Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: aky - 05.09.08 - klo:17:58
-
Nibe asennettu 25.7.08 vuonna -67 valmistuneeseen matalaan puurakenteiseen omakotitaloon Kainuussa(Oulun lääni) jossa vesikeskuslämmitys(patterit).
Seinällä oma sähkömittari pumpulle.
-Sähköä kulunut 437kw, 10,4kw/vrk (sis.käyttöaika lisälämpö 1h23min)
-käynnistyksien lukumäärä 1173
-käyntiaika 90h 18min
-käynnistyksiä 4,6/h
-käyrä 7
-lämpökäyrän muutos 0
-tehdasasetukset koneessa
Lisälämpöä meni alussa koska kone meni häiriöön keruuputkistossa olleen ilman takia.
Käynnistyksien lukumäärä tuntuu korkealta. Mitä arvoja+asetuksia voisi muuttaa? Kiitos!
-
Olen säädelly itse Komp. käynnistysarvoon -90 ja LV lämpö/LV aloituksen 43. Tuolla lähtee jo puolet pois käynnistyksistä. Kierrätät varmaan turhan lämmintä vettä lämmitysjärjestelmässä, josta tulee noin tiheät käyntikerrat oletussäädöillä. Minulla Lämpökäyrä 9 (tätä joutuu varmaan säätämään vielä kun tulee kovat pakkaset) ja Rinnakkaissiirto -1. Muuten oletukset päällä, Oulun lääni, patteriverkko ja 140 m2.
-
-käynnistyksien lukumäärä 1173
-käyntiaika 90h 18min
-käynnistyksiä 4,6/h
Jos Teillä pumpun kokonais käyntiaika 90h 18 min ja käyntikertoja 1173,
tulee keskimääräiseksi yhden käynnin kestoksi noin 4,6 min (4 min 36 sek ) / käyntikerta.
Todella lyhyitä käyntiaikoja.
Nyt se on katkokäyntikone.
Kannattaisi varmaan muutella asetuksia käyntijaksojen pidentämiseksi.
Tuolla vauhdilla pumpustanne tulee lyhtyikäinen!
-
Olen harkinnut pumpuksi juuri Nibe-1240. Mietinnässä vielä.. Kohde on Kainuussa -70 luvun yksikerroksinen tiilitalo, jossa öljylämmitys.
aky! sinulta oisi mukava saada kommenttia asiasta miksi juuri päädyit kyseiseen malliiin? hintako? muuta? Korvasitko öljylämmityksen? paljonko kului öljyä/vuosi? kokemuksia nyt käytöstä?
-
1240-8 käyntikuntoon 1.9.2008, öljykattila värjöttele ulkona sateessa.
Kohde on Kainuussa n 140m2 70-luvun omakotitalo, joka kulutti n 3000 litraa öljyä/v.
Ollaan vielä perusäädöillä liikkeellä, tähän asti on menty ongelmitta..opetellaan käyttöä ja ihmetellään valikoita.
-
Piakallisessa liikkeessä oli esittelypäivä Joulukuussa ja oli tehtaan edustaja paikalla. Kyselin sillä että millainen puppu olisi sopiva. Hän ehdotti Nibe 1240-8, uudempi malli, parempi lämpökerroin ja muita pikkuparannuksia. Olin tätä ennen kysynyt kaksi tarjousta ja ne ehdotti nibe 1217-10 ja toinen 1217-8 tai 10. Huhtikuussa kysyin tiukkaa hintaa 1248-8:sta keruuputkistosta, liuoksesta, yllätykseksi tämä uusi tarjous oli huomattavasti edullisempi ja näiden kahden liikkeen välinen ero suuri. Tämä tehtaan edustaja tiesi koko ajan mistä puhui, muilla haparoivaa. Mulle jäi semmoinen käsitys että kun ottaa ensin yhteyttä tehtaan edustajaan (esittelypäivä) joka etsii sopivan kokoisen pumpun ja kyselee tarjoukset sitten. Talossa oli ennen puukattila+varaaja joka työ syistä vaihdettiin maalämpöön. Lämmitettävä ala 140m2
-
Aky!
Käynnistyksien lukumäärä tuntuu korkealta. Mitä arvoja+asetuksia voisi muuttaa?
Onko sinulla varaajaa (VPA, UKV)?
-
Koska sinulla on patterilämmitys, tuo vaatii ehdottomasti UKV varaajan..
Jos sinulla ei tuota ole se kyllä selittää tuon pätkäkäynnin.. UKV ja hullunkierto niin rupee toimimaan :)
-
Ei ole UKV varaajaa. Säätöarvot hakusessa(kumpa tietäisi)?
