Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Thermia => Aiheen aloitti: co22 - 24.03.12 - klo:22:40
-
Tyhmä kysymys: Kun hälytyksenä on moottorinsuojakytkimen laukeaminen niin miten hälytys kuitataan?
Moottorinsuojakytkimessa (kannen alla) on sininen reset ja punainen stop-nappula, mutta näiden painelusta ei tunnu tapahtuvan mitään. Näytöltä saa tekstin hetkellisesti pois sammuttamalla koneen (virtakytkimestä tai näytöltä laittamalla tilaan pois päältä), mutta hälytys tulee uudelleen kun kompressori yrittää käynnistää itseään.
Pihakeskuksesta meni sulakkeita ja kone sai jonkin ajan vain L1 (yksivaihevirtaa), mistä tilanne lähti todennäköisesti liikkeelle.
Kiitokset avusta.
-
Sinisestä (reset) kuitataan.Jos suoja laukaisee uudestaan käynnitysyrityksessä niin käyhän katsomassa sulakkeet.
Joskus sulakkeen palaessa jää nalli kiinni ja sulake näyttää ehyeltä.
Vaihda kaikki sulakkeet uusiin niin sitten ainakin ne on kunnossa.
Tarkista myös talon pääsulakkeet ;)
-
Kuitataan laittamalla virrat päälle silloin kun kaikki vaiheet tulee pumpulle. Saisi olla joku ledirivi josta tuon voisi todeta, koska itsellenikin tulee yleensä turhia vikasoittoja juuri tuosta asiasta. Kerran jopa viideltä yöllä. >:(
Nykysulakkeista ei pomppaa se täplä irti ja saa rautalangasta vääntää ennen kuin asiakas uskoo että on niistä joku palanut.
-
Joo näinhän se oli mullakin: Kaksi vaihetta oli poissa pelistä pihakeskuksesta (eli pääsulakkeista) ja vaikka vaihdoin ne kertaalleen oli toiseen jäänyt vielä jotain vikaa. Korjautui vasta kun vaihtoi kaikki sulakkeet (eli kaksi toiseen kertaan).
Siitä reset-nappulasta ei ollut suoraa vaikutusta näyttöön mikä voi johtua että virroissa oli vielä vikaa ja kun kompressori yritti käyntiin palautui virheilmoitus. Kun kaikki vaiheet olivat takaisin pelissä poistui virheilmoitus uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
-
Kaksi vaihetta oli poissa pelistä pihakeskuksesta (eli pääsulakkeista) ja vaikka vaihdoin ne kertaalleen oli toiseen jäänyt vielä jotain vikaa. Korjautui vasta kun vaihtoi kaikki sulakkeet (eli kaksi toiseen kertaan).
Jos tuollaisia tulppasulakkeita alkaa ilman erityistä syytä palamaan niin kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa uusia sulakekannet ja pohjakoskettimet.
Noissa on sellainen huono ominaisuus että kun ne on vuosia koskematta niin ne löystyy lämpölaajenimen takia ja kun tarpeeksi löysällä niin alkaa valokaari kipinöimään kosketuspinnoissa.Kosketuspinnat arpeutuu ja siihen tulee ylimenovastusta joka kuumentaa sulaketta niin kauan kunnes sulake palaa.
Tulppasulakkeiden kannet pitäisi 5-10 vuoden välein käydä kiristämässä (kierretään sulakekansi kiinnipäin),varsinkin pääsulakkeet. ;)
-
Siitä reset-nappulasta ei ollut suoraa vaikutusta näyttöön mikä voi johtua että virroissa oli vielä vikaa ja kun kompressori yritti käyntiin palautui virheilmoitus. Kun kaikki vaiheet olivat takaisin pelissä poistui virheilmoitus uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Tuollaisen moottorisuojan nimi on oikeastaan lämpörele ja siinä on vailttavissa joko automaattinen tai käsikuittaus.
