Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Lämmönkeruu => Aiheen aloitti: Aksu69 - 03.03.06 - klo:22:55

Otsikko: Lämpöä maapiiriin
Kirjoitti: Aksu69 - 03.03.06 - klo:22:55
Mikäköhän voisi olla saavutettava hyöty, jos keruupiirin rinnalle laittaisi ainakin osalle matkaa toisen putken jolla aurinkokeräimen tuottamalla energialla "ladattaisiin" lämpöä maahan?
Otsikko: Re: Lämpöä maapiiriin
Kirjoitti: KimmoK - 06.03.06 - klo:08:02
ei ainakaan rahallista hyötyä tule joka kattaisi investoinnin


toisaalta, voisithan käyttää lataukseen ihan sitä samaista putkistoa josta lämpö kerätään.

silloin lataus onnistuu kohtuullisesti, hyöty edelleenkin pieni, mutta ei ainakaan niin tappiollinen. tuontapaista lataustahan tehdään lämpökaivojen ja maaviileän yhdistelmässä
Otsikko: Re: Lämpöä maapiiriin
Kirjoitti: sailor - 06.03.06 - klo:12:48
Ei kannata. Kun helteet on heinäkuussa ja lämpöä tarvitaan marraskuussa, niin tulee vanha sanonta mieleen ettei kannettu vesi kaivossa pysy. Maahan tai kaivoon syötetty lämpö kerkeää monta kertaa siirtymään ympäröivään maaperään. Epäilen ettei hyötyä pysty mittaamaan, vaikka se olisikin teoriassa olemassa.

Parempaan tulokseen pääsisi laittamalla aurinkokenno siihen varaajan ja kylmävesisyötön väliin. Tällöin tarvittava kuuma käyttövesi esilämmitettäisiin aurinkokennossa. Aurinkokennon pitäisi olla luokkaa "tehoton", jottei järjestelmään tarvitsisi lisätä varolaitteita.

Tässä toimisi varmaan wanha lämpöpatteri, joka on maalattu mustaksi  :D

Parin neliön tyhjiökerääjiä saa alle 500 euron (koko 2m2), mutta kun noissa saattaa lämpötila kohota jopa vajaa 300 asteiseksi, niin ne tarvitsevat ohjauskeskukset ja monitieventtiilit yms.

Jani
Otsikko: Re: Lämpöä maapiiriin
Kirjoitti: Aksu69 - 06.03.06 - klo:21:46
Niin, idea asteellahan tämä on. Mutta hyvä toteamus KimmoK:lta että käyttäis samaa putkea latukseen, jos tällaisen joskus toteuttais. Auringon lämpöä saa kyllä melkein ympäri vuoden hyödyksi kerättyä (etelä- Suomessa n 1100 kWh/m2/vuosi). Ajatuksena olisi siis jossain vaiheessa rakentaa itse aurinkokeräin, suunnata se optimaalliseen suuntaan ja antaa lisäapua maapiiriin. Mikä johtaakin seuraavaan kysymykseen: eli mikä voi olla max lämpötilaero kiertoon menevällä / palaavalla liuoksella?