Niben säätövalikko oli vaikea alussa ymmärtää, ensiksi 8.1.1 ja sieltä valitaan huolto niin rupeaa löytymään.
Kaikki tieto käyntikertojen vähentämiseksi toivotaan tervetulleeksi.
Patteriverkoston pumppu näyttää käyvän vain silloin kun lämpöä tarvitaan.
-
Moi aky!
Saneeraustilanteeni oli lähes sama kuin sinulla kohdetta myöten.
Runsas vuosi sitten muutin öljystä maalämpöön, NIBE 1217-8.
Alkuun ajoin lähes tehdasasetuksilla, koska ei ollut valmiutta tehdä muutakaan ja myyjäpuolelta ei annettu minkäänlaista käyttökoulutusta.
Varsin pian totesin mlp:n käyvän usein ja lyhyesti.
Talvella totesin , että vaikka lämpö riittää, laite ei toimi niinkuin sen mielestäni pitäisi toimia. Oli selvää pätkäkäyntiä.
Täytyy muuttaa reippaasti asteminuuttilukuja ja laittaa UKV-varaaja.
Asteminuuttiluvut (60/300) muutin 200/1500. Kokeilin tätä, se auttoi, muttei vielä riittävästi.
Panimme lisäksi järjestelmään UKV-200 varaajan. Olisin pannut isommankin, muttei tilasyistä johtuen sopinut.
Tilanne parani oleellisesti.
Tässä käyntitietoja eri vaiheista:
Käyntiaika Käyntiväli Käynn/h
min. min.
Tehdasas. 14,6 26,3 1,8
Astem. muutos20,3 50,1 0,95
UKV-varaaja 27,1 69,1 0,65
Eka vuonna käynnistyksiä oli yli 15000, nyt odotan niiden jäävän n. 5500/v.
Voi olla, että säiden kylmettyä asteminuuttilukuja täytyy muuttäaa, mutta näillä keleillä näyttää olevan ok.
Edelleen vahvistan monen jo mainitsemaa varaajan välttämättömyyttä patterilämmityskohteissa.
Myyjäpuolella tämä näyttää myös myönnetyn, koska NIBE:n nettisivuille maininta on ilmestynyt hiljattain!
Laitetta ostaessani eivät puhuneet varaajan tarpeellisuudesta halaistua sanaa!
Toivottavasti sait jotain vinkkiä Niben virittelyyn.
-
Tehtaan teknisestä tuesta ilmoitettu jos vuoden käynnistys määrä ylittää 12000 kannattaa sitten harkita puskurivaraajaa. Käynnistyksien määrä vähenee huomattavasti kun ilmat kylmenee. Joten odotellaan vuosi ja katsellaan asiaa uudestaan.
-
Loki 1 nollattu kerran mutta sen jälkeen sinne ei ole tullut mitään tietoja. Miten saadaan toimimaan? Käyttö vielä hakusessa.....
-
Lokiin tulee vain vikatilanteet. Pumppusi toimii teknisesti siis niin kuin pitääkin.
-
Lisää kysymyksiä nibestä. Jos laitetaan 300l puskurivaraaja ja siihen kiertovesipumppu patteriverkostoon niin miten kytketään pumppuun sähkö? Pyöriikö pumppu aina vai silloin kun antaa lämpöä pattereihin? Sain ohjeen että jos laitetaan puskurivaraaja niin pitä olla myös kiertovesipumppu:
-
Lisää kysymyksiä nibestä. Jos laitetaan 300l puskurivaraaja ja siihen kiertovesipumppu patteriverkostoon niin miten kytketään pumppuun sähkö? Pyöriikö pumppu aina vai silloin kun antaa lämpöä pattereihin? Sain ohjeen että jos laitetaan puskurivaraaja niin pitä olla myös kiertovesipumppu:
Sillä lisäpumpulla saa olla jatkuva jännite, eli sen siis ei tarvi tulla mlp:n kautta vaan saa olla ulkopuolinen jännite.
-
Morjens. Käynnistysaiajt ollet myös tiheitä mulla (n. 1300 / kk) ja laskin että kompura on käynyt kerrallaan n 4 min. keskimäärin. Tosin hullunkierto asennettiin vasta tällä viikolla ja siirrettiin samalla pesutilojen lattialämmitys patteriverkkoon (pois käyttövedestä missä se aiheutti häiriötä). Kysynkin miten saan nollattua käyntiaika- ja määrä lokin, vai saanko? Olisi hyvä seurata vasta tästä alkaen kun järjestelmä (1240 + ukv 100 + hullunkierto ja psh+s lattialämmitys patteriverkosta) toimii nyt niinkuin pitää!! Manuaali vielä vähän hakusessa, enkä tiedä mikä loki nollaantuu mistäkin??
