Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => LämpöÄssä => Aiheen aloitti: Kirkonrotta - 23.11.07 - klo:17:58
-
Terve, ilmoitan heti alkuun olevani noviisi.. Mutta prkl kun ei noista käyttöohjeista vaan saa selville!
Ensimmäinen ongelma.. Miten kuumaa pitäisi olla "kuumakaasu"? Minulla on sellainen epäilys että mun pumppussani lähde kompressori käyntiin lainkaan koska kuumakaasu on kokoajan lähes veden lämmöissä..
Toinen ongelma, mistä tiedän että kompressori on käynnissä? (mieluusti mistä tietää että se on juuri sillähetkellä käynnissä tjs).
Maalenkki on 210m:n porakaivossa, se on ilmattu sekä laitteen omalla pumpulla että varmuuden vuoksi ohjekirjan vinkistä vaarin ja väärinpäin ulkoisen pumpun voimin. Eikä maapiiri lorise eikä lirise kun sitä moottoria pyörittää manuaalisäädöllä. Ihmetystä herättää se että varaajan lämmöt tippuu aikansa ja sitten napsahtaa sähkövastus päälle joka nostaa sen takaisin ylös. Onko tuossa kompressorissa jotain "paina-tästä-resetoidaksesi"-nappia tjs?
Terv: Oliko Lämpöässä sittenkin väärä merkki?
-
Hei!
Itselläni kuumakaasu nousee 85 - 90 asteen välille.
Kompressorin käynnin kyllä kuulee, varsinkin jos koneessa ei ole "kuoria" päällä. Koneen käynnistys äänen kuulee kyllä senkin varsin hyvia ainakin itselläni S15:sta.
Palaako koneen "sähkötaulussa" imupaineen punainen merkkivalo? Se selittäisi ainakin tuon ettei kompressori lähde lainkaan käymään. Sen kuittaus on vähän monimutkaisempaa, mutta huoltoon soittamalla sieltä opastetaan kyllä sekin!
Eipä se Lämpöässäkään ole yhtään sen huonompi kuin mikään muukaan merkki, kunhan saat sen vaan pelaamaan ensin.
-
Saisitko jotenkin napattua valokuvan lämpöpumpun sähkökeskuksesta ja mahdollisesti "konehuoneesta"
Pistin sulle yksityisviestillä oman sähköpostiosoitteeni
Itse veikkaisin maapiirin ja/tai kompressorin moottorisuojakytkimiä (jos tuossa mallissa sellaiset on)
Ne ovat ainakin "vanhassa" V15 mallissa sellaiset musta + punainen nappi tyyliset.
-
Hei!
Itselläni kuumakaasu nousee 85 - 90 asteen välille.
Kompressorin käynnin kyllä kuulee, varsinkin jos koneessa ei ole "kuoria" päällä. Koneen käynnistys äänen kuulee kyllä senkin varsin hyvia ainakin itselläni S15:sta.
Palaako koneen "sähkötaulussa" imupaineen punainen merkkivalo? Se selittäisi ainakin tuon ettei kompressori lähde lainkaan käymään. Sen kuittaus on vähän monimutkaisempaa, mutta huoltoon soittamalla sieltä opastetaan kyllä sekin!
Eipä se Lämpöässäkään ole yhtään sen huonompi kuin mikään muukaan merkki, kunhan saat sen vaan pelaamaan ensin.
Juu, ei taida kompura käydä. Mun kuumakaasu on ollut vähän reilu 30 astetta parhaimmillaan mitä olen vieressä seurannut. Ja koneen käynnistymistä olen käsin kopeloimallakin yrittänyt diagnosoida. Maanesteen kiertopumppu toimii kyllä - ja sitä ohjaava automatiikkakin toimii mutta ilmeisesti vain kompura on vaan mykkä. Mitään virhevaloja tuossa V13:ssa ei silmiini ole osunut.. (kts, kuvia seuraavasta viestistäni)
-
Saisitko jotenkin napattua valokuvan lämpöpumpun sähkökeskuksesta ja mahdollisesti "konehuoneesta"...
Tuossa noita kuvia:
Avattu konehuone:
(http://www.aijaa.com/img/00031/1268335.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=1268335.jpg)
Avattu sähköpääkeskus?:
(http://www.aijaa.com/img/00009/1268357.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=1268357.jpg)
Ja kytkinpaneeli:
(http://www.aijaa.com/img/00096/1268362.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=1268362.jpg)
Tuossa "avatussa sähkötaulussa" olen tarkistanut että jännitteet tulee näkyvillä oleviin pisteisiin kuten maalaisjärjellä niiden pitäisikin. Eli kaikki kolme vaihetta tulee pääkatkaisijalle ja siitä eteenpäin.
Näppäimistön kuvassa on sekä kompressorin että maakierron nappulat "offilla". Eli tuolla näppäinten asetuksella ajan pelkällä sähkövastuksella.
Toivottavasti noi kuvat auttoi, lisääkin saan kyllä jos se auttaa.
JS
-
Kuittaa presu,avaa kansi ja paina vihreästä napista kanneen suunnassa
-
Kuvat ovat tummanlaisia. Mitä sinulla on sähkökeskuksessa alhaaltapäin lukien toisen pistokkeen paikalla? Onko se tyhjä vai pistoke, josta ei lähde johtoa?
Minulla on V-7 ja sen sähkökeskus näyttää samanlaiselta.
Toinen pistoke alhaaltapäin on oikosulkupistoke, jossa reunimmaiset jodot on kytketty yhteen. Minulla tämä pistoke puuttui tehtaan jäljiltä kokonaan ja tämä esti ainakin kompressorin käynnistymisen. Lisäksi minulla oli painekytkin (presu, pressostaatti) pakkokuittausasennossa. Tämähän ei estä käynnistymistä mutta vikatilanteessa saattaa rikkoa kompressorin.
-
Kuittaa presu,avaa kansi ja paina vihreästä napista kanneen suunnassa
Ööö, presu? Mitä mahdat tarkoittaa sanalla "presu"? Onko se tuo danforss-tekstillä varustettu boksi keskimmäisessä kuvassa?
Js
Edit: Tuossahan tuo presu kerrottiinkin seuraavassa viestissä..
Edit2: Avattu, ja löytyi semmoinen vihreä liukukytkin mitä on nyt rämpätty. Tosin ilman mitään näkyvää vaikutusta
-
... Mitä sinulla on sähkökeskuksessa alhaaltapäin lukien toisen pistokkeen paikalla? Onko se tyhjä vai pistoke, josta ei lähde johtoa? ...
