Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: Jaba74 - 11.11.11 - klo:21:07
-
Hei,
Teen maalämmityksen omin nokkineni. Aluksi tein pienen virheen kun porautin Niben mitoittaman kaivon, enkä ottanut varmuus varaa.
Talo on kylläkin matalaenergia eristetty joten luulisin että ei pahempia ongelmia tule..vaikkakin naapurn kaivo on 15m päässä?
+puoli on se että kaivot ovat todella hyvin tuottavia n.10m3/h
Olisiko jotain keinoa jolla tehostaa/varmistaa lämmön riittävyys?
-Kannattaisiko lisätä maapiiri, koska takapiha on savimaata?
Missä tilanteessa saattaa tulla ongelmia?
Kannattaisiko tuloilman lämmitykseen tai johonkin muuhun kiinnittää huomiota lämmön turvaamiseksi.
Kiitoksia jos joku guru ehtii jeesaamaan.
T:Jaba
-
Millä ihmeellä ne oikein mitoittaa noita kaivoja? >:(
Itse kaivaisin kyllä maapiirin tuohon rinnalle samantien. Joku 300m olisi kova sana ja vie ~500m2 tilaa. Vähempikin auttaa jos tila loppuu..
-
Juu en tiedä miten mitoittaa, sitten kun luin näitä juttuja täältä soitin Nibelle ja kaveri sieltä sanoi ettei hän ainakaan lisäisi maapiiriä.
Itse sellaista kuitenkin nyt harkitsen, tekeekö 50m kiepillä mitään? Menisi siinä samalla kun vaakaputket kaivetaan maahan.
Miten kytkentä tapahtuisin maapiirille, nyt eristetyt putket on vedetty maan pinnassa kaivolle josta törröttää toiset putket.
Voin tietenkin pienentää lämpöä varastossa ja autotallissa.
Tuleeko ongelmat vain kovilla pakkasilla jos on tullakseen?
-
Ei tietenkään lisäisi jos kaivossa on hänen mielestä tarpeeksi metrejä.
Tuo maapiiri pitäisi laittaa ennen kaivoa/sarjaan ja sillä saa tehoja lisää ~20m kaivometrin verran. Lähempänä 160m:iä saisi tuo kaivo olla ja tällä yhdistelmällä se on sitä.
Ongelmat tulee kaivon vuosikuormituksesta ja kovilla pakkasilla kun pumppu käy kokoajan saattaa tulla ongelmaa.
-
kyllähän se 139 aktiivista metriä niukalta vaikuttaa noihin neliöihin mutta itse seuraisin tilannetta vuoden ennen kuin mitään tekisin, tuossa talvella kun seuraa kaivolta tulevan keruunesteen lämpötilaa ja paisunta-astian nestetasoa niin voi päätellä että alkaako kaivo pahasti jäätymään, jos ei niin silloin tuo kaivon mataluus ei muuta aiheuta kuin ehkä x% hyötysuhteen heikkenemisen verrattuna syvempään kaivoon, ja todennäköisesti tuo x% ei ole kuin joitan prosentteja.
-
Tuo oli hyvä tuottoinen kaivo 10m3/h, eli virtauksia on...
Yks vaihtoehto olis tosiaan varautua siihen maalenkkiin (jotta helppo lisätä) ja kattoo se vuosi mitä kaivo touhuu. Toisaalta siinä menee 3v enenkuin ollaan kaivon "lopputila" saavutettu, mutta kyllä sitä 1v aikanakin näkee mihin ollaan menossa...
Toisaalta se maalenkin kustannus hetimeiningillä on varmaan halvin ja toinen on se pitääkö nurtsit aukoo jos sen jälkeen sinne laittaa eli menee epämukavaksi.
Oliskos se paras kytkentä, siis teoriassa, että maapiiri olis edessä sarjassa vain jos se on lämpösempi kuin kaivo....eli kesällä se elvyttäis kaivoa niin kauan kun pysyy "kuumempana"...sitten syksyllä maalenkki huilimaan ja ens keväänä taas hommiin...
Tuon tekemiseen riittäis yksi oikosulkulenkki maapiirissä...eli sulku auki/kiinni...jonka voi myös automatisoida lämpötilaeroilla.
Kaivo+Maalenkki nuon muutenkin on ihan OK homma, en vaan itse sitä hokannut silloin kun kairattiin ... olis mennyt niin mukavasti tuohon saviseen (aurinkoon) nouseva 100m lenkki ...
-
Mitä osia sarjaan kytkentä vaatisi, jossain täällä foorumilla oli maininta takaiskujen käytöstä?
Hoituuko vain ihan kahdella palloventtiilillä joilla määrätään maakierron on/off?
Jaba
-
Mitä osia sarjaan kytkentä vaatisi, jossain täällä foorumilla oli maininta takaiskujen käytöstä?
Hoituuko vain ihan kahdella palloventtiilillä joilla määrätään maakierron on/off?
Jaba
Eikai tuohon välttämättä tarvi kuin hanan tuolle maapiirin ohitukselle, jonka voi sitten kesäksi pistää kiinni, niin alkaa kiertään myös maapiirissä liuos.
Toki voihan siihen maapiiriinkin laittaa hanan, mutta ei varmaan välttämätön, kun liuos kuitenkin kiertää mistä helpoiten pääsee. Ohitus n. 0.5m vs. 50m(100m). Eikä tule semmoista tilannetta, että olisi vahingossa molemmat hanat kiinni eikä liuos kiertäisi ollenkaan.
-
Tuleeko maapiirin kaivantoon yksi vai kaksi putkea vierekkäin?
(ei 100% selvinnyt netistä, veikkaisin kyllä että vain yksi tekee lenkin?)
Onko kellään tietoa onko vanhan porausreiän syventäminen paljonkin kalliimpaa puuhaa kuin uuden joka on noin 30€/M?