Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Lämmönjako => Aiheen aloitti: eko - 01.10.09 - klo:21:07
-
Tätä asiaa sivutaan siellä täällä, ja puskurin tarpeesta/tarpeettomuudesta ollaan montaa mieltä.
Itse tein aikakaan olemassa olevalla kaukolämmöllä 9kW:n askelvastekokeen, jolla (mielestäni) totesin, että pelkkä maavarainen betonilattia riittää "puskuriksi".
Nyt kun MLP on asennettu, jakotukki vaihdettu (ei termareita, vielä säätämättä) ja ulkolämpö on (vihdoin) kylmenemässä :'( , tuli ajankohtaiseksi vääntää MLP:n viritystä varten käyrä, josta voisi "ennustaa" kytkentäeron muutoksen vaikutus käyntiaikaan (/ käynnistyksien määrän). Kun jakotukin vaihdossa sihti meni vielä (sopivasti) likaiseksi, sain ihmeteltyä samalla myös virtauksen pienenemisen vaikutusta.
Laittamalla lämmönnousu x-akselilla ja aika käynnistyksestä y-akselille tuli parille syklille tällaiset käyrät:
(http://www.elisanet.fi/kolu/ScreenHunter_LL_paluu_vs_aika.gif)
Erityisesti tykkään noista kuudennen asteen kaavoista (jonka Excel tekee itse) :D :D (niistä katsomalla näki/laski helpommin, että n. 8/14 virtaus viivästyttää käyrää vain n. 4min ilman muuta suurempaa vaikutusta).
Näyttäisi, että massivisella betonilattialla (ja rautaputkilla) on selkeästi kaksi vaihetta, jossa taite sattuu tyypilliselle IVT(Carrier):n parametri-alueelle (ilmankos meillä kytkentäeron muutos ei muuttanut käyntiaikaa lineaarisesti ::) ) . (Kämpän lämpö ei heilahtanut 130+min syklissä...)
Mitenhän muut "puskurit" käyttäytyy?
-
Laskin vielä , millaista "täysin sekoittuvaa" puskurivaraajaa (MLP:n vieressä, lienee lähinnä hullunkiertoa) mitattu lämmönnousu vastaa (9kW keskiteholla).
- 3.0 C / n. 900l varaaja 8-)
- 5.5C / n. 1700 litraa vettä 8-) 8-)
(leaskaa hieman muutettu, kun meni hieman suttuseksi :D
(http://www.elisanet.fi/kolu/ScreenHunter_LL_paluu_vs_aika_B.gif)
Onneksi ei tullut investoitua turhiin ämpäriin LL-piirissä :)
-
Betonilaatan tapauksessa ei lämmityskierrossa tosiaankaan tarvita puskuria, jos vaan pumpun teho ja laatan koko ovat järkevässä suhteessa. Ja tietysti oikeassa suhteessa myös lämmöntarpeeseen.
Oma kokemus:
Hatara vanha talo jossa putket kipsilevyjen välissä (ei siis mitään varaavaa massaa). Kierron väliin kun lisäsi 300 litran puskurin niin käynnistysten määrä per vrk väheni n. 70%.
Kaverin kokemus:
Uusi talo jossa putket betonilaatassa ja pumppu ylimoitoitettu (mitoitettu talolle ja isolle tallille josta talli vielä tekemättä). Ilman puskuria paluuveden lämpö nousi niin nopeasti ylärajalle ettei laatta ehtinyt lämpöä varaamaan -> pätkäkäyntiä (kierron kuristaminen aiheutti muita ongelmia). 150 litran puskurin kanssa käy +5°C ulkolämpötilalla 4 krt/vrk.