Tyhjä paikka, siinäkö pitäisi olla jokin terminaatori? Uskaltaako tuohon tehdä oman hyppylangan ihan 1.5mm:n johdosta?
Js
-
Mielestäni se on ylimmässä kuvassa (konehuone) ylhäällä keskellä oleva laatikko. Yleensä ne on Danfossin valmistamia.
Käyttäkää hyvät ihmiset laitteista niiden oikeita nimiä sillä nämä slangisanat eivät välttämättä aukene kaikille.
-
"Tyhjä paikka, siinäkö pitäisi olla jokin terminaatori? Uskaltaako tuohon tehdä oman hyppylangan ihan 1.5mm:n johdosta? "
Minulle V-7:ään tehtiin 1,5mm sähköjohdosta hyppylanka kunnes tehtaalta saatiin virallinen hyppylangalla varustettu pistoke.
Tietenkin voit kokeilla mutta omalla vastuulla.
Toinen turvallisempi vaihtoehto on soittaa heti huomisaamuna tehtaalle.
-
Tuossa vehjettä ihmetellessä löysin sähkökaavion tuolta kaapin sisältä. Sitä kun maalikkona tulkitsin niin tuossa on tosiaan jokin hyppylanka merkitty "PS2"-liittimeen jota siinä ei ole. Soittelen huomenissa firmaan - ja kiroan taas..
Toinen aihe:
Missähän on vika kun L2:n lämpö ei nouse? Eli L1-piirissä nätisti pyörii 27C:n vesi ja säätämällä saa lämmön nousemaan nopeasti ylemmäksikin mutta L2:n lämpö ei vaan nouse 26C:sta! L2:lla ajetaan tilapäisesti lämpöpattereita niin sen lämpötila saisi olla isompi ja olen säätänyt L2:n minimilämpötilaksi 35C mutta sinne se ei kyllä ikinä ole noussut. Tuo 25-26 on maksimi ja sitä keltaista/oranssia laatikkoa mikä on kupariputkessa kiinni, tutkittuani niin se on ns. täysillä jo nyt. Miten sinne saa enempi lämpöä vai onko nyt niin että 6kw:n sähkövastus ei vaan riitä lämmittämään tuota varaajan alaosaa lämpimämmäksi?
Js
-
Onkos noi QM1 ja QM2 nyt sitten oikeassa asennossa?
Jotenkin tuntuu siltä, että niistä pitäisi noi nappulat olla eri asennossa (ie. punaiset ylös / mustat pohjaan)
Nyt noi moottorinsuojakytkimet on OFF asennossa => eipä tuu sähkö kompressorille eikä maapiirin pumpulle.
Nämä nyt ainakin noiden kuvien perusteella tulkittuna.
-
Vastuksethan lämmittävät ainoastaan yläosaa ja lämmin vesi kerrostuu sinne. LJ1 ottaa alaosasta ja tarvittaessa myös yläosasta ja palauttaa alaosaan. LJ2 ottaa ainoastaan alaosasta ja paluttaa myös sinne.
Eli tällä hetkellä sinulla menee LJ2:een LJ1:n paluuvettä. Yksi konsti on saada alaosaan lämpimämpää vettä on se että käynnistät pakko-ohjauksella lataus- ja tulistuspumpun. Nämä käydessään sekoittavat myös jokin verran yläosan lämpimämpää vettä alaosaan.
-
Joo-o, petti pokka ja pitihän se hyppylanka sinne liittimeen laittaa.. Napsuttelin noi katkaisijat ON-asentoon (colibrin viestiin, kuva on otettu sähkövastuksella "ajosta") - boottasin koneen ja alkoihan se kompura jyrisemään. MUTTA!!!
Vietin aikaani vähän härvelin vieressä kun kompura oli pysähtynyt..
Klo 16:30
L1, 27C
L2, 25C
Ylävaraaja: 46
Alavaraaja: 27
Kuumakaasu: 34
Järjestelmän paine: 0.6bar
KWh mittari: 8665.5
Klo 16:50
L1, 27C
L2, 27C
Ylävaraaja: 41
Alavaraaja: 27
Kuumakaasu: 37
Järjestelmän paine: 0.5bar
KWh mittari: 8665.7
Klo 17:10
Ylävaraaja: 37
Kuumakaasu: 37
Järjestelmän paine: 0.4bar
KWh mittari: 8665.9
Klo 17:25
Ylävaraaja: 34
Kuumakaasu: 36
Järjestelmän paine: 0.35bar
KWh mittari: 8666.1
Klo 17:35
Ylävaraaja: 33
Kuumakaasu: 36
Järjestelmän paine: 0.3bar
KWh mittari: 8666.2
Logit otettu kynällä Oumannista. Järjestelmän painemittari on suoraan varaajassa ja koko lämpöpumppu on mulla yksinään oman KWh-mittarin perässä. Logien siisteyden takia jätin pois arvot mitkä ei muuttuneet.
NYT alkaa kehittymään ihan oikeasti huomattavan kokoinen miehinen elin tuohon keskelle peilikuvasta katsovan miehen otsaa!
Eli yhteenvetoa..
- Hyppylangalla sain kompuran ainakin kertaalleen hörisemään. Nyt tiedän miltä se käyntiääni kuulostaa. Sen jälkeen kun se sammui jostain syystä mikään lämmitysmuoto ei lähde käyntiin vaikka varaajan lämpötila tippuu kuin lehmän häntä.
Logeista näette että jostain syystä lämmitysjärjestelmän paineet tippuu aika radikaalisti. Ylivuotoputkesta ei tule mitään (letku ämpärissä). Kyseessä on ilmeisesti lämpölaajenemisesta johtuva paineen lasku. Sähkövastuksella ajettaessa tuollaista paineen laskua ei nimittäin ole - tosin silloin riittääkin edes jotenkin lämpö..
Vehje on kertaalleen resetoitu tehdasasetuksiin sen jälkeen kun lämmitysvastus hirtti kiinni ja puhelintuki kuvitteli että vika oli asetuksissa. (Meni sen jälkeen muutama päivä niin posti toi viestiä että kaikissa tämän vuoden puolella toimitetuissa V13-15 meni sähkövastuksen ohjainrele vaihtoon..)
Vielä yhdet logit..
