Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: Juuso - 03.02.06 - klo:20:08
-
Pumpun valinta edessä, ja hieman askarruttaa käyttöveden kierto, kun matkaa kertyy pumpulta asuinrakennukseen 7m. Eri toimittajien tapa tuottaa lämmintä käyttövettä tuntuu poikkeavan toisistaan. Onko jokin toista parempi/huonompi tilanteeseeeni? Selviääkö tuosta kunnolla ilman erillistä varaajaa, kun poreammetta tms. ei ole?Rättipatterit vaihdoin jo sähkölle. Onko jollakin faktaa mitä tuo tehohäviö tulee esim. vuodessa maksamaan? Kierron voi ilmeisesti katkaista kun sitä ei tarvitse, mutta eikö jokin minimi kierto pidä olla, jotta bakteerit putkistosta kuolisi? Onko tuo kierron katkominen näpertelyä?
kiitoksia taas kaikille vastaajille.
-
En usko että tuo matka tai lämpimän veden kierto vaikuttavat mitenkään pumpun valintaan. Itsellä on IVT erillisessä teknisessä tilassa johon on 15m ecoflex putki jossa kulkee lämmitysvedet ja lämmin käyttövesi ja sen kierto eikä ole minkäänlaisia ongelmia. Olen kokeillut joskus ilman lämpimän veden kierrätystä ja en ole huomannut pumpun käyntiajoissa isoakaan eroa, tosin minulla on kaikkijaan 460 litraa lämmintä vettä teknisessä tilassa (IVT: oma varaaja ja 300l lisävaraaja) Kierto on säädetty minimaaliseksi niin että hanasta rupeaa tulemaan heti kuitenkin lämmintä vettä ja se katkaistaa yöaikaan.
-
SIIRRETTY KOMMENTTI täältä:
kommenttikohdat 19 , 23 ja 25
http://www.saunalahti.fi/~kaivo/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=IDGeopro;action=display;num=1144007652;start=15#25
Oli hieman sivuraidetta alkuperäiseen kirjoitukseen joten nyt tästä lisää.
>>>>> Tero kirjoitti:
D2:n mukaan LV kierron paluuveden lämpötila tulee olla muistaakseni 50 vai 51 astetta, joten energiaa kuluu varmasti ja vieläpä sitä korkeaa lämpötilaa.
Kaksoisvaippavaraajassa tuo energia tehdään erillisellä sähkövaraajalla , jotta lämpöpumppu ja sen säiliön kerrostumat ei sekoa. Jos asennuksen on tehnyt osaava putkiliike, niin kierto on lain mukainen.
***************************
Tuossa Tero kertoi rivien välistä , että järjestelmässä 2 varaajaa, joista toisella sähkövastuksilla varustetulla varaajalla luodaan (ainakin merkittävässä määrin) sitä energiamäärää, jota hullunkierto syö häviöihin sitten kierrätyksen aikana.
Nimimerkillä Maalämmöllä taisi olla 2 varaajaa ja ilmeisen toimivalla tavalla kytkettynä, kun paketti toimii. Olisi mielenkiintoista kuulla tarkka (nimimerkki Maalämmöllä) kuvaus systeemistään
- miten lisävaraaja kytketty compact varaajaan ?
Normaalisti (IVT:n ) compact (solukumi) varaajassa
- kylmän veden tulo in
- lämpöisen veden lähtö out
- MLP:lta tulolämmityspiiri varaajan vaippaan ( in )
- varaajan vaipalta (out )paluu MLP-pumpun paluupiiriin
IVT:n ulkoinen varaaja on samalla liitäntäanalogialla, mutta huonommalla eristyksella (viila vs. solukumi)
- paljonko on compact varaajan lämpöasetus GT3 anturin asetusarvo (anturi varaajan ulkokuoressa puolivälin alapuolella) ?
- itsella E-mallin varaajassa 49C, jolloin yläosa ~~ 54-55C
- kummasta varaajasta ns. lämminvesikierto verkostoon lähtee ?
- kumpaan varaajaan lämminvesikierron paluu saapuu ?
