Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Tiedonkeruujärjestelmät ja etämonitorointi => Aiheen aloitti: eko - 04.09.09 - klo:20:17
-
Olen lisäämässä lämpötilan mittapisteitä Carrier (IVT) C9:n. Nyt mittauksia vain 7 ja tiedon puute vaivaa :P .
Tulevaisuudessa olisi olisi tarkoitus havaita/hälyttää etänä kaikki "tunnetut viat" (vaihtoventtiili-viat, pumppujen jumitus, muuttuneet erolämmöt yms. (joita mitään ei ole esiintynyt))
Olen ajatellut mitata punaisien pisteiden kohdalta lämpotilat
- DS18S20 anturit tilattu kosteussuojattuna, Cat5 johdoilla, 3 karvaa). Anturit tulee sarjaan.
- opn-one 1-wire/xAP purkki niitä mittaamaan ja LAN/WEB/xAP julkaisuun
Kaikki ohjaukset pulssilaskuri/DI:lle
- Kaikki pumput, Sähköpatruunan ohjaukset (3 porrasta), vaihtoventtiilin ohjaus A/B (tarvittaessa apurele 230V kelalla, jos ei pääse ohjaus-signaaliin kiinni).
- Virtausmittari KV, LKV, LL-piirille S0-lähdöllä
- MLP-sähkö (S0 ja led) ja mittaus-sähkö (S0)
- Netiom-xAP kortti (16 DI integr. laskurilla, 16 DO) kortti mittaamaan ja LAN/WEB/xAP julkaisuun
(Sääaseman tiedot (tuuli, sade, ulkolämpö, sisälammöt) käytössä)
(xAP-hubiksi Verkkokaupan NSLU2, johon valmis OpenSource OPNODE-softa.)
Jääkö joku oleellinen kohta MLP:stä mittaamatta?
- jakotukin paluut huonossa paikassa/kaukana, joten en jaksa (ainakaan vielä) viedä mittausta sinne.
(http://www.elisanet.fi/kolu/ScreenHunter_lisamittapisteet_2009_09_04.gif)
-
Mitenkä aiot määrittää lämpöpumpusta saatavan tehon ja energian sekä hyötysuhteen kyseisillä mittauksilla?
ATS
-
Mitenkä aiot määrittää lämpöpumpusta saatavan tehon ja energian sekä hyötysuhteen kyseisillä mittauksilla?
ATS
Aikanaan en energiamittareita edes osannut kysyä, joten on elettävä sillä mitä putkissa on (virtaus) :-?
Mulle ei erityisen tarkeä tietää abs. COP:n viimeistä pilkkua myöten, vaan löytää mahdolliset vikatilat, parannusmahdollisuudet ja kulutustrendit.... Edellisten 2v kaukolämpö-kulutustiedot ja ulkolämpö tiedossa, joten takasinmaksu-arvion saa perkällä MLP-s-mittarilla..
Tämän hetken ajatus Energiasta (mittarit jo paikallaan, kun saisi vaan aikaiseksi liitettyä dataloggeriin, uudet tavarat tilattu)
1. Energia sisään
- sähkömittari (2Wh pulssi) (datalogging LL / LKV ja lepo-jaksolle)
2. Hyötyenergia ulos
- LL-piiri: LL-Virtaus * Lämpötilaero (meno-paluu) * aika
- LKV-piiri: Käyttö * LKV keskimäärinen lämmitystarve (tai tai kalibroitu LKV varaajan yläosa - ka-KV-lämpötila) * aika (LKV-kierto meillä "turhaa")
Tällä tavalla saanen motivoitua itseni loma yms. hifistelyyn ;-) kun kaikesta "hyödyttömästä" COP putoaa :'(
Ongelma tuntuu (ainakin olemassa olevilla) lämpöanturilla olevan abs. tarkkuuteen pääseminen (vaikka LL-piiri näristi mitttaustaskuilla). Vaatii anturien kalibroinnin (josta aiemmin yritin kysellä toisaalla) ja toistettavuutta, josta ole mitään takuita (ainakin tän hetkiset SMT160:t vaeltaa n. 0.2 astetta suuntaansa. Mittaa siinä sitten 6-asteen lämpötilaeroa tarkasti, jos ero pahimmilllaan 0.4 C (7%) :o
Sitten kun jo tällä hetkellä näkee, että vaihtoventtiilikone heittää lämpöpulssin LL-piiriin LKV-syklin lopuksi, menee loppikin pilkunviilaus-halu.
-
Mulle ei erityisen tarkeä tietää abs. COP:n viimeistä pilkkua myöten, vaan löytää mahdolliset vikatilat, parannusmahdollisuudet ja kulutustrendit....
Juuri vikatilojen ja kulutustrendien seuraamiseen tarvitset tietoa lämpöpumpusta saatavasta tehosta (energiasta). Abs. COP:n tietäminen ei ole tärkeää vaan COP:n muuttumiseen vaikuttavat syyt. Johtuuko muutos normaalista käyttöolosuhteiden muutoksesta vai mahdollisesti jostain piilevästä viasta.
ATS
-
Juuri vikatilojen ja kulutustrendien seuraamiseen tarvitset tietoa lämpöpumpusta saatavasta tehosta (energiasta). Abs. COP:n tietäminen ei ole tärkeää vaan COP:n muuttumiseen vaikuttavat syyt. Johtuuko muutos normaalista käyttöolosuhteiden muutoksesta vai mahdollisesti jostain piilevästä viasta.
ATS
Juuri tämä on tavoite - ja siihen ajattelin käyttää "lämpökapasiteetti (virtaus,lämpötilaero) * aika"-kaavaa. Kaikien piilevien vikojen kiinnisaantiin en tosin usko - tärinäanturit puuttuu ;)
MLP:n alentunut tuotto oli myös ajatus ottaa kiinni "LL-menovesi vs. Ottoteho" käyrän poikkeamalla (maalämmön paluun kompensointi tarpeen mukaan). LKV:ssä kiinostaa (oikeasti) lähinnä Otto-energia ja kulutuspuolella " menovedenlämpö * virtaus * aika" (LKV-energia vaikeampi nakki, kun virtaus ei jatkuvaa)...
C9:n sisällä on sen verran ahdasta että sinne ei virtaus-mittareita mahdu (edes tulevaisuudessa). Maanämpöpiiriin taas ei tullut aikanaan asennettua virtausmittaria, joten sen kanssa on elettävä (tai asennettava seuraavan muutoksen yhteydessä). Paikka olisi ollut tyrkyllä :'(
Koska C9 antaa vain yhden hälytyksen (joista osa kuittaa itse itsensä), ajattelin laittaa Netiom-xAP: generoimaan s-postni aika-stämpillä (ja xAP-hub tallettaa data-logiin). Sama jokaisesta MLP:n syöttövaiheesta ja eri propun mittaus-syötöstä (Näin hälyttää myös pää-sulakkeen, mittaukset tulee "DC-UPS:n" taakse). Tosin ei taida kuso kulkea, jos Espoo pimeänä :P
Aika näyttää meneekö liiasta mittaamisesta vain pää sekaisin :D :D :D