Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: Muristo - 14.07.06 - klo:13:27
-
Moro. Tuli vuosi sitten ostettua vanha hirsitalo 120+70m2 oikein maalämmöllä varustettuna.
Oliko se nyt 1998 asennettu Eufor Markus Combi 1kW otto ja 2kW anto 100m kaivolla. Sähvöä meni nyt sitten vuodessa 25MWh eli kuitenkin aika reippaasti. Vaimo on vilukissa ja vaatii 23-24:n asteen lämpöä ympäri vuoden. Pidimme sähkölämmitteistä, huonosti eristettyä kellariakin enimmäkseen lämpimänä (kotiteatteri ym.) . Klapiakin paloi yläkerrassa muutama kuutio. btw Eufor ilmeisesti meni takavuosina konkkaan että se varaosista ja tuesta ilmeisesti...
Nykyäänhän varmaan mitoitettaisiin tuollaisen talon maalämpö 6kW / 150m:iin, ainakin yhden jututtamani toimittajan mukaan. Sain käsityksen, että järjestelmän päivitys maksaisi n. 10kE ?!
Ilmeisesti tuo vanhan kaivon syventäminen ei tulisi yhtään halvemmaksi kuin uuden kaivaminen, mitä hieman ihmettelin...
Porakaivon osuus tästä kaiketi olisi jotain 4500e täällä nähtyjen hintojen mukaan ja loput pumppua ja varaajaa ?
Ajattelin vaan, oisko mitään mahdollisuutta rutistaa tuosta vanhasta systeemistä enemmän tehoja irti, uusia vain osia, käyttää vanhaa 100m kaivoa jotenkin hyödyksi jne. ?
Kun asuntojen hinnat on mitä on ja tähän just riitti rahat niin mieluusti pärjäisin tuota 10kE kertaluokkaa pienemmällä sijoituksella ainakin viisi vuotta eteenpäin. Kuitenkin tekisi mieli tehdä jotain tälle lämpötaloudelle. Yksi edukas ratkaisu olisi tietysti ILP lisäksi kellaria lämmittämään, mutta sitten alkaisi kyllä olla aika erikoinen tuo meidän lämmitysjärjestelmäkokonaisuus.
- Saisiko muuten porakaivosta kasteluvesiä kesällä ?
- mitä tarttisi tehdä jos haluaisikin viilennystä olettaen, että osittainen uusiminen tai modaus olisi mahdollista...
t. Muristo
-
Totta kai vanhaa lämpökaivoa voi käyttää hyväksi, kunhan siinä on tai siihen saadaan normaalit keräysputket.
Ehkä joku muu osaa kertoa paremmin, voiko olemassa olevaa kaivoa syventää. Jos ei, voi porauttaa vaikkapa vähän lyhyemmän toisen kaivon.
Vaikka hintaa investoinnille tulisi lähes 10 kE, se taitaa tulla pitkässä juoksussa edullisemmaksi kuin nykyinen huonotuottoinen pumppu + sähkölämmittäminen. Ja kaikki riippuu tietenkin sähkön hinnan kehityksestä...
-
Kannattaa ensin monitoroida nykyistä systeemiä. Maapiirin lämpötilasta näkee aika hyvin kuinka kaivossa riittää lämmöntuotto talvella. Myöskin kasteluveden nostaminen kaivosta antaa osviittaa kaivon veden vaihtuvuudesta. Itse mittaisin kaivon vesisyvyyden painolla ja 100m siimakelalla. Jos veden tuotto on runsasta tai edes normaalia niin en näkisi mahdottomana tuplasti suurempaa pumppua nykyiseen reikään.
Wanhassa talossa parhaimpaan panos/tuotossuhteeseen pääsee lisäeristämisellä (vink vink)
Kasteluvesitopikki: http://www.saunalahti.fi/~kaivo/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=id_lampoassa;action=display;num=1150397090
Kuinka lämmönjakelu on hoidettu talossasi? Onko talossa koneellista ilmanvaihtoa?
Viilennykseen laittaisin ILP:n tai puhallinkonvektorin, jossa kierrätetään maapiirin nestettä.
Jani