Klo 17:45
Ylävaraaja: 31
Kuumakaasu: 35
Järjestelmän paine: 0.3bar
KWh mittari: 8666.4
Lisäksi huomionarvoista on se että maaliuospumpu on pyörinyt koko tämän logituksen ajan vaikka kompressori on ollutkin hiljaa. Onko katkaisijan arvo II sittenkään automaattiohjaus? Siihen en saanut vastausta puhelintuesta mutta tuohon tulokseen tulin itse aiemmin nappulaa napsutellessani. ÄRM!
JS
EDIT: klo 17:49 napsahti sähkövastus päälle, silloin sammui maaliuoksen kierrätyspumppu, eli katkaisijan asento II on ns. automaattivaihtoehto. Napsuttelin kompuran ohjausvirrat taas OFF:lle, eipä sillä mitään tee ja asennoidun siihen että kuuntelen sähkovastuksen piipitystä taas ens yön!
-
..käynnistät pakko-ohjauksella lataus- ja tulistuspumpun..
Niin tuo nappihan on kuvassa tuo ylin eikös? Se nappi ei jää pohjaan laisinkaan, eli pitää joko olla mies painamassa nappulaa tai sitten pitää alkaa tekemään varsin epävirallista teippipatenttia. Napin pohjaan teippaaminen vaikuta vaihtoehdolta minkä haluaisin tehdä 10ke:n vehkeeseen..
Js
-
Kauanko tuo kompressori kävi ?
Nyt taasen uskon tuon sammumisen johtuvan pressostaatin laukeamisesta.
Joten pressostaatin kansi irti ja vihreää nappulaa heiluttamaan. Samaan aikaan kannattaa kuunnella kuuluuko pressostaatista "jousimainen" napsahdus.
Jos kuuluu => oli lauennut
Jos ei => mietitään lisää.
http://www.aijaa.com/v.php?i=1268335.jpg
Tuo ylhäällä oleva "ranfossi"
Tämän jälkeen ohjaussähköt pois ja uudelleen päälle.
Toivottavasti kompressorin ääni alkaa taas kuulumaan
-
Kuvat ovat tummanlaisia. Mitä sinulla on sähkökeskuksessa alhaaltapäin lukien toisen pistokkeen paikalla? Onko se tyhjä vai pistoke, josta ei lähde johtoa?
Minulla on V-7 ja sen sähkökeskus näyttää samanlaiselta.
Toinen pistoke alhaaltapäin on oikosulkupistoke, jossa reunimmaiset jodot on kytketty yhteen.
Ainakin käyttöohjeen mukaan hyppylanka näyttäsi (pitäisi) olevan/olla sähkökeskuksen puolella
http://www.lampoassa.fi/uploads/media/Kayttoohje_V7-15_9-07.pdf
sivu 29 kaavion kohta XPS2
Lisäksi pakkokäynnistys pitäisi olla mahdollista painamalla S3 nappia.
Tällöin kaavion mukaisesti pressostaatti, sekä moottorinsuojakytkimet ohitetaan.
-
Joten pressostaatin kansi irti ja vihreää nappulaa heiluttamaan...
En osaa sanoa kauanko kompura kävi, ehkä 15min. Ei ainakaan kauempaa. Tuosta sähkökaaviosta minkäkin tarkistin tuon hyppylangan tarpeen. En nähnyt ainakaan mitään muuta johdinta niinpä 1.5 neliöisellä piuhalla yhdistin johdot.
Avasin tuon pressostaatin taas. Se vaakasuunnassa oleva vihreä nappi ei mielestäni kyllä napsahtanut vaikka voimalla työnsinkin sitä taakse muutaman kerran. Se pystysuunnassa oleva nappi on kiilattu ruuvin alla olevalla prikalla liikkumattomaksi - miksi?
Tuon järjestelmän paineen tippumisen todensin nyt tosiaan lämpölaajenemisesta johtuvaksi. Sähkövastuksella paine nousi baarin tuntumaan kun varaaja oli lämmin.
Js
Edit: Niin ja tuota S3-nappia painamalla releiden napsuminen kyllä kuuluu mutta kompressori ei kyllä ole inahtanut kertaakaan tuon avulla.
-
Edit: Niin ja tuota S3-nappia painamalla releiden napsuminen kyllä kuuluu mutta kompressori ei kyllä ole inahtanut kertaakaan tuon avulla.
Käynnistyykö maapiirin pumppu?
Kyllä=pehmo pashana? (tai moottorinsuojakytkin)
Ei= jotain ihan muuta (pitää keksiä ;D )
-
Maapiirin pumppu hörähti kyllä käyntiin kun napsautin ohjausvirrat pois ja takaisin. Ei pelkästään tuota S3-nappia painelemalla. Se rele mikä napsahtaa nappia painamalla on tuossa "konehuone"-kuvassa näkyvä sininen möhkäle vasemmassa alaneljänneksessä.
Semmoinen asia tuli mieleen että voisiko tuo minun kompurani olla kuiva? Eli siis vailla noita kylmäaineita? Mistä sen voisi tarkistaa? Meinaan sehän sopisi ihan taudin kuvaan?
JS
-
Maapiirin pumppu hörähti kyllä käyntiin kun napsautin ohjausvirrat pois ja takaisin. Ei pelkästään tuota S3-nappia painelemalla. Se rele mikä napsahtaa nappia painamalla on tuossa "konehuone"-kuvassa näkyvä sininen möhkäle vasemmassa alaneljänneksessä.
Tuo sininen on magneettiventtiili (Y1)
Kokeiles rumpsauttaa ne moottorinsuojat pois ja päälle (ohjausvirrat ensin off) ja sitten taasen ohjausta päälle. Mitä tarjoaa ääniksi nyt?
Tarvittaessa anna sille vihjettä S3 napista. :)
Kuivuuteen en osaa vastata. Ehkä joku viisaampi.
-
Nyt on varaaja vähän liian lämmin (sähköllä) ettei kompuran pitäisi lähteäkkään käyntiin.. Mutta kokeilin silti tuota vinkkiäsi.
Kun laitoin ohjausvirran takaisin päälle, vehje oli täysin hiljaa (kuten aina ennenkin) ja S3:sta painaessani tuo rele naksahti ja maaliuoksen pumppu pörähti käyntiin mutta ei muuta. Tosin varaaja on nyt 50C:ssä eli kokeilen myöhemmin illalla uusiksi..
Js
-
Onko sähköjen vaihejärjestys tarkastettu? Eli pyörikö kompressori oikein päin?
