Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönkeruu => Aiheen aloitti: juupeli - 01.02.10 - klo:19:16
-
Kun porakaivoa pihalleni syksyllä 2009 tehtiin, seurasin työn aloittamista vierestä. Porarit sihtasivat aloituksen kohtisuoruuden silmämääräisesti ja kun kysyin, onko aloituksessa yleensä tapana käyttää vatupassia tms orientointiin kuului vastaus, että ei, poralla on taipumus hakeutua alun jälkeen itsekseen kohti maapallon keskipistettä.
Kysymys kieltämättä tuntuu aika "akateemiselta", mutta esim. H:gissä, jossa tontit ovat pieniä, pienikin poikkeama pystysuoruudessa johtaa helposti porareiän naapurin tontille. Omassa tapauksessani, syvyys 190m, etäisyys rajasta 7,5m, reilun parin asteen poikkeama kohtisuoruudessa sopivaan suuntaan johtaa sen naapurin tontille. Silloin periaatteessa tarvittaisiin naapurin lupa ja tonttirasite joka jälkikäteen voi olla työläs prosessi. No tietenkään ei lipsahdusta voida jälkikäteen helposti jäljittää, porareikäähän ei tarvitse syvyyssuunnassa jälkikäteen H:gissäkään mitata, xy-tasossa kyllä kaupunki mittaa sen (min. etäisyys 7,5 m).
Konkreettisempi ongelma voi tulla vastaan siinä, että naapurin porakaivo myöhemmin risteää samalla tavoin omaani ja sillä voi sitten olla jo merkitystä.
Eräs asiaan vaikuttava tekijä vielä voi olla porareiän suoruus. Onkohan siitä tutkittua tietoa miten matona reikä kalliossa luikertelee, luulisi tosin terästankojen asettavan rajoituksia mutkaisuuteen.
-
Jos ja kun poratessa poran kärki osaa kahden eri kovuusluokan mineraalin "saumaan", se vaihtaa suuntaa loogisesti pehmeämmän mineraalin suuntaan. Suunnan vaihdosten jyrkkyydestä en osaa sanoa.
Tästä johtuen, esim. meillä reipas 200 m:n kaivon alapää voi olla porarin kommentin mukaan helpostikin 15-20 m "sivussa" lähtöpaikasta. Luulisin että toi on yksi syy miksi sitä vatupassia ei aina käytetä, lopputulos on kuitenkin arpapeliä.
Tiesittekö muuten, että muutamien metrien porauksen jälkeen sitä poratankoa kevennetään painamisen sijasta. Näin vältetään porakruunun rikkoutuminen.
-
Mahtaako joku tietää, millä tavalla voisi jälkikäteen mitata lämpökaivon pohjan sijainnin? Ei tule mieleen mitään helppoa keinoa.