Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Maaviileä, jäähdytys ja ilmanvaihto => Aiheen aloitti: Stevie Wonder - 10.10.10 - klo:21:02
-
Mitenkäs tämä nyt oikein on... Olen uudistalooni miettimässä viilennysjärjestelmää ja minulle on vahvasti suositeltu kattokasettia jäähdytykseen. Tiedän, että yksi vaihtoehto on ilmalämpöpumppu, mutta jos se idea jätetään toistaiseksi pois laskelmista. Samoin iv-kanavajäähdytys tuntuu vieraalta ajatukselta, kun puutalossa asutaan ja muutenkaan en haluaisi saunaa jäähdyttää ainakaan kylpyiltoina...
Mitä etuja, mitä haittoja kattokasettimallisesta puhallinkonvektorista?
Koneen hinta on tarjousten perusteella hieman toisella tuhannella, siihen työt ja eristeet yms päälle. Minkälainen laite on Technibel, entä Ventilclima? Onko kokemuksia toimivuudesta, laadusta, tehosta ja oikeasta hyödystä?
Kenen puoleen voi ja kannattaa kääntyä? Kuka näitä myy ja missä? Viime viikolla kiersin kaikki paikalliset rautakaupat ja lvi-liikkeet eikä kukaan ollut koskaan kuullutkaan tälläisesta. Ja asun sentään n. 60000 asukkaan kaupungissa.
Jos joku osaisi auttaa selkokielellä, please do so.
-
Katso esim Onnisen kylmäluettelosta. Nollaverohinnalla pitäisi irrota noita Technibelin kamppeita. Sabianalla on kans joitain kattokasetteja.
-
moro
itse ettin monelta tekniset tiedot ja pistin taulukkoon . Tärkeimmät asiat on mielestäni tuulettimen aiheuttama melu suhteessa jäähdytystehoon ja siinä oli ylivoimaisesti paras carrier . Kaikissa kattokasettimalleissa ei ole vakiona kiertovesipumpun ohjausta se kannatta kysy kauppiaalta.
kattoneliö
Jäähdytysvesi puhal. Ilmavir. Vesivirta äänitaso jäähdytysteho
Fläktwoods RTK 24c/50% +14/+18 20w 95L/s 174 L/h 35dba 808w
Ventilclima csv22n 27c/- +7/+12 45w 78L/s 497 L/h 31dba 2000w
PMFC-10-c-s 24c/50% +7/+12 26w 70L/s 321 L/h 25dba 1300w
Ciat melody 61 27c /50% +7/+12 69w 81L/s 21dba 1220w
Technibel CWX3B 27c +7/+12 60wmax 144L/s 447L/h 31dba 1910w
Stravent KF02 +25c/50% +7/+12 80wmax 70L/s 335L/h 24dba 1530w
Sabian Skystar SK12 +27 +7/+12 25w 86L/s 316L/h 24dba 1320w
Carrier 42GWC004 +27/ +7/+12 70wmax 100L/s 413L/h 24dba 2300w
Carrier 42GWC012 +7/+12 85wmax 150L/s 1015L/h 25dba 4800w
-
Mitenkäs ulkonäöllisesti, onko kattokasetti ok vai pistääkö jatkuvasti silmään? Mikä sen todellinen viilennysteho on? Olematonko?
-
Omia kokemuksia kattokasetista (Mitsun ILPpi). Mielestäni ulkonäöllisesti erittäin siisti laite, huomattavasti siistimpi kuin seinäkonvektorit. Näin miesten kesken (oletettavasti) kaikki talotekniikkaan liittyvä saakin pistää silmään! ("sillä silmällä"- porukka sitten erikseen)
Asennusteknisesti haastavampi verrattuna seinämalleihin. Seinämalleihin verrattuna huomattavasti kovempi ääni minimipuhalluksella, kattokaseteissahan on ropellipuhallin kun taas seinäkonvetoreissa on semmonen (radiaali?)- puhallin kun IV koneissa liekkö tuo suurin selittävä tekijä meluasiassa. No siinä missä on ääntä on voimaakin eli minimipuhalluksella piti meillä kämpän viielänä viimokesän koitoksissa, sai nukkua peitot korvilla kuumimmillakin helteillä. Vielä tuosta maaviilennyksestä ja sen järkevyydestä, luulen että aika samoilla kustannuksilla saat siihen maapiiridouppauslaitteiston paikalle ILPin ulkoyksikön ja sitten se o aikaspaljo helpompi asentaa mielestäni kun tuo kondenssieristetty vesputkisto kaikkine ohjauksineen, suojaputkistoineen jne. Käyttökustannusero jäähdytyskaudella ei voi kaataa kenenkään taloutta. Yleisesti mutuna tuosta jäähdytyshommelista - tehoa pitää olla sen verran että LT pysyy jotain 23 aseen paikkeilla, tähän pystynee suurimmassa osassa tapauksissa laite jossa jatkuva jäähdytysteho on noin 1kW paikkeilla (kämpän koko yms muuttujat). Autuaaksi noissa laitteissa tekee lähinnä se, että sisäilman RH laskee ja tekee kämpästä "raikkaan".
