Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Tiedonkeruujärjestelmät ja etämonitorointi => Aiheen aloitti: JariA - 25.04.09 - klo:19:52

Otsikko: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 25.04.09 - klo:19:52
Toisessa viestiketjussa (Tiedot Maalämpöpumpulta) jo viitattiin kotiautomaatiojärjestelmiin ja aikaisemminkin asiaa on sivuttu. Mutta ehkä on paikallaan aloittaa pelkästään tämän asian ihmettelemistä varten oma ketjunsa.

Jokin aika sitten hajamielisesti selailin xAP nimistä kotiautomaatioprotokollaa ja sovelluksia käsitteleviä sivuja. Kysymys on sellaisesta järjestelmästä, jolla erilaiset kurkihirsien alla majailevat masiinat saadaan keskustelemaan keskenään. Jotain suurta on ilmeisestikin tekeillä.

Itseäni askarruttaa se, mitä näillä kotiautomaatiosysteemeillä on tarkoitus saada aikaiseksi? Millaiset toiminnot niissä olisivat arkisen elämän kannalta jotenkin tarkoituksenmukaisia ja mielekkäitä?

Noita systeemejä kuvaillaan usein esimerkeillä, että niiden avulla voisi käyttää kännykkää digipoksin kaukosäätimenä tai vessan valokytkimestä voi vaihtaa lämpöpumpun säätökäyrän asetuksia. Mielestäni tuollaiset esimerkit kuvaavat asioiden tekemistä  "toisin".

Mutta voiko noilla systeemeillä tehdä jotain "paremmin" tai jotain sellaista "uutta" mitä aikaisemmin ei ole voinut tehdä?


Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:

http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol

http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/

http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Larux mainitsi toisaalla homeseer nimisen järjestelmän

http://www.homeseer.com/

Mitäs muita tämmöisiä on?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 25.04.09 - klo:22:52
Lainaus
Itseäni askarruttaa se, mitä näillä kotiautomaatiosysteemeillä on tarkoitus saada aikaiseksi? Millaiset toiminnot niissä olisivat arkisen elämän kannalta jotenkin tarkoituksenmukaisia ja mielekkäitä?
...
Mutta voiko noilla systeemeillä tehdä jotain "paremmin" tai jotain sellaista "uutta" mitä aikaisemmin ei ole voinut tehdä?

Itse olen ajatellut tehdä ainakin seuraavaa:
* erilaisia tiloja ja ajastuksia varsinkin valaistukselle:
- yö: käytävän valot himmennettynä n. 20% normaalista. Kirkastuvat liiketunnistimen nähdessä liikkujia automaattisesti. Sammuvat liikkeen loppuessa.
- poissa: kun liiketunnistin ei saa liiketietoa tietyllä aikavälillä kytkeytyy hälytys ja mahdolliset päällä olevat valot/rasiat napsutellaan pois. Lämpötila laskee poissatilaan (joko patteritermostaateilla, tai sitten oumania manipuloimalla)
- kotona taas: liiketunnistin sytyttää valot eteiseen ja käytävään.
- tykki päällä: olohuoneen halogeenit ja jalkalamppu himmenevät. Käytävän valot menevät yö tilaan. Verhot laskeutuvat (kun vain olisi varaamoottoroituihin pimennysverhoihin). Kytkentä tykin triggerin kautta, mutta myös kaukosäätimellä ja oven pielestä perinteisen kytkimen toimesta.

* lämmitykselle: patteritermostaattien tilalle z-wave termostaatit. Ne jo itsessään säätelevät yö/päivä ohjelmat jne. mutta niitä voi käskeä myös kotiautomaatiolla.

<= edellä mainittuja ohjelmia voi säätää joko koneelta, paikallisohjauksena tai tunnistimien avulla. Namiskoita voi kytkeä myös toisilleen orjiksi tai napista voi tehdä ryhmän, joka käynnistää jotain jänskää.

Tämän systeemin nimihän on z-wave :).. Olohuoneeseen laitan himmenninmoduulit tapetoinnin yhteydessä tänä keväänä. Suunnitelmia on jo kilokaupalla. Olen vertaillut lähinnä X10-teknologiaa ja Z-wavea, koska huushollin kaapelointi on lyöty lukkoon jo 1975.. Näitä nykyaikaisia kotiautomaatiosysteemejä ei pahemmin enää tänne pysty laittamaan. Z-waven avulla saisi lavennettua hieman niukkaa valokytkinten joukkoa ja samalla tuotua ison joukon uusia (ja jänskiä ) toimintoja mukana.

Lainaus

Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:
http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol
http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/
http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Minun mielestäni tuo xAP on ihan lupaava nörttihanke, mutta kaupallista potentiaalia sillä lienee niukalti. Itseäni kiinnostavat enemmän jo kaupallista liitopintaa saaneet jutut, kuten X10 ja Z-wave:

http://www.z-wave-europe.org/
http://www.x10europe.com/

Ylempi systeemi perustuu radioaaltojen hyödyntämiseen, kun taas alemmassa quso kulkee sähkökaapeleita pitkin. Pikku googlaamisella etsivä löytää todella laajamittaisia ja mielenkiintoisia projekteja, joissa tuota X10 teknologiaa on hyödynnetty (myös kotimaisia).

Kaiken kutookin sitten yhteen HomeSeer. Onhan niitä myös avoimen lähdekoodin virityksiä.. (tila loppuu)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 26.04.09 - klo:00:09
No niin, ymmärrän. Se "enemmän" mitä automaatiojärjestelmien avulla voidaan ainakin ja esimerkiksi saada aikaan on, että yhdellä nappulalla tai komennolla voidaan säätää kertaheitolla koko torppa johonkin tilaan. Vaikka niin, että kun viimeinenkin kotitalouden jäsen astuu ovesta ulos, hän samalla laittaa himan "stand by" tilaan painamalla punaista sensor-nappulaa ulko-oven pielessä. Tämä on muuten oikeesti hyvä ajatus.

z-waven kuvailussa pikkuisen taas veti suuta messingille hehkutus siitä, kuinka paljon aamutoimia helpottaa, ettei tarvitse itse käydä napsauttamassa kahvinkeittimen virtakytkintä päälle. Jotenkin omakohtaisesti tarkastellen se nappulan painaminen on kyllä sumpin keittämisessä kaikkein vähiten ketutusta aiheuttava vaihe.

Voisiko kotiautomaatio toimia siten, että se monitoroisi aktiivisesti kotitalouden elämää? Keräisi siitä informaatiota ja tarpeen mukaan kertoisi poikkeavuuksista ja esittäisi toimintaohjeita. Onkohan sellaisia järjestelmiä vielä olemassakaan?

Vaikkapa, että "baitövei, sakokaivo tulee tätä vauhtia ensi viikon torstaina kohtalaisen täyteen, mitäpä jos tilataan Lokapojat hyvän sään aikaan kotikäynnille". Tai että, "alakerran veskissä on nyt hana ollut auki pian toista tuntia, olikohan tämä tarkoituksena?"

Joskus talven pimeimpinä aamuina sitä on toivonut, että halpahallista ostetuissa mustissa sukissa olisi rfid tunnistesiru, jonka avulla voisi sukkelammin löytää saman parin kappaleet jalkaansa. Paljonkohan semmoinen tekniikka mahtaisi maksaa?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 26.04.09 - klo:01:02
On noissa aina jotain viksujakin ja toteuttamiskelpoisia juttuja.
Kyllä semmonen vesikulutusseuranta olisi ihan kelpo laittaa ja siihen yhdistettynä pääventtiili estämään vesivahinkoja ja liian pitkiä suihkuja ;)
Poissa kytkimellä ventiilili kiinni viiveellä (APK/PK) ymsyms.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Jyrki - 26.04.09 - klo:21:34
Lainaus
Kyllä semmonen vesikulutusseuranta olisi ihan kelpo laittaa ja siihen yhdistettynä pääventtiili estämään vesivahinkoja


Tuohon pääventtiiliin olen varautunut hankkimalla magnettiventtilin pääsulun jälkeen ja tuota olisi tarkoitus ohjata hälyytysjärjestelmällä. Eli kotona/poissa toiminta joka samalla tiputtaisi ilmanvaihdon miniminopeuteen että sulkisi veden ja mahdollisesti piputtaisi lämpöä (en tiedä onko tuosta suuremmin säästöä, lämmön laskusta meinaan).

Oletteko ajatelleet rakentaa vedenkulutuksenluennan erillisellä siihen käyttöön sopivalla mittarilla vai rakentaa jo olevaan mittariin jonkinlaisen lukijan?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 27.04.09 - klo:08:37
On sitten tavoiteet miten suuret tahansa, minusta seuraavat ominaisuudet ovat peruskauraa, mitä ilman kaiki muu jää ainakin meidän saneerauskohteessa vain puheeksi:
- Vaikka järjestelmä menisi rikki / vanhenisi / muuttaisit itse pois, talon kanssa tulee aina pärjätä (ilman avaruus-systeemiäkin). (lue: perussysteemien (lämmitys, perusvalot, osa pistorasioista) toimittava "oikein" tai ainakin kytkimen jälkeen manuaalisesti)
- Alhainen aloituskynnys, jotta voi tutkia ennen kuin hutkii ;)
 - Skaalattava, jotta ei joudu vaihtamaan perus-systeemiä kesken projekti
    (syy, miksi en ole ollut juurikaan (20v vanhalla ohjelmointi-mielikuvilla) kiinostunut esim. LINUX-loggerista)
 - Hallittava useampia toimintoja
    + mm.monipuolinen dataloggaus eri lähteistä miel. avoineen DB:hen (koska monipuolinen analysiointi ei ole koskaan ollut automaation heiniä).
 - perus H/W oltava miel. testatusti yhteensopivaa kauppatavaraa (esim. auto-softa, MS-XP, COM-purkki)
 - kohtuullinen (ilmainen)tuki (kuten tämä MLP-asoissa...) (esim. ohjeet eri laitteiden liittämisestä systeemiin).
 - Halpa / joustava instrumetointi / IO
    + Vanhat kenttä-systeemi saatava integroitua pienellä vaivalla.
    + anturit halpoja, mutta silti tarkkoja (1-wire:llä tms., muut S0-lähdöillä)
    + I/O:ssa olisi tervetullut normaalin lisäksi (järkevään hintaan): DI 220V ja DO 220V 10/16A ( (parhaassa tapauksessa 3-ph)
 - Helppo / joustava kaapelointi "kenttälaitteiden" ja auto-PC:n kanssa  (saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)
   + Olisi hienoa, jos järjestelmä voisi hyödyntää olemassa olevaa koti-eetteriä kaapeloinnin vähentämiseksi
 - Systeemin oltava tekniikaltaa markkinoilla "vallitseva" tai ainakin riittävän suuri

Itse en tavoittele kovinkaan "hienoja asioita", vaan lähinnä "helposti" konfiguroitavaa järjestelmää, jota voi laajentaa / muokata projektin / kiinnostuksen edetessä.

Muutama esimerkki, joka itselle tulee mieleen (automaatiolle peruskauraa):
 - MLP käyttöveden tuotto-ohjeen logiikka (ruottipumpulle, jossa pelkkä kello):
    + Kotona (tuottaa) / Poissa (ei tarvetta) (kytkin / netti)
        Ja
    + Tuotto Pois päältä esim. 23 aikaan (jos ei kulutusta / sauna päällä)
    + Päälle aikaisintaan 4:30, mutta vasta kun kompura jo muutenkin päällä, viimeistään 5:30 (säästää jokusen käynnistyksen eliniässään) otta
 - MLP säätökäyrän muuttaminen PID-käyräksi (ja D-komponentin:n virittäminen vuodenajan mukaan (unohtakaa 5-pistemittaus, se on kohta historiaa  ;D ;D )

Lainaus
Olen vertaillut lähinnä X10-teknologiaa ja Z-wavea, koska huushollin kaapelointi on lyöty lukkoon jo 1975.. Näitä nykyaikaisia kotiautomaatiosysteemejä ei pahemmin enää tänne pysty laittamaan. Z-waven avulla saisi lavennettua hieman niukkaa valokytkinten joukkoa ja samalla tuotua ison joukon uusia (ja jänskiä ) toimintoja mukana.

Pitänee lukea lisää, soit minut kiinnostumaan HomeSeer:stä toisessa jutussa ja sen sivuilla Z-wawe "kova juttu"
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 27.04.09 - klo:09:26
Katsoin juuri XP / MrSmart loggeria, ja huomasin, että MS-XP:ssä ollit ongelma, mutta kone onnistunut käynnistämään itse uudelleen (kiitos XP:n käynnistys-virityksen, salasanoja ei kysellä).

