Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: energiaa maasta - 09.09.10 - klo:20:09
-
seuraava ongelma tuli tässä kesällä (kohta 5 vuotta pyörinyt ongelmitta :) )
Käyttöveden lämpötila näytössä alenee nopeasti vaikka kuumaa vettä ei käytetä , eli tosiasiassa veden käyttövesisäiliössä täytyy olla kuumaa .
Tästä johtuen pumppu kuitenkin käynnistyy/sammuu n. 10 min välein ja sammuessaan purskauttaa lämmintä vettä patterikiertoon(36,5 astetta) . eli näillä keleillä patterikierron lämpötila ei laske ollenkaan alle 31 asteen, ennen seuraavaa purskautusta
mittailin äsken kellon ja pintalämpömittarin kanssa tilannetta kts. alla
( hiukan sekava formaatista johtuen :(
kloaika Aika Pumppu LJmeno Käyttövesi patteri/meno patteri/paluu
0:00:00 Sammutus 57 56 36,5 32 lämpöpurskaus"
0:02:30 36 51 32,5 31
0:03:00 36 49
0:03:40 36 48
0:04:00 36 47
0:04:37 36 46
0:05:15 36 45
0:06:00 36 44
0:06:40 35 43
0:07:38 35 42
0:08:30 35 41
0:10:00 35 40
0:11:20 0:11:20 käynnistys35 39 31 30,5
0:18:57 0:07:37 Sammutus57 56 36,5 33 "lämpöpurskaus"
0:22:07 36 50 32,5 31,5
0:24:49 36 45 32 31,5
0:30:15 35 40 32 31,5
0:31:20 0:12:23 käynnistys35 39 32 31,5
0:32:12 42 41 32 31,5
0:35:25 52 50 31,5 31
0:38:00 56 55 31,5 31
0:38:30 0:07:10 Sammutus 57 55 36,5 33 "lämpöpurskaus"
Olisiko kenelläkään ajatuksia , missä vika . voisiko syy olla rikoutuneessa käyttöveden anturissa tms ?
-
1. Oletko tarkastanut ettei varaajan ulkovaipassa ole ilmaa?
Ylhäälä vasemmassa etukulmassa oleva ilmaruuvi, sylkee useasti vähän vettä ennen ilman tuloa.
2. Vaihtoventtiili jumittaa hieman?
-
Täytyypä tsekata tuo ilmahomma heti :) kiitti
Minua vaan ihmetyttää tuo käyttöveden nopea lämpötilan "lasku" , eli 56 asteesta 40 asteeseen 10 minuutissa . ei voi olla oikeesti mahdollista koska lämmitä vettä ei kuitenkaan käytetä tippaakaan...
-
kävin tsekkaamassa . ei ollu ilmaa . tuli vettä tasaseen tahtiin:)
-
ihmetyttää tuo käyttöveden nopea lämpötilan "lasku" , eli 56 asteesta 40 asteeseen 10 minuutissa .
sammuessaan purskauttaa lämmintä vettä patterikiertoon(36,5 astetta)
Saattaisi olla vaihtoventtiili jumissa jossain väliasennossa ja varaajan vaipan vesi kiertää jollain tavalla patteriverkkoon.
-
Miten tuo vaihtoventtiilin toiminta olisi helpoin todeta ?
Jos rikki , niin miten vaihto onnistuu , eli patteriverkosto tyhjäksi , venttiili irti , uusi tilalle ?
mistähän tuon edullisimmin löytäis ;)
-
eikös se kotivakuutus osin korvaa nuo vian korjaukset? Mikäli korvaa niin lienee edullisinta tilata huoltomies paikalle.
taloon.comissa on jonkinlainen vaihtoventtiili myynnissä mutta tuo ei liene sama joka siellä pumpussa?
http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=LVI-5361581
-
Se on sama venttiili joka taloon.com löytyy, mutta ei sitä tuolta kannata ostaa.
Vaihtoventtiiliin on saatavana korjaussarja, joka löytyy lähes jokaisen valtuutetun huoltoliikkeen hyllystä. Asennettuna tuolle jää hintaa yleensä alle kotivakuutuksen omavastuun!
Iroittamalla toimilaitteen venttiilistä voi tarkastaa että tuo toimii mekaanisesti. Painuu alas, ja palautuu jousen voimalla TÄYSIN ylös.
