Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Thermia => Aiheen aloitti: janzcu - 17.11.09 - klo:21:29
-
Minulla on lämmitysjärjestelmän paine noin 0.5bar. Jos lisään painetta vedellä, järjestelmä päästää/ muuten haihduttaa ylimääräisen veden pois ja palaa tuohon 0.5. Ohjekirjassa kuitenkin mainitaan, että lukema pitäisi olla 1-1.5 bar. Mistä tämä paineen pudotus voisi johtua ja kannattaisiko minun huolestua asiasta?
Pumppuna TWS8.
Kiitoksia jo etukäteen.
-
Yksi mahdollinen syy ongelmaan on se, että paisuntasäiliön esipaine on liian korkea.
Näissä lämmitysjärjestelmissä on yleensä varoventtiilin aukeamispaine 1,5 bar.
Jos paisuntasäiliön esipaine on tätä suurempi avautuu varoventtiili ennen kuin paisuntasäiliö alkaa toimia.
Ilman paisuntasäiliötä lämpötilan noustessa paine saavuttaa helposti varon avautumispaineen ja laskee liiat paineet (=vedet) pois ja lämpötilan laskiessa paine putoaa liian alas.
- Kaso mikä on varoventtiilin avautumispaine (on merkitty venttiiliin).
- Mittaa paisuntasäiliön paine auton rengaspainemittarilla. Astiasta löytyy autonrenkaan venttiili on joko näkyvissä tai piilotettu muovikannen alle.
- Jos paine on suurempi kuin verkoston paine, niin se on liian korkea.
- Pysäytä kiertovesipumppu
- Laske verkoston paine varoventtiilistä vettä laskien ilmakehän paineeseen
- Laske paisuntasäiliön esipaine n. 0,2 bar:iin
- Nosta verkoston paine n. 1,0 bar:iin
- Käynnistä kiertovesipumppu.
Nyt paisuntasäiliössä on n. puolet vettä ja puolet ilmaa ja se joustaa kumpaankin suuntaan ja paineen vaihtelun lämpötilan muuttuessa ei pitäisi olla 0,2 bar suurempi.
ATS
-
Minulla on lämmitysjärjestelmän paine noin 0.5bar. Jos lisään painetta vedellä, järjestelmä päästää/ muuten haihduttaa ylimääräisen veden pois ja palaa tuohon 0.5. Ohjekirjassa kuitenkin mainitaan, että lukema pitäisi olla 1-1.5 bar. Mistä tämä paineen pudotus voisi johtua ja kannattaisiko minun huolestua asiasta?
Pumppuna TWS8.
Kiitoksia jo etukäteen.
Tuota "seppaantin" ohjetta kannattaa käyttää ensiksi. Mutta jos painetta mitatessa (laskettaessa) venttiilistä tuleekin vettä, on paisuntasäiliön kalvo puhjennut ja tuo ilmatila (typpeä) täyttynyt vedellä, tällöin se paisunta-astia on tullut tiensä päähän ja vaihtokunnossa. Jos näin on, uuteen sitten esipaine "seppaantin" ohjeen mukaan.
-
Täällä samantapainen ongelma ja pumppuna Thermia Classic 75 (09/2003->).
Paineet lattialämmityskierrossa vaihtelee 1-0,2 barin välillä ja varoventtiili laskee tipoittan allensa. Painetta en saa lisätty kuin 1 bar:iin kun paisuntasäiliö alkaa "suhisemaan". En löytänyt paisuntasäiliöstä muuta ventiilinomaista kuin sen allaoleva musta kiertonuppi - uskaltaakohan tämän avata ja miten mittaisin säiliön paineen?
Nyt yläkertaan (myös vesikiertolattial.) ei enää tule tarpeeksi lämpöä vaikka säätimet on täysillä ja pumppu käy tiiviisti (-6...-22C). Kierron menoputki on lämmin, mutta tuloputki on aivan viileä. Outoa on että pumpun paluuvesi näyttää nytkin Menov 45(44), Paluuv 35(48). Tässä siis n. 10C ero, joka on käsittääkseni liian suuri. Puhdistan seuraavaksi likasiivilät...
