Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: mikkoL - 09.04.11 - klo:23:52
-
Tapaus Nibe Fighter 1210-8.5, käyttönottovuosi 2004:
Viime syksyllä havahduin, että talon lattialämmityspiirissä paine on aina >1 bar vaikka useasti tulee laskettua painetta ylipaineventtiilistä baariin ja koskaan ei ole tarvinnut vettä lisätä vesijohtoverkosta. Kun pumpun ulkopuolelta ei löytynyt mitään vikaa, aloin sopeutua ajatukseen että ehkä se vika on sitten pumpussa. Helmikuun lopulla tyhjensin varaajan ja kurkistin päällä olevasta luukusta sisään huomatakseni, että ruosteista sakkaa on ehtinyt kertyä seitsemässä vuodessa aika paljon... Kuivasin mopilla pohjan nähdäkseni tuleeko sinne jostain vettä. Keskellä pohjaa oli ”musta”, jonka luota kumpusi hiljalleen vettä.Olin päästänyt paineet pois lattiälämmityspiiristä, mutta varaajan vaippa oli täynnä vettä ja sen hydrostaattinen paine jaksoi puskea vettä vuotokohdasta käyttövesipuolelle. (kuviakin tulpasta olisi, mutta kahteen ekaan postaukseen ei pysty linkkejä laittamaan)
Ei paha ajattelin... jonkinlainen muovinen tulppa kierteellä. Aika hankalassa paikassa huollon kannalta, joten soitin Nibelle Vantaalle. Sieltä neuvottiin, että yritä kiristää sitä tulppaa... Totesin, että valitettavasti mulla ei ole sellaista työkalua millä pääsisin kiristämään tulpan metrin syvän varaajan pohjalta. Kaveri lupasi palata asiaan kun on käynyt katsomassa tilannetta toisesta vastaavasta pumpusta. Muutaman tunnin päästä soitettiin ja kertoivat että tulppa on sellainen ettei sitä voi korjata tai vaihtaa. Lisäksi varaaja on sen verran pysyvästi integroitu uretaanilla, että edessä on koko maalämpöpumpun vaihto uuteen! Hieman hämmentyneenä kuuntelin selitystä, että tulppaa on vain tarkettu varaajan valmistusvaiheessa ja niitä ei enää uusissa laitteissa ole. Utelin että eikös tehtaalla pitäisi olla jokin vastuu, jos tulppa jonka pitäisi kestää ikuisesti alkaa vuotamaan? Vastaus oli että vetoavat vain siihen että varaajassa oleva vesi on syövyttänyt reiän rosteriin :o kehottivat hakemaan korvausta kotivakuutuksesta ja saisin tilalle uuden pumpun. Helppoa!
Pyysin Nibeä lähettämään selostuksen tapahtuneesta ja kustannusarviota uudesta pumpusta. Viikko kului ja mitään ei kuulunut, joten soitin Nibelle ja kyselin selostuksen perään. Asia oli kuulemma hoidossa. Toinen viikko alkoi täyttymään joten uusi soitto hieman vaativammalla äänensävyllä... samana iltana tuli sitten sähköposti jossa selitettiin että mahdolisesti vuodon syy on ”veden tiettyjen epäpuhtauksien aiheuttama pistekorroosio”. Samassa mainittiin, että jos satun tarvitsemaan uuden pumpun, Nibe voi tulla hinnassa vastaan – ”good will tarkoituksella”.
Justiinsa... Jos määlämpöpumpussa hajoaa kompura, kiertovesipumppu tai vaihtoventtiili, ne voi vaihtaa ja taas on mukahuolettomia käyttövuosia edessä. Mutta kun Nibessä alkaa vuotamaan euron tulppa, edessä on koko laitteen vaihto!
Rosterin pinta oli pyyhinnän jälkeen kuin uusi ja siellä ei näy mitään korroosion merkkejä. Teoriassa on varmaankin mahdollista että se ”tietty veden epäpuhtaus” on parkannut tulpan viereen kierteeseen ”montun pohjalle” ja saanut olla siellä rauhassa syövyttämässä, koska veden virtaukset eivät sinne yllä. Mutta tässäkin tapauksessa perimmäinen syy vuotoon on kuitenkin tulpan olemassa olo, josta ei ainakaan minulle laitteen oston yhteydessä mainittu.
