Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Saneeraus maalämmölle => Aiheen aloitti: tinpuri - 06.06.06 - klo:22:29
-
Kivitalo rak.1938, 2100m3, 92tkw/v, vesikiertoinen patterilämmitys.
Alla kallio, minkälaisia kustannuksia arvioisitte.
-
Kivitalo rak.1938, 2100m3, 92tkw/v, vesikiertoinen patterilämmitys.
Alla kallio, minkälaisia kustannuksia arvioisitte.
Jos tuo 92tkw/v on lpelkästään ämpöenergian kulutus (niin kuin ilmeisesti on) niin uskoisin kulutuksen putoavan ~30 tkw/v
-
Minkälaista kokoonpanoa suosittelisitte?
Talossa 3 eri huoneistoa, 2x2h, 1x6h, lämpimän veden tarve melko suuri.
92tkw on pelkkä lämmitys.
-
Hyvin karkea hehtaarimitoitus, jos ymmärsin lukusi oikein.
11kw ~35-40t kwh (riippuu ihan eristystasosta!)
=>
92kwh / 35 = 2,6
92kwh / 40 = 2,3
=> 25kw - 29kw
Pitäisi tehdä excel-taulukko, jossa min-max mitoitukset huomioiden mikä energiankulutus sekä hyötysuhdeerot kun linjalämmöt voi vaihdella reippaasti. Samoin huomioitava eristysheikkoudet. vanha kaukolämmön vaihdin ei ole enää terässään joten sekin hukkaa lämpöä ja uudet ovat teknisesti parempia.
Koska riskiä ei ole pakko ottaa, niin riittävän iso (skaalan ylärajan yläpuolelta ) ja sen kompensointi ISOLLA varaajalla. => 30kw lämmitykseen .
Taitaa Nieben ja Lämpöässän mallistosta löytyä kivat portaat tuohon väliin tai IVT:n G-sarja. Thermialla aukko tuossa kohtaa mallistossa ?
Ostaisin (helppo sanoa kun ei omaa rahaa) tuplakompurakoneen ja ISON varaajan, jossa LV-kierukka. LV-ympäristöön tarvii väkisin hullunkierron, joten tulistinsysteemi lienee ainoa järkevä vaihtoehto ? Tulistusyhteensopivasta varaajasta tuolle asuntomäärälle ja LV-kulutukselle tulisi aika iso ja vie tilaa, jota ehkä ei ole ? Tulistintehoa 10-20% (?) => 3-6 KW, jolla lämmitetään varaajan yläosaa kuumaksi, jotta hullunkierto saa ylläpitoenergiaa. Sotkeeko hullunkierto tulistinvaraajan lämpökerrostumat ?
JOS ~30kw => Kaivoja lavean runsaalla hiha-arviolla 3 piiriä a´ 200m = 600 m a´ 23eur /raakametri + hilut. Kysy perustelut tarjoajan mitoittajalta ja vaadi saada näkyviin KOKO laskelma, millä päädytty tarjottavaan pakettiin.
HUOM
Ison systeemin mitoitus on erilaista kuin pienen omakotitalon mitoittaminen ja koska rahaa palaa paljon, on toimitussopimus tehtävä huolella, jotta saat TOIMIVUUSTAKUUN ! Maksua sitä mukaa kuin toimivuuskriteerit täyttyy ja huomioitava, että mahdolliset ongelmat tulevat vasta talvella.
TOINEN VAIHTOEHTO:
uusitaan kaukolämmön vaihdinsysteemi uudempaan, jossa hyötysuhde on paljon parempi kuin vanhassa ja lämpö ei lopu ja mitotus menee nappiin. Ja suihkuvesi aina riittävän kuumaa. Ottaisin itse varmaan tuon kaukolämmön uusimisen, koska minimoisin riskiä ja helpompi projekti.
-
Thermialla aukko tuossa kohtaa mallistossa ?
Therimialla on kiinteistöpumppujen Robust-sarja (http://www.thermia.fi/docroot/finska/sidorvarm/thermia%20robust_id86.pdf), jossa on 22-45 KW:n pumput.