Voit myös mittailla lämpötiloja noista putkista. (Esim. ihan kädellä.)
Jos venttiilin vasemman puoleinen putki tuntuu samanlämpöiseltä kuin
alaspäin lähtevä putki, kiertää vesi varaajan kautta.
(http://i6.aijaa.com/t/00580/6694934.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=6694934.jpg)
-
Otin tuon toimilaitteen irti ja painelin venttiiliä ylös/alas aikas monta kertaa.
Lopputuloksena oli että se oli aikaa myöten jumittanut ventiili alkoi toimimaan ja nyt kun kasasin paketin, niin kiertoveden lämpötila tippui tuonne 25 asteen tietämille sekä käyttöveden lämpötilan nopea putoaminen loppui :) :)
Summasummarum . ongelma oli vaihtoventiilissä . kiitoksia hyvistä vinkeistä :)
Pitäisiköhän tuo vaihtovena purkaa ja esim. laittaa mainitsemasi korjaussarja. saattaa muuten jumittaa taas vähän ajan päästä ?
-
Meillä on myös 1210-10 ja hihat meinaa palaa laitteen kanssa. Laite on temppuillut pidempään ja eikä sitä tunnuta saada kuntoon. No, onneksi tulin vihdoin taas tänne foorumiin.
Keväällä ihmetelin myös pumpun pätkäkäyntiä ja nopeasti jäähtyvää käyttövettä. Huoltomiehet oli paikalla ja mielipide oli että kyseessä on ominaisuus joka johtuu siitä että lämpötila mitataan vaipan pinnasta ja eikä käyttövesisäiliön sisältä. Hieman ihmettelin koska homma oli mielestöni toiminut eri tavalla aikaisemmin. Koko kesän olen ihmetellyt lisäksi liian korkeaa lattialämmitykseen lähtevää lämpötilaa, eli kone laskee että riittäisi 22 astetta mutta työntää lattiaan 35 asteista tavaraa. Meillä ei ole kosteissa tiloissa termareita vaan sinne menee aina koneen antamaa vettä täysillä. Luulin että ongelma johtui siitä että muut piirit ovat kiinni kesällä ja virtaus jää tästä syystä liian pieneksi. Nyt kun syksy tuli ja lämmityskausi alkoi niin ongelma ei poistunutkaan.
Olin yhteydessä Niben huoltoon ja myös heidän veikkaus oli tuo vaihtoventtiili. Maanantaina tullaan sitten vaihtamaan venttiilin sisukset, näyttää siltä että elektroniikka olisi kunnossa.
shit homma on se ettei huoltofirmalla ole ymmärrystä laitteesta. Summissa vaihdetaan antureita ja kortteja ja toivotaan että homma korjaatuisi. Tämänkin homman olisi saanut jo keväällä kuntoon kun olisi ollut asiantunteva korjaaja. >:(
Jos ja kun pumpun joskus joudun / pääsen vaihtamaan niin on varmaa ettei uuden koneen merkki alkaa N:llä. >:(
Edit: Mittasin vielä lämpömittarilla putkien lämpötilat:
- Kone laskee tarvitsevansa 25 C
- Kone työntää näytön mukaan 28
- LJP 26
- Vasen putki pinta 28
- Oikea putki pinta 23
- Alaputki pinta 25
- Asteminuutit +20
- KV 38 C
Käyttövesi laskee ilman että vettä käytetään 52 C 38 C 20 minuutissa. KV kierto on pois päältä.
En olekaan enää mistään varma..... :-X
-
Ja sitten sama mies tulee sitä uuttakin pumppu "korjaamaan" :)
-
On tietenkin ikävää jos laiteen huolto ei tiedä miten vika korjataan varsinkin kun nämä vaihtoventtiilien jumitukset ja toimilaitteiden palamiset ovat varsin yleisiä ja minun tietojen mukaan niitä on kaikissa noissa vaihtoventtiilikoneissa, ainakin minun edellisessä IVT:ssä noita ongelmia oli. Toimilaitteen vaihto on yksinkertainen kun siinä on sähköjohdossa pikaliitin (ainakin IVT:ssä oli) ei muuta kun kääntää toimilaitetta 45 astetta jolloin se lähtee irti ja sitten sähköjohto irti pikaliittimestä ja uudet osat paikalleen, toimilaite taisi maksaa jotain 60 € silloin kun jouduin ostamaan sen. Itse venttiilin karaa minä herkistelin aina väilillä niin että pistin karan pintaan silikoonirasvaa ja painelin sitä muutamia kertoja pohjaan näin tiivisteet saivat hieman voitelua, itse karan kanssa minulla ei ollut ongelmia 10 vuoteen joka kohde minulla oli.
