Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: KimmoK - 04.10.06 - klo:08:18
-
onkos jossain semmoinen määräys että kaikissa lämminvesiputkissa pitää virrata vähintään 55 asteinen tai sitäkin kuumenpi vesi legionellan tappamiseksi?
Ei kait?!
Suunnittelin jotta 55 asteinen menisi vain keittiöön ja muualla jotain 45 asteista. (vähemmän lämpöhukkaa)
-
Luepa lisätietoa Kansanterveyslaitoksen nettisivuilta (http://www.ktl.fi/portal/suomi/osiot/tietoa_terveydesta/elinymparisto/vesi/kiinteistojen_vesijarjestelmat/lainsaadantoa/) ja tästä artikkelista (http://www.saunalahti.fi/arnoldus/legionel.htm).
Jos vesijohtovedessä ei ole orgaanista ainesta, esimerklksi humusta tai huonoista putkijärjestelmistä tihkuvaa likaista vettä, riski taitaa olla aika olematon. Mitä puhtaampi vesi, sitä pienempi riski.
Eiköhän kaikissa lämpöpumpuissa ole nykyään legioonalaistoiminto: aika ajoin nostetaan käyttöveden lämpö pariksi tunniksi vaikkapa 65 °C. Thermia Duossa näyttää olevan oletuksena joka toinen viikko kaksi tuntia 65 °C.
-
@Kuumaa_kalliosta
Kiitos linkeistä.
->
Saman kokoelman ohjeen mukaan lämminvesilaitteisto pitäisi suunnitella ja asentaa siten, että veden lämpötila ei vesilaitteiston missään osassa odotusajan johto-osuuksia lukuunottamatta laske alle 50 °C:n.
Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeessa (2003) pidetään lämpimän käyttöveden 55 °C:n lämpötilaa vähimmäisvaatimuksena uudistuotannossa sekä korjattaessa ja uusittaessa vanhojen rakennusten laitteistoja. Nykyisissä rakennuksissa muuten lämpimän käyttöveden 50 °C on toimenpideraja, minkä alittuessa on ryhdyttävä korjaustoimiin alhaisen lämpötilan aiheuttaman mahdollisen terveyshaitan poistamiseksi. Riittävän korkeiden lämpötilojen saavuttamiseksi siirtimeltä tai varaajalta lähtevän vesijohtoveden lämpötilan on oltava ohjeellisia arvoja korkeamman, ja riittävät lämpötilat on selvitettävä kiinteistökohtaisesti. Ko. lämpötilat mitataan käyttöpisteistä veden 1-2 minuutin valutuksen jälkeen. Em. lämpötiloja suositellaan käytettäväksi estämään veden mikrobiologisen ja kemiallisen laadun heikkenemisen ja lämpökestoisten pieneliöiden lisääntymisen. Asumisterveysohjetta sovelletaan asuntojen ja soveltuvin osin myös muiden oleskelutilojen, kuten hoito-, huolto- ja oppilaitosten rakennusten terveydellisten olojen valvontaan ja arviointiin kuntien terveydensuojeluviranomaisten toimesta.
Pitääpä analysoida tuota ajatuksen kanssa.
>Eiköhän kaikissa lämpöpumpuissa ole nykyään legioonalaistoiminto: aika ajoin nostetaan käyttöveden lämpö pariksi tunniksi vaikkapa 65 °C. Thermia Duossa näyttää olevan oletuksena joka toinen viikko kaksi tuntia 65 °C.
Joo. Mutta mun putkimies meinaa että käyttövesiputkiin pitäisi aina mennä VÄHINTÄÄN 55 asteista vettä ! ! ! !
-
Mä olen lukenut ja ymmärtänyt niin, että jos legionellasta haluaa päästä eroon, on joka hanasta valutettava sitä kuumaa tarpeeksi jotta legionella kuolee. Aika loogista sinänsä, että jos legionellaa on ei pelkän varaajan kuumentaminen riitä jos putkissa on viileämpää ja niissä legionella ei siis kuole. Heti kun varaaja viilenee leviää legionella sinne takaisin.
Tuo oli minulle uutta, että aina pitäisi mennä noin kuumaa. Kuvittelisin, että kuuman valuttaminen aika ajoin tappaisi legionellan yhtä lailla. ???
-
Mutta mun putkimies meinaa että käyttövesiputkiin pitäisi aina mennä VÄHINTÄÄN 55 asteista vettä ! ! ! !
Taitaa vedota tuohon Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeeseen. Käytännössähän se vaatisi, että varaajassa pidettäisiin noin 60-asteista vettä, jotta se varmasti lähtisi 55-asteisena.
Voimme varmaan nukkua yöt rauhallisesti, sillä "Bakteerien lisääntyminen em. laitteissa edellyttää niissä olevan veden ravinnepitoisuuden lisääntymistä veteen pääsevän tai kertyvän orgaanisen aineen johdosta.", kuten Arno Forsiuksen artikkelissa (http://www.saunalahti.fi/arnoldus/legionel.htm) kerrotaan. Eihän eliöillä ole selviämismahdollisuuksia vedessä, jossa ei ole ravinnoksi mitään orgaanista ainetta. Näin taitaa olla hyvillä pohjavesialueilla ja taajamien valvotussa vedentuotannossa ja -jakelussa - edellyttäen, että putkistot ja vedenkäsittely ovat kunnossa. Suurin riski taitaa olla niillä, jotka joutuvat käyttämään huonosti puhdistettua humuspitoista pintavettä.