MNK:n laskelma 25-30 KW:n pumpusta on perusteltu. Ehkä lämpökaivojen reiät kannattaa porata yhdestä kohdasta vinottain eri suuntiin. Näin selvitään vähemmällä mylläyksellä ja putkivedoilla.
-
Ohessa erään 25kw pumpun ympäristö:
http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=11&View=Info
- antaa mitoitusvinkkeliä, kun 25kw konetehot
- 1884 rakennettu pappila
- sijainti eteläisessä Skånessa
- 3x 186m reijät
- Tökkii, kun ulkolämpötila yli 20c. Vaikuttaisi, että termarit menee kiinni jä lämpökäyrä liian "kuumalla".
http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=11&H=&View=Rapport
-
Ajatuksissa pyörii Robustin R28 ja 26H, molempien lisänä TIV 500.
Minkälaisia yhtälöitä noista tulee sähkönkäyttöön kun nykyisellään energiaa menee kovimpien pakkasten aikaan lähes Mw/vrk?, eli kuin paljon käy tulistimen varassa.
Kuinka perusmallin vedenlämpötila riittää patteriverkossa?
-
...nykyisellään energiaa menee kovimpien pakkasten aikaan lähes Mw/vrk?, eli kuin paljon käy tulistimen varassa.
MW/vrk = 41 KW/h, johon lähes yltää R38 (antoteho 38,2–34,9 kW). Nuo mainitut pienemmät R28 ja R26H (n. 25 kW) riittävät tuottamaan lämpöenergian reippasti yli 90-prosenttisesti.
Robustin patteriveden lähtölämpötila on kai enintään 55°C. Jos kaukolämmöllä ei ole tuota korkeampi lähtölämpö kovimmilla pakkasilla, nykyinen patteriverkko tietenkin riittää siinä missä ennenkin.
-
92tkw/v
Ymmärsin aikaisemmin tuon ylläolevan tarkoittavan kokonais energiankulutusta 92 000 kwh / vuosi, mutta jos sillä tarkoitettiin jotain muuta niin aikaisemmat spekuloinnit menee uusiksi.
Pieni täsmennys energiankulutuksesta olisi paikallaan, että päästään hehtaarille.
Meneekö päivässä energiaa paukkupakkasella 1000 kwh / 24h. Tuntuu kunnioittavan kovalta arvolta. Jos todella menee 1 mwh per päivä niin keskimääräistä tehoa on oltava aikaisemmin mainitut ~42 kw. Se on ristiriidassa aikaisemman noin 30kw mitoituksen kanssa ja skaala on laaja. Tarvitset ammattiosaajan apua.
-
Kyllä luvut ymmärretty oikein. 92tkw/v keskiverto vuosikulutus, hieman alle 1MW/vrk aivan piikki kulutuksessa kovimmilla pakkasilla.
Niin minkälaista energiamäärää tulistin tarvitsisi per/vuosi aikaisemmin mainituilla kokoonpanoilla.
3 reikää/a´200m, Robust ?, riittävän suuri varaaja?
Tässä itse tippunut jo ajat sitten veneestä tämän sähköntarpeen kalkuleeraamisen kanssa ???, onko näistä tehty Aapiskukon kaltaista kirjaa, jossa opetetaan asia tavaamisen ohella?
-
Kyllä tässä minusta suurin peikko on lämmitysveden lämpö. Omassa talossani patterit on mitoitettu 90 asteen huippulämmölle... veikkaan, että tuonikäisessä talossa normaalipatterit riittävät lämpöpumpun kanssa vajaan kymmenen asteen pakkaseen.. oli se kuinka järeä hyvänsä. Lämpöpumpun kanssa riittävä patteri on ISO ja monilehtinen... olen näitäkin laskenut. Makasavat julmetusti.
tse olen hankkimassa noin 9kW pumppua, jolla pärjään -10 asteen kieppeille. Siitä eteenpäin sitten sähköllä. Sitä on 21kW edestä.