suomessa sovellettu.
Onko järkevää tai mahdollista esimerkiksi lämmittää suurempia rivitaloja, pienkerrostaloja tai kerrostaloja maalämmöllä ja mitkä ovat ne tekijät, jotka vaikuttavat siihen, onko maalämpö varteenotettava vaihtoehto omakotitaloa suuremman rakennuksen lämmittämiseen?
PS: Olen maalämmön untuvikko, luen paraikaa foorumia ja opin kaiken aikaa lisää suurella mielenkiinnolla :)
-
On niitä suomessakin isoja kiinteistöjä maalämpöön kytketty. Ruotsissa enemmän ja keskieuroopassa kait sitäkin enemmän.
Muistelen että jossain oli myös pieni lämpökeskus jossa maalämpökoneet.
Rajoittavana tekijänä on vain lämmönkeruun lähde. Eli max 200m syviä lämpökaivoja voi olla korkeintaan 15 metrin välein. Siitä syntyy järjellisyyden raja että kuinka paljon kannattaa yhteen paikkaan maalämmön keruuta rakentaa.
-
Veden ääreen tai joen mutkaan niin jo helpottaa... 8)
-
Ainakin täällä Liperissä kunta rakensi 75-paikkaisen päiväkodin maalämmöllä. Neliöitä en muista, mutta kustannukset olivat yli 2 miljoonaa euroa. Joten ihan pieni rakennus ei ole kyseessä. Lämmönkeruutavasta ei ole tietoa...
-
Mm. Sipoossa uudessa kirkossa (http://www.evl.fi/srk/sipoo/historia.html) on ja Alatornion ja Karungin kirkkoihin (http://lotta.yle.fi/rswebkmi.nsf/sivut/Radio_Perameren_uutiset_2004?opendocument&pageid=ContentFAFB3) tulee maalämpö. Niin ja Karjalohjalla (http://www.karjalohjanseurakunta.fi/htmldata/sana261103.html) kanssa. Näin pakanana voi todeta, että jos meillä olisi kokoontumistiloja, nekin olisi varmaan lämpöpumputettuja ;D
Voidaan porata usea lämpökaivo yhdestä pisteestä vinottain viuhkamaisesti, jolloin maan päällä ei jouduta mylläämään turhan paljon.
Ruotsissa on paljon kerrostaloja maalämmöllä.