Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: pasi porakaivo - 18.12.09 - klo:22:46
-
mulla 1240-10 nibe ja ihmettelin kun viime vuonna teki helposti 60 asteista vettä ilman sähkövastusta ja nyt hädin tuskin 50 astetta! missä voi olla vika? :-?
-
ja hiipuminen jatkuu. nyt enään 45 astetta, pirtti jäähtyy nopeaan. voiko kompura olla menossa rikki? :'(
-
Anna lämpötilatietoja lämmitys ja keruupuolelta niin voi yrittää auttaa.
-
Anna lämpötilatietoja lämmitys ja keruupuolelta niin voi yrittää auttaa.
...Ja lisäksi käyntiaikasuhde eli käynti- ja lepoajat...
ATS
-
pyydettyjä tietoja menovesi 45 ja paluu 35. lämpökaivosta tuleva 0 ja paluu -2.5. kone käy kokoajan, nyt jo neljättä päivää. käyttöveden tekee ilman mitään ongelmia, aika visainen pulma? onkohan mahdollista että osatehoiseksi mitoitettu pumppu joutuu nyt liian koville? käyttää sähkövastuksia vaihtelevasti. :-/
-
pyydettyjä tietoja menovesi 45 ja paluu 35. lämpökaivosta tuleva 0 ja paluu -2.5. kone käy kokoajan, nyt jo neljättä päivää. käyttöveden tekee ilman mitään ongelmia, aika visainen pulma? onkohan mahdollista että osatehoiseksi mitoitettu pumppu joutuu nyt liian koville? käyttää sähkövastuksia vaihtelevasti. :-/
Kerroit aikaisemmin "60 asteista vettä ilman sähkövastusta " Tarkoititko tuolla että lämmön tuotannossa vai suihkuveden tuotannossa vai molemmissa.
" menovesi 45 ja paluu 35 " tuon perusteella lämmityspiirin kiertovesipumppu on liian pienellä (tai pieni pumppu) nopeudella, koska delta noin suuri, tai jossain on tulppa (sulkuja päällä tai termaria kiinni, mutapussi tukossa/puhdistamatta ?).
Keruupiirin delta ~2,5C on liki hehtaarilla, mutta ilmeisesti kiertopumpun nopeus täysillä ?
- Kerro kiertopumppujen nopeudet
- kerro millaiset lämmityspiirit talossa
- 1 vai 2 kerrosta
- eli kerrot ympäristön kaikki perustiedot
edit :
olet aikaisemmin kertonut näin:
" 1240-10 ja 260 neliöö. 180 metriä porakaivoa. Jätin vanhan kierovesipumpun paikoilleen ja käyntiin. Pumppu käy keskimäärin 55 minuuttia kerrallaan, kaikki käynnistykset mukaan lukien. Kyseessä -63 mallin talo, alkuperäisillä ikkunoilla ja eristyksillä. Talo pirkanmaalla. "
Paljonko on kuumakaasun lämmöt koneen käydessä (katso valikkonäytöstä. Toivottavasti näyttövalikko kertoo tuon tiedon.
Onko koneen sisällä kompuran lähellä ns. lasisilmää, josta näkisi mahdollisen "vaahtoamisen" tai kuplimisen käynnin aikana, niin voisi epäillä kylmäaineiden vuotaneen. Heti käynnistyksen jälkeen tuossa ikkunassa näkee jonkin aikaa kuplimista, mutta se loppuu kun kompura pääsee vauhtiin ja ns. "korina" lakkaa.
Tuon aikaisemman suppean tiedon perusteella voisi olla, että pumppu on teholtaan ehkä noin 1-2kw liian pieni noin isoon ja vanhaan aikansa tavalla tehtyyn taloon. Kaivo lienee ollut kuivahko porattaessa ? Lisämetrit eivät olisi olleet pahitteeksi, koska pumpun hyötysuhde lienee aika mukava. Lisäksi Pirkanmaan seudulla oli viime päivinä ihan viileä keli. Pääset ongelmasta remontoimalla ja eristämällä paremmin talon, seinät, yläpohjan ja ikkunat ja ennen sitä annat vaan vastuksen avittaa lämmityksessä kun pakkasta (- 24C ?)
-
lämpökaivosta tuleva 0 ja paluu -2.5
Kaivohan on hyvä, kun lämpötilat eivät ole laskeneet tuon alemmaksi vaikka pumppu on käynyt jatkuvasti neljä päivää.
käyttöveden tekee ilman mitään ongelmia, aika visainen pulma? onkohan mahdollista että osatehoiseksi mitoitettu pumppu joutuu nyt liian koville? käyttää sähkövastuksia vaihtelevasti.
Näinhän osatehoiseksi mitoitetun pitääkin toimia.
Kun ulkolämpötila laskee mitoituslämpötilan alle kasvaa talon lämmitysenergian kulutus suuremmaksi kuin mitä pumppu kykenee antamaan.
Tästä seuraa vääjäämättä, että pumppu käy jatkuvasti ja lämpötilat laskevat.
Lämmintä vettä tehtäessä pumpun kuormitus ei riipu ulkolämpötilasta, ja näinollen osatehoinenkin pumppu tekee lämmintä vettä normaalisti.
Nyt on kolme vaihtoehtoa.
- Villapaita päälle
- Palella
- Ottaa sähkövastukset avuksi.
ATS
-
kiitokset vastauksista. nyt kun ilma on lauhtunut niin lämpö riittää ihan mukavasti. pistin niben kokonaan automaatille eli käyttäköön sähkövastuksia jos niitä tarvii.