Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: Honda - 24.03.08 - klo:18:51
-
Joku kaipasi tietoa, miten NIBE:en voi itse rakentaa huonelämpötilan tunnistimen. Ruotsin sivuilla oli vähän tarinaa, mutta siinä jonkin verran ns. virheitä ja turhia osia. Tässä siitä vähän sievistettynä ja testattuna. Numeroinnit pätee ainakin malleihin 111x ja 121x, malleihin jossa käytetään huonelämpötilaanturi mallia RG20.
Todennäköisesti sovellettavissa myös myös muihin malleihin, mutta en ole asiaan perehtynyt.
Liitin nro 30, eli 8/10 napainen liitin, sama missä ulkolämpötila-anturi on kiinni nastoissa 7 ja 8
1=maa
4=+5V
5=lämpötila asetus input
6=huonelämpötila-anturi input
NTC vastus(anturi) kytketään 1-6
Potentiometri, esim 5k-10k kytketään nastoihin
1,4 ja 5 (liuku 5:een), säätöalue 5-30C
NTC vastus (=anturi), itse käytin 2252 ohm (25C) tarkkuus NTC vastusta. Ja se tuntuu olevan lähella oikeaa. Virhe oli 24C kohdalla 0.3C. Käyttämäni anturin resistanssin muutos lämpötilan funktiona ei vastannut täysin alkuperäistä, mutta se ei ole tärkeää, koska yleensä asetus on ns. huonelämpötila. Vain kaksi osaa, hintaa muutama euron, niben alkuperäinen ~100,-.
Johdotuksesta sen verran, että säätimen voi jättää itse lämpöpumppuun, koska todenäköisesti siihen ei usein kosketa. Anturin voi sitten sijoittaa oikeaan paikkaan. Kannattaa käyttää johdotuksessa esim. lähiverkkokaapelia (4-paria), kun se on halpaa. Käytä esim. SI/SI-VA paria anturin kytkemiseen.
-
Kyselin tätä joskus ja jäi silloin homma tekemättä ;)
Eli tarvitaan siis vain 2 erillistä komponenttia , jotka kytketään liittimeen
Onko tuo potikka lineaarinen vai logaritminen ?
Hieno juttu , jos on näin helppo homma.
-
mistähän löytäis tuollaisen tarkkuusvastuksen ? ;)
-
Eli vain kaksi osaa. Potikka on hyvä olla lineaarinen ja ntc-vastus sellainen, missä 25C asteessa vastusarvo ~ 2.25k. Niitä pitäisi löytää ainakin YE:stä (yleiselektroniikka) tai www.farnell.fi, mutta sieltähän ei kannata ihan pieniä ostoksia tehdä. Jos ei onnistu, minulta löytyy. Yhteystiedot löytyvät www.customcontrol.fi (Timo)
-
Huonelämpötila-anturi RG 10
Tuotenumero 018433
(F1140, F1217, F1240, F1250, F1330)
Huonelämpötila-anturi RG 20
Tuotenumero: 418 345 (F1270)
tollaiset niben sivuilta. Mitä eroa on RG10 ja RG 20??
-
moikka,
Kiitoksia paljon jeesistä Hondalle :) Juottelin eilen komponetit ja koteloin "siististi" keittiön seinälle .
Hienosti toimii. Ainakin pumpulta näkee sisälämpötilan ja ohjearvon (onko tuo ohjearvo tavoitelämpö , eli voiko ohjearvoa kasvattamalla nostaa nostaa/laskea sisälämpöä kuten pumpun lämmönsäädölläkin ? )
Aika sitten näyttää, tasaako lämpötilaa. Manuaali suositteli kompensoinnin nopeuteen arvoa 4 . "Patterijärjestelmän normaaliarvo on 4.
Asetusalue: 0 — 6 °C"
Mitä arvoa itse käytät ?
-
1140:aan nuo ohjeet eivät vissiin toimi kun on ainoastaan 2 liitintä varattu mittaukselle/säädölle X1/3,4..rg10:in hommasin ja tuo kait ainoastaan pätkii lämmitystä? pumppu saa rg:tä kärkitiedon no/nc joten mitään pehmeää lämmön säätöä ei liene luvassa tuolla rg:llä :'(
Millä saisi lämmön säätymään sisätilojen mukaan?(sisäanturilla)joka siis alkaisi hieman pudottamaan menevää vettä lattiaan kun muita lämmön lähteitä on käytössä?
-
1140:aan nuo ohjeet eivät vissiin toimi kun on ainoastaan 2 liitintä varattu mittaukselle/säädölle X1/3,4..rg10:in hommasin ja tuo kait ainoastaan pätkii lämmitystä? pumppu saa rg:tä kärkitiedon no/nc joten mitään pehmeää lämmön säätöä ei liene luvassa tuolla rg:llä :'(
Millä saisi lämmön säätymään sisätilojen mukaan?(sisäanturilla)joka siis alkaisi hieman pudottamaan menevää vettä lattiaan kun muita lämmön lähteitä on käytössä?
F1140:n manuaali on hieman sekava tuon osalta, mutta näin siinä todetaan:
"RG 10 anturi huonelämpötilan muutosta varten
Ulkopuolinen anturi voidaan kytkeä FIGHTER 1140:een
menolämpötilan muuttamiseksi ja siten huonelämpötilan
muuttamiseksi, esimerkiksi huone-anturi (RG 10,
lisävaruste). Anturi kytketään liittimiin X1:3, X1:4 ja
X1:14 tehonvalvontakortille (2).
Huonelämpötilan ja asetetun huonelämpötilan ero vaikuttaa
menolämpötilaan. Toivottu huonelämpötila säädetään
kiertosäätimestä RG 10 ja näkyy valikossa 6.0."
eli pitäisi korjata käyrää sisälämpötilan mukaan. Valikko 6 tulee ilmeisesti näkyviin kun tuo RG10 on kytkettynä laitteeseen.
Ps. unohtui lisätä linkki naapurimaan foorumille. Siellä oli ohje RG10:n tekemiseen, näyttäs olevan vielä yksikertaisempi kuin RG20:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,4140.msg40354.html#msg40354
-
Jatketaanpas tähän vanhaan ketjuun.
Manuaalissa on aika sekavasti sanottu tuo RG20 huonelämpötila-anturin vaikutus. Ymmärsinkö oikein, että kun huoneen lämpötila poikkeaa yhdellä asteella säädetystä, niin pumppu tekee korjauksen meneveden lämpötilaan. Korjauksen suuruuden voi asettaa olevan 0-6 astetta. Mitä tapahtuu, kun huonelämpötila poikkeaa kahdella asteella? Tuplaantuuko asetettu korjaus?
Tietääkö joku, kummin päin tuo lämpötilan asetus toimii. Vastaako 30 astetta +5 volttia ja 5 astetta 0 volttia?