Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönjako => Aiheen aloitti: ruhis - 01.06.10 - klo:08:55
-
Moro!
No niin kysymyksiä viisaammille:
Nyt kun kesäaika ja lämpöisemmät kelit niin olen sulkenut suurimman osan asuintilojen LL - piireistä jakotukilta,
Ainoat missä virtausta on:
-Keittiö
-Eteinen/WC
-pojan makuuhuone (termarin perässä)
- isoin makuuhuone jossa on "päällä" toinen piiri termarin säätämänä
-Kosteat tilat täysi kierto päällä jakotukeista säätämällä.
Sen takia parissa makuuhuoneessa termarien takana lämmitystä, että jos tulisi kylmiä päiviä näin kesälläkin niin ei heti takkaa tarvitse ruveta lämmittämään. <--- onko mitään järkeä pitää tuollain?
Olen säätänyt lämpökäyrän asetus valikosta pumpun tekemään samanlämpöistä LL vettä jokaiselle ulkolämpötilalle +5 --> +20 sen takia, että saisi kosteiden tilojen lattiat pysymään jalalle lämpöisenä ja samalla lattiat kuivaisi tehokkaammin.
Nythän tietenkin sellainen ongelma kun tilavuudeltaan aika pieni osa lämmityksestä käytössä niin IVT käy aika usein (ehkä noin 1 tunnin välein) todella lyhyitä jaksoa ehkä n. 10min ja sen jälkeen kun sammuu niin LJ Paluu lämpötila alkaa tippumaan "silmissä" eli 0,1astetta lähtee 10 sek. välein pois paluu lämpötilasta.
Ihmetyttää tuo LJ paluu lämpötilan niin nopea putoaminen (eikö se varaaja / käytössä oleva putkisto muka paremmin varaa lämpöä) eli käytännössä se menee jotenkin näin:
-Pumppu lähtee päälle 28 astetta ja käy n. 10 min pysähtyy kun 31 astetta.
-LJ paluu tippuu nopeasti tuonne 38,3 asteeseen ja siitä eteenpäin sitten ns. "normaalivauhtia"
Onko tässä nyt mitään järkikeinoja parantaa tilannetta? jos kone olisi "vakiosäädöillä" niin olisi kosteiden tilojen lattiat viileät aina kesällä kun ei lämmitystarvetta ole oikeasti.
Olisiko pitänyt laittaa puskuri varaaja piirin, jotta käyntiaika pysyisi sopivana vai häh?
Kytkentäerotusta voisi tietenkin nostaa 3 asteesta, mutta vaikka laittaisi 5 asteeseenkin niin äkkiä se tippuu silti jos se samalla menolla tippuu kun edellä mainittu.
Kiitoksia jos joku vaivautuu lukemaan ja jeesimään.
niin ja laitteistosta sen verran että :
Pumppu:IVT C6
lattialämmitys koko talossa
ei puskurivaraajaa
Kaikki lattialämmitys piirit saman shuntin takana eli ei mahdollisuutta ajaa missään tilanteessa lämpöisempää vettä kosteiden tilojen lattiaan kun muuallekkaan.
-
Jos lattiaputkitus on betonissa, lämpötilan tippumisen pitäisi olla hidasta, koska betonimassa varaa lämpöä.
Betonin lämpöä varaava ominaisuus korvaa vaarajasäiliön.
Jos lattioissa ei ole betonia varaamassa lämpöä, toimii sellainen lattialämmitys samoin, kuin tavallinen patterilämmityskin, eli tarvitsee varaajatankin, mitä isompi, sen parempi.
Isompi varaaja harventaa aina enemmän käynnistymiskertoja.
-
Käyntiajat rauhouttui aika lailla kun laitoin kytkentäeron 5 asteeseen. täytyy katsoa jos nostaisi erotusta vielä vähän.
-
Käyetään läheltä liippaa aihetta, kun kerran sellainen löytyi.
Olen tässä yrittänyt mietiskellä miten omassa systeemissä saisi jonkinlaisen kesäasenon aikaiseksi.
Talossahan on kaksi jakotukkia joista ensimmäisessä on ainoastaan manuaalisäätimiä ja n. 15 metrisen siirtoputken perässä toinen jakotukkis jossa 1 käsisäätöinen ja loput 9 tai 10 automaattisia ohjainlaitteita.
Kesällä riitäisi että lämmitys olisi päällä ainoastaan suihkussa ja mahdollisesti kodinhoitohuoneessa. Nämä molemmat sijaitsevat 1. jakotukissa. Ongelmana vaan on että jos suurin osa tai kaikki toisen (siis sen 15 metrisen siirtoputken toisessa päässä) jakotukin kierroista on kiinni, reagoi palaavan nesteen lämpötila niin hitaasti että pumppu ei oikein tunnu toimivan parhaalla mahdollisella tavalla (tästä oli juttua jossain toisesa aiheessa). Hullunkiertoa ko. jakotukissa ei siis ole.
Olen sellaista vaihtoehtoa miettinyt, että jos laittaisin toisen jakotukin päässä olevat, siirtoputken menon ja paluun sulut kiinni. Näin ei lämmintä edes menisi toiselle jakotukille ja palaavan nesteen lämpötilankin luulisi reagoivan nopeammin? Voisin nostaa lämmitysnamikkaakin vähän ylemmäs niin suihkun lattia pysyisi lämpöisenä kesälläkin.
Voisiko homma toimia näin?