Make
-
Itse päädyin kattokasettiin tulevaan taloomme: Technibel CWX-3. Myyjänä Lämpöykkönen, joka hoitaa myös asennuksen. Täytyy sanoa, että en erityisesti vertaillut vaihtoehtoja. Jäähdytysputkien ja kiertovesipumpun asennus tulee maksamaan n 500 €.
Kokemuksia siis ei ole vielä.
-
Mitenkäs on, ovatko italialaiset tässä asiassa johtava kansa? Minkälaisia kokemuksia tai mielipiteitä Sabiana- tai Emmeti -merkkisistä koneista?
-
kattokaseteissahan on ropellipuhallin kun taas seinäkonvetoreissa on semmonen (radiaali?)- puhallin kun IV koneissa liekkö tuo suurin selittävä tekijä meluasiassa
Make
Kattokaseteissa on pääsääntöisesti keskipakopuhallin ja niissä ilmanvirtaus on suurempi ja äänitaso sama kuin noissa seinämallin radiaaleissa
-
Täällä ollaan myös kovin kiinnostuneita kasettimallisesta puhallinkonvektorista.
Voiko tai onko mitään järkeä kytkeä puhallinkonvektoria lattialämmitysjärjestelmään? Siis jos kyseessä olisi sellainen neliputkikonvektori, joka jäähdyttäisi ja lämmittäisi.
Tuohon Technibeliin näkyy voivan liittää ulkoa tuleva raitisilman tuloputki. Voikohan siihen tällöin liittää koneellisen ilmanvaihdon tuloilman putken? Silloin sitä voisi käyttää olohuoneen raitisilmaventtiilinä. Sotkeekohan konvektorin puhallin ilmanvaihdon virtauksia?
Onko missään mitään parempaa ohjetta kylmäpiirin rakenteesta? Mistä kohtaa maapiiriä kylmähaara konvektorille otetaan? Saako kylmähaara olla auki kun lämmityskausi alkaa vai suljetaanko se erillisellä venttiilillä?
-
Meillä on Chillerin kattokasetti, Chillerin seinäkasetteja 2 kp + 5 kpl muita seinämallisia (nimet eivät tule nyt mieleen).
Miksi näin monta ja eri merkkistä? Pitkä tarina, jonka selitys saa nyt jäädä....
Chillerin kattokasetti on kaikista hiljaisin ja paras. Kaikki seinämalliset pitävät selkeästi enemmän ääntä. Kaikissa on automaattinen säätö termostaatilla.
Näitä käytetään vain ja ainoastaan talon jäähdyttämiseen! Jäähdyttämisessä käytettään hyväksi maapiirin (porakaivot) kylmää nestettä. Menee lämmönvaihtimen kautta. Jäähdyttimissä kiertävä vesi tiputetaan +10 C lämpötilaan.
Eli minulla on parhaat kokemukset Chillerin kattokasetista. On alaslasketussa katossa välipohjassa. Ritilä, joka näkyy, on ihan siisti, samoin seinälläoleva ohjainyksikkö.
Kondenssi-ilmiö: Jäähdyttimistä tulee reilusti kondenssivettä. Putket on vedetty valmiiksi eristetyillä kupariputkilla. Metalliosat, jotka jäävät paljaiksi on eristetty liimaamalla eristettä ympäri. 100% varmaa systeemiä kondessi-ilmiön poissaamiseksi on mahdoton tehdä. Eristeessä ei tarvita kuin pieni reikä ja jo kondenssia kehittyy.
Jäähdytys järjestelmän piirtäminen ja suunittelu paperilla on yksinkertaista. Toteuttaminen on työlästä ja hankalaa juuri tuon kondenssiasian suhteen. Lisäksi pitää muistaa että koneille pitää päästä: huolto, tarkastus yms. Huoltoluukkuja pitää olla.
T. PL