Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: IlariH - 10.04.06 - klo:12:11
-
Aloitan rakennusprojektini 2 vuoden sisällä, mutta talon lämmitysjärjestelmän valinta on aiheuttanut pään vaivaa! Vaihtoehtoja alkaa olla jo melkoisesti ja niistä itse kukin pystyy jo valitsemaan aika hyvin itselleen sopivan lämmitysmuodon.
Minulle - kuin monelle muullekin vaikuttaa ensin järjestelmän hinta ja siitä saatava taloudellinen hyöty pitkällä/lyhyellä aikavälillä, vaivattomuus, saatavuus, ekologisuus sekä monet miettivät varmaankin mitkä ovat järjestelmän tulevaisuuden näkymät (vaikka kristallipalloa ei omistaisikaan).
Olen seurannut päivittäin sivujanne ja ilahduttavaa on ollut se että uskon kirjoittajien keskuudesta löytyvän oikeaa asiantuntijuutta nonsoleeraamatta yhtään kevyempiäkin mielipiteitä - niistähän nämä yleensä muuttuvat viimekädessä asiantunteviksi.
Itse kysymykseen - teen nyt pientä makroluokan 'poikkitieteellistä' tilastointia sähköenergian kulutuksista eri lämmitysjärjestelmistä ja haluaisinkin tietää kuinkapaljon 180-200 m2 yksikerrosratkaisulla omaava puutalo missä lämmitysmuotona maalämpö (lattialämmitys) kuluttaa vuodessa sähköä. Parastahan olisi jos tietäsimme pelkästään esim. mlp:n energiakulutksen mutta tämän kaltaista tietoa muista lämmitysmuodoista on hyvin vaikea saada. Arvioita on paljon mutta ne eivät 'aina' mene totuuden kanssa yksiin.
Luonnollisesti vuosikulutukseen vaikuttaa eri sähkölaitteiden 'syöppöys' ja perheiden erilaiset tavat, tottumukset ja harrastukset. Haluaisin silti saada jonkinlaisen kw-haarukan. :)
-
Meillä 225 m2 lämpimänä , puurunkoinen pienelementteistä tehty talo joka sijaitsee Itä-Suomessa ! Talossa asuu 5 henkinen perhe. Juuri tuli sähkölasku joka on lukemalasku ja sen mukaan talon kokonaisvuosikulutus on 16500 kwh. Valitettavasti pumpussa ei ole omaa sähkömittaria mutta kun katsoo sen käyntiajat ja laskee niistä arviolta lämmityksen ja veden lämmityksen osuuden niin arvelen sen olevan n. 9000 kwh/v. Mutta meillä ei ole lämmitelty puu-uuneja kertaakaan koko talvena joten pidän itse tuota kokonaiskulutustakin pienenä !
-
Tässä yksi esimerkki:
1-kerroksinen monimuotoinen 2- tasoon porrastettu suurlementtipuutalo (153 m2) Lounais-Suomessa, valmistunut 2004
- kokonaissähkönkulutus talossa n. 11000 kWh/vuosi, josta lämmitysjärjestelmän osuus n. 4000-5000 kWh
- päiväsähkön osuus n. 6500 kWh ja yösähkön osuus n. 4500 kWh
- erillinen autotalli/varastorakennus (n. 60 m2) pidetään +7-8 asteessa sähköpattereilla (ILP harkinnassa)
-
Kiitoksia maalammolle ja cee-7:lle vastauksista. Haluaisin niitä vielä lisää sillä näilläkin sähkönkulutuksilla näyttää mielenkiintoiselta.
-
Kokonaisenergiantarpeeksi tuonkokoiselle normaalillnykytalolle tullee varmaan noin 30 megavattituntia vuodessa. (siis kodinvempeleiden ja saunan sähköt ((>=5000kwh/a)) + talon lämmitys ja käyttöveden lämmitys ((<=25000kwh/a)))
Laskentataulukoita tuohon löytynee aikaisemmista keskusteluista.
Juu ja mehän tällä foorumilla paneudumme tuon 25000 luvun jakamiseen kolmella... ;)
-
Morjens!
Meillä on hieman pienempi talo, kuin tuo 200 neliötä. Tässäpä kuitenkin meidän kulutukset.
Talossa asuttu 1 vuosi ja yhdeksän kk. Laitoin muutama päivä sitteni sähköyhtiölle meidän kulutuslukemat 17 950. Tämä pitää sisällään kaiken sähkön.
Tuossa alhaalla on talon tiedot.
Santeri