Maalämpöfoorumi
Yleistä => Foorumista itsestään => Aiheen aloitti: KotiEnossa - 22.01.07 - klo:08:33
-
Tässä onnellisena ja varsin uutena MLP:n omistajana hieman mietityttää kuinka edulliseksi maalämpö tosiaan tulee verrattuna
-suorasähköön
-pellettiin
-öljyyn
-halkoihin
-kaukolämpöön
-etc.
Vertailujaksoksi sopii ehkä 15 vuotta ja kustannuksiin tulisi laskea pääomakulut (lyhennykset + esim. euribor 12 kk) ja vuotuiset käyttökulut halutulle kWh määrälle.
Onko jo jossain olemassa selkeää vertailulaskentaa johon voi syöttää omat tietonsa ja muiden lämmityssysteemeiden tiedot tulee yleisen hintatason mukaisina näkyville?
Naapurimaatilan isäntä havittelee kovasti pellettilämmitystä, mutta toistaiseksi ei ole ollut antaa kättäpidempää neuvoa maalämmön puolesta vaikka järkisyyt ja tuntuma on.... tottakai maalämmön edullisuuden puolella nyt ja väistämättä myös tulevina vuosina.
-
Pellettifoorumilta löytyi jotain vertailuhintaa eri vaihtoehdoille per kWh
-vapon pelletti 3,5 c/kWh
-lämmitysöljy 6,0 c/ kWh
-turve 2,6*** c/kwh
ja sitten katsoin PKS:n sivuilta sähkön hintoja esim talvipäivän sähkön energian hinta on noin 5,5 c/kWh ja siirtomaksu (ja kaikki muut lisät) noin 3,0 c/kWh eli yhteensä noin 8,5 c/kWh....
Jos siis katsellaan pelkkiä lämmityksen kuluja ilman investointia niin kaikkein kalleinta on suorasähkö. Maalämpöihmiselle kWh siis maksaa noin 2,1 c jos COP on vaikka 4 ja 2,4 c jos COP laskee 3,5:een.
Miten lienee tuo investointikustannusten suhde jos tehdään joku 200 m2:n talo...?
Turve näyttää toistaiseksi aika kilpailukykyiselta! :-/ Toisaalta se taitaa olla aika sottaista hommaa... vähän niinkuin leppähalkojen kanssa vehtaaminen... ;D
*** korjattu arvo. Lämpöarvo (3,4 kWh/kg) haettu Vapon sivulta
-
Pellettifoorumilta löytyi jotain vertailuhintaa eri vaihtoehdoille per kWh
-vapon pelletti 3,5 c/kWh
Puolueetonta pellettikeskustelua käydään osoitteessa www.pellettikeskustelu.net. Siellä voi nähdä mikä on päivän tilanne pellettilämmityksessä: hinnan nousu on vakaata, laitteistojen myynti takkuaa ja osa lämmittäjistä on palaamassa takaisin öljyyn.
Oikea lämmön hinta pellettilämmityksellä on lähempänä 5 kuin 4 c / kWh, kun mukaan lasketaan pelletin hinta ja hyötysuhde. Sen lisäksi vielä pellettisäkkien rahtaaminen, pelletin lapiointi ym. harrastaminen.
Meillekin piti tulla pellettilämmitys. Vakaa hintakehitys jo talvella 2005 -2006 sai kuitenkin muuttamaan mielen pari viikkoa ennen rakentamisen aloitusta. Ei tullut halvaksi maalämpökään, mutta päivääkään en ole katunut.
-
Pelletin hinta näyttää olevan puhalluksena halvimmillaan 167 euroa tonni. Kilon energiasisältö on noin 4,75 kWh. Siitä siis tulee tuo kWh:n hinta
Hyötysuhteita tai työn osuutta ei ole otettu huomioon muillakaan polttoaineilla.....
Joo...ei maalämpö kaduta. Päinvastoin. Ihmisen onnellisuus pidentänee ikää joten hyvinhän tässä on pullat uunissa ;D
-
Suomi 24 sivustoilta poimittua kaukolämpöhintatietoa...
3,4 c/kwh ja perusmaksu 25 euroa kuukaudessa. 10000 kWh:n tasolla kokonaiskulu on siis 6,4 c/kWh. Kulutuksen ollessa 20 000 kWh hinta laskee tasolle 5,9 c/kWh (tämä lause lisätty Paten kommentin jälkeen).
Ei tunnu olevan kaukolämpökään kovin kilpailukykyistä vaikka investointina tietenkin edullinen.
-
10000 kWh vuodessa on aika vähän, joten voi olla että kokonaishinta asettuu useilla alemmas.
Monet kunnat/kaupungit ottaa kyllä kaukolämpöön liittymisestä
niin kovat liittymismaksut, että ei ole edes halpa investointi.
(tosin liittymismaksun saa takaisin jos irtaantuu verkosta myöhemmin, mutta tuskin se on kovin relevantti pointti).
-
Mottinetistä löytyy hintatietoa puulle...ostohaloille:
-kotimaisten kuivien puiden lämpöarvo on noin 4,1 kWh/kg
-irtokuution kotiintoimitushinta on noin 28 euroa ja siitä laskettu kiintokuution hinta 43 euroa.