-
joo, otan riskin
laitan kaksi vedensekoitusfenttiiliä
köökin hanalle 60 asteista, muualle 45-47 asteista vettä
Jos pelottaa niin väännän kerran talvessa sekoittimet 65 asteeseen ja lorotan joka hanasta 10 minuuttia kuumaa vettä. ;-)
-
joo, otan riskin
laitan kaksi vedensekoitusfenttiiliä
köökin hanalle 60 asteista, muualle 45-47 asteista vettä
Kannattaa tsekata APK:n käyttöohjekirja mikäli sen liittää kuumaan käyttöveteen. Meillä taisi olla 55 asteen rajoitus, mikä tuntuu oudolta koska APK lämmittää veden joka tapauksessa.
Mahtaako tuosta veden sekoittamisesta olla mitään käytännön hyötyä - se vain pidentää hanasta tulevan veden lämpenemistä. Ellet sitten suunnittele lämpimän käyttöveden kierrättämistä?
Jani
-
Mahtaako tuosta veden sekoittamisesta olla mitään käytännön hyötyä - se vain pidentää hanasta tulevan veden lämpenemistä. Ellet sitten suunnittele lämpimän käyttöveden kierrättämistä?
Joo. Kyllä saavutettava hyöty on varmaan häviävän pieni. Sitä vaan inssinörtti haluaa hienostella. ;D
Se on oleellista ettei talvella mene 80 asteinen käyttövesi lämpöpumpulta muoviputkiin.
Legionellasta vielä....
Isoin riski meidän mökissä legionellan suhteen tullee olemaan se että esim. pesuhuoneen lattiassa menee kylmävesiputket lattiavalussa. Ja se lattia on enimmillään about 30 asteinen. Eli vois legionella alkaa elää kylmävesiputkessa, jos se legionella sinne siis ensin jostain tulisi.
-
luulisi, että mr. basillilla nyt on parempiakin valmiuksia elellä muuallakin kuin putkissa / varaajassa. Esim. hanojen / venttiilin tiivisteet yms. luulisi olevan parhaita itiöpesäkkeitä. Ei välttämättä lämpimän veden satunnaiset laskemiset paljoa auttane? ::)
-
Miten menee nuo Legionella kuumennusten normit nykyään? Oma maalämpösysteemi vanhassa rintamiestalossa maaseudulla, kunnallinen käyttövesi. Niben Legionellakuumennus kahden viikon välein, ei sähkökuumennusta. Käyttöveden kuumennus tapahtuu erillisessä Niben käyttövesivaraajassa maalaämpöpumpulla, max lämpötila 72-62 astetta. Normaali käyttövesilämpötila on 43-52 astetta. Käyttövesisysteemissä on kiertopumppu. Kuuman veden käyttöpisteisiin on 15 mm n. 4 m putket ilman kiertoa.
Mitä nykysäännöt sanoo, pitääkö ryhtyä käyttöveden säätötoimiin?
-
Tällainen löytyy:
D1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA - FINLEX
https://www.finlex.fi › data › normit
Viittausten määrä 3 — D YMPÄRISTÖMINISTERIÖ, Asunto- ja rakennusosasto. SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA.
Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot. MÄÄRÄYKSET
2.3.8 Määräys
Lämminvesilaitteisto on suunniteltava ja asennettava
siten, että veden lämpötila siinä on vähintään 55 °C.
Lämminvesiverkoston kiertojohdossa käytettäviä
lämmönluovuttimia ei saa suunnitella käytettäväksi
rakennuksen lämpöhäviöiden kattamiseen eikä lattia-
lämmitykseen.
2.3.8.1 Ohje
Vesilaitteiston odotusajan johto-osuuksissa veden lämpötila voi
laskea alle 55 °C:n.
Lämminvesilaitteiston vedenlämmittimet ja johdot, joissa vesi
kiertää jatkuvasti, lämmöneristetään.
2.3.9 Määräys
Lämminvesijärjestelmä on tehtävä sellaiseksi, että väl-
tytään veden liian korkean lämpötilan aiheuttamilta
tapaturmilta. Henkilökohtaiseen puhtaanapitoon tarkoi-
tetuista lämminvesikalusteista saatavan veden lämpötila
ei saa olla korkeampi kuin 65 °C.
https://sulvi.fi/wp-content/uploads/2017/11/Asetus_Rakennusten_vesi_ja_viem%C3%A4rilaitteistot.pdf
Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista:
Lämmin vesi
• Lämminvesilaitteistossa olevan veden lämpötilan on oltava
vähintään 55 ᵒC ja sitä on saatava vesikalusteesta 20 sekunnin
kuluessa
• Lämminvesilaitteistosta saatavan veden lämpötila saa olla
korkeintaan 65 ᵒC