Tässä vaiheessa mulle oli jo aivan selvää että vakuutusyhtiöstä ei tähän tapaukseen saa muuta apua kuin oikeusturvavakuutuksen muodossa. Sitten soitto kuluttajaneuvontaan, josta kehotettiin täyttämään heidän sivuilta löytyvä reklamaatiolomake ja lähettämään se Nibelle. Reklamaatiossa huomautin että olipa syy vuotoon mikä tahansa, on lopullinen syypää tulppa jonka takia koko laite pitää vaihtaa. Huomautinpa myös terveysriskistä, joka kohdistuu meidän perheeseen, jos kaupungin vesijohtoverkon paine sattuisi putoamaan alle baariin vaikkapa putkirikon seurauksena. Tällöin lattialämmityspiirin vesi alkaisi virrata käyttövesipuolelle... koko lattialämmityksen vesimäärää ei kuitenkaan koskaan kuumenneta yli 50 asteeseen joten siellä voi olla ikäviäkin pöpöjä. Lämmintä käyttövettä ei tietenkään normaalisti juoda, mutta kun talossa on pieniä lapsia niin mitä tahansa voi sattua. Nokian "likaisella puolella" asuvana voin todeta että riskin realisoituminen saattaa vääntää ilkeästi vatsassa ja pitkään. Onneksi talossa on takaiskuventtiili, joten kaupungilta ei tulla kääntämään hanaa kiinni uuden kriisin pelossa.
Reklamaatioon Nibe vastasi, että terveysriskiä ei ole aiheutunut ja laitteen rakenne täyttää vastaaville rakenteille asetetut vaatimukset Suomessa ja Euroopassa. Kaiken kruunasi ”good will” tarjous uudesta pumpusta... saman koneen voisin ostaa suomalaisesta nettikaupasta 130 euroa halvemmalla!
Nyt odotellaan minkälaiseen tulokseen kuluttajaneuvoja pääsee Niben kanssa. Mielestäni olen saanut seitsemän vuoden käyttöhyödyn laitteesta ja asennuksesta, Niben piikkiin kuuluisi loput oletetusta käyttöiästä.
Tiedoksi vain muillekin samanlaisen omistajille.
-
Johtopäätös: AINA kun vain mahdollista pumppu ja varaaja erikseen vaikka maksaa hieman enempi. Usein se kuitenkaan ei ole mahdollista.
Make
-
Kyllä tuon korjaamiseen konsti pitää löytyä.
Laitahan niitä kuvia tänne, niin mietitään
ATS
-
Nibe on maahantuojana todennut etteivät he tai valtuutetut huoltoliikkeet pysty korjaamaan vikaa vaan ainut mahdollinen korjaava toimenpide on laitteen vaihtaminen. Ei ole minun etujen mukaista yrittää korjausta, joka varmasti lopettaisi valmistajan mahdollisen vastuun asiasta.
-Mikko
-
Tältä varaajan sisus näyttää seitsemän vuoden jälkeen:
(http:// http://img43.imageshack.us/i/26022011289.jpg/)
Ja uudelleen mopin ja huuhtelun jäljiltä:
(http://img5.imageshack.us/i/puhdasvaraaja.jpg/)
Tulppa läheltä:
(http://img543.imageshack.us/i/tulppalhelt.jpg/)
Vaikuttaisi siltä että tulppa on kierretty paikoilleen alapuolelta, jonka jälkeen vaippa on hitsattu paikoilleen. Usko tulpan tiiviyteen on ainakin ollut vahva.
-Mikko
-
onpas shitmainen ongelma. onkos se reikä itse tulpassa vai kenties hitsaussaumassa? Tulppahan on siis kierteillä siinä voisi kuvitella että sen voisi pyörittää irti (antaa sen pudota/työntyä sinne lämmitysvesitankin puolelle) ja uusi tilalle hankalaahan se tietysti on sen luukun kautta tehdä.
Harmillinen homma että sinne varaajan sisälle on tuommonen heikko lenkki jätetty, varaaja itsessään näyttää siis olevan rosteria ja ilmeisesti eri laatua kuin se tulppa koska vaipassa ei näytä ruostetta olevan.
Täällä palstalla oli joku hieman vastaava tapaus jossa manttelivaraaja päästi vedet vuotamaan tankkien välillä, siinä tosin taisi olla kuparoitu tai emaloitu tankki ei muista enää eikä myöskään minkä merkkinen laite oli kyseessä, no samankaltaisihan ne on nuo manttelivaraajat kaikilla materiaali- ja "tulppa" eroja varmaan on.
Kait se kotivakuutus tossa tulee vastaan, ikävähennykset tietysti huomioiden?
Toisaalta onhan tuossa jonkinmoinen suunnitteluvika ja nibekin sen ikään kuin myöntää koska kertoivat että uudemmissa versioissa moista tulppaa ei ole eli pitäisi valmistajan tästä ottaa vastuuta ilman muuta.
-
Jos se vuoto on itse tulpassa tai tulpan kierteessä, niin kyllä tavallinen putkimies siihen kiertää uuden tulpan. Onhan siinä neljä kokonaista kierrettä käytettävissä. Vanha tulppa kannattaa jättää paikoileen.
Selvitä kuitenkin ensin Niben tai muiden tahojen korvausvastuu ja se paljonko sinulle tulee maksettavaa vaihdossa uuteen pumppuun.
ATS
-
Tuossa on sellainen haitta vuodon takia ollut että lämpöjohtoverkon veteen on vuotanut happipitoista vettä ja se nopeuttaa mustien putkien ja pintojen syöpymistä.