Kone ollut päällä yhteen soittoon n. 2kk, nyt tuli (vanha F-secure asennettu):
"Problem caused by antivirus or firewall program
You received this message because your antivirus or firewall program has caused a blue screen error, which means the computer has shut down abruptly to protect itself from potential data corruption or loss."
mutta silti  "Bill, olen >:( " )

Joten vielä yksi peruskauran osa (jota minulla ei vielä ole), jotta ei tarvitse "jännittää" aamulla, onko lämmintä vettä  :D
 - Varmatoiminen watchdog
   + Oltava minimissään riipumaton pääsoftasta
   + Parasta olisi, jos H/W laite olisi koko koneesta ulkona ja tarvittaessa ottaisi koneen virrattomaksi esim.10s ajaksi (mulla HP käynnistyy vartakatkon jälkeen itse. Täytyykö laittaa "käytävä"-rele, jota automaatio kuittaa aktiivisesti esim. 1min välein / rele 5min.

Jollain teillä jo varmaan rakennettuna?
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 27.04.09 - klo:09:42
Lainaus
(saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)

Lukemalla oppii  mutta kiireessä ei aina ehdi:-[ Langatonhan tuo näyttäisi olevan. Täytyypä tutkia lisää....
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 27.04.09 - klo:09:53
Lainaus
Lainaus
(saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)

Lukemalla oppii  mutta kiireessä ei aina ehdi:-[ Langatonhan tuo näyttäisi olevan. Täytyypä tutkia lisää....

Z-wave on langatonta mesh-teknologiaa hyödyntävä, omalla protokollalla toimiva systeemi. Integrointi muiden teknologioiden kanssa täytyy tehdä joko tietokoneella (johon z-wave dongle) taikka sitten hyödyntäen joitakin sulautettuja päätelaitteita (esim. Nokian tuleva laite tai jo markkinoilla olevia)..

Itselläni on tarkoitus viritellä jostakin tietokoneesta z-wave serveri joka toimii hostiina (ajastukset ym) koko verkolle.  Mietinnässä on kovasti HomeSeer (sen avulla vois integroida verkkoja keskenään), mutta myös OSX ohjelmistot. Myös Nokian homehubi on kiinnostava..
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 27.04.09 - klo:10:04
Lainaus
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D

Noh, Linux/OSX-miehena taytyy kuitata: Yhdessa palvelinkoneessa on verkkokortti aiheuttanut kernel halytyksia (noita blue screen of death tyyppisia), mutta ei se konetta kaada :-).. Kunhan ilmoittelee fatal errorista. Edes verkko ei kaadu, vaikka verkkokortti aieheuttaakin kernel halytyksen ;-)

Btw, Jenkkilässä (ja meilläkin) monet valvomo-ohjelmistot ovat nykyään windows-pohjaisia. Kabuum. Pahimman tapauksessa pääsemme ihastelemaan sienipilveä ja pölyn laskeuduttua pääsemme laskemaan eloonjääneitä (no, mustaa huumoria)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: olammi - 27.04.09 - klo:15:01
Lainaus
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D

Ei sekään taivaspaikkaa takaa, jos Linuxilla ajaa. Lähellä kuitenkin. Perusteena kuitenkin on mielestäni niin, että jos haluat ajaa jotain softaa 5 vuotta putkeen koskematta siihen kertaakaan ja ilman näyttöä ja näppistä, niin sitten sitä ajetaan Linuksissa tai muussa Unixissa. Esim. vanhat Sun Sparc-raudat Solaris-käyttiksellä ovat kirpparikamaa ja saattaisivat palvella virheettä vielä pitkään.

Linux-puolen ongelmat johtuvat yleensä ihan PC-raudasta. Eli jos tulee ongelma, niin se poikkeuksetta johtuu joko siitä, että rauta menee rikki tai toisaalta asennusvaiheessa siitä, että ajamassasi Kernel-versiossa ei ole tukea jollekin raudalle, jota haluaisit käyttää.

Windows on sitten "hyvä", jos haluat käyttää käyttöliittymäsovelluksia. Suurin osa UI-softasta tehdään Windowsille ja siinä käyttäjän ja palveluiden välimaastossa se toimii ihan ok, varsinkin kun suurin osa käyttäjistä on tottunut juurin Windowsin look-and-feeliin. Vehkeen voi bootata esim. päivittäin, jolloin isompia ongelmia ei yleensä pääse rakentumaan. Käyttäjä on turtunut erilaisiin epämiellyttävyyksiin käytössä, kuten esim. päivityksiin, hitauteen, odotteluun, bootteihin jne, joten useimmiten ylitsepääsemättömiä ongelmia ei tule.

Kaikelle on paikkansa. Jos kuitenkin tarkoitus on pystyttää miehittämätön tietokone jonnekin, joka käy ja kukkuu mieluiten paijaamatta ja silittämättä vuosia, niin laita siihen tehtävään jotain stabiilia rautaa ja Linux. Prosessoriteholla ei ole niin väliksi, kun ei tarvitse ajaa hienoja UI-kilkkeitä ja Vistaa ( :'( ). Muistiksi riittää 256 MB vallan hienosti ja vähemmälläkin pärjää. Koneessa ei tarvita saunankiuasta prosessoriksi ja näytönohjaimeksi, itseasiassa luultavasti teholuokan alapään valinnat kestävät ajanmittaan paremmin.

Oma Linux-serveri on ollut nyt 202 päivää putkeen pystyssä - siis viimeisestä resetistä. Tuokin resetti johtui silloin kausihuollosta, kun kävin imuroimassa vekottimen sisuskalut. Koko konsepti on käynyt ja kukkunut tuolla rautakonfiguraatiolla jatkuvasti noin vuodesta 2004 ja sitä ennen eri raudoilla vuodesta 1997. Viimeksi kone on välttämättä oikeasti tarvinnut hoitoa, kun poweri (halvin mahdollinen ei välttämättä ole paras) päästi toimintasavut pihalle joskus 2005.

Edit: Listataan nyt vielä oma konffis lyhyesti ja mitä serveri tekee:

* Intel Celeron 2.7 MHz
* 512 MB
* SVGA-näytönohjain (joku vanha lousku)
* 2 * DVB-T-Digitv-kortti (PCI)
* 4 IDE-levyä, 40GB + 160GB + 400GB + 200GB = 800GB
* 1-wire-sovitin
* GSM-modeemi (USB)
* sarjaportti ja USB-sarjaporttisovitin
* 2 * 100Mbit ethernet

+ httpd (Apache+PHP)
+ nimipalvelin
+ MySQL-tietokantapalvelu
+ sshd
+ dhcpd
+ SMTP-serveri
+ IMAPs-serveri
+ digi-tv tallennin (vdr + vdradmind)
+ XMBCS (digi-tv-tallenteiden jakeluun sisäverkossa)
+ SMS-lähetys ja vastaanotto (GSM-modeemilla)
+ OWFS (1-wire)
+ taloLogger
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 27.04.09 - klo:19:04
Joo, tiesin osuvani "muurahaispesään"  :D :D :D kun itsellä XP ja I/F ja valmis-softan saatavuus ajaa luotettavuuden edelle  :-[

Ei se XP:kään kummoita rautaa tarvitse. Näppis jä näyttöhäm on  oltava pois jo siksi, ettei vaimo näe, miten hulluja ajatuksia vanhetessa liikkuu  ::)

Back to home base, ja aiheena kotiautomaatio - onko kukaan ehtinyt katsoa, miten datalogger osuus huituu valmis-softilta? Ei viitsisi pitää kahta softaa hoitamassa samantyylistä hommaa ja toisaalta datan avoimuus on MUST (en tosin tiedä vielä miksi  :-/ )
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 27.04.09 - klo:20:38
Lainaus
Back to home base, ja aiheena kotiautomaatio - onko kukaan ehtinyt katsoa, miten datalogger osuus huituu valmis-softilta? Ei viitsisi pitää kahta softaa hoitamassa samantyylistä hommaa ja toisaalta datan avoimuus on MUST (en tosin tiedä vielä miksi  :-/ )

Mitä tarkoitat? Aika avoin tuo kysymyksen asettelu. 1) Mikä on tässä tapauksessa "valmis-softa" 2) Avoimia tietokantojahan ovat mm. mysql, postgresql, rrd.. mitä tarkoitat?..
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 27.04.09 - klo:22:21
Lainaus
Mitä tarkoitat? Aika avoin tuo kysymyksen asettelu. 1) Mikä on tässä tapauksessa "valmis-softa" 2) Avoimia tietokantojahan ovat mm. mysql, postgresql, rrd.. mitä tarkoitat?..

Joo, ajattelin vaan, että jos kerran automaatio ottaa mittaukset sisään, onko siinä myös moduli, joka laittaa halutut datat tietokantaan (joka joku mainituista).

Eikös tämä hoida loggerin-virkaa pientä (jos toimii) korvausta vastaan: http://store.homeseer.com/store/mcs-Temperature-Plug-In-P86C99.aspx

Sorry, jos kyselen tyhmiä, mutta ei viitsisi ostaa jotain, joka sitten onkin puuta heinää. Em. näyttäisi otsaluulla riittävältä?

Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: KimmoK - 30.04.09 - klo:20:11
Spämmäänpä osoitteen missä on vähävirtaisia rautoja kodinautomaatioon.
www.acube-systems.biz

Siellä on mm. minimig emolevy jolla voi ajaa Amigan käyttiksiä. Kuluttaa virtaa vain muutama sata milliamperia.
Hintaa alle kaksi sataa euroa, mutta toki "laillisen" amigan käyttiksen siihen joutuisi ostamaan yms...
Ja jos ei Amigalla ole touhunnut (muutakin kuin pelannut) jo ennestään, niin  opettelua on aika paljon.
Saisi siihen varmaan myös linuxin mutta se ois tuossa raudassa sangen verkkainen.
Verkkokytkyä tuohon ei saane vielä.

Toinen uusi rauta siellä ois SAM440, mutta sen käyttöönottokynnys on korkeampi, myöskin aikaisempaa kokemusta omaava saa ihmetellä kotvasen koska sen AOS4.1 käyttis on beta asteella. (mulla on moinen, mutta en ole vielä mitään fiksua kerinnyt sillä tekemään)
SAM440ep haukkaa virtaa noin 10W ja sillä pyörähtää myös Linux automaatiolle riittävällä tavalla, mutta AOS4 ois luultavimmin helpompi, se on pieni ja nätti.  SAM on kylläkin kallis, ainakin vielä, vajaa 700€ suomeen tilattuna (sis. AOS4 & alv).

Nuita vimputtimia tuo maahan www.gentle-eye.fi

Halvimmalla about 20w haukkaavan kotimaattikoneen taitaa saada kannettavasta tietokoneesta tai käytetystä, kovalevyllisestä Amiga600 koneesta.
Vanhaan kannettavaan lienee jokin kevyt linux se paras vaihtoehto.

Amiga kummajaisille minulla ois mielenkiintoa värkätä startti-kitit kodin automaation pohjaksi, mutta taitaa olla eläkepäivien hommia...

PS. tuossa taitaa olla tunnetuin Amiga - automaation käyttäjä:
http://www.polyphoto.com/upchug/AEcastro.html  :P
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 30.04.09 - klo:23:25
Hmmm, jostain syystä esittämäni ajatus kotiautomaatiosta sukkien lajittelun yhteyteen ei ottanut tulta. Jos ihan ajankäytöllisesti mietitään kumpi homma vie enemmän aikaa, pyykin sortteeraaminen vai valokytkimien napsuttelu ennen ja jälkeen leffan katselemisen, niin veikkaisin että sukkien lajittelu. Mutta varmaan on niin, että valokytkimien ohjelmointi on pari pykälää suoraviivaisempaa toteuttaa nykyisenkin tekniikan tason puitteissa.

Kun tuo kotiautomaatio ei ilmeisesti aivan rakettitiedettä ole monimutkaisuutensa puolesta ja siinä myös tavoitteena varmaankin olisi teknisten järjestelmien vakaus ja luotettavuus, niin semmoinen ajatus tuli mieleen, että eikö niitä olisi yksinkertaista ja edullista hoitaa jonkinlaisten hyvin vähän sähköä vaativien mikrokontrollereiden avulla. Pc-rauta lämpömittarin tehtäviä hoitamaan tuntuu tarpeettoman tehokkaalta ratkaisulta. Toki pc-laitteet ovat sillä tavalla standardilaitteita, että niille hyvin suuri joukko ohjelmantekijöitä osaa sitten nikkaroida toimivia ohjelmistoja.

Jotta tässä viestissä olisi edes jokin pointti, niin kerrottakoon, että Youtubesta löytää useaksi tunniksi viihdettä tämän aihepiirin äärellä kun laittaa hakusanoiksi vaikkapa "home automation" tai "x10" tai "z-wave" tai "future home".

Jo alle tunnin katselemisen jälkeen käy selväksi, että kotiautomaatio noissa videoissa tarkoittaa keskimäärin kodin lämmityksen, ilmastoinnin, valaistuksen, viihdeteknologian, kahvinkeittimen, energiankulutuksen mittaroinnin ja hälytysjärjestelmän sekä Kaliformiassa ja muissa välimerellisen ilmaston olosuhteissa myös puutarhan kastelun ohjelmallista säätämistä joko flyygelin oikealla puolella seinässä olevasta paneelista tai kännykällä autosta kotimatkalla tai tietsikalla Kanarian saarilta.