- kiertopumpun sijainti ei liene tärkeä
- miten kuumavesiputket eristetty talossa ?
- kuinka pitkä kiertopiiri on ?
- compact varaajassa on solukumieristys
- mikä eristysmateriaali lisävaraajassa (varaajan merkki) ?
-
Vastaus Tommy 200: Meillä on IVT C7 jossa on sisäänrakennettu 160 l kaksoisvaippavaraaja ja joka lämmittää kaiken lämpimän veden ja sen lämpimän veden ulostulosta vesi kiertää aivan normaaliin 300 litraiseen Haadon lämminvesivaraajaan johon ei ole kuitenkaan kytketty sähköjä ja siintä sitten kiertoon/ kulutuspisteisiin, kierto on rajoitettu niin pieneksi kuin mahdollista mutta kuitenkin niin että hanoista tulee heti lämmintä vettä ! En tiedä sitten onko meillä hyväksi myös se että meillä sitä lämmintä vettä menee reilusti mutta joka tapauksesa pumppun ei tarvitse lämmitellä vettä kovinkaan usein jos sitä ei käytetä. Olen sitä mieltä että tuo suuri veden määrä auttaa asiaan jotenkin !
-
Käyttövedenkierrosta yksi näkemäni tapaus.
Kiertovesipumppu päälle/pois kytkin eteisen vessassa, normaalin valokytkimen näköinen eli piuhat vedetty pumpulta.
Jos lähtee perhe lomille viikonlopuksi tai vaikka koko päivä poissa niin voi napsauttaa kierron pois.
Sitten ensimmäinen kotiintulija napsauttaa pumpun päälle, näin käyntiaika jää huomattavasti lyhyemmäksi.
-
Käyttövedenkierrosta yksi näkemäni tapaus.
Kiertovesipumppu päälle/pois kytkin eteisen vessassa, normaalin valokytkimen näköinen eli piuhat vedetty pumpulta.
Jos lähtee perhe lomille viikonlopuksi tai vaikka koko päivä poissa niin voi napsauttaa kierron pois.
Sitten ensimmäinen kotiintulija napsauttaa pumpun päälle, näin käyntiaika jää huomattavasti lyhyemmäksi.
Juuri näin ja saman kytkimen taakse koko päävesisulku. Tällöin reissuun lähtiessä ei pääse tapahtumaan vesivahinkoa. Tämä pitäisi mielestäni saada pakolliseksi uusissa taloissa.
Jani
-
Ainenkaan Grundfosin pumpuille ei tee hyvää jos niitä sammutetaan/startataan usein. Pumpun käyttöikä lyhenee. Toisaalta pienen lämpimän veden kiertovesipumpun saa 100-200 € hintaan.
-
Meillä on pieni Grudforsin pumppu kierrättämässä lämmintä vettä jota ohjataan kellokytkimellä niin ettei kierto ole päällä klo. 23:00-05:00, muina aikoina kierto toimii koko ajan !
-
Täällä kierto päällä Niben kautta. Tekisi mieli laittaa päädyn vessaan liiketunnistin ja hoitaa kierto sillä.
Onko kokemuksia liiketunnistinohjauksesta, kuinka kauan menee että vesi on putkessä lämmintä? Jos vain käsiä menee pesemään, tuosta ei ole mitään iloa. Taas jos vessassa tekee muita toimia, kuvittelisi tuon olevan optimi?
-
Täällä kierto päällä Niben kautta. Tekisi mieli laittaa päädyn vessaan liiketunnistin ja hoitaa kierto sillä.
Onko kokemuksia liiketunnistinohjauksesta, kuinka kauan menee että vesi on putkessä lämmintä? Jos vain käsiä menee pesemään, tuosta ei ole mitään iloa. Taas jos vessassa tekee muita toimia, kuvittelisi tuon olevan optimi?
Itsellä kiertoon olisi tarvetta myös. Tällähetkellä maalämpöpumpusta kauimmaisessa talon nurkassa on khh, ph ja vessa missä olisi etua että vettä saisi nopeampaa kuin nyt. Kuitenkin jatkuvasta/ajastetun kierron ajatuksesta olen luopunut, koska tarvetta kahden ihmisen taloudessa noissa tiloissa kuitenkin kohtuullisen vähän. Talosta kuitenkin löytyy vessa mihin käsinpesu vesi tulee miltei välittömästi.