Tuosta tulpasta niin jos siinä on vakiokierre (1" tms) niin voisihan siihen tulpan asemesta laittaa tulpatun rosteriputken.Siis sellainen varaajan sisälle mahtuva rosteriputki jonka toisessa päässä on sama kierre kuin tulpan reiässä ja yläpäästä putki olis tulpattu.Olisi varmaan helpompi asentaa.
-
Minusta laitteessa on selvä suunnitteluvirhe: kirkas ja musta teräs muodostavat vedessä sähköisen parin.
Epäjalompi metalli alkaa ajan kuluessa ruostua.
Jos tulppa korvataan uudella sen tulisi olla samaa ainetta kuin säiliö jolloin sähköistä paria ei enää muodostuisi.
-
Normaali haponkestävä tulppa ja tulppa laitetaan parilla hitsihepillä putkenpätkään kiinni ja kierteesen putkiliimaa ja kierretään putkesta tulppa paikaalleen ja nitkutellaan putkenpätkä hepeistä irti, liiman ollessa märkää. Helppoa kuin heinän teko...
-
Joo, mutta jos tuo epäonnistuu niin se on siinä.
Pysyvä tanko ja mitoitia siten että saa tuen säiliön katosta. Jonkinlainen säätösysteemi siis.
-
Toi tulppa on jotain muovia ei metallia. Ja ruosteennäköinen lieju on tullut toivottavasti kaupungin vanhoista valurautaputkista.
Vuodon tarkkaa syytä ei toivottavasti tarttee alkaa selvittämään, koska sitten pitäisi leikata koko varaaja auki.
Minulle riittää, että Nibe korjaa vuodon (takuulla tietysti), mutta johan he ilmoittivat etteivät pysty. Minulla on vielä vahva usko kuluttajansuojalakiin... täytyy vain testata se käytännössä.
-Mikko
-
Tulppa läheltä:
(http://kuva.termiitti.com/image/16880.jpg)
Tuossa kuvassa näkyy punaisen renkaan sisällä oleva reikä.
Lataa mikkoL :n kuva
http://img543.imageshack.us/i/tulppalhelt.jpg/
koneeseesi ja suurenna se 100% kokoon, silloin näkyy tuo reikä, joka on syöpynyt rosteriin.
Ilmeisesti virheellinen materiaali kyseessä!
-
Pikemminkin kuitu punaisesta froteepyyhkeestä jolla viimeistelin pohjan siivouksen :)
-Mikko
-
Pikemminkin kuitu punaisesta froteepyyhkeestä jolla viimeistelin pohjan siivouksen :)
-Mikko
Voin olla väärässä.
Kannattaisiko silti vielä tutkia tarkemmin tuota kohtaa.?
Jos koetat vielä pyyhkiä paikan uudelleen ja ottaa sitten uusi kuva mahdollisimman läheltä ja suurella resolutiolla.
Näyttää ihmeesti pieneltä, huokosmaiselta reiältä!
-
Yks konsti saattaisi olla että tökkää puukon tms kärjellä tuohon kohtaan.Jos siinä on joku irtokikkare niin se lähtee raapaisemalla pois ja ehjä pinta tulee esillej.Jos siinä on syöpymisestä tullut reikä niin puukon kärki menee läpi ja reikä suurenee.Tai ainakin tuntee onko siinä sileä levy tai pieni kolo.
-
Se on hitsausroiske, epäpuhtaus joka olisi pitänyt hioa pois pöntöstä.
EI hyvä, mutta tuskin reikä siinä on.
-
Se on oikeasti langanpätkä... huomasin sen jo silloin kun kuvaa otin.
-Mikko
-
Se on oikeasti langanpätkä... huomasin sen jo silloin kun kuvaa otin.
Miten tämä ratkesi?
Onko pumppu käytössä?
-
nostetaanpa tämä case ylös, mitenkähän asia on edennyt?
-
Ei vielä mitenkään... valmistaudun viemään asian kuluttajariitalautakuntaan.
Sitä varten kuvasin viikonloppuna videonpätkän tulpanseudusta.
http://www.youtube.com/watch?v=bBObkLbQonc
Alussa koko varaaja (myös vaippa) on tyhjennetty vedestä ja sitten vaipan puolelle päästetään vettä. Full screen moodissa ja vähän paremmalla resoluutiolla katsottuna tosta voi maallikkokin päätellä onko hitsaussauma haljennut vai ei... Ihmeen kauan sauma on sinnitellyt, kun vasta seitsemän käyttövuoden jälkeen vuoto havaitaan. Elikkä ei se tulppa vuoda, mutta jos sitä ei olisi ollut niin ei tuo hitsisaumakaan vuotaisi.
Ehkä tämä tästä vielä voitoksi kääntyy...
-Mikko
-
kyllähän tuon itse varaajan pitää "toimia" ainakin parikymmentä vuotta, jos ei olisi tuota hitsattua tulppaliitosta niin varmasti toimisikin, eli älä luovuta uusi pumppu niben piikkiin, ainakin siis itse laite jos ei muuta.
-
Videosta näkee aivan selvästi että hitsisauma on halki!