Melkein veikkaan, että meillä Suomessa aikalailla kysyntää on kesämökkien eli vapaa-ajan asuntojen lämmityksen ja hälytysjärjestelmien säätämiseen.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 01.05.09 - klo:16:27
Lainaus
Melkein veikkaan, että meillä Suomessa aikalailla kysyntää on kesämökkien eli vapaa-ajan asuntojen lämmityksen ja hälytysjärjestelmien säätämiseen.

Tätä varten viiisas Kempeleläinen on keksinyt esim. OUMAN EH-60:n - sippeli, vähävirtainen, kauko-ohjattava. Sopii erit. sähkö-l. suoravivaiseen ohjaamiseen.

Mulla mökilla EH-60 (GSM ohjaa kontaktorien avulla, yht. 6 esiohj. lähtoä): Kotona/poissa=Pääsähkö ja lämmönpudotus, porakaivon pumppu, porakaivos saattolämpö + s-Hulju ja ulkovalot.

Ouman EH-686 sama laite, mutta lisää vapausasteita (ja Ouman Trend) - tuli markkinoille vasta mokin valmistuttua  :-/

PC on tosiaan turha niks/naks säätöön, mutta loogikka-piirit vaatii aina liikaa "tupakkaa" (ja tiedon tallennus (dataloggeri) harvemmin niiden parasta osaamista?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 12.05.09 - klo:06:20
Homeseer ja X10 näyttää tarjoavan hyvän lähtökohdan ainakin meidän majaan, mutta en löydä lämpötila-mittausta (huonelämpötila).

Z-wire:llä taas vaikka mitä kivaa/tarpeellista  ;) ( http://www.expresscontrols.com/zwaveproducts.htm ), mutta tavaraa hyvin rajallisesti EU-taajuudelle?

Lainaus
* lämmitykselle: patteritermostaattien tilalle z-wave termostaatit. Ne jo itsessään säätelevät yö/päivä ohjelmat jne. mutta niitä voi käskeä myös kotiautomaatiolla.

Saisi olla X10 tai Z-wave: Huonelämpötilan mittausyksikkö makkareissa ja (tulevaisuudessa) moottori LL paluu-tukissa, säätö Homeseer. Sopivia linkkejä?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 12.05.09 - klo:10:20
Lainaus
Homeseer ja X10 näyttää tarjoavan hyvän lähtökohdan ainakin meidän majaan, mutta en löydä lämpötila-mittausta (huonelämpötila).

HomeSeerin kiva piirre on se, että sitä voi käyttää siltana eri systeemien välillä. Toteuta mittaukset vaikka 1-wirellä ja säädöt X10:lla/Z-wavella! Vain mielikuvitus on rajana ;-)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 12.05.09 - klo:17:53
Lainaus
HomeSeerin kiva piirre on se, että sitä voi käyttää siltana eri systeemien välillä. Toteuta mittaukset vaikka 1-wirellä ja säädöt X10:lla/Z-wavella! Vain mielikuvitus on rajana ;-)

Joo, mielikuvitus ja aika :D .  Ja netissä tavaraa pullollaan...

Jos / Kun (vanhaan) taloon näyttäisi tulevan pääasiassa X10, niin ei viitsisi vetää talon toiselle puolella taloa oleviin makuuhuoneisiin 1-wire:ä (eli uusi piuha) pelkkää lämpötilaa mittaamaan. (makkarit vain sähkö/WLAN:n piirissä). Muutenhan X10 näyttäisi jo hoitavan homman....

"Mielikuvitus rajana" olisi tarkoitus rajoittaa tekniseen tilaan (MLP-mittaukset, 1-wire suoraan datalogger/automaatiokoneelle, XP  ;) ) ja autotalliin (testaus-kone, sekin XP  ;) ;) ), joissa molemmissa eetteri-piuha saman router:n takana.
Tarvittaessa AT:ssa IP/1-wire muunos (saisikohan  mittaukset  sisäverkon kautta vaikka tällä kombinaatiolla jos ei suoraa löydy :-/ http://www.audon.co.uk/enet100.html  ja http://elektroniikka.org/thermometer/bin/DS9097U.pdf)

Olisi hienoa löytää yksittäiseen huone-lämpötilan mittaukseen valmis langaton laite (50EUR/huone  :-? )esim. "patterilla toimiva X10RF-temp. anturi"  ::)  (tarvitsen vain 3kpl, joten ei tässä konkurssissa tunnu). Myös Z-wire (EU-malli) tms. olisi OK. Huonesäätöjä/näyttöä ei tarvita, mutta jos "halvalla".... :)

Jos ei muu auta, täytynee vetää 1-wire piuha samalla kun vetää MLP sisälämpötila-anturin samaa reittiä kuin uuden MLP-syötön
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 12.05.09 - klo:22:10
Lainaus
Jos / Kun (vanhaan) taloon näyttäisi tulevan pääasiassa X10, niin ei viitsisi vetää talon toiselle puolella taloa oleviin makuuhuoneisiin 1-wire:ä (eli uusi piuha) pelkkää lämpötilaa mittaamaan. (makkarit vain sähkö/WLAN:n piirissä). Muutenhan X10 näyttäisi jo hoitavan homman....

...

Olisi hienoa löytää yksittäiseen huone-lämpötilan mittaukseen valmis langaton laite (50EUR/huone  :-? )esim. "patterilla toimiva X10RF-temp. anturi"  ::)  (tarvitsen vain 3kpl, joten ei tässä konkurssissa tunnu). Myös Z-wire (EU-malli) tms. olisi OK. Huonesäätöjä/näyttöä ei tarvita, mutta jos "halvalla".... :)
 

Täältähän näitä löytyy: http://www.rfxcom.com/ On langatonta kamaa 1-wirelle ja X10:lle (ja vähän muillekin). Itse olen tilannut RFXComista ledpulssien lukuanturin. Toimitus oli erittäin nopea (euroopan sisäinen postitus).  Langattomia hilppeitä en ole tilannut, koska aion keskittää kaiken langattomuuden z-waven varaan - nuo rfxcomin roippeet eivät miellyttäneet Avotakan/Decon/Glorian kodin jne. kyllästämiä silmiäni :)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: pekko666 - 27.05.09 - klo:22:41
Lainaus

Tätä varten viiisas Kempeleläinen on keksinyt esim. OUMAN EH-60:n - sippeli, vähävirtainen, kauko-ohjattava. Sopii erit. sähkö-l. suoravivaiseen ohjaamiseen.
Löytyy niitä muitakin kotimaisia.
team-control.fi/html2/tt_jarjestelmakuvaus.html

Etäkäyttö ei pitäisi muodostua ongelmaksi
team-control.fi/html2/tt_kayttoliittymat.html
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 28.05.09 - klo:23:52
Lainaus

Täältähän näitä löytyy: http://www.rfxcom.com/ On langatonta kamaa 1-wirelle ja X10:lle (ja vähän muillekin). Itse olen tilannut RFXComista ledpulssien lukuanturin. Toimitus oli erittäin nopea (euroopan sisäinen postitus).  Langattomia hilppeitä en ole tilannut, koska aion keskittää kaiken langattomuuden z-waven varaan - nuo rfxcomin roippeet eivät miellyttäneet Avotakan/Decon/Glorian kodin jne. kyllästämiä silmiäni :)

Kiitos vinkistä, taidan lähteä langattoman osalta eteenpäin RFXCOM:n vastaanottimella ja Oregon sensoreilla http://www.rfxcom.com/oregon.htm .  8-)

Homeseer:lle näyttääolevan myös DB-tallennusta varten kiinnostava Plug-in " UltraLog HSPI " , jota täytynee kokeilla tiedon tallennukseen.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: henris - 21.07.09 - klo:10:05
Remontoimme parhaillaan vanhasta navetasta/hevostallista kotia itsellemme. IT-taustaisena kotiautomaation sisällyttäminen sähköjärjestelmään on ollut minulle yksi talosuunnittelun keskeisistä asioista. Helppoa (ja kallista) olisi ollut valita esim. Strömfors IHC tai jokin EIB-ratkaisu. Perehdyin aika pitkään X10:een ja vaikka kyseessä on todella vanha ja vieläpä jenkkiläinen tekniikka, oli se minusta yksinkertaisuudessaan juuri sopiva omaan tehtäväänsä eli valojen ja pistorasioiden ohjaukseen.

Mallin perussysteemille otin Viitaloilta [1]. Koska meillä on kyseessä uudiskohde keskusasenteiset, DIN-kisko, komponentit olivat paras vaihtoehto [2] [3]. Suomestakin komponenttaja saa/sai ainakin IT-keskukselta [4] mutta hinnat olivat huomattavan paljon kalliimmat kuin joko Belgiasta [5] tai Englannista [2] tilattuna. Itse päädyin tilaamaan koeympäristön osat Englannista vielä halvemman hinnan vuoksi, yksi ohjauskomponentti maksoi n. 27eur. EIB-systeemeissä vastaava yhden ryhmän ohjauslogiikka maksaa huomattavasti enemmän. Toki EIB on paljon monipuolisempi, yksinkertaisimmasta päästä oleva etu on valojen tilan (päällä/pois) indikointi; X10:ssä ei ole sille tukea.

Päädyin käyttämään komponenttien tukemaa paikallisohjauksen ja varsinaisten X10-viestien yhdistelmää. Hetkellisesti kytkevät (momentary switch) Giran valokoskettimet [6] on kytketty DIN-komponenttien paikallisohjausliitäntään ja niillä voi normaaliin tapaan joko himmentää tai sitten kytkeä valot päälle/pois. Monimutkaisemmat yhtä tai useampaa valoryhmää ohjaavat toiminnot käynnistetään tietokoneen kosketusnäytöltö (esim. kotona/poissa/poissa pitkään), kaukosäätimellä (katso elokuva säätää valot ja verhot kohdalleen) tai automaattisesti ajastetusti tai jonkin tapahtuman perusteella (liiketunnistin, kosteusmittari jne.). Näihin toimintoihin liittyvä äly/makrot on ohjelmoitu CM15Pro-komponenttiin [7], joka samalla toimii langattomien X10-lähettimien vastaanottimena ja tietokone (USB) liitäntänä.

Järjestelmän perustoiminta ei edellytä tietokoneen päälläoloa vaan kaikki toimii CM15-palikan avulla. Itsellä on kuitenkin tarkoitus integroida X10 1-wire ympäristöön ja lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, joka edellyttää tietokonetta. Tämän lisäksi valitsin Visonic PowerMax Pro langattoman hälytysjärjestelmän [8], joka tukee X10:ä ja pystymme hyödyntämään sen tunnistimet.

[1] http://www.viitalat.net
[2] http://www.letsautomate.com/10002.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8
[3] http://www.letsautomate.com/10001.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8
[4] http://www.it-keskus.fi (sivut eivät ainakaan äsken toimineet)
[5] http://www.intellihome.be
[6] http://www.gira.com/en/produkte/event-klar.html?vid=227
[7] http://www.letsautomate.com/12615.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8&URLCaller2=X10
[8] http://www.fsm.fi/?main=136&catID=21
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: henris - 21.07.09 - klo:10:19
Ärsyttävä tuo 3000 merkin raja jäi juttu harmittavasti hieman kesken, tämä siis jatkoa edelliseen viestiin...

Koko systeemin (X10, 1-wire, lämmitys/ilmanvaihto, htpc) sydämeksi ja käyttöliittymäksi olen harkinnut Cinemarin tuotteita [9]. Tähän mennessä htpc-puolella hommaa on hoitanut Meedion päälle itse rakennettu kokonaisuus. Yksinkertaistettuna haluan yhden kotiautomaatio, leffa, musiikki ja DVB-keskuksen tekniseen tilaan, jota sitten voi käyttää täysin läpinäkyvästi mistä tahansa huoneesta ja miltä tahansa tietokoneelta ja vieläpä niin, että muksut ja vaimokin pystyy sitä helposti (=pelkkä kake, ei vaadi näppistä/hiirtä)  käyttämään. Saas nähdä miten äijän käy ;)

Tällä hetkellä ollaan rakentamassa koeympäristöä, missä on mukana em. X10-komponentit, Giran-painokytkimet, tavallisia himmennettäviä valoja ja Adluxin 1-10V himmennettäviä luonnonvalo loistevalaisimia. Viimeksi mainittujen kanssa joudutaan hieman kikkailemaan, koska X10:stä ei löydy suoraa tukea 1-10V himmennettäville loisteputkille; täytyy tyytyä vain himmennyksen paikallisohjaukseen ja on/off:iin X10:n kautta.