-
Humm, onko tuohon sähkön vaiheen tarkistamiseen jotain käyttökelpoista tapaa mitata? Sähkömies tuon kytki mutta jotain minäkin sähköstä ymmärrän ja yleismittari/koetinkynä löytyy..
Tuota yllä olevaa kikkaa kokeilin nyt kun varajaa on jäähtynyt. Nyt se kompura ei lähtenyt useista booteista huolimatta käyntiin ollenkaan. Maaliuoksen pumppu pelaa kuten aiemminkin. No, eipä tässä enään montaa tuntia ole maanantai aamuun..
JS
-
Pitää olla "vaihejärjestysmittari".
Kysy sähkömieheltäsi tarkistiko hän vaihejärjestyksen?
-
Pitää olla "vaihejärjestysmittari".
Kysy sähkömieheltäsi tarkistiko hän vaihejärjestyksen?
Voinhan mä tuota kysyä, mutta tietäen sähkömiehet, sen vastauksen saanti puhelimessa ja sen luotettavuus on öö, nojoo.. Ja ennenkö saan sen paikanpäälle niin joulupukki on käynyt..
Tuli mieleen että mitäs jos minä kokeilen pudottaa mittaritaululta 2/3:osaa sulakkeista pois, testaan mihin vaiheeseen jäi virta lämpöpumpussa - ja jatkan läpi kaikki sulakkeet. Voinko päätellä siitä jotain? Talon mittaritaulu on kuitenkin lcd-näyttöinen etäluettava kapine missä on L1, L2 ja L3 näytössä vaiheiden symbooleina. Onko tuossa pumpussa ns. oikeaa kohtaa 1-vaiheelle? (tietty mahdollista on se että vaihdan pumpussa summassa 1 ja 3-vaiheiden paikkoja..)
Onko ajatusta?
Js
Edit: No onhan tuossa avatussa sähköpaneelin kuvassa L1, L2 ja L3 päävirran sisääntulossa.. Ellei joku keksi hyvää syytä miksen testaa kuten tuolla yllä sanoin tuota vaiheen järjestystä niin huomenna kokeillaan..
-
Onko maaliuospiirissä ilmaa? Itsellä oli vastaava ongelma, kun kaivuri oli pihaa tasaamassa se sai yhden liitoksen löystymään kaivon piirissä. Se ongelma meni ohi sillä että ilmasin piirin ja pressostaatti nollattiin ja pumppu käyntiin muutamaksi tunniksi ja kompura sen jälkeen peliin!
Itsellä ratkesi tuo pressostaatin laukeaminen tuolla, mutta jos moottorin suojakytkinkin pätkii niin se voi olla seuraava ongelma sitten!
-
Kyllä vaikuttaa siltä, että vaihejärjestys on kompuralle väärä ja kompressori pyörii väärin päin, eikä nosta paineita.
Ei kannata käyttää kovin kauan väärin päin, voitelu ei toimi.
Pyörintäsuunta vaihtuu päinvastaiseksi vaihtamalla mitkä tahansa kaksi vaihejohdinta keskenään. Mutta vain kaksi ei useampia!
-
V13-mallissa on 3-vaiheinen maapiirinpumppu.
Katso pumpun pyörimissuunta, niin näet käykö kompura väärinpäin. S2-kytkinhän on maapiirin pumpun pakkoajo.
Jos kompura käy väärin päin kone on selvästi äänekkäämpi ja kuumakaasun lämpötilat eivät nouse ainakaan 30 yläpuollle, paits jos sähkövastus on lämmittänyt varaajanvesitilan.
Kun vaiheet ovat väärinpäin kompura käy ainansa, kunnes kompuran lämpösuoja laukeaa ja kompuran jäähtyminen vielä kyllä aikansa.
-
Homma ny hyvä ihminen sinne ammattimies korjaamaan. :o Monesti olen tuhonnut ennemmän kuin korjannut netistä saamia ohjeilla. En väitä etteikö vastauksia antaneet olisi ammattimiehiä mutta itse ainakin ottaisinpuhelimen käteen ja MLP toimittajan asentaja paikalle eikä lähde pois ennen kuin laite toimii moitteetta. Ja sitten vasta keskutelisin siitä että missä "oli vika".
Kyllä meilläkin "alkulämmitys" tuotti jos jonkin moista virhettä ym. mutta kauppa oli tehty avaimet käteen-periaattella ei tarvinnu ite ihmetellä miksi ei toimi.
ps. Ainakin IVT ei edes lähde käyntiin jos vaiheet on päin p:tä. Ilmoittaa että vaihevika selkeesti taulussa.Näin kävi 2 talvee sitten kun kaatui puu linjan päälle myrskyssä..
-
Noniin, tuossa vähän ennen 7:aa (huonosti nukuttu yö) nousin ylös ja lompsin kääntämään 1 & 3 vaiheet toisinpäin sen enempiä testailematta pumpun syötössä. Näyttäisi siltä että tuossa oli se virhe! Vähän hävettää ettei aikaisemmin tuo tullut mieleen mutta toisaalta olen tyytyväinen ettei ollut oma moka..
Johtojen vaihdon jälkeen, kone rapsahti kompuralle heti, sen käyntiääni oli erilainen kuten joku tuossa sanoikin ja härveli alkoi välittömästi LÄMPEÄMÄÄN! Kuumakaasu nousi ~80+C ja alavaraaja & L2:n mitä olen ihmetellyt nousi myös rivakasti kohti asetuksiaan. Sitten pitikin lähteä töihin että illalla kotoa enempi raportointia jos tarvetta ilmenee.
Js
-
Hyvä, että sait pelit toimimaan! Pistä nyt vähän kuitenkin kommenttia, vaikka todennäköisesti laite toimiikin kunnolla. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka tehtaan miehet lukisi näitä viestejä ja ottaisi opiksi. Ei olisi meinaan suurikaan kehitysaskel myös LÄ:ssä lisätä ilmoitus että vaiheet väärinpäin tms.
-
Tarkastithan muuten että tuo maapiirin pumppu toimii oikeinpäin...
Siis oliko vaiheet ristissä pumpun sisällä, vaiko sähkötaulu-pumppu välillä?
Homma ny hyvä ihminen sinne ammattimies korjaamaan. :o Monesti olen tuhonnut ennemmän kuin korjannut netistä saamia ohjeilla. En väitä etteikö vastauksia antaneet olisi ammattimiehiä mutta itse ainakin ottaisinpuhelimen käteen ja MLP toimittajan asentaja paikalle eikä lähde pois ennen kuin laite toimii moitteetta.
