Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönjako => Aiheen aloitti: justus01 - 08.09.11 - klo:10:02
-
Olemme nyt asuneet uudessa talossa reilu 2,5 vuotta ja lämmönjakoverkon paine laskee noin 0.5-1 vuodessa aina 1 bar:sta 0,5 bariin. Tuosta 0,5 barista se ei ilmeisesti enää laske alemmaksi.
Toissa päivänä taas laskin vettä lämmönjakoon toisen kerran ja aika huolestuttavan kauan sai hanaa pitää raollaan ennen kuin paine alkoi nousta mihinkään, ehdin jo epäillä mittarin toimivuuttakin ennen kuin se lähti nousuun. Omien laskelmieni mukaan lattialämmitysputkiston tilavuus on noin 60L.
Mistä tuo voisi johtua? Mitään näkyvää vuotoa ei ole jakotukeilla tai muissa liitoksissa havaittavissa. MLP-pumpun sisältöä en ole tutkinut. Ylipaineventtiili ei vuoda, koska en ole nähnyt minkäänlaista lätäkköä teknisentilan lattialla. Voiko vika olla paisarissa? Ilmaa jossakin? Putkistossa ei ilmeisesti ole automaatti-ilmausta. Putkistosta ei ole missään vaiheessa kuulunut mitään kohinaa tai pulputusta.
Mitä merkitystä tuolla paineella on? Annanko jatkossa olla suosiolla 0,5 baria? Vai pitäisikö alkaa asialle tekemään jotain (soittaa putkimiehelle)?
-
Mitä merkitystä tuolla paineella on? Annanko jatkossa olla suosiolla 0,5 baria? Vai pitäisikö alkaa asialle tekemään jotain (soittaa putkimiehelle)?
Minimipaine määräytyy siitä, että verkoston korkeimmassakin kohdassa paineen tulee olla ylipaineen puolella.
Sinulla lienee 2-kerrostalo?
Minimipaine on jokaista painemittarin ja verkoston korkeimman kohdan välistä metriä kohti 0,1 bar + varmuusvara muutama kymmenesosa bar.
Ensimmäiseksi sinun pitää kuitenkin tarkastaa painemittari.
Verkostosta irrotettuna sen pitää näyttää 0 bar, jos näyttää muuta niin hanki uusi.
ATS
-
Mitään näkyvää vuotoa ei ole
Lämpöjohtoverkossa riittävän pienestä vuodosta ei välttämättä jää näkyvää vesilammikkoa tms jos vuotokohta on jossain lämpimässä kohdassa.Pieni vesimäärä voi haihtua lämpimältä pinnalta sitämukaa kun vuotokohdasta tihkuu vettä.
Usein tuollaisessa kohdassa kuitenkin on nähtävissä ruoste tms jälkiä .