[9] http://www.cinemarsolutions.com/
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: maalämpökalle - 21.07.09 - klo:21:49
Jos olet touhuamassa kotiisi noita himmentimiä, kannattaa ottaa huomioon, käykö ne energiasäästölampuille.
Meillä työpaikalla ravintolassa tavallisia 40 W:n kynttilälamppuja muutama satakappaletta, joita ohjataan päivällä, illalla ja yöllä sekä siivouksen aikaan eri tehoilla. Kyseisiä lamppuja ei kohta valmisteta enää. Kokeilimme erilaisia energiasäästölamppuja, mutta himmentimet eivät toimineet. Siinä lamppukauppiaat jäivät selvittelemään lomien ajaksi, joudutaanko kaikki himmentimet myös vaihtamaan, ei mikään pieni kustannus???
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 21.07.09 - klo:22:47
Himmennettäviä energiansäästölamppuja on hiljalleen vyörymässä markkinoille. Tässä on yksi vaihtoehto: http://www.airam.fi/lehdisto/airam_06112008.pdf
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 21.07.09 - klo:23:19
On hyvä asia että markkinoille tulee himmennettäviä energiansäästölamppuja. Meidän talossa ongelma niiden käyttämisen kohdalla on kuitenkin se, että himmennin vaatii muistaakseni vähintäin 35W tehon. Jos teho on tuota pienempi, menee himmennin rikki. Esimerkiksi tässä huoneessa kattovalaisimessa on kolme lamppua ja edes kolmella 11W energiansäästölampulla ei saa tarpeeksi kuormaa himmentimelle. Varmaankin ajan myötä täytyy korvata himmentimet tavallisiksi kytkimiksi. Olisi ollut mukava tietää pari vuotta aiemmin se, että EU suuressa viisaudessaan päätti kieltää hehkulamput.

Olen myös ihmetellyt sitä, mitä lähivuosina pitää tehdä ulkovalojen suhteen. Toivottavasti markkinoille alkaa tulla sellaisia lamppuja, jotka sopivat E27 kantaan ja mahtuvat hehkulampuille tarkoitettuihin valaisimiin ja jotka myös kestävät suuret lämpötilanvaihtelut vuosien kuluessa.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: henris - 22.07.09 - klo:07:33
Lainaus
Jos olet touhuamassa kotiisi noita himmentimiä, kannattaa ottaa huomioon, käykö ne energiasäästölampuille.
Meillä työpaikalla ravintolassa tavallisia 40 W:n kynttilälamppuja muutama satakappaletta, joita ohjataan päivällä, illalla ja yöllä sekä siivouksen aikaan eri tehoilla. Kyseisiä lamppuja ei kohta valmisteta enää. Kokeilimme erilaisia energiasäästölamppuja, mutta himmentimet eivät toimineet. Siinä lamppukauppiaat jäivät selvittelemään lomien ajaksi, joudutaanko kaikki himmentimet myös vaihtamaan, ei mikään pieni kustannus???
Olen tästä tietoinen, todennäköisesti meille ei tule kovinkaan montaa 220V himmennin X10-yksikköä vaan noita on-off. Päävalaistus tehdään epäsuorasti loisteputki(luonnonvalo)valaisimilla. Lämpimämpi tunnelmavalaistus järjestetään sitten pöytä- ja jalkalampuilla. Noista loisteputkista löytyy himmennettävällä elektronisella liitäntälaitteella varustettuja malleja, joiden himmennin pitää olla 1-10V alueella toimiva. Tällaisella himmentimellä ei sitten ola mitään tekemistä X10:n kanssa vaan se löytyy Giran perussähkökalustevalikoimasta.

Lainaus
Olen myös ihmetellyt sitä, mitä lähivuosina pitää tehdä ulkovalojen suhteen. Toivottavasti markkinoille alkaa tulla sellaisia lamppuja, jotka sopivat E27 kantaan ja mahtuvat hehkulampuille tarkoitettuihin valaisimiin ja jotka myös kestävät suuret lämpötilanvaihtelut vuosien kuluessa.
Vaikka tarkoittanet ulkovaloilla todennäköisesti enemmän pihavaloja (pollareita jne.), niin alla linkki loisteputkeen, jota meillä on tarkoitus käyttää autokatoksen ja talon ympäristön (valaisimet räystäsalusiin upotettuina) valaisemiseen. Vaikka antaakin moninkertaisesti valotehoa myös pakkasolosuhteissa tavallisiin loisteputkiin verrattuna on se todennäköisesti sen verran hidas, että tulemme laittamaan valot päälle ajastetusti esim. autokatokseen arkipäivinä 7-9 ja 16-19.
http://www.auralight.fi/Products/LongLifeProdukter/Thermo

Tässä muuten linkki Adluxin sivuille, josta löytyy juttua noista luonnonvalospektri valaisimista. "Hivenen" paatoksellista tekstiä kannattaa lukea vaaleanpunaiset filtterilasit päässä, jotta oikeat tiedonmuruset saa suodatettua. Kannattaa lukea myös muita lähteitä ja keskustelupalstoja. Itse vakuutuin sen verran, että päätin edes kokeilla asiaa.
http://www.adlux.fi
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 23.08.09 - klo:18:54
Lainaus
Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:

http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol

http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/

http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Larux mainitsi toisaalla homeseer nimisen järjestelmän

http://www.homeseer.com/

Mitäs muita tämmöisiä on?

Oman projekti etenee etanan tahdilla, mutta onpahan aikaa ihmetellä edelleen, mihin rahansa laittaa....
 - Nyt hankittuna Oregon Science WMRS-200 sääasema saksasta (165EUR). Nyt sade ja tuuli ainakin mittauksessa, vaikka ei vielä kompensoituna....
 - Data PC:lle ilmaisella WSDL softalla/USB:llä  / CSV-file.
      OS:noman softan mittaukset suljetussa muodossa, joten ei päässyt harkintaan...
 - Molemmat tukevat 10:tä lisäsensoria (Englannista 29GBP/kpl), joilla tarkoitus hoitaa huonelämpö/kosteus-mittaus (tilauksessa).

Nyt muuta tutkiessa tuli vastaan mielenkiintoinen Opencode automaatio-projekti (kutsuvat M2M:ksi), joka toimii (ainakin) MS ja Linux alustalla ja näyttää melko mietityltä ja edelleen kehittyvältä.
    http://mango.serotoninsoftware.com/home.jsp
        esimerkki käyttäjältä http://www.bacwak.net:8080 USER guest PWD guest
        tai suora public view, joka ei vaadi tunnuksia http://www.bacwak.net:8080/public_view.htm?viewId=8
ja esimerkkinä yksi tuote, joka "Mango-ystävällinen", TCP-IP konfiguroitava IO
   http://cyclonicsystems.com/Products_4chIO.html

Tosin manuaali näyttäisi olevan saatavilla vain, jos asentaa koko ohjelman koneeseen. Nyt ei matkassa mukana kuin työkone, en pääse testaamaan vielä vähään aikaan. Mittaus-PC:lle ei viitsi VPN-putken läpi ajaa.

1-wire näyttää tulevan vielä vain 0.5 C-deg lukemilla, mutta tähän lienee tulossa parannus lähitulevaisuudessa (forumissa maininta). Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: olammi - 23.08.09 - klo:23:44
Lainaus
1-wire näyttää tulevan vielä vain 0.5 C-deg lukemilla, mutta tähän lienee tulossa parannus lähitulevaisuudessa (forumissa maininta). Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...

Ettäkö tietokone kuormittuisi jotenkin siitä, että se lukee 20+ 1-wireanturia? Ei voi pitää paikkaansa, ellei sitten ohjelmoijan koodissa ja suunnittelussa ole jotain _todella_ pahasti poskellaan.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 24.08.09 - klo:12:07
Lainaus
Lainaus
Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...

Ettäkö tietokone kuormittuisi jotenkin siitä, että se lukee 20+ 1-wireanturia? Ei voi pitää paikkaansa, ellei sitten ohjelmoijan koodissa ja suunnittelussa ole jotain _todella_ pahasti poskellaan.

Mielenkiintoista, useammalla foorumilla varoitetaan 10+ 1-wire:n hidastavan konetta (esim. sääfoorumeilla, joissa 1-wire:t usein lisäantureina). Monesti kehoitetaan harkitsemaan ulkoista 1-wire purkkia, yhtenä Midon TEMP08/LOG08-II, jolla "provides real-time relief for the host PC by removing the burden of providing the precision timing required by the 1-Wire bus".

Totta vai tarua, tietänet itse paremmin? Softan laatu vaikuttanee varmasti (varsinkin MS/XP:lle), mutta myös 1-wire-puun rakenne ja pollaus-tiheys? LINUXhan kestää tietenkin mitä vaan  ;)

Tällä välin löytyi kiinnostava vaihtoehto TEMP08:lle (TCP-IP:llä) - tekee muutakin kuin 1-wire mittausta ja vaikutaa valmiilta purkilta/avoimelta (hinta/saatavuus kyselyssä)
    http://www.opnode.org/dokuwiki/doku.php?id=opn-one joka tukee myös seuraavia avoimia tapoja kommunikida:
Lainaus
xAP BSC schema
xAP web service

Jos tuote saatavilla/järkevän hintainen, saisi 1-wire nodet helposti kaikkialle tiedon xAP-julkaisuun kaikkialla, missä LAN talossa jo saatavilla  :D ... Sitten PC vain tekemään datalogging, sääasema luentaa ja tietojen julkaisua / ylätason ohjausta
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: olammi - 24.08.09 - klo:15:58
Lainaus
Mielenkiintoista, useammalla foorumilla varoitetaan 10+ 1-wire:n hidastavan konetta (esim. sääfoorumeilla, joissa 1-wire:t usein lisäantureina). Monesti kehoitetaan harkitsemaan ulkoista 1-wire purkkia, yhtenä Midon TEMP08/LOG08-II, jolla "provides real-time relief for the host PC by removing the burden of providing the precision timing required by the 1-Wire bus".

Totta vai tarua, tietänet itse paremmin? Softan laatu vaikuttanee varmasti (varsinkin MS/XP:lle), mutta myös 1-wire-puun rakenne ja pollaus-tiheys? LINUXhan kestää tietenkin mitä vaan  ;)

Samaa rautaa se Linux ajelee kuin Windowsitkin ja samat lainalaisuudet pätevät. Huonosti suunniteltu ja/tai tehty softa toimii siinä huonosti samalla tavalla kuin Winkkarissakin.

Enkä epäile yhtään, etteikö konetta saisi kyykkyyn 1-wirellä "osaavissa" käsissä. Jos 1-wireväylään liitytään jollain siihen tarkoitetulla komponentilla (itselläni suht yksinkertainen DS9490R USB-1-wireadapteri), niin ongelmaa ei pitäisi olla. Tietysti, jos kytkee 1-wireväylän äänikortin ulostuloon jollain virityksellä ja alkaa juttelemaan väylän kanssa signaalitasolla, niin voi olla, että menee hieman överiksi.

Ja tuollaista valmista ulkoista laitetta tai adapteriakin toki voidaan käyttää niin, että softa pyörii koko ajan busy-loopissa ja koneen loadi on kerrannainen antureiden määrällä. Silloin palataan kuitenkin alkuihmettelyyni koodin ja suunnittelun poskellaan olosta.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 24.08.09 - klo:16:51
Lainaus
Samaa rautaa se Linux ajelee kuin Windowsitkin ja samat lainalaisuudet pätevät. Huonosti suunniteltu ja/tai tehty softa toimii siinä huonosti samalla tavalla kuin Winkkarissakin.

Enkä epäile yhtään, etteikö konetta saisi kyykkyyn 1-wirellä "osaavissa" käsissä. Jos 1-wireväylään liitytään jollain siihen tarkoitetulla komponentilla (itselläni suht yksinkertainen DS9490R USB-1-wireadapteri), niin ongelmaa ei pitäisi olla. Tietysti, jos kytkee 1-wireväylän äänikortin ulostuloon jollain virityksellä ja alkaa juttelemaan väylän kanssa signaalitasolla, niin voi olla, että menee hieman överiksi.

Ja tuollaista valmista ulkoista laitetta tai adapteriakin toki voidaan käyttää niin, että softa pyörii koko ajan busy-loopissa ja koneen loadi on kerrannainen antureiden määrällä. Silloin palataan kuitenkin alkuihmettelyyni koodin ja suunnittelun poskellaan olosta.

Eivät ole pyörittäneet signaaleja vaan pelkkää lämpötilaa, kosteutta, laskureita (mitä itsekin mietin ehkä liikaakin)

Olet varmasti oikeassa, ja softan vääntäjiä on moneksi (kayttäjä ei liene mainitsemasi "osaava käsi").

Ja kun etsii valmista (kokonais)pakettia, jossa 1-wire vain yksi osa (miel. integroitu osa), haluaa välttää sudenkuopat mm. lukemalla tätä foorumia. Monella (muissa foorumeissa) kayttäjillä on ollut huonoja kokemuksia 1-wire + valmissoftista ja "matti meikäläiset" ovat saaneet ongelmat kuriin ulkoisella palikalla (foorumien "lisää palikka" neuvojen jälkeen). Normaalille käytäjälle se riiittää, koska harva haluaa / tietää / jaksaa vaihtaa tuttua softaa "osaavan kaden" takia (tämä erityisesti, kun systeemi vain laajenee).