Itse en ainakaan tunnusta olevani ammattilainen (paitsi omalla alallani ::))
Mutta vianhakuahan voi harrastaa niilläkin eväillä mitä käyttäjän käytettävissä on.
Sitten kun se kiireinen "ammatti"asentaja tms. tulee paikalle, saadaan annettua jo heti alussa mahdollisimman hyvät eväät. (säästyy aikaa, rahaa, hermoja)
Eikä tuo ammattilainen varmaankaan viikonloppuna paikalle edes heilahda.
Tietenkin kaikessa nettiin liittyvässä hommassa pitää olla lähdekritiikki kohdillaan, joten olet oikeassa.
-
Ei pahis! Nyt se vehje taas keksi uuden tavan viihdyttää ja ohjata omistajaansa kohti ennen aikaista hautaa!
Nyt tuo vekotin vuotaa! Siis ihan rehellisesti kusee alleen! Jos seison Oumanin edessä niin vasemmasta takanurkasta tiputtaa vettä ihan jatkuvana tippajonona. Ja vikahan ilmeni siten että tyytyväisenä menin katsomaan että miten vehje toimii ja yllättäen oli sukat märkänä ennenkö ehdin valoja laittamaan. Laite on täysin kuiva ulkoisesti, kaikki putket kuivana, ei mitään ulospäin näkyvää vikaa. Lämpöjärjestelmän paineet oli täysin nollassa, viisari nojasi tappiinsa ja kun laitoin paineet baarin tuntumiin niin jo alkoi taas tip-tip-tip kuulumaan.
Huomenna äkäinen soitto tehtaalle, tuota vikaa nimittäin en ala ite debuggaamaan! Veikkaan että tuo on ihan räkäsauman pettämisestä johtuva vika ja herra tietää miten tuo korjataan. Talvea vasten ei ilman lämpöjäkään kauaa viitsi olla!
Js
-
Tarkastithan muuten että tuo maapiirin pumppu toimii oikeinpäin...
Siis oliko vaiheet ristissä pumpun sisällä, vaiko sähkötaulu-pumppu välillä?..
Muistelisin että ohjeissa sanottiin ettei noi kiertovesipumput edes pyöri väärin päin, mutta asia pitää toki tarkistaa. Tuon vaiheenkäännön tein siis ihan sähkönsyöttöön suoraan. Eli roplasin sitä piuhaa minkä sähkömies oli mittarilta koneen sisäänmenoon vetänyt. Että kyllä siinä kääntyi koko koneen vaiheet.
Js
Ps. Miten tarkistan että kiertovesipumput toimii oikein?
-
Maapiirin pumpun kiertosuunta on helppo tarkistaa ilman sähkökoulutustakin. Tunget jäähdytysropelliin ohutta sähköjohtoa sen pyöriessä. (Lämpöässä V15 vm.2004 ohjeesta bongattua) Taipumissuunnasta voit päätellä pyörimissuunnan.
Missäs sulla on ylipaineventtiili? Ettei se nyt kusisi paineita pienemmäksi. Letku lattiakaivoon auttaa asiassa.
-
..Missäs sulla on ylipaineventtiili? Ettei se nyt kusisi paineita pienemmäksi...
Mulla on ylipaineventtiili ihan koneen päällä kuten pitäneenkin. Siitä menee letku 10l ämpäriin, eli vainoharhaisena asioiden tarkistajana näen heti jos vettä alkaa kertymään. Tämä vuoto ei tullut sieltä vaan jostain koneen uumenista.. Tarkistamme paikkoja..
JS
-
Voi sinua hyvä mies kyllä sinua nyt koetellaan. Nyt on muutama vaihtoehto:
1) Menet viinakauppaan ja ostat pullon jaloviinaa ja ryyppäät sen. Aamulla hiljaa katsot peiton alta onko tapahtunut jotain vielä pahempaa kuin että on vain kunnon krapula.
2) Menet varovasti lämpöpumpun luo ja puhut sille kauniisti ettei se vain keksisi mitään "uutta".
Lisää painetta systeemiin niin, että se alkaa taas tiputtaan. Tutkit tarkasti konehuoneen ettei vaan se vuoto kuitenkin olisi siellä, sillä koneessahan on kotelorakenteinen pohja, mikä voi johtaa vuotovedet melkein minne tahansa.
3) Ellei vuotoa löydy konehuoneesta on todennäköisesti jokin varaajan "räkähitsattu" sauma pettänyt ja sen korjaaminen on tehdastyötä.
Koska koneessahan on viiden vuoden takuu, vaadi, että tehdas tuo uuden koneen ja vie vanhan takaisin tehtaalle jotta voivat selvittää työnsä laatua.
4) Kuitenkin vielä yksi kysymys sinulle: Mikä on järjestelmän varoventtiilin avautumispaine ja toimiiko se?
-
Soittelin tuossa tehtaalle, siellä oltiin varsin ymmärtäväisiä.
Tuo vuoto on paikallistunut lauhdutin kierron pumppuun. Siihen tulee Lämpöässän korjaaja kuulemma viimeistään (pessimistin sanoin, toivottavasti) huomenna. Parasta tuossa vuodossa on se että sen saa hanoilla suljettua mutta lämmitys hoituu taas sähkövastuksin. Onneksi en ehtinyt kiintyä liikaa lämpöiseen alakertaan..
Mä alan mykkäkouluun tuon pumpun kanssa, jospa se sitten ymmärtää että kellarissa on yksinäistä ilman meikäläistä!
JS
-
Pannaas infoa kun joku jo muistuttikin asiasta..
Eli tuo vuoto korjattiin tosiaankin "huomenna" kuten aikaisemmassa viestissä kerroin. Propsit Lämpöässälle nopsalle toiminnalle! Vehje pumppaa lämmön nyt maasta ja lämpöä riittää. Vielä on pieniä viilauksia ennenkö homma on kuten kuuluukin mutta kerron niistä sitten tarkemmin kun saan asioihin vähän tolkkua ja työkiireet helpotta. Tärkeintä on että suurinpiirtein lämpö tulee kuten on tarkoituskin.
Js
-
Aika huolettoman tuntuinen laite ??? Muistitko kysyä koeponnistetaanko laitteita tehtaalla....
-
Morjensta taas pitkästä aikaa.. yli 3kk viime postauksesta!