-
Koko kesän olen ihmetellyt lisäksi liian korkeaa lattialämmitykseen lähtevää lämpötilaa, eli kone laskee että riittäisi 22 astetta mutta työntää lattiaan 35 asteista tavaraa.
Olin yhteydessä Niben huoltoon ja myös heidän veikkaus oli tuo vaihtoventtiili.
Todennäköisesti alkuvika tuossa on vaihtoventtiilin jumittelu.Jos vaihtoventtiili jää väliasentoon siten että virtauskanavat käyttövesivaraajaan ja lattiaan ovat yhtäaikaa auki niin lattiaan menee liian kuumaa vettä ja käyttövesivaraaja jäähtyy nopeasti kun sieltä on jatkuva virtaus lattiaan.
Vaihtoventtiilin mekaaninen jumittelu on joillakin vaihtoventtiilimerkeillä melko yleistä ja ensihätiin saattaa vian korjaamiseksi riittää jos ko venttiilille antaa "liikuntaa" jollain tavalla
Huoltomiehet oli paikalla ja mielipide oli että kyseessä on ominaisuus joka johtuu siitä että lämpötila mitataan vaipan pinnasta ja eikä käyttövesisäiliön sisältä.
On tuollainen oire olemassa mutta se kiusaa suurehkon lämpimän käyttöveden kulutuksen jälkeen kun lämpöpumppu lämmittää varaajan ulkovaipan vettä ja siinä tulee jonkinverran viivettä ennenkuin varaajan ulkovaipan lämpö ehtii siirtyä sisäsäiliöön ja nostaa käyttöveden lämpöä.
Tässä tilanteessa lämpöpumppu saattaa käydä muutaman lyhyemmän käyntijakson.
Kun ulkovaipan lämpö nousee pysäytysrajalle niin kompressori pysähtyy mutta ulkovaipan vesi jäähtyy suht nopeasti kun lämpöä siirtyy sisäsäiliöön käyttöveteen.
Kun ulkovaipan vesi on jäähtynyt käynnistysrajalle niin kompressori käynnistyy ja nostaa taas ulkovaipan veden lämpötilan pysäytysrajalle.
Tämä toistuu kunnes sisävaraajan veden lämpö nousee samoihin kuin ulkovaipan lämpö.
Normaalisti tämä käyttöveden lämmitys hoituu yhdellä käyntijaksolla.
-
Normaalisti tämä käyttöveden lämmitys hoituu yhdellä käyntijaksolla.
Näissä vanhoissa Nibeissä pumpun tehosta, min-max erosta ja kulutuspiikistä riippuen pumppu tekee lähes poikkeusetta 2-4 käyntijaksoa. Manttelin lämmönsiirtokyky on jo liian ihan liian pieni. Lisäksi varaaja on aika heikosti eristetty, josta seuraa 3-4 käyntijaksoa vuorokaudessa häviöden korvaamista.
On kyllä hämmästyttävää, että "korjaajat" eivät osanneet epäillä vaihtoventtiiliä, eihän näissä oikeastaan muuta vikaantuvaa olekaan.
-
Aikaa on kulunut mutta ongelma ei häipynyt tuolloin eli vaihtoventtiilin vaihto ei muuttanut tilannetta. siis tämä ongelma on vaivannut jo vuosia. Talvella tilanne on helpompi kun pumppu on alitehoinen ja tuolloin lämmitykseen lähtevä vesi on järkevämmällä tasolla.