Vastaavasti LogTemp:stä vastaavaa ei ole näkynyt, mutta keskivertokäyttäjä ei viitsi ottaa riskiä. Mielenkiintoista sinänsä, että ohjelmaa näytetään käyttettävän mm. 1-wire verkon toiminnan verifiointiin ennen varsinaista "osaavan käden" softaa.

Yksi käyttämäni MrSmart-versio jumitti mittaus-PC:n muistin täysin (nyt korjattu), joten olen saanut oman osani myös PrintWindow-"osaavasta kädestä". Säämiesten MS-koneet / softat näyttävät olevan taas erityisen herkkä jumittamaan, ja buuttaavat koneita /softia kuulema pahimmillaan viikonkin välein.

Jos tietoa, mikä (LogTemp:n lisäksi) XP / 1-wire on tehty "oikeasti osaavalla kädellä" eikun jakamaan tietoa.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: olammi - 24.08.09 - klo:16:57
Lainaus
Jos tietoa, mikä (LogTemp:n lisäksi) XP / 1-wire on tehty "oikeasti osaavalla kädellä" eikun jakamaan tietoa.

Valitettavasti XP-maailmaan en osaa sanoa. Linux-maailmassa on nyt kokemusta OWFS:stä ja siitä ei ole ollut toistaiseksi pienintä valituksen sanaa sanottavaksi. Tyypillinen Unix/Linux-softa tosin sikäli, että sen asentaminen vaatii hieman sysadmin-taitoja. Tämä lienee keskimäärin syy, miksi kaikki eivät Linuxeista tykkää.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 24.08.09 - klo:18:45
Lainaus
Valitettavasti XP-maailmaan en osaa sanoa. Linux-maailmassa on nyt kokemusta OWFS:stä ja siitä ei ole ollut toistaiseksi pienintä valituksen sanaa sanottavaksi. Tyypillinen Unix/Linux-softa tosin sikäli, että sen asentaminen vaatii hieman sysadmin-taitoja. Tämä lienee keskimäärin syy, miksi kaikki eivät Linuxeista tykkää.

Hit the point - käyttistä ei jaksa vaihtaa, vaikka saattaisi olla järkeä. Liikaa opeteltavaa tähän hätään, kun kiinnostus enemmänkin tuloksissa.

Koska MS/XP:ssä ei ole OWFS:ää, tulee olo, että jokainen softaaja joutuu rakentamaan/parsimaan (myös) peruskauraa itse...

Itse yritän katsoa (vielökin) kokonais-systeemiä, joka olisi vapaa käyttiksestä, voi sitten hypätä Linux:iin (tai vaikka OpenSolaris:kseen  ;) ), kun on aikaa / innostusta.

Mango vaikuttaa lupaavalta tähään suuntaan  :D
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: tunkki - 27.08.09 - klo:12:31
Lainaus
Koska MS/XP:ssä ei ole OWFS:ää, tulee olo, että jokainen softaaja joutuu rakentamaan/parsimaan (myös) peruskauraa itse...

Näyttäisi että tuon owfs:n saisi toimimaan myös winkkarissa cygwinin kanssa...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 05.09.09 - klo:00:26
Meikäläisen etsintä on sitten päättynyt.

Ylivoimaisesti aikaa ottavan googlaamisen ja eri foorumien ja (luulemieni) tarpeiden perusteella hankin seuraavan laitteiston. Iso osa valintaperustetta oli softaamisen minimointi, aktivinen tuki-foorumi ja tuotteen positiivinen kehitys...

Langallinen (LAN, ei yhtään uutta lankaa huoneiden välillä)

 - xAP hub: NSLU2 (Verkkokauppa) +  SlugOS/BE & OPN-MAX (ilmainen OpenSource) (valmiit latauspaketit)
   http://sites.google.com/a/usapiens.com/opnode/products/opn-max
   mm. datalogging avoin SQLite tallennus, Perl-scriptit tehtäville, julkaisuun simppeli WEB-palvelin yms. valmiiksi mietittynä.
   Powerointi USB2:n kautta, jotta aina päällä kun sähköä
   http://www.digipiste.fi/product_info.php?cPath=53_113_115&products_id=1985  

 - xAP / 1-wire: opn-one + 15kpl DS18S20 anturia (valmiina www.pcbservice.fi) (lämmitys + lisäulkoanturi)
   http://sites.google.com/a/usapiens.com/opnode/products/opn-one
   Mittauksiin pääsee käsiksi myös internetin kautta.

 - xAP / IO: Netiom-xAP (16 DI laskurilla, 16 DO, relemodulit)
   http://www.phaedrusltd.com/system/index.html
   Mittauksiin / lähtöihin pääsee käsiksi myös internetin kautta.
   Hälytykset suoraan s-postiin halutessa...

 - DC-UPS-syöttö: 12V 17Ah:n UPS-akku, jota syöttää jatkuvakäytöinen akkulaturi (em. kulutus n. 10W)

 - Vielä pitää saada reititin ja Media-serveri (back-up) varavoiman taakse, muuten ei xAP-kuso kulje laitteiden välillä (jos tarvettakaan s-katkon aikana, tuleepahan s-katkon pituus ylös)

Langaton:

 - Sää (tuuli, sade, lämpö, kosteus) ja huonelämpö+kosteus: WMRS-200 + Solar panel + 8 lisäanturia (810)
    http://www.ukweathershop.co.uk/acatalog/oregon_scientific.html
    Sääasematiedot WeatherUnderground:iin halutessa.

 - XP-PC:lle OpenSource datalogger softa (valitetavasti en päässyt PC:stä eroon, kun sääasema oli jo ostettuna).
    http://wmrx00.sourceforge.net/index.html
    CSV-datafile. Sogta ei tue vielä xAP:tä, mutta pyydetty on  :)

Miksi xAP koko systeemin pohjaksi:

- (Varsinkin Netiom-) tuotteet halpoja ominaisuuksiin nähden (kaikissa LAN-yhteys, enkä tarvitse mm. 1-wire laskureita ollenkaan, ja jokainen DI:lle tilee laskuri halutessa mukana).

- Systeemissä valmis laajennuspalikka tarvittaessa myös X10-suuntaan (opn-X10 + CM-11)
 (ei suunnitelmissa itsellä vähään aikaan).

- Laajennus xAP-hub, IO tai/ja 1-wiren saa tarvitaessa sinne, missä jo LAN. Ei uusia piuhoja.

-  Tarpeiden kasvaessa esim. HomeSeer-laajennus onnistuu, koska xAP:ssa saa olla monta "kokkia". Avoin Mango M2M ei vielä tue xAP:tä (ja tuki hidasta). Ja onhan noita, mistä valita - mm
    http://www.idratek.com/Home.htm

- Avoimia softia xAP:lle yllättävän paljon (esim. Floorplan, xServer jne), joita voi olla samassa verkossa kuinka monta vaan (koska yleensä vain kuunnellaan xAP-kanavaa).
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 12.10.09 - klo:20:45
Tollaiseen törmäsin xAP foorumilla.
   http://www.msure.se/wiki/index.php5?title=Main_Page

Kiinostava tuttavuus...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: pta - 04.11.09 - klo:02:45
Oletteko vertailleet noita 1-wire lämpötila-antureden tarkkuutta? Onko noissa loggeriohjelmissa mahdollista käyttää korjauskäyrää?

Tilasin kokeeksi 50 lämpötila-anturia, kun halvalla sain ja ajattelin tyrkätä ne reikälevylle testimittauksia varten. Taitaa tulla hiki, kun yrittää etsiä niistä parikymmentä "samanlaista". Samalla paljastuu meneekö se PC tukkoon, kun laittaa "tarpeeksi" antureita siihen kiinni.

Oliko niin, että jotkut loggeriohjelmat ilmoittavat lämpötilan 0,5 asteen resoluutiolla vaikka käytössä olisi 12-bittinen mittaus?

Meillä muuten on IHC + DSC + JCM-Tech REC radioavain + Omronin ohjelmoitava logiikka, jolla järjestelmät on naitettu yhteen.

Yksi kommentti magneettiventtilistä vesijohdossa: se suljetaan kotoa pidemmäksi aikaa poistuttaessa kun pesukoneet eivät jää päälle, mutta sähkökatkon tai palohälytyksen tullessa sen on avauduttava.

Pakko kommentoida vielä vähän asian vierestä...

Lainaus
Joskus talven pimeimpinä aamuina sitä on toivonut, että halpahallista ostetuissa mustissa sukissa olisi rfid tunnistesiru, jonka avulla voisi sukkelammin löytää saman parin kappaleet jalkaansa. Paljonkohan semmoinen tekniikka mahtaisi maksaa?

Lainaus
Hmmm, jostain syystä esittämäni ajatus kotiautomaatiosta sukkien lajittelun yhteyteen ei ottanut tulta. Jos ihan ajankäytöllisesti mietitään kumpi homma vie enemmän aikaa, pyykin sortteeraaminen vai valokytkimien napsuttelu ennen ja jälkeen leffan katselemisen, niin veikkaisin että sukkien lajittelu. Mutta varmaan on niin, että valokytkimien ohjelmointi on pari pykälää suoraviivaisempaa toteuttaa nykyisenkin tekniikan tason puitteissa.

Tuohan on optimointitehtävä, jonka ratkaiseminen ei vaadi paljoakaan luovaa ajattelua: Optimoidaan sukkien ostamiseen ja lajitteluun käytettävä aika

Oletko ajatellut paljonko aikaa Sinulla menee, kun käyt ostamassa niitä sukkia yhden parin kerrallaan ja paljonko ehjiä parittomia sukkia ajan mittaan heität roskapönttöön? Siirry "yksityyppisukkiin" ja osta se koko koukku tyhjäksi niistä mustista sukista, niin jää lajittelu vähän vähemmälle...

Kesällä, kun on valoisaa ja mustien sukkien lajittelu olisi helppoa, voi kulkea paljain jaloin ja säästää sekä sukkia, että aikaa  8-)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 04.11.09 - klo:21:13
Lainaus
Oletteko vertailleet noita 1-wire lämpötila-antureden tarkkuutta? Onko noissa loggeriohjelmissa mahdollista käyttää korjauskäyrää?


LogTempissä näyttää olevan tuollainen virheenkorjausmahdollisuus.


Lainaus
Pakko kommentoida vielä vähän asian vierestä...

Lainaus
Joskus talven pimeimpinä aamuina sitä on toivonut, että halpahallista ostetuissa mustissa sukissa olisi rfid tunnistesiru, jonka avulla voisi sukkelammin löytää saman parin kappaleet jalkaansa. Paljonkohan semmoinen tekniikka mahtaisi maksaa?

Tuohan on optimointitehtävä, jonka ratkaiseminen ei vaadi paljoakaan luovaa ajattelua: Optimoidaan sukkien ostamiseen ja lajitteluun käytettävä aika

(...)

Siirry "yksityyppisukkiin" ja osta se koko koukku tyhjäksi niistä mustista sukista, niin jää lajittelu vähän vähemmälle...

Olet turhan vaatimaton sanoessasi, ettei tuollaisen optimoinnin löytäminen vaatisi luovuutta. Mielestäni ratkaisusi on nerokas  :)

Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: pta - 18.11.09 - klo:21:39
LogTemp näyttäää hyvältä... Vielä kun saisi skaalattua x-akselia :)

LogTempissä on nyt 50 kpl DS18B20 antureita kiinni ja suorituskyvyssä ei ole minkäänlaista ongelmaa. Antureiden lukeminen tosin kestää noin sekunti/anturi. Pitää varaan ostaa 50 kpl lisää ja jatkaa testiä "akateemisesta mielenkiinnosta aihetta kohtaan". Anturit näyttävän muuten huonelämpötilassa 0,1875 asteen sisälle samaa lämpötilaa (=+/- 1,5 bittiä). Se ei vielä ole tiedossa kuinka lähellä absoluuttista totuutta tämä on.

Jostain syystä kaikkia antureita ei ole luettu yhtä monta kertaa vaan joskus yksittäinen anturi unohtuu välistä.

Seuraavaksi pitäisi keksiä millä piirtää MySQL kannan datasta XP:llä  käppyrät. Tai voishan sen tehdä Linuxissa...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: JariA - 21.11.09 - klo:17:30
Lainaus
LogTemp näyttäää hyvältä... Vielä kun saisi skaalattua x-akselia :)

(...)

Seuraavaksi pitäisi keksiä millä piirtää MySQL kannan datasta XP:llä  käppyrät. Tai voishan sen tehdä Linuxissa...