Talven ensimmäiset pakkaset ja maalämpöpumpun kuulumisia.. Tulin töistä kotiin niin vehje piipitti sähkövastusta. Vikakoodi 4, alan kuittaamaan pressoraattori-härveliä joskos se taas lähtis toimimaan. Ens viikolla oikeasti teen sen kirjallisen reklamaation tehtaalle! tana..
-
Jeps, täältä ketjusta tarkistin tuon pressoraattorin ja kävin sen kuittaamassa.. Hetken kävi vehje ja sen jälkeen piti semmoista kloksutesta kompura ettei paremmasta väliä. shit mikä shit! Miks nää aina hajoaa vkonloppuna tahi pyhinä?
Edittiä etten turhaan floodaa..
Boottailin tuossa vehjettä useampaan kertaan, jopa vehkeen päähanikasta virrat pois vartiksi.. Ei auta.. Kompura joko yrittää käyntiin tahi sitten se käy noin 10-15s pressoraatin resetoinnin jälkeen. Sähköllä mennään! No onneksi tässä lähdetään sukuloimaan että voi tiputtaa kämpän lämpöjä ja käyttövettä ei tarvi lämmitellä..
-
Jeps, täältä ketjusta tarkistin tuon pressoraattorin ja kävin sen kuittaamassa.. Hetken kävi vehje ja sen jälkeen piti semmoista kloksutesta kompura ettei paremmasta väliä. shit mikä shit! Miks nää aina hajoaa vkonloppuna tahi pyhinä?
Edittiä etten turhaan floodaa..
Boottailin tuossa vehjettä useampaan kertaan, jopa vehkeen päähanikasta virrat pois vartiksi.. Ei auta.. Kompura joko yrittää käyntiin tahi sitten se käy noin 10-15s pressoraatin resetoinnin jälkeen. Sähköllä mennään! No onneksi tässä lähdetään sukuloimaan että voi tiputtaa kämpän lämpöjä ja käyttövettä ei tarvi lämmitellä..
Ymmärän tunteesi,mutta tämä ilmaston lämpeneminen yms.energiansäästö johtaa näköjään vain yhä enemmän"tavalliselle"ihmiselle liian teknisiin vempeleisiin,tämä maailma on vain niin teknistynyt (monimutkaistunut) ettei tässä pysy edes ammattilainen täysin perässä.
Vika on lämmönkeräyspiirissä
Onko ilmaa?
Onko pumppu jumissa?joskus nuo Wilon juoksupyörätkin irtoaa kun pumppu on kunnolla kuumunut huonon ilmauksen vuoksi
-
Ei ole maaliuoksen seassa ilmaa - en ainakaan ihan kevyin perustein usko. Koska ilmasin tuon maapiirin molemmin päin, eli ensin härvelin pumpulla ja sitten vielä toisinpäin tuolla uppopumpulla. Nestettä sain silti sen jälkeen parikertaan lisätä ettei paisari päässyt tyhjäksi niin että jo huolestuin asiasta. Tosin kun olin hakenut toisen tynnyrin nestettä jo jemmaan pumpun vierelle niin loppui nesteen hävikki ja sen jälkeen ei ole paisarissa pinta vajennut. Niillä nesteillä tuo pelasi reilut 800h tässä joulu-maaliskuu välissä - eikä pakkasneste ole haissut..
-
Ei ole maaliuoksen seassa ilmaa - en ainakaan ihan kevyin perustein usko. Koska ilmasin tuon maapiirin molemmin päin, eli ensin härvelin pumpulla ja sitten vielä toisinpäin tuolla uppopumpulla. Nestettä sain silti sen jälkeen parikertaan lisätä ettei paisari päässyt tyhjäksi niin että jo huolestuin asiasta. Tosin kun olin hakenut toisen tynnyrin nestettä jo jemmaan pumpun vierelle niin loppui nesteen hävikki ja sen jälkeen ei ole paisarissa pinta vajennut. Niillä nesteillä tuo pelasi reilut 800h tässä joulu-maaliskuu välissä - eikä pakkasneste ole haissut..
Jos ei ole ilmaa niin sittenhän proplemattiikka helpottuu,eli liuospumppu on syypää.
Otas ruuvitaltta ja ovaa ilmaruuvi pumpunmoottorin päästa ja kokeile pyöriikö pumpun akseli,vähän sieltä vuotaa liuosta mutta ei haittaa
-
Pari tarkentavaa kysymystä.
Käyttöohjeen kohdassa 3.3. kerrotaan painesuojakytkimestä (pressostaatista).
Kumpi suoja oli lauennut - maapiirin (höyrystimen) vai lämmönjakopuolen (lauhduttimen) ?
Vai oliko lauennut kytkin mahdollisesti etupanelissa oleva kompressorin moottorisuojakytkin "QM1" ?
ATS
-
Jeps, täältä ketjusta tarkistin tuon pressoraattorin ja kävin sen kuittaamassa.. Hetken kävi vehje ja sen jälkeen piti semmoista kloksutesta kompura ettei paremmasta väliä.
shit mikä shit! Miks nää aina hajoaa vkonloppuna tahi pyhinä?
..
Oletko varma että se on presso mitä kuittailet?
Moottorisuoja laukee jos kompura on rikki.....
Eikö pressot kuittaudu automaattisesti?
-
Vaihejärjestyksestä kuvan perusteella
Kirkonrotan kuvassa oli vasemmalta musta, ruskea , harmaa eli L1 ja L2 vaihtaneet paikkaansa , jos (!) asentaja on kytkenyt standardin mukaisesti tuon kaapelin =
L1 ru
L2 mu
L3 ha
Jos L1 paikka oli oikealla niin sitten vice versa.
Mutta tämä lienee jo korjattu aikoja sitten ?
Ja älkää hyvät ihmiset menkö kopeloimaan paikkoja jotka ovat tarkoitettu VAIN sähköalan ammattihenkilön tehtäväksi ! Siitä ei tykkää vakuutusyhtiö - eivätkä omaiset >:(
-Ville
-
Korjaamosetä kävi taas niin etten ehtinyt itse ko. ukkoa edes näkemään. Löysi viaksi ilmalukon maapiirissä! Aika ovela juttu koska ko. vehje kuitenkin pelasi yli 3kk, yli 800h ilman että tarvi kertaakaan lisätä nestettä tahi että olisi maalämpöneste haissut. No jospa se nyt sitten pelaisi..
-
Vaihejärjestyksestä kuvan perusteella..