-puun ominaispaino kuivana lienee luokkaa 0,7 kg/l
Edelliset huomioiden kWh:n hinnaksi tulee 1,5 c/kWh. "Halkosavotassa" eli puiden pinoamisessa ja lämmittämisessä kuluu aikaa. Sen rahallista merkitystä on tietenkin vaikea arvioida.
Jos halkonsa tekee itse omasta metsästä ja uhraa lisää aikaa niin hinta näennäisesti edelleen laskee jopa alle yhden centin per kWh.
H! puun polttamisen hyötysuhde on varsin alhainen moneen muuhun järjestelmään nähden.... ja helposti vain luokkaa 60..70 %:a.
Mitä siis opimme?
Lisälämmitys puulla kuitenkin kannattaa lähes aina....jos aikaa riittää sen hoitamiseen.
-
Tässä onnellisena ja varsin uutena MLP:n omistajana hieman mietityttää kuinka edulliseksi maalämpö tosiaan tulee verrattuna
-suorasähköön
-pellettiin
-öljyyn
-halkoihin
-kaukolämpöön
-etc.
Aika monipuolinen vertailupalvelu löytyy Motivalta http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/pientalonlammitysjarjestelmat/vertailupalvelu/
Vertailuaika on tosin 30v. ja kustannuksista voi jokainen olla mitä mieltä haluaa mutta vertailu kuitenkin....
-
Tuollaista juuri hainkin. Maalämpö sopii mulle edelleelleenkin.... 5000 euroo positiivinen tulos verrattuna sähköön
-
Pellettilämmitys on yllättävän kallista, tuon vertailun mukaan??
-
Niin on. Systeeminä yhtä kallis kuin maalämpö...Huoltoa enemmän ja pelletti sinänsä kallista...per kWh
-
Maalämpö on huoleton.
Pelletti vaatii paljon hommia.....sopii siis maatilalle tms. jossa työskennellään ns."lähiympäristössä" ja haalarit päällä.
-
www.rakentaja.fi
vaatii rekisteröitymisen (ilmainen)
ja sieltä laskurit.
Itse laskin tälllä aluksi pellettiä vastaan öljy. Ja päädyin maalämpöön. Pelletissä tarvitaan siilo ja kuljetusjärjestelmä. Jotka vaativat huoltoa ja jumppaa. Maapiiri tulee edullisemksi kuin esim pelletti siilo + ruuvi vanhaan hiilikellariin. Kymmenen kuution siilot ja imuri maksaa jo kaivon verran. Itse tosin valitsin nuohouksen sijaan www:stä lämpötilojen seuraamisen ... makunsa kullakin..
Lainaus:
Lämmitysjärjestelmien vertailulaskuriin on otettu mukaan tämän hetken suosituimmat lämmitystavat, jotka satunnaiseen järjestyksessä mainittuna ovat suora sähkölämmitys, öljylämmitys, maalämpö, kaukolämpö ja pellettilämmitys. Kovin suuria eroja eri lämmitysjärjestelmien välille ei välttämättä muodostu ja suurimpia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat jatkossakin rakentajan ja remontoijan omat mieltymykset.
Käytetyt hinnat ja liittymät
Vertailuohjelmassa kaikki rakennukset on varustettu 3x25 Ampeerin sähköliittymällä, sähkölämmityksessä on käytetty aikasähköä (yö-päivä) ja muissa ratkaisuissa yleissähköä. Vertailuun oletusarvoiksi asetetut energiahinnat ja liittymismaksut ovat hintoja Porin alueella marraskuun 2006 alussa. Käyttäjä voi itse tarkistaa oman paikkakuntansa eri energiahinnat ja sijoittaa ne ohjelmaan jolloin vertailu kohdistuu paremmin juuri omaan käyttöpaikkakuntaan. Samoin laitteistoissa saattaa eri valmistajien välillä olla eroja ja näin myös niihin on annettu muuntelumahdollisuus.
Mikä on lämmityksen kokonaiskustannus 30 vuodessa jos sähkön hinta nousee esim. kaksinkertaiseksi?
Valittaessa lämmitysjärjestelmää muuttuvia tekijöitä ovat:
· laitteiston hinta
· kuoletusajan kesto ja korko
· laitteiston huoltokustannukset
· eri energioiden hinta
- energiasta saatava teho
- laitteistojen hyötysuhteet
Muuttuvia tekijöitä on siis paljon. Eniten kokonaishintaan vaikuttaa energian kokonaishinta ja toiseksi laitteistonhinta/kuoletusajan kesto ja koron suuruus. Muutokset eri lämmitystapojen välillä voivat olla suuriakin, mikäli lämmitystapojen keskinäinen energian hinnan ero muuttuu.
Onhan mahdollista, että sähkö maksaa seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana keskimäärin puolet enemmän kuin esim. bio-polttoaine. Toisaalta on myös mahdollista, että energioiden hinnat seuraavat toisiaan eikä merkittäviä eroja tämän päivän hintoihin synny.
Rakentaja.fi -lämmitystapalaskurilla voit kuitenkin spekuloida kaikki vaihtoehdot. Vaihtamalla muuttuvia tietoja saat heti vertailuarvion kuukauden kokonaiskulutukseen. Laskuri tekee lähes kaiken muun paitsi ei ala ennustajaksi siitä mitä energiat maksavat 10 tai 20 vuoden päästä.