LogTempin tekijä on helposti lähestyttävä ihminen, ja varmaan häntä kiinnostaa saada asiallista käyttäjäpalautetta ohjelmastaan. Voithan esittää hänelle toiveen tuosta x-akselin skaalamisesta.

Eikös käyriä voi piirtää RRD Toolsilla myös Microsoftin käyttöjärjestelmissä:

http://oss.oetiker.ch/rrdtool/

Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: jussip - 09.03.10 - klo:19:03
Terve!

Olen suunnittelemassa vanhaan talooni automaatio-/monitorointijärjestelmää. Olisi kiva kuulla käytännön kokemuksia teiltä, joilla niitä on ollut käytössä jo hetken aikaa.
EKo_taas hankki xAP ja 1-wireä, jollain oli z-wave ja jollain x10, miten ovat toimineet? Oletteko olleet tyytyväisiä?

Itse ajattelin xAP, 1-wire ja x10 yhdistelmää, yhtään window$ konetta ei talossa ole, eikä tule.  :) Miltäs tämä kuulostaa? Mitä ohjelmia linuxille löytyy koko systeemin ohjaukseen?


Jussi
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 17.03.10 - klo:23:55
Lainaus
Terve!

Olen suunnittelemassa vanhaan talooni automaatio-/monitorointijärjestelmää. Olisi kiva kuulla käytännön kokemuksia teiltä, joilla niitä on ollut käytössä jo hetken aikaa.
EKo_taas hankki xAP ja 1-wireä, jollain oli z-wave ja jollain x10, miten ovat toimineet? Oletteko olleet tyytyväisiä?

Itse ajattelin xAP, 1-wire ja x10 yhdistelmää, yhtään window$ konetta ei talossa ole, eikä tule.  :) Miltäs tämä kuulostaa? Mitä ohjelmia linuxille löytyy koko systeemin ohjaukseen?

Jussi

Linuxille löytyy vaikka ja mitä. Kannattaa aloittaa kuokkiminen täältä: http://www.linuxha.com/

1. Openremote projekti näyttäis etenevän jotakin vauhtia ja siinä on suomalaisia ihan vetovastuussa. Tukea löytyy monille protokollille.

2. LinuxMCE projekti on puolestaan sekoitus MythTV:tä, kodinautomaatiota ja hälytysautomaatiota. Heillä on kokonaisvaltainen ote älykotiin.. Z-wave tuki on heillä parasta A-luokkaa..

3. Lisäksi on lukuisia muita enemmän ja vähemmän eteneviä projekteja.. Varsinkin X10:lle on vaikka ja mitä. Kato tuo linkki läpi.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: 032260 - 18.03.10 - klo:21:21
Terve,

Taitaa olla eka viesti mitä kirjaan tänne.

Olen aloittamassa isompaa projektia koskien taloautomaatiota. EIB/KNX järjestelmällä. Löytyy Googlettamalla. Etsin samanhenkisiä ihmisiä kenen kanssa voisi vaihtaa ideoita. EIB/KNX ei ehkä ole halvin, mutta uskoisin että se on hyvinkin tuettu järjestelmä.

Kaikki valot ja pistorasiat tulee menemään tämän kautta. Serverin kytken valvontaa varten ja Siemens LOGO logiikan toiminnallisuutta varten. Budjetti on 15 tuhatta. Sisältää kaapeloinnin ja sähkökeskuksen.

Voi olla että aliarvioiin tämän pahasti.

Terveisin

Remontin alkaja
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 12.05.10 - klo:17:30
Tällainen tuli vastaan virtuaalimaailmaa kahlatessa:
   http://www.linuxfordevices.com/c/a/News/Hawkboard/
      (jakelijoiden linkit jutun lopussa)
   http://www.hawkboard.org
   http://idasystems.net/hawkboard

Hintansa / liitäntöjensä /pienen virrankulutuksen perusteella sopisi hyvin hajautettuun datalogger / kotiautomaatioon
(esim. mulla ainakin NSLUG:n korvaajaksi, jonka teho (kuulema) aina vastassa ja liitännät vain 2xUSB, 1xInternet)

Koska mulle LINUX ei ole tuttu (ja yleensä aina laiskottaa), "@ Angstrom Distribution for hawkboard" kuullostaa elämää helpottavalta LINUX-alulta?

Kun saisi tohon valmiin xAP-palikan...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 12.05.10 - klo:23:32
Lainaus

NSLU2:n teho on todellakin erittäin rajallinen, mutta kyllä se loggerisoftat hoitaa komeasti ja siinä sivussa monta muutakin kotiverkon toimintoa. Väittämäsi liitäntöjen vähyydestä ei ole ihan paikkaansapitävä: toki 2usb liitintä saa hubeilla laajennettua niin suureksi määräksi usb-liittimiä kuin itse kukanenkin tarvii.. Ja usb-liitäntäänhän voi halutessaan laittaa vaikka usb-vga muuntimen, usb-äänikortin tai muuta kummallista :)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 13.05.10 - klo:10:50
Lainaus
Väittämäsi liitäntöjen vähyydestä ei ole ihan paikkaansapitävä: toki 2usb liitintä saa hubeilla laajennettua niin suureksi määräksi usb-liittimiä kuin itse kukanenkin tarvii.. Ja usb-liitäntäänhän voi halutessaan laittaa vaikka usb-vga muuntimen, usb-äänikortin tai muuta kummallista :)

Joo, mutta Hawkboard:ssa näyttäisi olevan samalla rahalla myös enemman vääntöä/muistia, VGA, SATA, audio in/out, Expansion I/O connector, COM yms vakiona. Niinpä ajattelin, että sama H/W voisi toimia "jokapaikan hoylänä" tilanteen mukaan ilman ehdottamiasi härpalleitä (jotka kaikki maksaa/pitää sijoittaa jonnekin siististi
(Hawkboard:n näyttää laiska saavan myös valmiiseen koteloon)
  
Lainaus
Clear Acrylic case for Hawkboard RevA with Nylon Fasteners

NSLU2:n lienee myös aikalailla elinkaarensa päässä, kun sen verran vanha tuote?
   http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=9513

Eli sama (riittävän halpa) ja avoin H/W alusta, usea käyttökohde - vaikkapa

1-2. 1-wire autotalliin (1-wire COM mokkula, käytössä COM, ethernet) ja MLP:lle, joista mittaukset suoraan toisen Hawkboard:n MySQ-kantaan (tai xAP:llä). Tai halutessa paikallinen MySQL-tallenus vaikka USB-HD:lle/tikulle.

3. MySQL keskus datalogger ja vaikka MLP-HMI (käytössä SATA kovalevy, näppikset/hiiri USB-HUB:lla, VGA, audio-out, ethernet)

4. www-julkisijana / FTP-serveri (ethernet) (jos haluaa "eristää" www-palvelun eri rautaan).

Sitten kun tarpeet / käyttö muuttuu (tai tarvitaan varaosa), sama H/W helpottaa elämää (varaosa/laajennusosa voisi olla "kotona" kaiken aikaa, kun aina sama).

Vielä kun osaisi / ehtisi muutakin kuin ideoida  :'( :'(
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: eko - 14.05.10 - klo:09:05
Lainaus
Seuraavaksi pitäisi keksiä millä piirtää MySQL kannan datasta XP:llä  käppyrät. Tai voishan sen tehdä Linuxissa...

xapmcsChart / xapmcsScript ja muutakin XP-Vinkkarille:
http://mcssprinklers.com/xapXap.htm
Lainaus
xapmcsChart is an xAP node that produces jpg trend charts from an Access or SQL Server database. These charts are formatted with an HTTP server for direct browser access and are produced on demand from xAP messages where they are deposited in the local folder from where they can be used in other applications.

En ole itse vielä saanut aikaiseksi kokeilla..... Normaalisti MCS:n softat toimii hyvin....
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Aatsi - 23.09.10 - klo:10:47
Moi,

Onko kukaan kuullut mitään huhuja liittyen EBTS taloautomaatioon? Kokemuksia ei varmaan vielä hirvesäti ole koska kyseessä on melko uusi juttu.

- Arto
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: LassiVVV - 27.09.11 - klo:22:11
Terve kaikille

Olen koittanut etsiä Linuxiin liittyvää kotiautomaatio juttua, parhaiten aiheesta tuntuu olevan juttua täällä sikäli nojaiduin kyselemään asiaan liittyen tänne.

Tarkoitus on siis tehdä aluksi suhteellsien yksinkertainen kotiautomaatio/hälytys järjestelmä. Pohjana voisi pyöriä miniläppäri Atom prossulla virrankulutus pysyis hyvin kurissa ja tehoa varmasti kaikille ratkaisulle olisi.

Jotain mitä pitäisi pystyä tekemään. Muutamien valojen ohjaus, lämpötilojen seuranta ja loggaus, ehkäpä jotain antureita tarkkkailemaan esim. muutamia magneetti kytkimiä ovissa, nettisivu mihin voisi ottaa yhtettä ja katsella lämpötiloja ja mahdollisia kytkimien tiloja.

Onko kellään kokemuksia/ehdotuksia mitä linux distroa kannattaisi käyttää toki kaikki ylimääränen mitä voi testailla olisi plussaa. Helppo  käyttöisyys muokkaus olis  myös hyväksi linuxilla ohjelmointi on kyllä täysi 0 omalla osaamis asteella :)

Sitä mietin että onnistuuko jollain halvalla ratkaisulla tehdä i/o ulkomaailmaan. Kun mitään kriittistä tällä ei valvota niin ei tarvisi olla automaatioon "hyväksyttyjä" ratkasuja. Arduinoa on tullu pyöriteltyä ja sitä voisin käyttää serialliikenteen avulla kommunikoimana linuxin kanssa jos se linuxille/ jollekkin distrolle kelpaisi.

Ainoa kiinnostava distro oikeastaan mikä on tullut vastaan on tämä. Mutta tuolla tuetuissa laitteissa puhutaan vaan ja ainoastaan tunnetuista "kalliista" automaatio järjestelmistä i/o puolelle. Missään ei ole löytynyt puhetta esim. Arduinon käytössä tuossa hommassa?

linuxmce

Tuossa kiinnostaisi kaikki mahdollisest lisäomanaisuudet mitä vois testailla ja jättää sitten tarpeettomat pois :) Myös tuo kännykkällä ohjailu vois olla ihan kiva lisä :)

edit. Lisänä tuli mieleen pystyykö esim. gprs modeemia/mokkulaa liittämään tuohon linux koneeseen ja lähettämään viestin jos esim. joku raja arvo ylitetään tai magneeti kytkin vaihtaa tilaa tms. Vai onko nää suunnitelmat täysin mahdottomia mietteitä? :)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: tunkki - 28.09.11 - klo:19:30
Jos Linux kokemus on nolla, niin jokin Ubuntu -versio voisi olla hyvä aloittaa.

I/O puolelle 1-wire, johon löytyy kaikenlaisia (halpoja) häppäsvärkkejä ja kaupanpäälle paljon tietoa netistä.  

Kännykkäliityntään esim vaikka vanha nokialainen usbikaapelilla kiinni pc:hen ja softaksi gnokii. Hmm..olikos tuohon kännykkäpuolelle jokin muukin palikka nykyään kuin gnokii...?

Skriptejä joutuu ihan varmasti kirjoittelemaan/muokkaamaan, mutta kyllä niiden kanssa pärjää aika pitkälle pelkällä maalaisjärjellä.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 01.02.12 - klo:22:02
Meille valmistuu kesällä 142m2 omakotitalo. Työkseni teollisuuslogiikoiden ja muutenkin automaation parissa kun työskentelen niin meille on tulossa taloon seuraavanlaista automaatiota:

- Ohjelmoitava logiikka Siemens S7-1200
- Automaatio pc logiikan käyttöliittymälle
- Logiikan käyttöliittymän kosketusnäyttö missä lämpötilatrendien katselua ja kaikki ohjaukset ja valvonnat tämän kautta
- 12 kpl PT-100 lämpötilantureita: ulko-, sisä-, maalämpö. jäähdytys- ja yms lämpötilojen datan keruu logiikan kautta pc:lle
- Siemens gsm modeemi, joka mahdollistaa tekstiviesti ohjaukset ja hälytykset. Tämä kytkettynä väylän kautta niin logiikan softa rajana mitä sillä voi tehdä.
- ulkovalaistuksen ohjaus automaation kautta: valoisuus anturi ulkoseinälle 0-10V ulostulo logiikalle. Ulkovalojen ohjaus valoisuuden mukaan. (+kello)
- IV ja maalämpöpumpun ohjaus ja hälytysten seuranta
- Käyttöliittymän etäkäyttö: Talon palomuuri on Zyxelin uusi malli missä on SSL-pohjainen VPN, eli miltä tahansa koneelta voidaan luoda suojattu yhteys kodin automaatio pc:lle, lisäksi voidaan katsoa vaikka valvontakameran kuvaa ;)

Hälytyksiä vois olla palohälytys, lämpätilojen nopeat laskut yms liiketunnistukset ja vuotovahdit.
Ohjauksia vois olla esim aamulla tehostettu tuuletus talossa, ulkovalojen ohjaus automaattisesti kellon tai valoisuuden mukaan, saunan ohjaus puhelimella, jouluvalopistorasioiden ohjaus yms...

