Maalämpöfoorumi
Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: Valpo - 29.03.05 - klo:23:54
-
Voiko porakaivolla varustettua pumppua käyttää sellaisenaan talon jäähdyttämiseen?
Jotkut pumppumyyjät väittävät, että maapiirin nesteet (5 astetta) voisi laittaa kesäaikaan kiertämään ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterin kautta. Tällä olisi sitten viilentävää vaikutusta.
Onko kellään kokemuksia edellä mainitusta virittelystä? Onko tulos ollut halutunlainen?
Miten olette käytännössä hoidelleet kytkennät? Onko jossakin pumppu - ja ilmanvaihtokonemerkeissä/malleissa valmiina "tuki" viilennysoptiolle?
-
Ko. aihe on ollut mielessä minullakin ::)
Kuitenkin, IV-suunnitelijan pakeilla käydessäni sain seuraavan vastauksen:
Ilmamäärät joita "tavallinen" IV-kone (=minun tapauksessani 2 x Vallox Digit) liikuttelee ovat niin pieniä, ettei se riitä talon varsinaiseen jäähdyttämiseen. Viileätä saadaan ehkä aikaiseksi.
ELLEI, tuloilmaa saada todella kylmäksi. ...ja senhän saa, maaliuos on sentään +5 asteista! Ai ei jäähdytä? ;D
-> Tuloilma huoneistoventtiileistä ei voi (jonkun taulukon mukaan :P) olla kylmempää kuin 15-16 astetta, koska venttiilit alkavat (kuulemma) tiputtelemaan muuten kondenssivettä.
Noin niinku suurinpiirtein.
-IPA-
-
Itse aloitan rakentamisen marraskuussa ja taloon tulee Ilton 440 Econo varustettuna maakylmälle. En tiedä tarkoittaako se erillistä jäähdytyskennoa vai mitä.
Joka tapauksessa minulle ei tule porakaivoa vaan noin 700 m maapiiriä. Kesällä jos on helle pyöritetään maapiirin nestettä kennon läpi.
Eihän tämä ratkaisu korvaa mitenkään oikeaa jäähdytyshärveliä mutta olettaisin että sisään tuotavan ilman lämpötila pitäisi tippua alaspäin edes muutaman asteen.
Ja onhan sillä eroa onko sisällä +28 vai +24 astetta.
Jos yöllä ulkolämpötila tippuu vaikka +18 asteeseen niin sisääntuleva ilma pitäisi olla +14 astetta. Maalaisjärjellä sen pitäisi viilentää jo jonkin verran.
-
Jonkin verran kokemuksia kertynyt. Meillä maapiiri ja viilennys systeemi ollut käytössä ja kyllähän se välttävästi toimii. Esim. 14 päivä kesäkuuta jona oli melko lämmintä ulkona niin sisällä ei lämpö noussut yli 23,2 asteen...
(http://www.jjhifi.com/D050613.jpg)
Kuvassa:
Sininen (leveä) = ulkolämpötila
Vaaleansininen= yläkerta
Purppura = alakerta
Punainen = maapiiri paluu
Vihreä = maapiiri meno
Musta = lattiapiiri paluu
Sininen = lattiapiiri meno
Ja kyllä anturit on tulossa myös ilmakoneeseen... ;)
;)-Janne-
-
Käsittääkseni kohtuullisen viilennyksen saisi aikaan siten, että laittaa maapiirin nesteen kiertämään puhallinpatterin kautta. Sen kun sijoittaa hyvään paikkaan (vaikka keskelle yläkertaa), niin viilennysteho voisi olla jo merkittävä.
IV-konesysteemit ei toimi, ellei ilmamääriä mitoiteta tosi muhkeiksi.
-
Lauri puhuu asiaa... Olen itse ryhtymässä kyseisen ratkaisun toteuttajaksi tämän kesän aikana. ;D
Todellakin puhallinkonvektoreilla (=virallinen nimi) saadaan tuotetuksi riittävästi viileää ilmaa kylmästä maalaämpöreiästä (siis, reiässä kiertävästä nesteestä) -> jäähdytystä. Lisäksi kondenssi ei ole mikään ongelma, koska se on hoidettu jo laitteessa, hmm. jos vaan löytyy joku fiksu paikka mihin sen lurauttaisi - muu kuin parketin_reunan_alle ;)
-IPA-
-
Jos sen kondensioveden lurauttaisi takaisin siinä suojaputkessa missä ne maapiirin putket on vedetty sinne yläkertaan. :P
-Janne-
-
Joo-o, mutta johonkin se putken toinen pääkin päättyy. Eikä tässä tapauksessa kovin lähelle lattiakaivoa, tms.
Voisikohan kondenssiveden laskea rossipohjan alle? Meneehän se sieltä salaojiin lopulta... Luotettava vesilukko lienee tarpeellinen, jottei rossipohjasta kulkeudu likaista ilmaa sisätiloihin.
-IPA-
-
Puhallinkonvektori odottaa laatikossa asennusta yläkerran kattoon. Kondenssivedet johdetaan viemäriin. Kokonaisjäähdytystehon pitäisi olla n. 5.5kW, max ilmamäärä 1000 m3/h (IV-koneella tulo n. 430 m3/h). Myös IV-koneessa olevan viileän talteenoton pitäisi auttaa, eli tuloilmaa viilennetään poistoilmasta talteenotetulla viileydellä.
