Maalämpöfoorumi
Tarjouspyynnöt => Lämpökaivot => Aiheen aloitti: maahinen - 08.05.12 - klo:10:52
-
Terve.
Olen mahdollisesti asentamassa maalämpöä. Ongelmaksi näyttää muodostuvan paksumaakerros kallion päällä, eli noin 55m(sitäluokkaa 0.5km päässä). Eräs tarjouksen tekijä mainitsikin että heidän poraajansa eivät mielellään poraa maata yli 50m. Onko kellään tullut noin syvässä poraamisessa ongelmia? Kysinen kaveri väitti, että voi tulla ongelmia putken työntämisessä niin syvään. Lisäksi hintaa tulee melkein 2500 lisää
-
Onko tontilla tilaa pintaan asennettavalle keruuputkistolle?
-
Olishan tossa tonttia 1780m2, mutta ei oikeen kiinnosta repiä nurmikkoa auki. On sekin vaihtoehto.
-
Täällä Suomen Porauspalvelun kalliosyvyyskartta.:
http://www.suomenporauspalvelu.fi/kallio-syvyys-kartta
Karttaa voi suurentaa paremman tarkkuuden saamiseksi.
Täältä GTK:n tutkimustietoa:
http://www.geo.fi/geolkartat.html
Lue ensin toimintaohjeet
ja siirry sitten tänne:
http://www.gtk.fi/tietopalvelut/aineistohaku.html
Täältä voi tehdä maksullisia karttatilauksia!
-
joo tuolla löytyy porakaivo referenssi noin 0,5km päässä (jarvantie perävainio oulussa, syvyys 57m)
http://www.geodrill.fi/referenssikartta/
Näyttäis suomenporauspalvelun sivuillakin lähin kaivo kempeleessä olevan 48m. 3km päässä kaakkurissa olis kylläkin 18m. Mutta se onkin sisämaahan päin.
-
Noistakaan kaivoista ei tiedä mikä se todellinen maaosuus on. Punertava porausjäte on sitä skeidaa jota ainakin oulunsalossa on yli 200m. Ei ole kalliota vaikka monelle on näin ilmoitettu.
Tuossakin porakaivo toimii mutta antoteho on ?
-
Jaa onkohan se punainen porausjäte sitä sedimenttikalliota, mikä on ilmoitettu tossa geodrillin referenssikartassa tuolle mun tonttia lähimmälle kaivolle. Voikohan se sedimenttikallio ruveta murenemaan? Ja mitenkähän mahtaa olla lämmönjohtokyky?
-
minulla maaosuutta 70m ..poraus oli hitaampaa mutta sotkamon porakaivon miehet porasivat ilman ongelmia..lämpöä on tuo punainen poraus pas...antanut ettei lisä vastuksia ole tarvinnut..eikä kaivo talvella mennyt jäähän eli tosi tyytyväinen olen ollut..limingassa myös samanlaissa kalliossa lämmitettävää 290 neliötä 5v toiminut hienosti.. :)
-
Oulun eteläpuolella vaihtelee se ns. punakallion syvyys lyhyellä matkallakin paljon.
Meillä oli 54m Rantavainiolla ja automuseolla on kuulemma enää 30m.
Hyvin meni eka talvi. -1 ja +2 oli kaivon meno- ja tulolämpötilat -32:llakin eikä vastukset menneet päälle.
Kaivon jäätymisestä en osaa tiedä, mutta jos rahallinen "coppi" on yli 3:n se riittää mulle.
Sotkamon porakaivo kävi meilläkin ja se tuntui olevan ainoa joka tänne uskaltaa tulla. Kalliiksi tuli, mutta itepähän on asuinpaikkansa valinnut.
-
Sotkamon porakaivolla on ison reiän pora ja sillä tuo putkitus onnistuu helpommin. 115mm on liian iso riski epäonnistua ja töitä on muutenkin paljon.