Koko laitteisto rakennettu teräskaappiin jossa on samassa talon palomuuri ja ristikytkentä.

Suurin osa kamasta jo ostettu. Talon käyttöliittymää ja logiikan softaa parasta aikaa työstän, sen mitä ehtii muusta raksa ajasta. Valokuvia sitten kesällä  ;)
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: zeniitti - 02.02.12 - klo:08:20
Lainaus
Suurin osa kamasta jo ostettu. Talon käyttöliittymää ja logiikan softaa parasta aikaa työstän, sen mitä ehtii muusta raksa ajasta. Valokuvia sitten kesällä  ;)
Osaatko arvioida paljonko tulee lisäkustannuksia autoaatiottomiin sähkötöihin?
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 02.02.12 - klo:08:51
3500€ on aika lähellä mitä on tullut maksamaan. Asennus on vielä tekemättä, jonka kyllä sähkömiehenä tietenkin asennan intoa täynnä itse.  ;D

Tää "laitteisto" on samalla vähän niin kuin harrastus. :)

Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: seppaant - 02.02.12 - klo:09:18
Lainaus
3500€ on aika lähellä mitä on tullut maksamaan. Asennus on vielä tekemättä, jonka kyllä sähkömiehenä tietenkin asennan intoa täynnä itse.  Virnistys

Tää "laitteisto" on samalla vähän niin kuin harrastus. Hymiö
..... ja harrastusten hintaahan ei lasketa, tai ei ainakaan kerrota vaimolle.....

ATS
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 02.02.12 - klo:11:21
Pitää todellakin paikkansa.  ;D

Sisävalaistus oli alunperin tulossa logiikan perään mutta luovuin siitä kun se vaatisi liian monta I/O:ta ja välirelettä. (= ei mitään järkeä) Tosin nyt on kyllä tutkinnan alla että sisävalojen painonapit sais johonkin S7:n ymmärtämään väylään (knx/ethernet muunnin??) ja välireleiden kautta sähköt lampuille. Lähinnä ongelmana on knx-painonappien hinta ja ohjelman vääntäminen S7:lla knx:ää varten. Pitäs opetella se protokolla....

Käyttöliittymä toimii V11 WinCC Runtime:lla. LVI:lla, valvonnalle, pihavaloille jne oma sivunsa.

Autotallin autolämmityspistorasiakin on logiikan perässä. Emäntä näppäilee lähtöajan ja automatiikka hoitaa loput. Lämmitysaika ulkolämpötilan mukaan automaattisesti.

S7 ohjaa jopa maaviileän kytkeytymistä päälle  

Ulkovalojen ohjaus niin että näytöltä voidaan valita mitkä valot palaa ilta-aikana ja mitkä valot syttyy kun liikettä havaitaan ja mitkä valot palavat sitten yöllä jatkuvasti. jne jne

Iv-koneesta ja maalämpöpumpusta vikatiedot suoraan kännykkään.

Joku kun vääntää vielä sovelluksen Androidille joka osaa lukea OPC-serveriltä dataa internetin yli vpn kautta niin hyvä tulee...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Matias - 02.02.12 - klo:23:32
Voi olla vähän tyhmä kysymys mutta onkohan kukaan käyttänyt kotiautomaatiossa Asi-väylää.On verrattoman helppo kaapeloida kun tarvitaan vain 1 kaapeli ja kaikki data( tulot ja lähdöt) ja 24VDC sähkö menee 2-napaista lattakaapelia pitkin ja voi käyttää tavallisia koskettimilla olevia painonappeja,valokennoja,induktiivisia ja kapasitiivisia antureita yms ja lähtöpuolella teho riittää apureleiden tms toimilaitteiden ohjaamiseen(max 2A/lähtö).
Vai olisiko tuollainen liian kallis pientalokäyttöön?
Tai jotain muuta mitä en ymmärrä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/AS-i_kentt%C3%A4v%C3%A4yl%C3%A4
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 03.02.12 - klo:07:14
Lainaus
Voi olla vähän tyhmä kysymys mutta onkohan kukaan käyttänyt kotiautomaatiossa Asi-väylää.On verrattoman helppo kaapeloida kun tarvitaan vain 1 kaapeli ja kaikki data( tulot ja lähdöt) ja 24VDC sähkö menee 2-napaista lattakaapelia pitkin ja voi käyttää tavallisia koskettimilla olevia painonappeja,valokennoja,induktiivisia ja kapasitiivisia antureita yms ja lähtöpuolella teho riittää apureleiden tms toimilaitteiden ohjaamiseen(max 2A/lähtö).
Vai olisiko tuollainen liian kallis pientalokäyttöön?
Tai jotain muuta mitä en ymmärrä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/AS-i_kentt%C3%A4v%C3%A4yl%C3%A4
On käyttänyt, tiedän ainakin yhden, se en ole minä vaikka sitä harkitsinkin... se on ihan mainio väylänä, sille kelpaa analogiviestitkin, masteri voi olla jo suoraa ohjaavana värkkinä...
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: od - 03.02.12 - klo:23:25
Lainaus
Pitää todellakin paikkansa.  ;D

Sisävalaistus oli alunperin tulossa logiikan perään mutta luovuin siitä kun se vaatisi liian monta I/O:ta ja välirelettä. (= ei mitään järkeä) Tosin nyt on kyllä tutkinnan alla että sisävalojen painonapit sais johonkin S7:n ymmärtämään väylään (knx/ethernet muunnin??) ja välireleiden kautta sähköt lampuille. Lähinnä ongelmana on knx-painonappien hinta ja ohjelman vääntäminen S7:lla knx:ää varten. Pitäs opetella se protokolla....

Käyttöliittymä toimii V11 WinCC Runtime:lla. LVI:lla, valvonnalle, pihavaloille jne oma sivunsa.

Autotallin autolämmityspistorasiakin on logiikan perässä. Emäntä näppäilee lähtöajan ja automatiikka hoitaa loput. Lämmitysaika ulkolämpötilan mukaan automaattisesti.

S7 ohjaa jopa maaviileän kytkeytymistä päälle  

Ulkovalojen ohjaus niin että näytöltä voidaan valita mitkä valot palaa ilta-aikana ja mitkä valot syttyy kun liikettä havaitaan ja mitkä valot palavat sitten yöllä jatkuvasti. jne jne

Iv-koneesta ja maalämpöpumpusta vikatiedot suoraan kännykkään.

Joku kun vääntää vielä sovelluksen Androidille joka osaa lukea OPC-serveriltä dataa internetin yli vpn kautta niin hyvä tulee...

Miksei sisävalaistusta voisi hoitaa ihan normi io:lla ilman väylääkin, jos käyttää jotain runkokaapelia esim. nomak 12x2x0,5 tai normi parikaapelia kytkinryhmille ja valaistukset esim. mmj 5x1,5, mmo 7x1,5 tai mmo 12x1,5. Lisäksi ryhmittelee valaistuksen järkevästi ettei joka valopistettä tarvitse erikseen ohjata.

Lisäksi voisi käyttää joko koje/jakorasiaan tai keskukseen tulevia himmentimiä, joita ohjataan painonapeilla tai logiikan dig.lähdöillä, jos haluaa säädettäviä valoja esim. yön ajaksi. Yksi voisi olla 0-10V liitäntälaitteella varustetut valot, joita ohjaisi logiikan analogialähdöillä, mutta tuosta tulee hintaa hyvin lisää.

Joku jakorasiaan tuleva hajautuspurkki io:lla esim. ethernetin perään, olisi aika kätevä mutta tuskin taitaa löytyä vielä ja jotenkin tuntuisi tuo väylän lisäävän monimutkaisuutta järjestelmään. Kaapelointiahan tuo tosiaan säästäisi hyvin.

Itsellä oli haaveena käyttää myös tulevaisuuden kodissa S7-1200 logiikkaa myös siitä syystä että tuota logiikkaa voi ohjata esim. IPADilla tai muulla kannettavalla tietokoneella tai älypuhelimella käyttämällä html-sivuja wlanin (tai tarvittaessa jäykän verkon) yli. Saa varmaan aika helposti tehtyä näyttävän käyttöliittymän.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Larux - 29.02.12 - klo:18:32
Hei taas.. olen ollut pitkään poissa täältä foorumilta, mutta nyt hairahduin takaisin ;-)

Itse olen ratkaisemassa kodinautomaatioon liittyvät probleemit hankkimalla Mi casa Verde Vera Lite purkin joka tukee suoraan zwave/x10/insteon protokollia ja monta muuta laajennusplugarien toimesta.

Hinta on vain 170eur ja taustalla hyrrää Linux. Itselläni on jonkin verran Z-wave pohjaista valaistusta joten Mi Casa Verde on markkinoiden paras ratkaisu z-waven ohjaamiseen ja järjestelmän laajentamiseen mahd. sekaprotokollaympäristössä (Z-wave, 1-wire jne..)

Vera Lite julkaistiin tässä kuussa joten kampe on todella tuore. Vera Liten isosisko on ollut jo vuosia markkinoilla joten yhteisöä alkaa olla jo vehkeen ympärillä. UI:sta on menossa versio 5 ja mobiilituki/www-liittymä löytyy.
Otsikko: Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 24.03.12 - klo:10:03
Hieman päivitystä:

Logiikka kamat on menossa keskukseen. Kaikki talon valaistuksen ohjausnapit menee logiikan inputteihin. Kaikkia valoja ohjataan logiikan lähdöillä välireleiden kautta. Ostin 2kpl 16xIN/16xOUT transistori lähtöiset lisäkortit. Näin minimoin sähkönkulutusta ja eipä ole logiikassa kuluvia relelähtöjä. Joten käytössä 32 in ja 32 out kanavia + cpu:n omat vakiot. Laitoin vielä toisen cpu:n khh:n tekniseen nurkkaukseen ja siinä on  8xpt100 mittauskortti ja muutama i/o. Lisä cpu:lla minun ei tarvitse vetää kiroin moista määrää 4-johtimisia pt-100 antureiden johtoja ja muita tuulikaappiin, vaan slave asema pyörittää tiedonkeruuta ja master asemassa pyörin valaistuksen ohjaus, gsm sovellus ja muut valvonnat. Asemat on yhdistetty ethernetillä keskenään ja slave vaan raportoi tiedot masterille.

Mietin himmennyksiä ja ostin 4x analogialähtökortin ja se ohjaa suoraan Hellan M1 led-draiveria 1-10V. Näin voin vaikka ohjelmoida sen niin että kun läsnäolotunnistin havaitsee esim. yöllä lihmisen niin kaikki Ambient-valot syttyy kun joku menee vaikka yöllä vessaan. Muutenkin himmennettävien valojen ohjaus helpottuu kun kaikki menee softan kautta eikä mekaanisen säätimen ja kytkimen kautta.
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 30.12.12 - klo:11:25
Katos vaan täällä on jo jollakin 1200:n hoitamassa talojuttuja, samaa olen tossa katsellut ja pari touch-päätettä tuossa jo roikkunut odottamassa joissa näkyy olevan tuo 1200 driveri.
Alkaa vissiin se TIA ympäristö jo olla nippanappa käytettävyydeltään siedettävä.

Mitäs cpuja olette hankkineet 1211-1215?
Ja miten paljon on tullut kuormaa cpu:lle?

Miten hyvin se taipuu niille omille kotisivuille?
Ja loppuuko muisti?

Tommosen 1211:n saa "idästä" vähän yli 100$ ja siihen 16xPT1000 multiplexeri toisen vajaa 100€...
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 30.12.12 - klo:16:23
juu ihan hyvin S7 pelaa :)

Omani ostin Pohjoiskymen Sähkötarvikkeelta Kouvolasta. Paikallinen hyvä kauppa.
S7-1214C ja jotaa 300€ muistaakseni.

Master-CPU ryhmäkeskuksessa hoitaa valaistuksenohjauksen ja sarjaliikenteen GSM-modeemin kanssa. Lisäksi siinä on laajennuskortti 4 x pt100 lämpötilamittauksille. (Ulko- ja sisälämpötilan sekä muutama muu lämpötilamittaus) Valojen painonappitulot sekä lähdöt valaistuksen välireleille menee kahden 16in / 16out laajennuskortin kautta. Lähdöt on transistorilähtöiset virrankulutuksen kannalta. CPU:n omat tulot ja lähdöt on paloilmaisimille ja liiketunnistimille, kwh mittari yms. Lisäksi on myös 4x 0-10v laajennuskortti valojen himmennyksille.