Alkuun ajattelin myös liiketunnistinta joka käynnistäisi kierron aina joksikin aikaa. Luovuin kuitenkin ajatuksesta sen takia että khh:n johon tunnistinta ajattelin on paljon muutakin liikennettä kuin sellaista missä tarvitaan lämmintä vettä. Kuitenkin varauksen olin liiketunnistimelle jo tehnyt mutta korvasin sen sittemmin painonapilla. Laiskuus on vain verottanut sen verran että kytkentä on vielä suorittamatta. Ajatus kuitenkin oli sellainen että ainakun tietää tarvitsevansa vettä niin silloin napsauttaa tuosta napista niin kiertopumppu pyörittelee sitten vettä jakotukille esim 5-10min ajan jolloin esim suihkuun mennessä vettä ei tarvise enää odotella vaan se on jo valmiiksi sitten lämpöisenä hollilla. Yleensä kuintenkin kun tuohon tilaan tulee riisuu aluksi itsensä ja silloin on hetki aikaa siihen kun vettä tarvitsee. Keskukseen on ostettuna viiverele tätä varten.
Jos ylimääräinen nappienpainelu tuntuu liian vaivalloiselta niin sitten on pakko tyytyä erilaisiin muihin ohjauksiin ja ajastuksiin. Ainakin Viessmannissa käyttöveden kierrolle saa asetettua kellonajat sekä kierron määrän esim 5/5 tai 5/15 tai 5/25 eli ensin käyntiaika ja sitten lepo. Ja kierronhan voisi vaikka ajastaa 6-8 ja 15-22 väleihin. Tosin itse teen vuorotyötä joten epäsäännöllisen rytmin takia noista ei paljon apua ole.
Ja jos oikein haluaa hifistellä niin sitten samaan voi yhdistää vielä kotona-poissa napin. Kun ketään ei ole kotona niin kierto pudotetaan pois päältä. Itsellä sama perus 6+6 kytkin kääntää ilmanvaihtokoneen poissa asentoon ja kytkimen toinen osa kääntää sitten vesimittarin jälkeisen moottorikäyttöisen palloventtiilin kiinni jolloin vesivahinkoa ei luulisi syntyvän.. Jollei sitten jotkut liitokset ennen tuota korkkaa... Tuon 6+6 painikkeen vipuosan korvasin yksiosaisella jotta yksi kytkin tekee samalla kaksi asiaa.
Itsellä jakotukille khh:n menee 22x3.0 ja tuon pituus on noin 15m. Jakotukilta sitten lähtee 15x2,5 pexillä eri käyttöpisteille vesi. Kuvitellaan että haara tuosta on vaikka 4m. Teknisessä tilassa on vielä tuon lisäksi muutama metri kuparia joten lisätään syttöputken pituuteen muutama metri.
22x3,0 putken tilavuus on 0,2l/m
15*2,5 putken tilavuus on 0,0785l/m
(15+3)*0,2+4*0,0785=3,6+0,3=3,9l
Suihkussa on virtaama 12l/min tällöin vedentuloa joutuu odottamaan 3,9/12*60=20 sekuntia
Khh altaan hanassa virtaama on 9l/min, tällöin odotusaika 3,9/9*60=26 sekuntia
Vessan hanassa virtaama on 6l/min, tällöin odotusaika on 40 sekuntia.
Itsellä käyttöveden kiertopumppuna on Wilo-Star-Z NOVA, periaatepiirroksissa käyttövedelle oli piirretty 0,05l/s virtaus.
(http://productfinder.wilo.com/repo/media/previews/00577985_0_400_300.jpg)
3,6/0,05=72s eli luulisin että noin 1min 15 sek menee siinä että kiertopumppu pyöräyttää veden tuonne jakotukille. Laskuihin on helppo vaihtaa omat arvot niin voit arvioida miten tuo voisi toimia. Saattaa olla että kiertopumppu jaksaa kierrättää vettä hiukan rivakammin tuolla putkistossa jolloin aika olisi vielä lyhyempi. Tietysti kierron olisi hyvä ainakin jatkua muutamia minuutteja jotta putket eivät jäähdyttäisi vettä heti.