Kävin perjantaina huoltamassa yhtä pumppua tuolla "ongelma alueella" ja siellä oli vajaa 60m rautaputkea 132m kaivossa. Oli toiminut ok 6kW pumpulla. Vettä oli porattaessa tullut paljon ja se on varmaan tässä se pelastava asia tehon kannalta.
-
Nytpä vasta huomasin vastaukset kyselyyni. Olin jo kääntymässsä ilmavesilämpöpumppuun, mutta IVT-zeppelinin myyjä meinasi, että suomen porauspalvelu poraisi tänne 6500E:llä, eli maalämpö saattaisi kiinostaa vielä. kuinkahan kallis tuo sotkamon porauspalvelun kaivo mahtaisi olla 180mkaivolla ja 55m putkituksella? Suomenporauspalvelu poraa 115mm kaivoja, joka taitaa olla aika riskialtis. Joo uskon, että täälläkin tulee tuota vettä, kun tontilla on vanha vesikaivo jonka pinta on noin 1.5m syvyydellä.
-
Minulla taisi olla porauksen hinta 70m putkiosuudella 10000e kokonais syvyys 180m sinun tapauksessa veikkaisin hinnaksi reilua8000e..porauspalvelu olisi alkanut poraan myös mutta sillä ehdolla että epäonnistuneesta yrityksestä olisin joutunut maksaan 2000e... Valitsin varmemman ratkaisun.
-
Kannattaa varmaan jo harkita parhaita ilma-vesipumppuja jos kaivo maksaa tuon 8-10t€. Näissä on isoja riskejä jos kaivo jää yhtään rajoille mitoitukseltaan. Ainakin kannattaa porata sitten joku kymppimetri extraa.
-
Noita VILP tarjouksia olenkin jo kuukauden verran kysellyt. Ajattelin vaan tutkia vielä tämän MLP puolen, kun IVT-zeppelinin myyjä väitti että saisin porakaivon 6500E:lla suomen porauspalvelulta. Tais luvata vähän liikoja. TAidan laittaa VILP:n. Tuo Daikin Altherma vaikuttais toimivalta systeemiltä ja tulis melkein 10000E halvemmaksi kuin MLP.
-
Noita VILP tarjouksia olenkin jo kuukauden verran kysellyt. Ajattelin vaan tutkia vielä tämän MLP puolen, kun IVT-zeppelinin myyjä väitti että saisin porakaivon 6500E:lla suomen porauspalvelulta. Tais luvata vähän liikoja. TAidan laittaa VILP:n. Tuo Daikin Altherma vaikuttais toimivalta systeemiltä ja tulis melkein 10000E halvemmaksi kuin MLP.
Lueppa tuolta lisää näistä. On viimeisin lämpöpumppu testi:
http://www.energimyndigheten.se/sv/hushall/testerresultat/testresultat/luftvattenvarmepumpar1/?tab=2
-
Joo olen tuoin testin lukenut. Ihan hyvin daikin pärjäsikin ja sain Oulusta ok tarjouksen 8kw versiosta. Daikinin etu on hyvä hyötysuhde kovilla pakkasilla, sekä se että pumppu syöttää suoraan 35-40 asteista vettä lattialämmitykseen, joten hyötysuhde pysyy hyvänä. Varaajaan pumpataan erikseen 50 asteista vettä lämmityskierukalla.
Daikinhan on ruotsissa käyttänyt tuota lämpöpumppuvertailua mainonnassaan esim tuolla:
http://www.daikin.se/news/items/test_luftvattenvp_2011.jsp
Eli paras pakkasilla.
Ai niin ja suomen porauspalvelulta tuli vastaus ja meinasivat, että vois onnistua poraus täälläkin. Olivat haukiputaalla lähiaikoina poranneet 7 kaivoa ja maata oli ollut 48 -70m. Ja jos poraus epäonnistuu niin ottavat itse vastuun, eikä maksa mitään.