-
Taitaa vain hälytyslogin saada nollattua, muista olen pitänyt tehdä muistiinpanot vihkoon josta hyvä seurata. Muutin kompr. käynnistysarvoksi -150 niin käyntikerrat huomattavasti.
-
jep. Sain Niben teknisestä neuvonnasta ohjeen pudottaa asteminuutit -60:sta -140:n ;D ;D, johan tepsi... käyntikerrat väheni HUOMATTAVASTI ja on nyt n. 13 krt/vrk (oli melkein 3 krt/tunti) ja aika n. 17 min/käynnistys Kokonaisaikakin väheni huomattavasti....
-
Moi!
Itsellä uusi okt, lattialämmitys(betonilaatta 9cm) pinta-alaa n. 150m2. Pumppuna 1240/6kw. Käynnistetty marraskuussa viimevuonna. Tarkkaa päivää en muista. Asuttu talossa helmikuun alusta.
Konetta miettiessä termian kauppias #¤ttuili koneen koon kuullessaan, että miksi laitat sähkölämmityksen. Pitäis vissiin käydä keskusteleen kaverin kanssa enskevään messuilla sähkölämmityksestä ;) Näin pieneen koneeseen päädyin, kun en saanut tontin koon vuoksi kuin 270m keruuputkistoa pintamaahan. Jos olisin laittanut isomman koneen, olisi pitänyt laittaa porakaivo, jolloin kustannukset ois pompannu +5000€ kaikkineen. Siihen hintaan saa antaa muutaman tunnin mennä sähkövastuksillakin... Lämpö piisannut muuten maapiirissä erittäin hyvin. Viimetalvena kun kone kävi melkein kaksi vuorokautta putkeen, oli paluu neste pahimmillaan -3,5 astetta. Takkaa ei ole lämmitetty viime talvena kertaakaan. Nyt syksyllä muutamia kertoja.
Käynnistykertoja 2218
Käyntiaika 2318h (ei ole pätkäläyntikone ;) )
Käynnistysarvo -200
Lisälämpöporras -60
Lisälämpö ollut päällä 9h 31 min. Tästäkin suurinosa tuli muuton yhtydessä. Pihalla -15 ja ovet auki monta tuntia. Rakentamisen jäljiltä oli muutenkin sisällä +18. Tarvi nostaa nopeasti lämpö +22:een, joten annoin mennä vastuksille surutta, enkä jäänyt odottelleen hidasta lämmönnousua...
Käyttöveden lämmitysarvoja ei sais möskään unohtaa. Itsellä näinkin rajut arvot:
LV(käyn) 40
LV(stop) 58
Näillä asetuksilla "pikkukoneeni" tekee lämmintävettä n.20min kerralla. Eipähän tule pätkäkäyntiä silläkään osastolla. Lämminvesi piisannut 4 henkisellä perheelle ainakin tähän asti, vaikka on kaksi suihkua.
Huonelämpötila heiluu 23-23,5 asteessa, kun emäntä tuppaa oleen viluista sorttia.
Sähköä mennyt tällä hetkellä 11000 kwh, vaikka yläkertaan laitoin koneen "pienuuden" vuoksi sähköpatterit (+60m2). Asumiskuukausien perusteella vuosikulutus tulee olemaan 12000 kwh / vuosi.
Summa summarum: Asteminuutit riittävän isoiksi. Lämpimänveden lähtöarvot riittävän isoiksi. Huonelämpötilassa ei näillä asetuksilla tapahdu vielä nahassa huomattavaa heiluntaa. Digitaalimittarila jos logais, niin vois varmaan(?) näkyä muutaman kymmenyksen heittoja, mutta varmasti käytännön kannalta merkityksettömiä.
Meni hieman mielipide kirjoittelun puolelle, mutta oli kai siellä välissä hieman asiaakin ;)
-
Olen mittinyt asiaa maalämpö pumpun koosta betonilattialämmitys taloon, miksi pitäisi lattaa tehokas pumppu kun lämmitys putkistoon saa ajaa korkeintaan +40 asteista vettä? Vesikeskus (patteri)lämmitys talossa mielestäni on eri asia.
-
Tulee joskus hälytys, 22 Korkea KF. Mokä tämä hälytys on ja miissä vika?
-
Tietoa pumpusta ajalla 25.7.-31.12.-08
- sähkö 2671 kwh (oma mittari)
- käynnistyksien lukum. 5527
- käyntiaika 843 h
- käyttöaika lisälämpö 9h57min
- käyrä 9
- lämpökäyrän muutos -2
- komp.käynnistys arvo -180
- ei isompia ongelmia, 300l puskurivaraaja tilattu joten asennus töitä vielä tiedossa, tarkoituksena käynnistyksien lukumäärän vähentäminen.