Tähän ehkä liittymätön asia on se, että keruuliuoksen tulolämpö (pumpulle) on anturin ja näytön mielestä 59C. Lähtö pumpulta on 2C, kuten pitääkin. Anturi lienee sökö, mutta eikait tämän pitäisi vaikuttaa mihinkään pumpun toimintalogiikkaan?
-
En löytänyt paisuntasäiliöstä muuta ventiilinomaista kuin sen allaoleva musta kiertonuppi - uskaltaakohan tämän avata
OnkoHAN tuo musta nuppi yhtään samankokoinen ja näköinen kuin auton renkaissa olevat venttiilit? Siis ne joista renkaaseen lisätään ilmaa?
-
Pyöreissä paisunnoissa usein on sellainen muovinen sieni siinä venttiilin hattuna. Irti vaan ja sieltä löytyy normiventtiili.
Jos nämä oireet tulee vanhaan systeemiin on vika yleensä varoventtiili tai paisunta. Varon pitää pitää se paine väh 1,5 bariin asti. Jos ei pidä niin se on "väsynyt" ja uusi tilalle. Paisunnan menemisen huomaa helposti kun lisää painetta. Jos kalvo on ehyt niin paine mittarissa nousee hitaasti ja tietysti jos rikki niin nopeasti.
-
Täytyypä tutkia vielä rohkeammin tuota ventiiliä, joka on siis psäiliön pohjassa. Painetta lisäämällä tuntuu siltä, että psäiliö vain puhisee eikä päästä painetta 1 baria korkeammalle. Taidan jokatapauksessa kutsua huoltoa paikalle.
-
Täytyypä tutkia vielä rohkeammin tuota ventiiliä, joka on siis psäiliön pohjassa. Painetta lisäämällä tuntuu siltä, että psäiliö vain puhisee eikä päästä painetta 1 baria korkeammalle. Taidan jokatapauksessa kutsua huoltoa paikalle
Kuvailehan tuota "puhinaa" tarkemmin???
-Onko se ikäänkuin ilmaa vuotaisi jostain?
-Vai vettä virtaa putkessa (kohinaa)?
-Kuuntele tarkkaan varoventtiiliä, että kuuluuko ääni sieltä
-Onko varoventtiilin hukkaputken pää näkyvissä? tuleeko sieltä vettä?
ATS
-
"Puhina" tai oikeastaan "ontto sihahdus" kuuluu siis psäiliöstä ikään kuin ilmaa vuotaisi psäiliöön - vedeltä ääni ei kuullostanut ainakaan alkuun. Nyt, kumma kyllä, sain sittenkin nostettua paineen tuonne 1.3 bar:iin ja psäiliöstä kuului nyt enemmän vesimäistä "tirskahdusta". En kait uskaltanut vain alkuksi nostaa painetta tarpeeksi kun psäiliö alkoi "sihahtelemaan" jo 1 bar:ssa ja tuntui ettei paine nouse. Varoventtiilistä (merkintä 1,5 bar) tulee vettä tipottain silloin tällöin.
Lämpökierron paluuveden l-tila hieman mietityttää, kun pumppu lämmityksen (ei LV) aikana näyttää mielestäni selvästi yli sen mitä käsi paluuputkesta tuntee esim. Nytkin paluuputki on haalea (20-25C) kädelle vaikka pumpussa lukee "PaluuV 39(48)C".
-
"Puhina" tai oikeastaan "ontto sihahdus" kuuluu siis psäiliöstä ikään kuin ilmaa vuotaisi psäiliöön - vedeltä ääni ei kuullostanut ainakaan alkuun. Nyt, kumma kyllä, sain sittenkin nostettua paineen tuonne 1.3 bar:iin ja psäiliöstä kuului nyt enemmän vesimäistä "tirskahdusta".
Ei tuo nyt aivan terveeltäkään kuullosta.
Etsi nyt se venttiili
-Avaa venttiin hattu
-Päästä painetta pois "sielua" painamalla
-Jos tulee kaasua --> OK
-Jos tulee vettä --> mene rautakauppaan ja osta uusi paisuntasäiliö
ATS