Ilmeisesti Thermiassa on käytössä automaattikuittaus koska lämpöreleen laukaisu lukitsee ohjelman ja ohjelman häiriö kuittaantuu vasta kun ohjelma on resetoitu katkaisemalla päävirta ja kytkemällä takaisin päälle.
Lämpörele itse palautuu (virittyy) automaattisesti kun se on jäähtynyt.
Tuosta liuskasta näkee kumpi viritystapa on valittu ;)
(http://i1.aijaa.com/t/00149/9861083.t.jpg) (http://aijaa.com/001499861083)
-
Moottorisuojakytkin on eri asia kuin lämpörele.
Moottorisuojakytkin katkaisee itse sähköt moottorilta. Kun taas lämpörele vain "kertoo" potentiaali vapaalla koskettimella että nyt mennään ylivirralla.
-
Ainakin Danfossissa näyttäisi olevan pelkkä lämpörele, siis ilman kontaktoria. Ilmeisesti se ohjaa sitten pehmoa, vai mitenkä mahtaa olla.
-
Yleensä lämpörele on kontaktorissa kiinni.
Lämpöreleen yläpuolella nuo 3 kuparipiikkiä tulee kontaktorin 2-4-6 liitinruuveihin.
Päävirta menee siis lämpöreleen läpi mutta siinä ei ole päävirtakatkaisua,ainoastaan ohjausjännitteelle avautuva (95-96) kosketin ja hälytykselle sulkeutuva (97-98) kosketin.
Melkoinen "kulkurin kytkentä" jos lämpörele on ilman kontaktoria yksinään pehmon edessä.Mutta rakentaahan voi miten tahansa.
edit:Ei tosiaan ole verkkokontaktoria,jos ei sitten ole pehmossa.
Yleensä pehmossa menee 1 vaihe suoraan ja kahta säädetään.
http://aijaa.com/007259890104
-
Olisiko sulla Matias laittaa tuo dhp-h 8 sähkökaavio kokonaisuudessaan näkyville.
-
http://novrel.netpaper.fi/19672
DHP-H 8 sivulta 9.
-
Kiitos.
-
Mun Thermiassa on näemmä automaattikuittaus (liuska kohdassa A). Siinä on muovi edessä ettei asiaan perehtymättömät ainakaan helposti käännä muuhun asentoon.
Varsinainen vika ei ollutkaan talon pääsulakkeissa vaan kuitenkin Thermissa. Thermian virransyötön kiinnityskohdassa (pahoittelut termeistä, siis kannen alla kohta, johon menee kolmen vaiheen virransyöttöpiuhat) oli häikkää: Piuhat eivät olleet tiukasti liittimessä kiinni, minkä vuoksi osa piuhoista oli kärvistynyt (muovit sulanut) ja tästä johtuen ylikuormittanut sulakkeita. Piuhat siirrettiin vaihtoehtoisiin kohtiin liittimessä eikä sen jälkeen ole ongelmaa enää esiintynyt. Ihan varmaa ei ole johtuiko viallisesta liittimestä vai asennuksesta.
-
Jos liitinruuvit on löysällä niin kyllä se asennuksesta johtuu.
Tuosta pelkän lämpöreleen käytöstä ilman verkkokontaktoria niin on silläkin asialla toinen ja hyvä puoli.
Kun pehmolta ei katkea sähkö pysäytyksessä niin pehmo voi ajaa myös pysäytysrampin (=pehmeä pysäytys).
Todennäköisesti pienellä pysäytyksen viiveellä kompressori tekee "pump down" toiminnan koska nestelinjan magneettiventtiili sulkeutuu välittömästi kun ohjausjännite katkeaa mutta kompressori pysähtyy säädetyn pysäytysviiveen (hidastus) jälkeen.
Toi pump down toiminta on siis sellainen että kompressori imee höyrystimen tyhjäksi pysäytyksessä