Juu, tuo bugi tuli korjattua jossain vaiheessa. Ja tietenkään ei kannata ite tehdä sähköhommia vaikka miten olisi kuivat villasukat jalassa kumisaappaiden kera jne.. :)
-
Noniin, long time, no seen.. Unohdin salasanani ja muut niin jäi tarinoimatta Lämpöässän seikkailut mutta nyt taas kamelin selkä katkesi ja..
Pumppuhan on paljastunut alkusarjan koneeksi ja viat sen mukaiset. Armeliaasti miesmuisti on unohtanut välitaistelut mutta nyt on taas uusi tilanne päällä. Ongelma alkoi 21.1. Rakentelin tallia päivän kuten kesälomalaisen kuuluukin ja kun tulin sisään talolle niin vastassa oli tutun kuuloinen piipitys. "Sähkölämmitys" & "Poikkeama hälytys, Mittaus 4,.." - Noniin..
Vanha kunnon pressohan se oli taas pompannut pois päältä. Noh, sen kuittailu on ollut jo tuttua juttua. Kuittaus, bootti ja katsotaan miten käy. No, sähköllä mennään. Soittelemaan Lämpöässälle. Lämpöässän vikapäivystys on ihan täysin tarpeeton palvelu. Rouva tai neiti vastasi heti kolmannen soiton jälkeen ja informaatio oli sitäluokkaa että olisi voinut jättää vastaamattakin. Ainut asia minkä häneltä sain, oli 0600-huoltonumero. Eli Lämpöässän puhelintukeen soitetaan ilmeisesti niin paljon että innokkaimpia soittajia halutaan rajoittaa 57c/min +ppm kustannuksin. Ymmärrettävää, onhan tuote ihan shit! Ja mielipiteen tueksi, 0600-linjallakin oli ruuhkaa, koska 6. soittokerta sai vasta miehen ääneen.
0600-linjan asentajan kanssa saimme selville sen että rikki on. Kompura pitää kamalaa ääntä ja alettiin epäilemään että kylmäaine olisi hävöksissä. No, se sopii diagnoosiin, onhan tästä ollut kylmäaineet kadoksissa jo ennenkin - vaikka Lämpöässän datalogeista ko. mainintaa ei kuulemma löydykkään. Eikä tarvitse liiemmin löytyäkkään kun on niin vanha vehje, ettei paljoa tehtaalla ole kiinnostusta. No, "silmässä" on/oli kuitenkin kuohuntaa ja sikäli oletettavaa että presso tappaa kompuran ettei tule vahinkoa. 0600-HUOLTO sanoi ottavansa asian hoitoonsa seuraavana päivänä (torstai) että milloin ja miten ehtii korjaaja tulemaan, että saadaan asiaan jotain selvyyttä ennen vkonloppua. Odottelin asiasta soittoa torstaihin klo14 ennenkö soitin itse lämpöässille. Kokemuksesta viisastuneena keskuksen kautta enkä edes yrittänyt vaivata huollon tätiä. Kävi ilmi että keskiviikkona maksulliseen numeroon jutellut huoltaja oli "unohtanut" raportoida asiaa eteenpäin. No, kivat hänelle.. Tässäkohtaa sentään sain tietää että Lämpöässiä ei kiinnosta miten pumppuani hoidan, kunhan hoidan itse. Sen verran oli myötätuntoa että osasivat antaa paikallisia luottohuoltajien numeroita kelle sain soitella seuraavaksi.
Tässäkohtaa palvelu parani! Sain paikallisen huoltofirman mieheltä tuomion että ensiviikkoon menee mutta yritetään vielä perjantaina johonkinväliin jos kylmäaineen puute on ainut vika. Ja näin kävi, soittamani firman yhteistyökumppani pölähti perjantaina paikalle. Laitettiin kylmäainetta ja todettiin että ei prkl, nyt on jotain muuta vialla. Presso paukutti aina sähköt poikki vaikka kaasua oli silmän mukaan tarpeeksi. Alettiin tutkimaan.. Kävi ilmi että lämmönvaihdin jäätää. Kupariputket lämmönvaihtimelle menee jäähän eikä neste kierrä. Koska homma paisui heti astetta isommaksi ja perjantai klo 14, niin sovittiin että otetaan aikalisä, kokeilen sulatella lämmönvaihdinta jos vaikka se olisi vaan jäätynyt. Toiveikas mieli ja lämpöpuhallin käyttöön. Lauantaina totesin että ei auttanut. Lämpökaivon kävin kurkkaamassa, vesi solisi edelleen, eli lämpöä on/olisi jos vain joku sen hoitaisi talolle. Kun en mitään muuta keksinyt, kokeilin ilmata järjestelmän niin myötä kuin vastakarvaankin. Ei auttanut sekään. Lämmönvaihtimeen menevät putket jäätyi, kuumakaasu nousi nippanappa 50C jne. No sähköllä sitten..
Maanantaina tuli asentaja uudelleen kyläilemään. Perjantaina jo mittailtiin sähköt läpi ja nyt otettiin kylmäaineet pois ja laitettiin puntarin kanssa tyhjiin uudet kaasut. 1.7kg pullosta ja testaamaan. Ei vaikutusta. Muutaman pienen ihmettelyn jälkeen todettiin että mitään muuta vikaa ei keksitä kuin että maalämpöliuos ei nyt vaan kierrä koneessa. Pumppuhan on V13 ensisarjalaisissa grouforsen jo poistunut malli. Putkiliikkeestä uusi korvaavan mallin pumppu ja adapterilevy että pumppu käy vanhan tilalle 495e ja 1-2vkon toimitusaika. Tässäkohtaa lämpöässällä oltiin vielä sentään sen verran solidaarisia vanhalle asiakkaalle että heiltä löytyi korvaava pumppu alle 300:n mutta sitä tässä odotellaan edelleen. Maanantaina aamupäivästä se luvattiin laittaa postin kuljetettavaksi että eihän tuo nyt ihme ole ettei sitä tiistaina vielä ole käsissä mutta mielenkiinnolla odotan että löydänkö heidän paketistaan adapterilevyä vai meneekö tässäkohtaa asennus ranettamiseksi.