Siis käytännössä on kaksi ongelmaa:
- Käyttövesi jäähtyy liian nopeasti vaikka vettä ei käytttäisi tai kierrätettäisi
- Pumppu työntää liian lämmintä kiertovesipumpulle
Kesän jälkeen kytkin kiertovesipumpun päälle. Kesällä kytken kiertovesipumpun mahdollisuuksien mukaan pois koska en halua että pesuhuoneessa on yli 30 astetta lämmintä. Nyt kone on sitä mieltä että 20 asteinen vesi riittäisi kiertoon mutta työntää juuri nyt 47 asteista putkeen. Lämpötila pesuhuoneen lattian pinnassa on yli 30 astetta toisella puolella taloa. Taitaa mennä maalämmöllä saatu hyöty harakoille....
Muistan jostain vanhasta ketjusta että jossain oli käyttövesipuoli vuotanut lämmityspuolelle, olikohan syynä joku korroosio-ongelma. Oliskohan tuo mahdollista ja miten sen voisi todentaa ?
Pitääkö heittää Nibe pellolle kun ei mikään tunnuin auttavan..... :'(
-
Mä olen ymmärtänyt että jos matka on pitkä niinkuin meillä niin välivaraajaa ei välttämättä tarvita. Ja olen myös testannut asiaa niin että avaan autotallin piirit kesällä kokeeksi mutta sekään ei ole tilannetta muuttanut.
Olin taas Nibeen yhteydessä ja kertoivat että meidän käyttämän vaihtoventtiilin tilalle on tullut uusi tiiviimpi malli joka on useassa tapauksessa kuulemma auttanut. Täytyy varmaan kokeilla.
-
Jos vaihtoventiili ei toimi kunnolla (on esim. väliasennossa), niin mikään puskurivaraaja ei auta siinä tilanteessa.
Huonosti toimiva vaihtoventtiili aiheutaa juuri tuollaisia oireita.
Koneen ohjelma toimii, koska tarjoaisi 20C vettä lämmitykseen.
Jäähtyykö käyttövesi extra-nopeasti silloinkin, kun kone tekee tupaan lämpöä ?
-
En ole seurannut tilannetta mutta tuntuu että lämmitykseen lähtevän veden lämpötila riippuu käyttöveden lämpötilasta. Eli esim. kun sattuii juuri olemaan legionaalaistorjunta ollut päällä niin kone väitti että lattiaan menee 47C.
Pystyykö tuon vaihtoventtiiliin vaihtamaan itse ?
-
IR - mittari on "kova sana" kun selvittelee lämpötiloja. Saa vertailuarvon koneen näyttämiin.
Voiko VV:n kytkeä väärin, esim. johdot ?
Foorumilla on minusta ohjeita kuinka VV:tä voi "herkistellä" ja selvittää sen toimintaa.
Kannen avaamista selvittely vaatii.
-
Mulla on tosiaan pari kertaa tuo vv vaihdettu ja käytännössä ilman että ongelmat olisivat hävinneet. Olen itsekin kokeillut "herkistellä" tuo venttiiliä mutta ei apua.
IR-mittarilla mittailen kun nuo Niben anturit ovat aika vikaantuvaa sorttia. Tosi pesuhuoneessa ei tarvitse mitään mittaria kun tuntuu ettö jalkapohjat palaa :)
-
Onko tosiaan koko VV (venttili ja toimilaite) vaihdettu 2 kertaa ja mitään muutosta ei ole tapahtunut ?
-
Näin on, kaksi kertaa vaihdettu 6 vuoden aikana.
-
Ja siis kummallakaan kerralla tilanne ei ole parantunut ?
Pysynyt samana vaikka laite vaihdettu ?
Osaako joku sanoa kuinka paljon normaalisti toimivan VV:n karan pitäisi liikkua ?
-
Ja siis kummallakaan kerralla tilanne ei ole parantunut ?
Pysynyt samana vaikka laite vaihdettu ?
Osaako joku sanoa kuinka paljon normaalisti toimivan VV:n karan pitäisi liikkua ?
Pari senttiä..
-
Jos putkikytkennät on Nibe 1210 manuaalin mukaisesti niin ei käyttövesivaraajasta voi lämmitysverkkoon mennä kuin lyhyt kuumavesipulssi käyttöveden lämmityksen jälkeen jos vaihtoventtiili toimii oikein.
-
Saatko suljettua venttiilillä tuvan lämmityspiirin ?
Jos, niin mitä tuolloin käyttöveden lämpötilalle ja pumpun käyntitiheydelle tapahtuu ?