Maalämpöfoorumi
Ongelmia maalämmön kanssa => Yleistä => Aiheen aloitti: 9-3tid - 07.03.07 - klo:22:46
-
Itse ymmärrän sähkötekniikasta saman verran kuin sika satelliitista, joten toivottavasti saisin joltakin osaajalta apua. Tämä ei nyt varsinaisesti liity mlp-pumppuun, mutta kuitenkin...ohessa hieman pohjatietoa...
Asumme haja-asutusalueella ja asuntomme välittömässä läheisyydessä on tehty sähköverkon uusintatöitä jo kuukausitolkulla. Sähkökatkoja on ollut vähän väliä ilmoitettuja ja ilmoittamattomia. Nyt ovat alkaneet kodin sähkölaitteetkin ottamaan siipeensä. Viime viikolla hajosi mikro ja pesukone jäi jumittamaan yhteen asentoonsa. MLP vilkutteli myös vikavaloja, kun yksi vaihde jäi pelistä kokonaan pois. Nyt kävi kodinkonekorjaaja ja totesi, että yhdestä vaiheesta tulee vain noin 200V jännite ja kahdesta muusta normi n. 240V. Kysyisinkin, että mitä tämä voi teidän mielestä aiheuttaa esim. kylmäkoneille? Kompuran äänetkin ovat alkaneet olla sellaista humppaamista. Valot vilkkuvat mökissä, kuin diskoteekissa. Toinen kyssäri koskee, että voiko yhden vaiheen selvä alentuma aiheuttaa sähkömittarin sekoamisen ( uusi digitaalinen mittari ) vai kuluttaako kylmäkoneet ml. mlp niin paljon enemmän virtaa kun jännite on yhdessä vaiheessa alempi.
Esim. vuonna 2006 tammikuun kulutus 1457kwh ( sis. lähes 2 viikon -35ast. pakkasjakso ). Vuosi 2007 tammikuun kulutus ( ei kovin kylmää edes ) 2367kwh. Jossakin mättää ja pahasti?? 1.2 - 7.3 sähköä mennyt 2879kwh!!! Nyt tarvittaisiin pohdintaa / faktaa pöytään silllä reklamaatiota tästä lähtee sähköntarjoajan suuntaan eihän tätä kohta enää perse kestä.
-
En tuosta sähköstä minäkään tiedä ...
Mutta tarkista ihmeessä kotivakuutus ja ota sähkäriltä todistus tilanteesta.
Tietsikoita menee vastaavassa tilanteessa herkästi rikki, vaikka esim. jääkappi ei ole moksiskaan. Virranjakelia on virheensä yleensä maksanut.
Minkä osan vastukset ovat olleet päällä?
-
Täällä on aikaisempi keskustelu samasta aiheesta. Tupoksessa tippui sähköjohto maahan ja aiheutti samanlaisia ongelmia, mitä sinullakin on, ei kylläkään maalämpöpumppuun. Naapureilla hajosikin laitteita. Sähköyhtiö korvasi.
-Santeri-
-
Ehdottomasti yhteys sähköntoimittajaan ja neuvottelemaan, että mihin osoitteeseen voi korjauslaskuja lähetellä.
Kannattaa vielä tähdentää että mitä aikovat tehdä asian suhteen jatkossa.
Esimerkki elävästä elämästä:
Sukulaismies (sähköasentaja) valitti sähköntoimittajalle "huonosta" sähköstä haja-asutusalueen kodissaan. Koneita oli jo mennyt rikki ja valot vilkkuivat lähes jatkuvasti. Oma mittaus osoitti jännitteiden vaeltelevan 190-230V:n välillä.
Meni muutama viikko ja laitoksen ukkoja juoksenteli metsissä ja laittoivat vahvemmat linjat talolle. Sitten tuli toinen ukko laitokselta ja laittoi dataloggerin kuukaudeksi asukkaan piuhoihin. No toteamus oli lopulta että - "Sähköt on hyvät ja vaihtelu sallittujen prosenttien sisällä. Emme ole vastuussa rikkoutuneista laitteista." :o :o
No voitte kuvitella mitä kaveri tuumaili päätöksestä... ::)
Että kannattaa ehkä hankki sitä evidenssiä puolueettomalta mittaajalta.
-
Kannattaisi olla yhteydessä sähköyhtiöön.
Kolmivaihemoottori (MLP kompura) yksi käämi haukkaa enemmän nyt virtaa suhteessa muihin käämeihin, koska syöttöjännite on pienempi. Silloin se myös lämpenee enemmän. Moottori on vinokuormituksessa.