Lämmitysjärjestelmään oli tullut marraskuussa lisää lämmitettävää, tuo autotallini, mikä oli alunperinkin laskettu kapasiteettiin mukaan. Muutoin V13:n pyöritettävänä on ollut nippa-nappa 120m2 lattialämmitettävää rintamamies-look-taloa. Eli varsin kevyellä kuormalla on pumppu saanut mennä - mutta silti kylmäliuspumppu vaan antautui 7v käytön jälkeen. Parasta on sen vaihto. Päivä mennyt kiroillessa ja olen saanut pumpun takimmaisen putkiliitoksen vasta auki. Tämäkin vaati jakoavaimen radikaalin lyhennyksen plus parin sorkkaraudan yhtäaikaisen käytön. Toinen lähtö on pumpun päällä sähköjen kytkentärasian läheisyydessä siten että sen irroittaminen lienee aikatavalla mahdotonta. Viimeisin yritys tulee olemaan jakoavaimeen kiinnitettävä ketju millä saan putkien lomasta vedetyksi jakoavainta ja toivottavasti saan aukeamaan liitosta sen verran että pääsen vääntämään sitä lisää vasaran ja lyöntituurnan kanssa, kuten ekan napahduksen sain tehdyksi. Perin haasteellinen juttu, ellei ota kasettia pois..
Tämän hetkiset fiilikset: Miten voi olla kotimainen tuote näin huonosti suunniteltu että ei vehkeet kestä - ja miten voi olla näin ala-arvoista asiakaspalvelua firmalla. Luulempa että firman nimi tulee vaihtumaan uuteen muutaman vuoden sisään. Tosin itse itselleni vastaten: Nykyaikainen tuote suunnitellaan tuottamaan sijoittajille maksimaalinen tuotto, ei maksimaalinen käyttöarvo ostajalle - ja maalämpö on nyt niin kuuma bisnes että shitakin voi myydä ja silti sitä osa ihmisistä ostaa tietämättään. Asiakaspalvelun suhteen en kyllä keksi syytä.. Tarina tulee jatkumaan.. Kuvien kera työkaluista kunhan saan pumpun irti.
JS
-
Minkäs näköinen se liuospumppu on?
Tämän vanhemman V-mallin pumppuja löytyy täältä: http://www.lampotori.fi/?cat=6 (http://www.lampotori.fi/?cat=6)
-
Itsekin sydän syrjällään odotan milloin minun V 7.0:n 7,5 vuoden ikäinen liuospumppu sanoo työsopimuksensa irti.
On vaan tämän uudemman V-mallin konehuone sellainen tilaihme, että eipä siellä juuri korjaushommia tehdä vetämättä koko kasetti ulos. Sitä ennen on avattava ainakin kuusi putkiliitosta ja sen jälkeen purettava kasetista pari seinää pois.
Jos liuospumpun vaihto tulee, niin olen ajatellut asentaa uuden pumpun koneen ulkopuolella olevaan liuosputkeen ja jättää vanhan paikoilleen.
ATS
-
Jos on Wilon tai Grunfossin pieni kiertopumppu niin kannattaa yrittä purkaa ensin pumppua tuohon tapaan.
Ehkä jää hiukan paremmin tilaa avata putkiliitokset jos saa kiertopumpun ensin pois
Wilo irroitus 1 (http://aijaa.com/Tr6IvT)
edit:Wilo toimi 14v ja alkoi sitten ajoittain jumittelemaan käynnistyksessä(v2011).Syy oli heikentynyt käynnistyskonkka (2uF) pumpun kytkentäkopassa.Uusin kondensaattorin ja toimii edelleen normaalisti ;)
-
Joutuu antautumaan pumpun kanssa. Ei mun patentti-viritykset auttaneet sen päällä olevan lähdön kanssa vaikka mitä yritti miettiä. Hetken jo mietin että vedän putken kylmästi puukkosahalla poikki ja ranetan sen sitten uusiksi mutta työtkin painaa jo niskaan siihen malliin että.. No, eiköhän ammattilaiset hoida homman kotiin laskun kera - kasetti irti meiningillä..
Tää Lämpöässän huoltoystävällisyys ja toimintavarmuus haisee samalle kuin VW 1.4tsfi:n nokkaketjut. Suunniteltu kestämään koko laitteen toiminta-ajan - toiminta-aika on vaan hitusen odotettua lyhyempi ja sitten romukoppaan koko laite.. tana.. Jos joku maalämpölaitetta ostava / harkitseva miettii laitteistoaan niin suosittelen kyllä lähtemään merta edemmäs kalaan. Tämä kotimaisen suosiminen ainakin käy hermojen päälle.
-
Tuossa nibessä on Grundfos ups 25-80 180 väriltään harmaa. 1 teho 140W, 3 teho 245W. 3 teholla käytetty.
Alussa tuosta liuospumpusta saattaa kuulua ihan vähän sivuääntä. Aina on kumminkin toiminut. Pumpun pakkokäytöllä sen äänen voi kuunnella.
Tuosta ohjekirjasta katsottuna: kiertopumpun apukäynnistys. Löysää ilmausruuvi ruuvitaltalla, laitteesta saattaa valua vähän vettä -> työnnä ruuvitaltta sisään ja käännä roottoria. En tiedä sitten onnistuuko liuospumpussa samoin.
Tuo Matiaksen ehdotus että voisiko käynnistyskonkka olla rikki. Sitten vielä että kannattaako koko hökötystä purkkaa, jos laittaakin uuden ehjän pumpun kokonaan ulkopuolelle.
Nibestä käänsin ne putkilähdöt koneen vasemmalta puolelta oikealle puolelle. Siinä piti 2 putkiliitosta avata. Toinen putki oli myös ahtaasti että ei sinne jakoavainta saanut mahtumaan ollenkaan. Pihdit oli sen verran pienemmät että niillä onnistui avaaminen ja kiristäminen.
Tuossa pumpussa on juuri samat teholukemat.
http://www.tradera.com/item/302460/223461162/grundfos-cirkulationspump-ups-25-80-180-3hastigheter#view-item-main
Näyttäisi että ainakin tuosta mallista saisi tuon moottorin ruuvattua kuusiokoloavaimella irti.
-
Joutuu antautumaan pumpun kanssa. Ei mun patentti-viritykset auttaneet sen päällä olevan lähdön kanssa vaikka mitä yritti miettiä. Hetken jo mietin että vedän putken kylmästi puukkosahalla poikki ja ranetan sen sitten uusiksi mutta työtkin painaa jo niskaan siihen malliin että.. No, eiköhän ammattilaiset hoida homman kotiin laskun kera - kasetti irti meiningillä..
Kuinka rojekti edistyy?
Onko sinulla jo uusi pumppu hankittuna, jos on niin minkälainen?
ATS