Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Saneeraus maalämmölle => Aiheen aloitti: vesalyy - 08.11.05 - klo:22:46

Otsikko: Kupariputki rautaputkeen
Kirjoitti: vesalyy - 08.11.05 - klo:22:46
Vanhaan rautaputkiseen taloomme asennettiin tänään lämpöpumppua. Vierestä seurasin kun asentaja liitti kupariputkea rautaputkeen messinkinipalla.
 
Muistan joskus kuulleeni että "jalompaa" metallia ei saa liittää "vähemmän jaloon" kupari, mahdollinen ilma ja vesi syövyttävät rautaputkea ajan kuluessa. Tuo messinki ei liene paljon rautaa jalompi.

Onko tietoa??. Asentaja sanoi että näin on asennettu lukuisia pumppuja ja itään syöpymisvaraa ei ole. Näinköhän
Otsikko: Re: Kupariputki rautaputkeen
Kirjoitti: Kuumaa_kalliosta - 09.11.05 - klo:09:36
Meilläkin on pannuhuoneen putket kuparia, liitokset pääosin messinkiä ja pääputkisto rautaa. Oli jo alunperin yli 35 vuotta sitten ja samoin tehtiin maalämpösaneerauksessa.

Patterivesi kiertää suljetussa piirissä hapettomana - ellei ole vuotoja, jonka takia ilmaa pääsee putkistoon ja jonka takia joudutaan myös lisämään hapekasta vettä järjestelmään.
Otsikko: Re: Kupariputki rautaputkeen
Kirjoitti: kiileppi - 13.05.08 - klo:18:03
Lähes jokaisessa saneeraustapauksessa öljykattilasta varaajiin tai maalämpöpumppuihin liitostapa on juuri tuo. Se on täysin riskitön ja perustuu hapettomaan veteen, jolloin syöpymistä ei tapahdu. messinki välissä lähinnä asennusteknisistä syistä. Teräsputkessa yleensä kierteet, -> messinki kierteytettävissä, kupari ei. Messinki on myös juotettavissa kupariin erittäin helposti ja se on tarpeeksi pehmeä metalli puserrus,- eli helmiliitokselle. Kuparin voi toki juottaa suoraan teräsputkeen hopealla, mutta se on kiellettyä ja turhaa. On tullut työn puolesta satoja tehtyä  ;)
Otsikko: Re: Kupariputki rautaputkeen
Kirjoitti: --Make-- - 23.10.08 - klo:10:25
Mites noi uudet koneella puristettavat liittimet?
Täälä on käytetty galvanoitua ja kuparia patteriverkon paluuliitännässä sekasin??
Otsikko: Re: Kupariputki rautaputkeen
Kirjoitti: kiileppi - 26.10.08 - klo:20:40
Ei ongelmaa, lämmityspuoli on hapeton