Sama koskee myös muitakin sähkölaitteita jotka on
kytkettynä alentuneen jännitteen vaiheeseen.
Tietyn tehon tuottaakseen laite ottaa enemmän virtaa jos jännite alenee (P=U*I).
-
Sama koskee myös muitakin sähkölaitteita jotka on
kytkettynä alentuneen jännitteen vaiheeseen.
Tietyn tehon tuottaakseen laite ottaa enemmän virtaa jos jännite alenee (P=U*I).
Kiitos vastauksistanne. Tätä juuri epäilin.
Sähköyhtiöön olen ollut yhteyksissä vikapalveluun jo kolme kertaa ja asiakaspalveluun parikin kertaa. Tänä aamuna tuli tieto, että jännite on todellakin liian alhainen / alle standardien ja vaihtavat sähköntoimitussuuntaa.
Voikohan spekuloida kompuroiden / sähkölaitteiden käyttöiällä, ovatkohan kärsineet vaikka eivät ole hajonneet?
-
Sama koskee myös muitakin sähkölaitteita jotka on
kytkettynä alentuneen jännitteen vaiheeseen.
Tietyn tehon tuottaakseen laite ottaa enemmän virtaa jos jännite alenee (P=U*I).
Onkohan tuo nyt ihan noinkaan? P=UI=RI2 eli U=RI, josta I=U/R. Resistanssi ei yleensä riipu jännitteestä, joten jännitteen pudotessa virta ja teho pienenevät. Joku sähköstä oikeasti jotakin tietävä voi korjata jos meni pieleen.
- I
-
Kommentoin pikkasen IAP:n viestiä:
Resistanssi pysyy samana jos nyt ei aleta sotkemaan tähän vaihtovirtaresistanssia.
Mutta esim. moottorikäytöissä moottori pyöriessään kuluttaa laskennallisen määrän tehoa.
3-vaihetehon laskukaava :
P = neliöjuuri 3 *U* I * cos
Vastusarvo ei muutu, mutta jännite putoaa ja moottorin täytyy kuitenkin pyöriä. Tämän seurauksena virta kasvaa. Mikäli vastamomentti kasvaa liikaa, syntyy moottorin jumitila --> lämpörele laukeaa (virran kasvun seurauksena).
Yhden vaiheen alhainen jännite aiheuttaa vinokuorman, mutta ei laukaise välttämättä lämpörelettä. Tämä kuitenkin rasittaa moottoria eikä lupaa hyvää moottorin eliniälle.
Lisää tietoa ABB:n sähköisessä käsikirjassa kiinostuneille:
http://www02.abb.com/global/fiabb/fiabb255.nsf/viewunid/C46D5509D325D21AC225695B002FB07B/$file/170_0007.pdf
ks. kohta 17.3 sivu 7. Vinokuormasta on myös maininta sivun alareunassa.
-
Yhden vaiheen alhainen jännite aiheuttaa vinokuorman, mutta ei laukaise välttämättä lämpörelettä. Tämä kuitenkin rasittaa moottoria eikä lupaa hyvää moottorin eliniälle.
Ohmi kertaa käämi pimenee koko lääni. ;D
Epätasaisista vaihejännitteistä johtuva vinokuorma (yleensä alhainen vaihejännite) heikentää kompuran momenttia ja saattaa aiheuttaa ongelmia kompuran käynnistyksessä, (saattaa jäädä jumiin kompuralle ominaisesta hyvin suuresta käynnistysvirrasta johtuen).
Oikein säädetty ja toimiva lämpörele kuten myös moottorinsuojakytkin suojaa moottoria, nämä kun toimivat vaihekohtaisesti.
Kolmevaiheisen moottorin jokainen käämi on suojattu sen kanssa sarjaan kytketyllä tuntoelimellä, tarkoittaa että: alhainen vaihejännite ei laukaise sitä mutta jos se on niin alhainen että vinokuormasta johtuen muiden vaiheiden virrat nousevat laukaisurajalle niin laukeaa.
Jumitilanteessa ja ylikuormituksessa kaikkien vaiheiden virrat nousevat laukaisurajalle ja suoja laukeaa.
Yhteenveto: alentunut vaihejännite on kompressorin tehosta pois, ja oikein viritetty suojalaite estää käämien ylikuumenemisen vaihekohtaisesti.
Voidaan tietysti ruveta spekuloimaan vinokuormaisen moottorin käämin tai sen eristeen eliniällä mutta todennäköisesti laakerit loppuu ennemmin, kompuroissa kun nuokaan eivät ole vaihdettavissa asialla tuskin on merkitystä.