Joskus itsekseni mietin tätä asiaa mutta tulipahan nyt sitten oikein laskettuakin.... :D ::) ::)
-
Itsellä suurinpiirtein saman verran matkaa käyttöpisteelle ja on sama kiertopumppukin.
Pitänee testailla ja kellotella pärjäisikö liiketunnistimella.
-
Itsellä suurinpiirtein saman verran matkaa käyttöpisteelle ja on sama kiertopumppukin.
Pitänee testailla ja kellotella pärjäisikö liiketunnistimella.
Tänään suihkun veden lämpiämistä laskeskelin siinä samalla satayksi, satakaksi, satakolme,..... kunnes 20s kohdalla alkoi hanasta tulemaan lämmintä joten ei se aivan pieleen mennyt...
Vessan hanassa näytti kestävän 45s, täytys varmaan tehdä asialle jotain...
-
Eikö helpointa olisi käyttää tuohon kierron ohjaukseen ihan paineanturia? Eli kun käyttövesihana aukeaa, lähtee kierto päälle. Tällöin ei tyhjäkäyntiä kierrolle tulisi, lämmin vesi tulisi silti hanasta käytännössä heti. Hanan avaajien määrästä riippuen sitten jälkikäyntiajastinta vähentämään kiertopumpun käynnistyksiä.
-
Eikö helpointa olisi käyttää tuohon kierron ohjaukseen ihan paineanturia? Eli kun käyttövesihana aukeaa, lähtee kierto päälle. Tällöin ei tyhjäkäyntiä kierrolle tulisi, lämmin vesi tulisi silti hanasta käytännössä heti. Hanan avaajien määrästä riippuen sitten jälkikäyntiajastinta vähentämään kiertopumpun käynnistyksiä.
Mitäs hyötyä tuosta käytännössä olisi? Sama kai se on lähteekö se vesi putken sisällä liikkeelle sen vuoksi että hanaa avataan vai sen vuoksi että kiertovesipumppu lähtee päälle. Meillä ainakin sen kierron pitää olla päällä muutaman minuutin ajan ennen kuin kauimmaisesta hanasta tulee lämmintä heti hanaa avattaessa.
-
Eikö helpointa olisi käyttää tuohon kierron ohjaukseen ihan paineanturia?
Hyvä ajatus,ei tarttis pitää hanaa täysin auki kun haluaa kuumaa vettä,paine/virtauskytkimen ohjaamalla kiertopumpulla vesi lämpiäisi yhtä nopeasti vaikka hanasta vain hiljalleen liruttelisi vettä. :)
Tuossa saattais olla jonkinlainen jälkikäyntiviive esim minuutin-parin aikareleella
Ilman käyttöveden kiertopumppua kun kuumaa vettä tulee nopeammin vain suuremmalla virtauksella ja silloin vettä menee runsaasti hukkaan kun vartoo sen lämpiämistä ja tämä turha vedenkulutus suurentaa vesilaskua.
Esim joku tuollainen virtauskytkin,sillä voi ohjata suoraan 230VAC kiertopumppua
http://www.oem.fi/Tuotteet/Paine_amp_Voima/Virtausvalvonta/Virtauskytkimet/Kompakti_virtauskytkin_mikrokytkimella/824049-309872.html
-
Meillä meni myöskin puolisen minuttiia, odottavan aika on pitkä ja vettä kuluu. Laitoin 30l varaajan talon toisen pään kuumanjakotukin yhteyteen. Nyt lämminvesi tulee lähes heti. Mikäli hifistelee, niin hana olisi hyvä olla termostaattimallia, tai laittaa säätölaiteryhmä myös tähän puskurivaraajaan. Hanasta tuleva suihkuveden lämpötila heiluu 1-2 astetta (en ole mitannut, mutta huomaa vaihtelun).