Käyttökokemuksia luvassa aikaisintaan elokuussa.
Jarno
-
Jarno, kenen valmistajan konvektoriin päädyit hankinnassasi? Ja mixi?
-IPA-
-
Suosittelen tutustumaan esim. Chillerin kotimaisiin puhallinkonvertoreihin:
http://www.chiller.fi
Ovat hiljaisia, kohtuullisen kokoisia, saadaan joka koteloituna tai koteloimattomana (piiloasennukseen), useita kokoluokkia, lattialle, kattoon, seinälle...
Positiivisia kokemuksia parista kohteesta, varmaan muiltakin valmistajilta löytyy vastaavia konvektoreita.
Itselläni ei ko. jäähdytysmuoto pelittäisi, koska kiinteitö on eteläsuomessa ja putkisto on pintamaassa 400m. Alkukesällä voisi vielä jotain tehoja saadakin, mutta kun maa lämpenee niin tehot putoaa (taivahan tosi).
Ilmastoinnin jäähdytykseen pientaloissa kannattaa suhtautua varauksella. Normaali ilmavirroilla saatava jäähdytysteho on kohtuullisen pieni (fysiikan lait, ilman omaislämpökapasiteetti...), vaikka laitettaisiin isompi patteri. Tuloilmakanavat on eristettävä saumattomasti solukumieristeellä (työläs ja kohtuullisen kallis) muuten kondensoi, jne.
Ilmastointikonevalmistajat ovat mielestäni myös hinnoitelleet "jäähdytysominaisuutensa" pihalle ominaisuuksiin nähden.
Kyselkää ihmeessä tehoja ja hintoja, verratkaa niitä esim puhallinkonvektoreihin, ilmalämpöpumppuihin jne...
-
Päädyin Kojacoolin edustamaan BRIO konvektoriin. Ei ole kotimainen, mutta teholuokka (5.5kW), äänitaso (min 31 dB - 37 mid - 49dB max), ilmamäärä (500-670-1000 m3/h) ja asennusmitat (porrasaukon leveys 145 cm, konvektori 110 cm) kaikki yhdessä ratkaisivat.
Sain laskun Kojalta sähköpostitse, ja maksoin sen nettipankissa, ja konvektori tuli työmaalle seuraavana arkipäivänä :-)
Sellainen huomio, että ilmoitetut ääniarvot koskenevat vain koteloituja malleja. Itse päädyin siihen, etten huollettavuuden yms. takaamiseksi halua piilottaa konvektoria kiinteisiin rakenteisiin.
Koje ei vielä ole käytössä, joten en vielä uskalla suositella.
Jarno
-
Uskaltaisitteko kertoa, minkä hintaisia nuo puhallinkonvektorit ovat?
-
Moi, noista hinnoista en osaa sanoa, itsellä on 6kpl Sabiana merkkisiä konvektoreita lämmityskäytössä (vanha öljylämmitystalo ja konvektoreiden avulla 70-luvun lopun talo Lempäälässä lämpiää lattialämmitys-talon veden lämpötiloilla). Itse oon suunnitellut ostaa vielä yhden konvektorin jäähdytyskäyttöön kierrättämällä kennossa kesäaikaan vanhan kaivon vettä. Suomessa niitä edustaa Prunella Technics Oy Prutec, http://www.prutec.fi . Itsellä kyseiset konvektorit on pyörinyt 2 talvea ilman ongelmia ja hinnat on taatusti kilpailukykyiset. -Peca-
-
Mulla tulee maapiirin haaroituksineen noin tonnin, mutta kylmäputkivedot eristyksineen kellarista katolle (16m yhteen suuntaan) tein itse, tarvikkeet maksoivat vähän alle 200 euroa. Haara tarvitsee vielä oman pumpun ja sähkötöitä, lienee kaikki yhteensä joku 1500.
-
Minulla LTO laitteena Enervent Pelican.
Kokemukset hyvät.
Ulkona noin 28-30 astetta tällä viikolla ja sisällä aamulla 21 illalla 23-24 astetta.
Tuloilman lämpötila kun ulkona aamulla 22 -->12
Illalla kun ulkona n. 28--->14-15
Jos kone käy niin tuloilma n. 9-11 astetta.
Päivällä kone täysillä. Öisin puolitéholla.
Tuloputki alkupää 200mm ja loppuun asti 160 mm.
Ilmamäärät muistaakseni n. 220l/s täysillä, eikä huuda. On kunnon äänenvaimentimet.
Hienoin asia on ilman raikkaus ja kuivuus kun tulee sisälle ulkoa!
-
Terolla ilmeisesti viilennys kytketty pumpulta maahan palaavaan putkeen, kun jäähdytystehot kasvaa pumpun käydessä.
Itse laitatin puhallinkonvektorin kylmänestehaaran maapiirin tulopuolelle Enerventin ohjeita soveltaen. Tuumasin, että parempi ettei puhallettavan ilman lämpötila heittele pumpun käynnin mukaan.
Pelicanissa on muistaakseni kolme eri tapaa säätää tuloilman lämpötilaa (joko tuloilman, poistoilman, tai huonelämpötilan mukaan), mikä teillä käytössä? Itsellä vielä Pelican kytkemättä..
Jarno