Slave-asema teknisessä tilassa on S7-1212C ja siinä on 8x pt-100 lämpötilamittauskortti
Slave asema on melko tyhmä asema. Se vain mittaa MLP:n ja IV-koneen eri lämpötiloja ja lähettää ne Masterille 10s välein. Samalla se kyllä ohjaa IV-koneen jälkilämmitystä ulkolämpötilan ja tuloilmalämpötilan mukaan. MLP ja IV-koneen vikatiedot raportoidaan masterille.

Masterilla missä pääkoodi pyörii on ohjelman cycliaika tyypillisesti 9ms ja muistia käytetty vasta 20% eli hyvin riittää vielä.

Käyttöliittymä pyörii pc:ssä RT:lla ja kaikka mittausdata menee SQL-tietokantaan jota käyttöliittymä osaa käyttää ja hakea trendiin. Käyttöliittymästä voi ohjata ulkovaloja ja sisävaloja sekä ajastaa pistorasioita tms... Käyttöliittymää työstetään aina kun jaksaa. :)

GSm puhelimeen tulee palo ja lämpötila hälyt yms ja siltä voidaan kysyä lämpötiloja ja tilatietoja.

MLP sähkönkulutusta seurataan carlo gavazzi em24 kwh mittarilla. Cpu laskee pulsseja ja tallentaa vrk sähkönkulutuksen. MLP käyntiaikaa seurataan saman mittarin hälytyslähdöstä. Jos menee yli 2A virtaa niin hälytyslähtö menee päälle, eli kompura käy. Toimii aika hyvin.

Tarkoitus olis vielä tehdä CPU:n sisälle omat web-sivut mutta vähän motivaation puutetta ja osaamista on ollut. :)

Painonapit on kytketty niin että kaikilta painonappiryhmiltä (on siinä 1 tai 8 painonappia) tulee oma kaapeli ja ristikytkentä on tehty CPU kaapissa. Talon valaistus on jaettu kolmelle vaiheelle. 8 relettä per vaihe. Kaikki ledivalojen powerit on samassa kotelossa CPU:n vieressä niin ei tarvinnut niitä ympäri taloja hajauttaa. Valoina pääsääntöisesti Hella 8W spotit. Sen oma poweri ottaa 1-10v sisään niin sain kylkiäisenä himmennykset. Painan nappulaa pitkään niin himmentyy. Kertapainaisu sytyttää tai sammuttaa.

Aika hyvin löytyy Siemenssiltä valmiita kirjastoja esim tekstiviestin lähettämiseen, niin ei ole tarvinnut koko ohjelmaa itse vääntää.

Päivittäin tulee seurailtua lämpötilatrendiä, varsinkin kun talo on vielä näin uusi ja säädöt hakusessa.

Jos tarvitsee muuttaa niin on melko helppo korvata välireleet sysäysreleillä ja purkaa cpu:t pois.





Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:07:54
Ohessa kuvia omasta järjestelmästä.

Ryhmäkeskus tuulikaapissa, minkä vierellä tämä automaatiokeskus ja sen alapuolella atk rojut omassa kaapissaan.

Mlp ja iv-kone on kodinhoitohuoneessa. Khh:ssa on myös toinen cpu, sen alueen datankeruuta varten.

Teknisessä tilassa johdot yms roikkuu vielä vähän miten sattuu...

http://personal.inet.fi/koti/karmat/keskus.JPG (http://personal.inet.fi/koti/karmat/keskus.JPG)

http://personal.inet.fi/koti/karmat/tekninen.JPG (http://personal.inet.fi/koti/karmat/tekninen.JPG)

http://personal.inet.fi/koti/karmat/lvinaytto.jpg (http://personal.inet.fi/koti/karmat/lvinaytto.jpg)
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 09.03.13 - klo:08:46
Siistit vermeet!
Pitkä rivi on tullut :)

En ollut huomannutkaan että olit vastannut jo selventävästi Joulukuussa  ;)

Onkos ne MLP ja IV hälyt jotain yleishälyjä releiltä vai kuinka?
Mikä RT?
Mikä MLP? Ai näky olevan thermia.
Onko PN toiminut katkoitta cpu:jen välillä?

Oletko tutkinut 1-wiren liittämistä 1200:een?
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:09:36
Onhan siinä jokunen  ;D

Joo iv-koneelta ja mlp:lta tulee yleishälyt järjestelmään. Samalla on myös ohjelmallisia hälyjä. Esim jos sisälämpötila on ollut liian kauan +20.0 tai jos lattialämmityksen menovesi on liian kuumaa, yms.

RT on Siemenssin Wincc RT v11.

Hyvin pelaa yhteydet. Master cpu hakee ja kirjoittaa dataa muistaakseni 5s välein slave asemalta. Siinä on seuranta että jos yhteys keskusyksikkköjen välillä häiriintyy niin tulee häly.

En ole tutkinut 1-wireä mutta onhan se mahdollista. RS232 liitännäinen 1-wire masteri vaan kehiin ja liittää sen logiikkaan. Softan tekeminen on sitten haastavampaa. Joskus voi tulla valmis kirjasto Siemenssiltä...

Enemmän kiinnostais knx:n liittäminen S7-1200:aan. Olisin halunnut kaikki painonapit knx-versioina ja S7-1200 olisi toiminut masterina, mutta ei ollut aikaa opiskella protokollaa ja tehdä ohjelmaa. Nyt on vain artic-sarjan kytkimet mitkä on modattu laittamalla sinne se alkuperäinen jousi että siitä tulee painonappi. On ainakin varmempi ja halvempi.

Autotallia pitäisi ruveta rakentamaan 5 viikon päästä ja sinnekin pitäs kai laittaa yks cpu. En viittis vetää 30m ohjauspiuhoja kun pääsen yhdellä valokuidulla helpommalla. Samalla saan internetin sinne. Tallin eteen tulee liiketunnistin ja kaikkia tallin valoja ja lämmityspistorasiaa ohjataan talon cpu:n kautta. Ajattelin laittaa myös lämpötila seurannan ja ohjauksen tallin poistoilmapuhaltimella. 

Hyvänä puolena Siemenssissä on sen monipuolisuus. Ohjelmaa on helppo muuttaa tarpeiden mukaan.
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:09:43
Ja arvaa miten oli tuulikaapin keskuksien ympärillä olevat puut kuin reikäjuusto kun putkitin kaikki johdotuksen. Meinas usko loppua kun letkua vaan alko kertyä keskukseen.

Oheisessa kuvassa vähän tilannetta. Kuvasta puuttuu automaatiokaappi mutta suojaputket siinä jo roikkuu.

Melkeen saman verran piti tuoda alakautta.

http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1213.jpg (http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1213.jpg)

EDIT: kuva alapuolelta

http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1276.jpg (http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1276.jpg)
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: tomppeli - 09.03.13 - klo:10:00
Ohessa kuvia omasta järjestelmästä.

Ryhmäkeskus tuulikaapissa, minkä vierellä tämä automaatiokeskus ja sen alapuolella atk rojut omassa kaapissaan.
Kannattaa satsata ukkossuojaukseen.
Salama voi tehdä pahaa jälkeä, varsinkin maaseudulla, jossa voi vielä olla avojohdot käytössä.

Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:10:14
20 kV puistomuuntaja on 100m päässä ja siihen tulee syöttö maan alla, kuten taloonkin.

Laitoin pääkeskukseen salamasuojat.  ;)
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 09.03.13 - klo:11:07
Ja arvaa miten oli tuulikaapin keskuksien ympärillä olevat puut kuin reikäjuusto kun putkitin kaikki johdotuksen. Meinas usko loppua kun letkua vaan alko kertyä keskukseen.

Oheisessa kuvassa vähän tilannetta. Kuvasta puuttuu automaatiokaappi mutta suojaputket siinä jo roikkuu.

Melkeen saman verran piti tuoda alakautta.

http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1213.jpg (http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1213.jpg)

EDIT: kuva alapuolelta

http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1276.jpg (http://personal.inet.fi/koti/karmat/IMG_1276.jpg)
Tutkitko aikonaan yhtään langatonta enOceania....vain taitaa olla aika kallista, mutta elämä on ;)
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:12:22
Mä en noista langattomista välitä. Ainoastaan Wlani löytyy talosta. :D
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 09.03.13 - klo:13:02
Mä en noista langattomista välitä. Ainoastaan Wlani löytyy talosta. :D
Eikös ne sitten toimi vai?
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 09.03.13 - klo:14:10
Varmaan toimii mutta logiikan perään niiden laitto on vähän työlästä ja kallista. Kahden tai neljän painonapin ryhmä vaatii aina oman vastaanottimen ja ne tukee ainoastaan 230v jännitteitä. Logiikka kelpuuttaa vain 24vdc tuloihin joten joutuis laittaa välireleet tuloihin. Tulee aika monta vastaanotinta ja välirelettä jos talossa on 25 painonappia. Ihan riittävästi on releitä lähtöpuolelle kun valaistuksen ohjaukset on tehty 24vdc välireleillä, koska logiikan lähdöt on 24vdc.

Ja S7:sta en luovu.  :P
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 09.03.13 - klo:19:08
Varmaan toimii mutta logiikan perään niiden laitto on vähän työlästä ja kallista. Kahden tai neljän painonapin ryhmä vaatii aina oman vastaanottimen ja ne tukee ainoastaan 230v jännitteitä. Logiikka kelpuuttaa vain 24vdc tuloihin joten joutuis laittaa välireleet tuloihin. Tulee aika monta vastaanotinta ja välirelettä jos talossa on 25 painonappia. Ihan riittävästi on releitä lähtöpuolelle kun valaistuksen ohjaukset on tehty 24vdc välireleillä, koska logiikan lähdöt on 24vdc.

Ja S7:sta en luovu.  :P
Ei kai S7:sta pitäisi luopua vaikka olisikin enOcean vai mitä tarkoitit!?
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: karimat - 10.03.13 - klo:07:19
Tarkoitin että jos laittaisin enOceania, niin se vaatii niin paljon välireleitä, koska on käsittääkseni täysin 230v järjestelmä niin en sen takia vaihtaisi keskusyksikköä paremmin sopivaksi enOcean-nappuloille. Toki saahan niitä välireleitä jokainen laittaa miten paljon haluaa jos on kaapissa tilaa. ;

Äkkiseltään katsoin niin on vain 2-kanavisia vastaanottimia. Jos on 25 painonappia niin pitäs 13 vastaanotinta ja niille välireleet että tieto kulkee logiikkaan missä on 24vdc tulot. Ei hyvä mun mielestä. Lisäksi vastaanottimet tuskin antaa tiedon pulssina ulos vaan jää päälle kun nappulaa painetaan ja pois päältä kun painetaan toisen kerran. Tämäkään ei käy softan kanssa yhteen koska haluan keskitetysti esim sammuttaa kaikki valot. Tai jostakin nappulasta menee esim "iltavalaistus" päälle. Tai himmennykset nyt minulla eli painan pitkään niin se alkaa himmentää.
Otsikko: Vs: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
Kirjoitti: Roori - 10.03.13 - klo:09:30
Tarkoitin että jos laittaisin enOceania, niin se vaatii niin paljon välireleitä, koska on käsittääkseni täysin 230v järjestelmä niin en sen takia vaihtaisi keskusyksikköä paremmin sopivaksi enOcean-nappuloille. Toki saahan niitä välireleitä jokainen laittaa miten paljon haluaa jos on kaapissa tilaa. ;

Äkkiseltään katsoin niin on vain 2-kanavisia vastaanottimia. Jos on 25 painonappia niin pitäs 13 vastaanotinta ja niille välireleet että tieto kulkee logiikkaan missä on 24vdc tulot. Ei hyvä mun mielestä. Lisäksi vastaanottimet tuskin antaa tiedon pulssina ulos vaan jää päälle kun nappulaa painetaan ja pois päältä kun painetaan toisen kerran. Tämäkään ei käy softan kanssa yhteen koska haluan keskitetysti esim sammuttaa kaikki valot. Tai jostakin nappulasta menee esim "iltavalaistus" päälle. Tai himmennykset nyt minulla eli painan pitkään niin se alkaa himmentää.
Ei kai se noin monimutkainen voi olla, pikakatselmuksella näytti että enOceanilla pärjää OK-talossa yhdellä (30m)  2-suuntaisella radiolla ja sen mastermodulilla, ei välireleitä ainakaan tulopuolelle, lähtöpuolelle releet kaappiin tai actuaattori kulutuspisteeseen...kai se idea tommosissa on juuri että ei tarvitse kuin ne paksusähköt saada jaettua kulutuspisteille (ei vielä mene ilman lankoja  >:( ) ja loppu hoituu lankattomasti.
Sitten muuttotavaroiden yhteydessä viskataan kytkimet+ohjaimet niille paikoille "pintaan" missä tuntuu mukavalta ja sitten vaimo voi siirtää sen huomenna "nurkan taa piiloon" ;)

Hinnoista ei mitään käsitystä, mutta periaatetasolla tommonen lankattomuus olis kyllä 1. mielessä jos uutta alkaisin tekemään...ja voishan sitä joskus uutta tehdäkin...